O cem je dnes DJing?

Diskuze o DJingu a věcech kolem něj, které se do předchozích kategorií nehodí.
david.xjr

Re: O cem je dnes DJing?

Příspěvek od david.xjr »

K tomuto tématu rád něco řeknu z mé zkušenosti.A myslím,že i hodně do minulosti :)
Soused kdysi hrál už za komunistů a měl na diskžokejství zkoušky (dneska by si škrtlo 10% z republiky.)
resp.živil se tím. Hrál z gramců a pamatuji si,že měl obývák plný desek daných kolmo ke zdi (5mx6m). Též mě ukazoval formuláře,které se měli vyplňovat při hraní (čas písničky,čas kdy se pustila,čas kdy skončila.Název písničky a název kapely.) Museli jste umět mluvit do mikrofonu. Pokud ne. Tak nazdar.Museli jste umět míchat desky přesně v mezerách tak aby nebylo ticho max 1 vteřina. (takhle mi to říkal a ukazoval soused a nehledě to vybavení-ale sehnat se opravdu moc nedalo.
Teď se přesunu do doby kdy jsem začal hrát já. "stará garda" (3diskžokejové) ke mě jednou přišla na diskotéku. Chvíly mě poslouchali. A pak jeden přišel vytrhnul mi šnůry od mixáku k zesíku. přeříznul to na půl. A řekl.Až se naučíš hrát tak hraj...Poznal jsem,že spíš nechtěli k sobě nikoho mladýho mezi sebe pustit,ale nakonec se povedlo. A byl jsem s nima za dobře.
Jak tu jiní psali. Myslím si,že na klasické diskotéce je uplně jedno co hrajete a na co hrajete (notebook ,cd,mp3,console atd),ale záleží natom jak hrajete a jak to umíte lidem podat a jak je umíte bavit.Taky jak umíte moderovat -mluvit do mikrofonu. Protože pokud vyloženě nehrajete housík rave a jiné styly kde jde hlavně o mixování.Ale pokud hrajete klasickou diskotéku a na mikrofon jen koukáte.Tak jste pouze "POUŠTĚČ" a nebo "DRAHÝ JUKEBOX" a s deejeem máte společnýho tolik jako vesnickej rozhlas s evropou 2
Nevím jestli se sem smí dávat i odkazy,ale super video,které mě vždy pobaví je tohle:

david.xjr

Příspěvek od david.xjr »

nejlepší je stejně tenhle.Ten to povýšil ještě víc čas 6:45 a dobře se bavte :)

Dj Jarad

Příspěvek od Dj Jarad »

Ono je to furt nějaký porovnávání...
furt se vychází z historie....

Ohrady proti sync nebo proti midi. nebo proti moderním technologiím...

-pokud za pult postavíte kohokoli může bejt dj kdo chce....
-porovnávají se zde různé styly techniky...toje asi jako porovnávat auta - jako druh ale jako kategorie formule/rally/nascar..každá ves je jiná písnička.

Pokud lidi chtěj hrát na midi tak je zbytečný to hejtovat, né každej má desetisíce na výbavu a na vinily...je každýho věc z čeho bude hrát a jak bude hrát...v případě že máte problém jeto pouze Váš problém. Stejně jde o koncový zvuk a poslecha je mě jedno jestlo to zahraje na playerech za 150k nebo midi za 10k. Furt a stále jde o faktor pařby...

Sync- jo sync je fajn pokud to neumíte, samozřejmě ty skillers to dávaj naprosto přesně , za mě sync používám na srovnání bpm..(když je třeba bordel na jehle) nebo když sem tam zakolísá rychlost gramce...užitečná pomůcka..proč to nevyužít ..kdo byse tam sral s rovnáním rychlosti když můžu dělat blbosti na efektoru , nebo scratchovat apod.. beztak mě ten sync nesrovná stopu jak potřebuji když nemám udělané beat gridy. Při miáxování hip hopu vám to je beztak na nic...když přecházíte z jednoho scratche na druhý.
Na netu je spousta comentů a spousta diskuzí ohledně syncu...a zase je na každém jestli si ho zapne nebo ne... v konečném důsledku mě zapnutí syncu řeší ušetřenej čas na zarovnání rychlosti na gramcích. A zase jsme u toho jste na party co by posluchač..poznáte že má dj zaplej sync.? nepoznáte... tak to už můžem rovnou vyhodit efekty ne.? a dělat to vše ručně.? nebo můžem zrušit slicer ...a budem desky posouvat na určitá místa.. bud budete hrát historickej styl nebo moderní..a zase je na každém co zvolí.

Spíš bych se dnes zaobíral stylem hraní... na mnoha akcích co jsem byl , nebyl vždy ideálně zvolený směr..nástup nového dj a rovnou jede bomby...warm up nikde.? nebo tam sázej stylovky a pak to upadá ...

za mě je i otázka času kdy umřou vinily , a nahrají je něco jako rane twelve ( propracovanější), cdčka zkomírají působením času...
Klasickej vinily je ted fajn a asi best of...ale je otázka času kdy nato přijde...když pak jedete flacy a máte nastavené dobré ozvučení rozdíl skoro nepoznáte.(rozdíl nepozná 95 % )

Takže o čem je djing... dj je tu hlavně pro lidi a pro zábavu....to jestli jedete závod ve ferrari nebo v mercedusu je na každém z nás, a i to jak pojedem a jak řadíme... porovnávat vše mě přijde lehce hloupé ...(viz co píšu nahoře)

Napsal jsem jak to cítím já...
AVe

david.xjr

Příspěvek od david.xjr »

Nezlob se,ale s něčím stebou určitě nesouhlasím!!!
A to je v tom,že pokud někdo zapne automat na vše. Tak není dj!!! Ale "POUŠTĚČ"
Dneska si každej "debil" Stáhne z netu profi dj a myslí si,že už umí hrát,protože to dělá všechno za něj. Jenže to o tomhle není.... Hraní musí mít styl a bavit (hudebně)ty lidi na druhé straně pultu. Né na té straně kde jseš ty. Protože když to baví jen tebe. Tak lidi na tebe serou jak na placatej kámen. A když nejsou lidi. Tak si v klubu a nikde jinde nevyděláš a hlavně můžeš se zavřít doma do pokojíčku a "šmrdlat" si tam! Podívej se na to video co jsem sem vkládal.... Je to tam dost jasně vidět. Když své hraní neumíš lidem prodat. No tak jseš v prdeli :D

Dj Jarad

Příspěvek od Dj Jarad »

tak určitě souhlas. BEst of zavřít notas a jedem..... a tose pak pozná jak tu jiní psaly....
Jinak píšeš to co víme a coje neustále opakované.(myslím to všeobecně) ..
Koukal jsem nato už předtím... drogy a dejvid jsou best )) čuměl jsem jak čumí.

david.xjr

Příspěvek od david.xjr »

A viděl si toho týpka jak mixuje aniž by to měl zapnutý do proudu? :D (jiné video na youtube) Přesně jak říkáš. Zaklapnout pc dát přehrávače do ruky i kdyby by byly jen na usb... Prostě jak si člověk hraje s hudbou prstama nebo rukama. Je to super.. A když se to někdy nepovede.... tak se nic neděje,ale ten poslední týpek z videa je prostě na přes držku.... Takovým mu bych udělal snad nejhorší věc... Hardisk delete :D

Odpovědět