Majky_mike píše:Já osobně se vždycky nářkům "mladejch" docela směju...

. Protože právě dostupnost techniky je to, co nejvíce podělalo celej DJing.
Když jsem začínal já, člověk si musel koupit 2 gramce (nic jiného než Technics v podstatě nebylo) a DJ pult (opět tu nebyl žádnej Reloop apod. - já si kupoval Rodeca). Desky skoro nešlo sehnat a když, jedna vycházela většinou s dopravou od 500 vejš (častěji i třeba 800-1000) a to jsem si ještě pískal. PA taky stál minimálně 3-4x tolik co dnes.
Na jednu stranu je hrozně fajn, že se technika stala dostupnější všem... ale na stranu druhou. Když chtěl člověk začít tenkrát, musel mít v kapse alespoň 100tis. Sehnat v tu dobu tolik peněz ve věku 14-15 let. znamenalo dát tomu obrovskou oběť a celej svůj život tomu přizpůsobit a udělat pro to fakt všechno... začal jen člověk, kterej do toho byl opravdu maximálně zapálenej.
A to byl samozřejmě jen začátek... pak měsíce tréningu.
A dneska? Midi konzole za pár Kč i se SW... + MP3 "zadarmo". Díky synchronizaci hraje DJ poslouchatelně už po několika hodinách tréningu.
A jakou to má souvislost s odměnama? Úplně všeobecnou. Kdyby i dneska byl vstup do DJingu podmíněnej takovouhle investicí (přepočteno na dnešní ceny 200tis +) a měsícema tréningu, byla by situace úplně jiná i s honorářema, protože by tu nebylo tolik DJů (všeobecně), nebylo by tu tolik špatných DJů (člověk, který proleze takovýmto sítem bude mít k hudbě mnohem spíše nějaký vztah) a jejich cena za vystoupení by byla úplně někde jinde.
Škoda... ale to je ten pokrok a stejné je to v mnoha oblastech (třeba stejnej extrém je to ve fotografii... každej chce být buď DJ nebo fotograf a kvalitní zrcadlovky dneska taky stojí pár Kč).
Nemá smysl se nad tím rozčilovat. Když jsem před lety začal pozorovat, že jde celá branže pomalinku do "prr...", začal jsem se orientovat i na jiné věci a dobře jsem udělal. Byly to krásná léta díky kterej jsem projel spoustu míst na světě, poznal spoustu lidí a zažil spoustu skvělejch party. Přál bych to každému...
Jen je dneska nutné si uvědomit (zvláště to adresuju nováčkům), že žádná branže nedává nic zadarmo. Lidi co s DJingem začínali před 15ti lety tomu v začátku museli dát pořádnou oběť a musíte jí dneska dát i vy (třeba tím, že budete léta fakt hrát zdarma a u toho si vydělávat na techniku po brigádách... po nocích skládat hudbu apod.). Takhle to prostě je...