Mixovani skladeb a ostatni zaklady

Diskuze o DVS produktech a DJ MIDI kontrolerech.
hoolifan

Příspěvek od hoolifan »

To dorovnávání jog kolem je tak staré jako cd přehrávače které to jog kolo měli a pomáhá to jen když to kolo je citlivý tam kde hrávám jsou pio 100 a na jednom je jog uplně necitlivý prostě točíš jak blázen a asi tak po 10ti otáčkách to začne teprve reagovat...

funkce PFL MIX je i na mixech prostě si do uší pustíš kanál který potřebuješ třeba na 4kanálovém mixu můžeš mít v uších i všechny 4kanály (zkušenost s pio 500)

Sám synchro nepoužívám prostě to sázím sluchem a trochu očima.. když se mi to vážně moc kope tak se na to vybodnu a stáhnu jednu nebo druhou šavli (u nás pouštěčů je to jedno lidi si stejně zaplatili za to abych jim hrál ty jejich rádiovky a čistý mix je moc nezajímá - ikdyž je lepší když jsou přechody čisté a bez nějakých kopanců a proto se snažím seč mi síly stačí :D )
VDJ PRO+Audio2DJ+Eks XP5+Denon DN-X050+EEE1000H+Sennheiser HD 25

Buchy

Příspěvek od Buchy »

jako takle ... já srovnávám Jogem a odposlechem ... ale ... rychlost tracků si srovnám pomocí synchra ... beaty do sebe fláknu už jogem ... mě jde o tu rychlost ..že mě nenapadá jak bych ji srovnal přesně pomocí sluchu ... na to ale časem kápnu ... tak už to zbytečně neřešte :D

EVO

Příspěvek od EVO »

Buchy píše:jako takle ... já srovnávám Jogem a odposlechem ... ale ... rychlost tracků si srovnám pomocí synchra ... beaty do sebe fláknu už jogem ... mě jde o tu rychlost ..že mě nenapadá jak bych ji srovnal přesně pomocí sluchu ... na to ale časem kápnu ... tak už to zbytečně neřešte :D
Takhle to dělám podobně, používám VDJ s vinylama s časovym kódem, normálně si zasynchronizuju rychlosti, a normálně na gramci hledám 1. beat (pomocí vizualizace, sluchátka používám jen na poslechnutí tracku kterýho tam chci mrsknout, páč neumim všecko zas až tak zpaměti..) Podotýkám, že hraju tekkno a psytrance, nikdy jsem neměl byť sebemenší problém že by to špatně vypsalo BPM, (aspoň od doby kdy mám VDJ5 :wink: ) Nějaký srovnávání podle sluchu mě teda upřímně řečeno vůbec netankuje a o nějakym pocitu "pouštěče" nebo "takydje" apod. fakt nepřemejšlim. :P

Buchy

Příspěvek od Buchy »

Evo: Máme podobné plány ... taky bych rád pomalu začal šetřit na TC vinyly a na gramce :) Ale to fakt potrvá :? :D No já tedka mám chvilku pocit o sobě že jsem jen pouštěč .. ale na druhou stran use uklidňuju slovy ... šak teprve začínám :)

Sharny

Příspěvek od Sharny »

Sync tlačítko je fakt na nic... Správnej dj by to měl poznat podle sluchu, protože takhle bude za chvíli dj každej, kdo si sedne za pc zmáčkne pár tlačítek a samo mu to zahraje set.
Někdo by mohl namítat, že mám cd playery a mluvim tu o berličkách (hraní z gramců je přecejenom trochu tězší). Mám to naplánovaný tak, že si časem koupim TC vinyly :) Momentálně prostě nejsou peníze na gramce, mixpult, notebook a ještě software...
Stovky bych přirovnal k psovi :-D Každej má jinou osobnost a když jdete venčit kámošovo psa, musíte si na něj trochu zvyknout... Nevíte jak bude reagovat :-D

Djing chápu jako umění a rád bych časem začal tvořit i vlastní hudbu, takže si myslim, že vychytat to se sluchem bude nejlepší... Pokud plánujete jen pouštět, tak si sync mačkejte ;) Sám jsem sync používal a bez něj je to i větší sranda a mnohem větší radost z povedenýcho přechodu :)

Martttin

Příspěvek od Martttin »

citam citam ap ride mi luto ked niekto chce hrat podla toho "zazracneho" tlacitka sync. ja to nechapem. proste djing je o tom aky mas cit pre tempo, sluch a nie ako vies mackat tlacitka. milion krat sa mi stalo ze komp to nezrovnal dobre. proste trenujte podla sluchu a kalsite na nejake blbe tlacitko. A s tym tempom na BCD... ono nemozete chciet za malo penazi vela muziky. je to najlacnejsi kontroler a ktomu etae behringer. k tomu rozsahu +-4%... najdi mi jeden gramec ktory ho ma. monzo hej, ja neviem, ale vo vacsine klubov su tecka, tie starsie, ktore maju rozsah nie +-8% ale dokonca 10 tak potom ked sa do takeho klubu dostanes neviem neviem. povies ze nehras lebo to ma velky rozsah? podla mna to +-8 je uplne v pohode... djing je o sluchu a nie o tlacitkach... :?

Buchy

Příspěvek od Buchy »

jenze jde o to ze na BCD to nesrovnas sluchem protoze tam je blba citlivost pitche.... :? Ale zkusím si to pákrát a uvidí se ... trocha se mi to asi dokope ale co už .. doma to zabije leda sousedy :D

EVO

Příspěvek od EVO »

ad "synchro": hele já nevim v čem vidíte problém. Podle mě nejde o cestu, jakou se člověk dostane k cíli, ale právě o ten výsledek. Díky synchru si toho prostě můžu u hraní víc dovolit, používám smyčky, efekty, scratchuju, používám reverse u gramce adalší adalší, osobně si myslim že to zní docela slušně, člověk je zase o kousek dál, a je to jenom o tom, že mám na výslednej mix a na tohle "koření" díky synchru víc času. Ono přeci jenom to ladění rychlostí chvilinku zabere, takhle je to jednodušší. Co na tom? Sorry, já chápu, že zastánci vinylů maj keci, ale co je mi po tom?? Jako proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše. Synchro neni o žádnym automatickym mixu, o žádnym automatickym zahrání setu apod. Je to pouze a jenom berlička k tomu usnadnit si tu základní věc v djingu. Máš si srovnat BPM programem nebo ručně podle ucha? V čem je rozdíl? Výsledek je S.T.E.J.N.E.J.!!! A o nic dalšího nejde!

1Rozy6

Příspěvek od 1Rozy6 »

Ja hraju hopec už nějakej ten rok, sem začal hrát na gramce takže předtím jen klasika vinily. Zezačátku se člověk v tom topí to je pravda, časem pochopí že musí dávat na sebe první beat na první beat a dle odposlechů dorovnávat odposlechovou skladbu, nekdo točí talířem zpomaluje je atd. Já se učil pomocí manipulace s deskou, co mě pomohlo je to že když člověk dá dvě desky zpočátku pokud není zkušenej nepozná jestli ta jedna je pomalejší než druhá, tak sem si tu co sem dorovnával evidentně pustil pomaleji než druhou a věděl jsem že už na dolazení ji pouze musím zrychlit na tempo druhé tak pomalu sem to dělal, to je metoda na kterou sem přišel a pomohla mě . Je pravda že sou vály který fakt nejdou srovnat nikdy podle mě teda :?: ale zas na druhou stranu co dokáže skilla dj je neuvěřitelný, tracky který sou fakt v psychu dá dohromady to je to co dje rozděluje na lepší a ještě lepší. Taky si myslím že je to o zkušenostech dje, že si volí vály na sebe co ví že se bodou hodit do sebe. Nedávno sem si pořídil traktor scratch, což samozrějmě mixování válů strasně usnadní, v playlistu mám vály seřazený dle BPM takže mixování je jednoduchý a dorovnání ukazuje tempo takže to je hračka. Neříkám, že to je něco co kurví dje, ale není to takovej ten pravej um před kterým bych smekl. Klobouk dolů pro ty co dokážovu hrát celej večer naprosto bez čumění na tempo... přesně do toho přesný technický scratche, to dělá dje skillou a odděluje od ostatních. Nikdy nebude tak ceněnej dj jak ten co valá přes svý ucho a má skillz. Tak sem se vypovídal :D
SA12X,innoFADER,Numark TT500,M44-7,Traktor Scratch,Axiom 25,AV40.

EVO

Příspěvek od EVO »

mám vály seřazený dle BPM takže mixování je jednoduchý a dorovnání ukazuje tempo takže to je hračka. Neříkám, že to je něco co kurví dje, ale není to takovej ten pravej um před kterým bych smekl. Klobouk dolů pro ty co dokážovu hrát celej večer naprosto bez čumění na tempo... přesně do toho přesný technický scratche, to dělá dje skillou a odděluje od ostatních. Nikdy nebude tak ceněnej dj jak ten co valá přes svý ucho a má skillz. Tak sem se vypovídal :D
Ano, s tímhle názorem souhlasím. Až na to, že 90% lidí na place je to úplně šumák.. :)

Azu

Příspěvek od Azu »

Pokud by CD přehrávače uměli být nějak vzájemně propojené a uměli se tak vzájemeně dle BPM synchronizovat, tak to tam už výrobci dávno dali a lidi by to úplně normálně využívali a nikomu by to dnes nepřišlo divný, stejně jako mnoho lidí využívá informaci o BPM, která je v podstatě totéž, protože podle zobrazených BPM vim o kolik mam pitchem kam hejbnout aby skladby měli stejné BPM a jen to doladím sluchem dle beatů jogem. Nemůžeme za to, že pro počítačový program to hold není problém umět to BPM synchronizovat stiskem talčítka, ale když už to tam je, tak proč to nepoužít i když umim srovnvat podle sluchu, nevidim v tom žádnej problém. Odpůrci těchto vychytávek bych postavil k tomu počítači ať se s tím předvedou a zahrajou, když myslej, že je to tak snadný, jenže většina od toho po chvíli uteče s tím , že je to na hovno v tom hrát a nenamíchaj nic. Ta synchronizace nezjednoduší skoro nic krom vyrovnání BPM, ale spoléhat na to že to vyrovná i beaty může jen úplnej blbec, to prostě nefunguje a beaty je potřeba podle sluchu dorovnat ručně, ve VirtualDJ to jde dorovnat tedy i vizuálně pokud máte songy naposlouchaný a víte kde co přesně je. Co sem četl rozhovor s Michalem Burianem, tak ten také v tomto problém nemá a nějaké srovnávání BPM počítačem mu nepřijde jako něco podřadného, naopak říkal, že díky tomu má více času na obohacení skladby o různé vychytávky, které tomu dávaj jinou atmosféru a rozhodně si nemylsim že by to neuměl srovnat podle sluchu nebo se díky tomu měl cejtit jako podřadnej pouštěč. Djing není o tom jak precizně namícháte dva songy, to umí ať už po sluchu nebo jinm způsobem každej blbec po čase, ale djing je především o muzice a o umění složení výběru těch správných skladeb pro ten večer aby to utvořilo tu nejlepší atmosféru v podniku a to je mnohem větší umění než něco rovnat. Právě díky tomu jak je kdo schopen umět volit vhodnou muzku se mezi sebou odlišujeme a týpek který může míchat technicky jako bůh bude pořád jen podřadnej dj když nebude mít takový vztah k té muzice a nedokáže vykoumat ty správný songy, oproti tomu týpek co míchá technicky tak nějak průměrně nebo podprůměrně ale má cit pro muzika a vysmahne tam ten večer jedinečný set, tak bude úplně jinde. Je mně úplně jedno kdo z čeho hraje a co k tomu používá za finty, pro mně jako návštěvníka je důležitý výsledek a ne jeslti si tam nějaký týpek za mixem bude honit své ego, že on je velkej masér co umí míchat podle sluchu oproti týpekoj co bude hrát po něm z kontroléru se synchronizací BPM. To, že to někdo používá ještě nemusí znamenat že to neumí podle sluchu, ale prostě dokáže využít dnešní techniky k celkovému výsledku.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Martttin

Příspěvek od Martttin »

Azu píše:Pokud by CD přehrávače uměli být nějak vzájemně propojené a uměli se tak vzájemeně dle BPM synchronizovat, tak to tam už výrobci dávno dali a lidi by to úplně normálně využívali a nikomu by to dnes nepřišlo divný, stejně jako mnoho lidí využívá informaci o BPM, která je v podstatě totéž, protože podle zobrazených BPM vim o kolik mam pitchem kam hejbnout aby skladby měli stejné BPM a jen to doladím sluchem dle beatů jogem. Nemůžeme za to, že pro počítačový program to hold není problém umět to BPM synchronizovat stiskem talčítka, ale když už to tam je, tak proč to nepoužít i když umim srovnvat podle sluchu, nevidim v tom žádnej problém. Odpůrci těchto vychytávek bych postavil k tomu počítači ať se s tím předvedou a zahrajou, když myslej, že je to tak snadný, jenže většina od toho po chvíli uteče s tím , že je to na hovno v tom hrát a nenamíchaj nic. Ta synchronizace nezjednoduší skoro nic krom vyrovnání BPM, ale spoléhat na to že to vyrovná i beaty může jen úplnej blbec, to prostě nefunguje a beaty je potřeba podle sluchu dorovnat ručně, ve VirtualDJ to jde dorovnat tedy i vizuálně pokud máte songy naposlouchaný a víte kde co přesně je. Co sem četl rozhovor s Michalem Burianem, tak ten také v tomto problém nemá a nějaké srovnávání BPM počítačem mu nepřijde jako něco podřadného, naopak říkal, že díky tomu má více času na obohacení skladby o různé vychytávky, které tomu dávaj jinou atmosféru a rozhodně si nemylsim že by to neuměl srovnat podle sluchu nebo se díky tomu měl cejtit jako podřadnej pouštěč. Djing není o tom jak precizně namícháte dva songy, to umí ať už po sluchu nebo jinm způsobem každej blbec po čase, ale djing je především o muzice a o umění složení výběru těch správných skladeb pro ten večer aby to utvořilo tu nejlepší atmosféru v podniku a to je mnohem větší umění než něco rovnat. Právě díky tomu jak je kdo schopen umět volit vhodnou muzku se mezi sebou odlišujeme a týpek který může míchat technicky jako bůh bude pořád jen podřadnej dj když nebude mít takový vztah k té muzice a nedokáže vykoumat ty správný songy, oproti tomu týpek co míchá technicky tak nějak průměrně nebo podprůměrně ale má cit pro muzika a vysmahne tam ten večer jedinečný set, tak bude úplně jinde. Je mně úplně jedno kdo z čeho hraje a co k tomu používá za finty, pro mně jako návštěvníka je důležitý výsledek a ne jeslti si tam nějaký týpek za mixem bude honit své ego, že on je velkej masér co umí míchat podle sluchu oproti týpekoj co bude hrát po něm z kontroléru se synchronizací BPM. To, že to někdo používá ještě nemusí znamenat že to neumí podle sluchu, ale prostě dokáže využít dnešní techniky k celkovému výsledku.
plne suhlasim, ale v podstate tvrdis to co ja, t.j. ze sa neda mixovat a hrat len podla nejakych tlacitok, ze to SYNC ti zrovna BPM, pripadne i beaty, ale po case sa ti to vacsinou rozide, preto ak to chces mat zorvnane dobre, musis to mat aj v usiach, pochybujem ze niekto dokaze hrat bez toho aby dorovnaval sluchom a bol tak dobry, ktory dorovnava SYNCom a sluchom alebo len samotnych sluchom. Ja mam totiz taku skusenost, ze ked som si zrovnal dve skladby ci uz vo VirtualDJ alebo v Traktore, po chvilke sa rozisli, pricom ta "chvilka" bola kratsia ako "chvilka", po ktorej sa rozidu skladby, ked som si ich zrovnal podla sluchu. A urcite nejak "neodsudzujem" tych co tie tlacitka pouzivaju, je to o style, proste nech hra kazdy tak ako mu to vyhovuje, ale myslim ze bez "sluchu" to nejde :wink:

Azu

Příspěvek od Azu »

Bez sluchu to jde také, ale stejně ne za pomoci nějakého tlačítka. Ve VirtualDJ mně stačí si jen ve sluchátkách nastavit výchozí CUE bod ve skladbě a zbytek udělám i bez sluchátek podle toho co vidim, tracky nechám loadovat rovnou s vyrovnáním BPM, vizuálně vidim první dobu a jen stačí ve správný okamžik stisknout play a jogem průběžně dorovnávat odchylky podle toho jak tam vidím ten grafický průběh aby tam ty špičky pěkně seděli a jde to také, ale tohle je už zvrhlé, takhle tedy nehraji, ale jde to také i bez sluchátek :-)
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

core

Příspěvek od core »

Souhlasím s tím co píše AZU. Použití SYNC není nic špatného a dává DJům více času na přípravu a promíchání dalších tracků. Jesli někdy budete hrát z více zdrojů zároveň tak pochopíte jaký je fofr prolínat, efektovat, samplovat vybírat další tracky a do toho to muset všechno ještě ručně rovnat a dolaďovat. Díky softwaru se o část synchronizace nemusíte starat (srovnání BPM), fráze si už každý musí sladit sám.

Tlačítko SYNC není samo o sobě žádný zázrak. Jak tak čtu v ruzných diskuzích tak tuhle funkci neumí prakticky nikdo používat. Všude se lze jen dočíst že to nedrží rychlosti, za chvíli se to rozjede, že je to nepoužitelné a podobně.

Pokud si někdo myslí že tracky vloží do kolekce, analyzuje BPM a toto BPM bude považovat za směrodatné pro funkci SYNC tak se nemůže divit že se na ní nedá spolehnout. Ona totiž NEEXISTUJE SPOLEHLIVÁ SOFTWAROVÁ DETEKCE BPM. Skoro u každého tracku se musí BPM doladit, u některých je nutné dokonce naTAPat a pak doladit (to už vůbec nezmiňuji proměnlivé BPM u některých tracků). Jestli to takto uděláte správně u všech tracků tak se nemůže stát že by se dva tracky při použití SYNC nějak významně rozjížděly. SYNC pak funguje mnohem spolehlivěji než ruční rovnání podle sluchu. Například v Traktoru při použití SYNC se tracky drží naprosto synchronní několik minut, ani pak není nutné nic dorovnávat.

Podle mě SYNC usnadňuje práci těm co ji umí využít. Když tuhle funkci někdo používá tak to ještě nutně neznamená že neumí srovnat BPM ručně. Jinak platí to co jsem psal v předešlém odstavci. Funkce SYNC je bez dalšího nastavení ve většině případů nepoužitelná.
Traktor Scratch PRO

TOT

Příspěvek od TOT »

michejte si synchrem ale to je to cemu rikam ze DJ muze bejd kazdej debil turntablista nikoliv.....rozdili mezi djs se mazou pac kdyz si to srovna komp... najit prvni podle vizualice je easy a pak to pusti :-D deljet si co jak chcete muzete si to jak chcete obhajovat a ospravedlnovat prome je to luzr stajl :twisted:
Technics1200mk2
RaneTTM57SL
ShureM44-7
MacBookPro
A&H-XD53
TFinger

Odpovědět