Teda už dlouho jsem tu neviděl takhle pohromadě hromadu zajímavých názorů bez toho, aby tu někdo někoho neposlal někam (snad to nezakřiknu

).
Vždycky s oblibou tvrdím: můj názor je někde mezi. Myslím si, že každý DJ má právo své tracky uveřejňovat i neuveřejňovat. DJ nemusí být nutně producent a přesto pokud poskládá vlastní setík, je pouze na něm, zda zveřejní název tracků či nikoliv. Je to jeho práce a jeho rozhodnutí. Tohle jsem schopen respektovat. Ale:
O trochu více musím souhlasit s těmi, kteří tvrdí, že tracklist by měl u setu být. Když budu vycházet ze školního prostředí, tak do zpracovaného elaborátu, referátu nebo podobné práce také musím vždy uvést své reference. Ne jinak by tomu mohlo podle mě být i u setu. Ať si každý DJ myslí co chce, každý DJ by měl být samostatný co se vlastního výběru hudby týče. DJ by se měl ve svém stylu naprosto vyhranit a najít si svou škatulku, do které se zařadí. Tím pádem má jasný filtr pro své tracky a je schopen si je vybrat (ač to dá jak většina ví velmi zabrat).
Osobně nesnáším DJe (zejména celebrity), kteří střílejí na akcích tracky a přitom stylově nejsou příliš vyhraněni na to, aby si je dokázali vybrat sami. To jsou pro mě tzv. "playlistoví opisovači". Hrají, protože hrát mají a to je celé. V tomto případě pak chápu, proč ostatní poctiví DJové ty tracklisty zveřejňovat nechtějí. Tracky v jejich setech jsou přebírány někým jiným, kdo je placen o dost lépe, ale tu práci s výběrem si nedal vůbec. Vím přesně, kteří slavní DJs to dělají, ale jmenovat je z pochopitelných důvodů nebudu.
Jak jsem již říkal, vybrat si oblíbené tracky/desky z mnoha je velmi časově i jinak celkově náročné. Dokázat si zvolit přesně ze své škatulky 10 tracků mezi těmi všemi bez použití různých žebříčků a TOP hitparád (které stejně DJ, který má ve svém stylu jasno, nemůže použít) je téměř nadlidský úkol.
Možná je to můj alibismus nebo ne, to nechám posoudit vás, ale v podstatě jsem z jedné strany také "playlistový opisovač" nebo někdy hitparádový opisovač. Platí to ale jen v případě silně komerční hudby, tzn. komerční Electro House, Funky/Club House nebo bohužel R'n'B. To je hudba, kterou hrát musím, ale nebaví mě ji vybírat. Navíc u silně komerční hudby se stejně příliš výběru nenabízí, takže nemam ani síly něco sáhodlouze vybírat. Naproti tomu v mé škatulce Dirty Electro Housu si dávám na výběru záležet a odmítám vybírat z nějakých hitparád nebo tabulkách prodejnosti apod.
Pokud ale slyším v setu nějaký opravdu dobrý track, který chci mít a chci ho hrát, název si z tracklistu (pokud tedy je) zjistím a track si koupím. A v těhle situacích ty tracklisty velmi ocením. Z toho samého důvodu ale pak DJové ty tracky uveřejňovat nechtějí.
On tracklist je v podstatě v době internetu (pokud má DJ svůj web) vlastně reklama. U Googlu a jiných fulltextových vyhledávačů může být takový tracklist vodítkem k navštívení vašeho DJského webu. Při troše štěstí zadá návštěvník do vyhledávače track a mezi mnohými nalezenými může být i váš web. A každý návštěvník pro takový web je přínosem.