Playlist ano či ne?

Nové sety vkládejte po vytvoření profilu v menu DJs.
Kubík

Re: Playlist ano či ne?

Příspěvek od Kubík »

Sqara píše:S tou národností jsm tě pořád nepochopil.
to nejde vysvětlit, ale nastínit můžu -> náš profesor byl vpodstatě důchodce a místo hodin elektrotechniky jsme si vždycky spíš povídali a on pořád narážel na věci jako ať jezdíme uprostřed, mírně doprava, nebo že čechům v cizině akorát trčí sláma z bot ... byl v tom určitej sarkasmus, ale někdy mi to přišla jako zatracená pravda :>.
jinak k těm tracklistům, přijde mi to jako přivlastňování si práce někoho jinýho. něco jako "nějakej týpek nahrál tenhle super track, ale protože já ho našel dřív než ty, tak si naser", jinak fakt nevidim důvod :>, ten, komu se to fakt líbí si to stejně najde a komu se to nelíbí, tak na to peče žejo

ToLa

Příspěvek od ToLa »

Mě to prijde jak když by galerie na vystavě obrazů některé zakrývala, aby si je jin nemohli prohlédnout, když je galerie tak pracně sháněla... prostě to je uplná hovadina a ti co to dělají si jen chějí dokázat, že jsou něco extra... :idea:

Sqara

Příspěvek od Sqara »

Tak podstata vystavování obrazů a DJingu je přece úplně jiná. Pokud některý DJ tráví hodně času výběrem tracků, dává si na něm záležet a hraje odlišně od těch ostatních, nevydání tracklistu je jeho obranna proti tomu, aby byl následován/kopírován. A zatím tu nevidím jediný argument, proč by to neměl dělat (to, že si Tola o něm bude myslet, že je idiot, argument není).

Kubík: Jediné, co mi přijde typicky české, je tohle sebemrskačství. Národ má už tak nízké sebevědomí, ale my přesto vymýšlíme, jaký nehezký přívlastek si osvojit tentokrát. Nakonec to vede přesně k tomu, co ukazuješ nevědomky i ty sám - de facto irelevantním označením činnosti za čecháčkovskou....a proč vlastně? Je dneska cool hanit vlastní zem? To Vám ten Váš profesor předal pěkný dědictví.
Nechci znít jako ultravážnej vlastenec, taky mám spoustu věcí raději za hraniemi. Ale spoustu zase ne. A takoví burani zase taky nejsme.

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Teda už dlouho jsem tu neviděl takhle pohromadě hromadu zajímavých názorů bez toho, aby tu někdo někoho neposlal někam (snad to nezakřiknu :) ).

Vždycky s oblibou tvrdím: můj názor je někde mezi. Myslím si, že každý DJ má právo své tracky uveřejňovat i neuveřejňovat. DJ nemusí být nutně producent a přesto pokud poskládá vlastní setík, je pouze na něm, zda zveřejní název tracků či nikoliv. Je to jeho práce a jeho rozhodnutí. Tohle jsem schopen respektovat. Ale:

O trochu více musím souhlasit s těmi, kteří tvrdí, že tracklist by měl u setu být. Když budu vycházet ze školního prostředí, tak do zpracovaného elaborátu, referátu nebo podobné práce také musím vždy uvést své reference. Ne jinak by tomu mohlo podle mě být i u setu. Ať si každý DJ myslí co chce, každý DJ by měl být samostatný co se vlastního výběru hudby týče. DJ by se měl ve svém stylu naprosto vyhranit a najít si svou škatulku, do které se zařadí. Tím pádem má jasný filtr pro své tracky a je schopen si je vybrat (ač to dá jak většina ví velmi zabrat).
Osobně nesnáším DJe (zejména celebrity), kteří střílejí na akcích tracky a přitom stylově nejsou příliš vyhraněni na to, aby si je dokázali vybrat sami. To jsou pro mě tzv. "playlistoví opisovači". Hrají, protože hrát mají a to je celé. V tomto případě pak chápu, proč ostatní poctiví DJové ty tracklisty zveřejňovat nechtějí. Tracky v jejich setech jsou přebírány někým jiným, kdo je placen o dost lépe, ale tu práci s výběrem si nedal vůbec. Vím přesně, kteří slavní DJs to dělají, ale jmenovat je z pochopitelných důvodů nebudu.
Jak jsem již říkal, vybrat si oblíbené tracky/desky z mnoha je velmi časově i jinak celkově náročné. Dokázat si zvolit přesně ze své škatulky 10 tracků mezi těmi všemi bez použití různých žebříčků a TOP hitparád (které stejně DJ, který má ve svém stylu jasno, nemůže použít) je téměř nadlidský úkol.
Možná je to můj alibismus nebo ne, to nechám posoudit vás, ale v podstatě jsem z jedné strany také "playlistový opisovač" nebo někdy hitparádový opisovač. Platí to ale jen v případě silně komerční hudby, tzn. komerční Electro House, Funky/Club House nebo bohužel R'n'B. To je hudba, kterou hrát musím, ale nebaví mě ji vybírat. Navíc u silně komerční hudby se stejně příliš výběru nenabízí, takže nemam ani síly něco sáhodlouze vybírat. Naproti tomu v mé škatulce Dirty Electro Housu si dávám na výběru záležet a odmítám vybírat z nějakých hitparád nebo tabulkách prodejnosti apod.
Pokud ale slyším v setu nějaký opravdu dobrý track, který chci mít a chci ho hrát, název si z tracklistu (pokud tedy je) zjistím a track si koupím. A v těhle situacích ty tracklisty velmi ocením. Z toho samého důvodu ale pak DJové ty tracky uveřejňovat nechtějí.
On tracklist je v podstatě v době internetu (pokud má DJ svůj web) vlastně reklama. U Googlu a jiných fulltextových vyhledávačů může být takový tracklist vodítkem k navštívení vašeho DJského webu. Při troše štěstí zadá návštěvník do vyhledávače track a mezi mnohými nalezenými může být i váš web. A každý návštěvník pro takový web je přínosem.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

Sqara

Příspěvek od Sqara »

Také bych ještě dodal, že je třeba rozlišovat sety promo a live;, u prvního bych si nevydat tracklist netroufl, u druhého si to klidně dovedu představit.
djfelixus píše:DJ by měl být samostatný co se vlastního výběru hudby týče. DJ by se měl ve svém stylu naprosto vyhranit a najít si svou škatulku, do které se zařadí. Tím pádem má jasný filtr pro své tracky a je schopen si je vybrat (ač to dá jak většina ví velmi zabrat).
Tohle jsem moc nepobral, ale snad netvrdíš, že každý DJ by si měl vybrat styl a podle toho jet? Škatule zbytečně svazují a dnes navíc i matou, jelikož názvy stylů byly tolikrát překrouceny, že je v nich pěkná paseka.
djfelixus píše: Možná je to můj alibismus nebo ne, to nechám posoudit vás, ale v podstatě jsem z jedné strany také "playlistový opisovač" nebo někdy hitparádový opisovač. Platí to ale jen v případě silně komerční hudby, tzn. komerční Electro House, Funky/Club House nebo bohužel R'n'B. To je hudba, kterou hrát musím, ale nebaví mě ji vybírat. Navíc u silně komerční hudby se stejně příliš výběru nenabízí, takže nemam ani síly něco sáhodlouze vybírat.
Tak záleží na tvém vnitřním pocitu, jestli si s tím tu práci dát chceš, nebo ne. A když sám říkáš, že ani ne, tak bych na tom nic špatného neviděl.

Pokaždé taky záleží na očekávání posluchačů, u R'N'B se předpokládá, že lidé raději uslyší ty známé věci, takže obšlěhnutím hitparády jim kápneš do noty. Rád bych k tomu dal opačný příklad, ale do hlavy se mi žene jen paralela s Arminovo ASOTem, což je dneska ve světě trancu v podstatě taky taková hitparáda. Producenti tvoří tracky záměrně tak, aby se do ní dostali, a DJs pak většinu těch tracků hrají. Smutné na tom je to, že pořád existuje předpoklad, že trance (a jeho fans) jsou hudebně vyspělejší, ale nejen tohle ukazuje na opak.

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Sqara píše:Tohle jsem moc nepobral, ale snad netvrdíš, že každý DJ by si měl vybrat styl a podle toho jet? Škatule zbytečně svazují a dnes navíc i matou, jelikož názvy stylů byly tolikrát překrouceny, že je v nich pěkná paseka.
Škatulkou jsem myslel jeden nebo více stylů, které má DJ přirostlé k srdci a přesně ví jaké tracky má rád a které ne.
Sqara píše:Pokaždé taky záleží na očekávání posluchačů, u R'N'B se předpokládá, že lidé raději uslyší ty známé věci, takže obšlěhnutím hitparády jim kápneš do noty.
Souhlas.
Sqara píše:Rád bych k tomu dal opačný příklad, ale do hlavy se mi žene jen paralela s Arminovo ASOTem, což je dneska ve světě trancu v podstatě taky taková hitparáda. Producenti tvoří tracky záměrně tak, aby se do ní dostali, a DJs pak většinu těch tracků hrají. Smutné na tom je to, že pořád existuje předpoklad, že trance (a jeho fans) jsou hudebně vyspělejší, ale nejen tohle ukazuje na opak.
To je holt byznys. Čim je DJ proslavanější, tím více a více spadá do komerčního světa, kde je víc peněz, ale možná méně původní jiskry.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

LUKAS B

Příspěvek od LUKAS B »

uzivateli Sqara. bych rad odpovedel na to jestli jsem tech deset let shromazdoval pouze dvanact tracku ? odpoveď je takova : samozrejmne ze ne co je to vubec za otazku ? uvedom si ze spousta jak uz djs tak producenti svuj material napr. tracky shromazduji treba cely zivot (pokud samozrejmne nejsi nejakej komercni dj a nehrajes to co je zrovna v top 10 na radiu). Kdyz budu mluvit za sebe tak zhruba za tech deset let mi rukama proslo asi pres milion tracku vsech ruznych stylu. a z toho jsem si udelal osobni archiv tak 1000 tracku ktery hraju, je to samozrejmne pres chill out az po techno. TAKZE ber na vedomi ze spousta lidi si urcite vazi toho ze nechce jen tak zverejnovat veci ktery hrajou, a kdyz uz jo tak si zato nechaj zaplatit a vydaj kompilaci. a jako posledni co se tyka zverejnovani tady na foru tak sem myslel ze je to prevazne o tom ze si tady lidi navzajem hodnoti svoje vytvory, a ne to ze sem neco nahraju a kdyz se to nekumu libi tak jediny co napise je - bylo to super dej sem tracklist at to muzu treba hrat taky, protoze si prece nebudu davat praci tim ze bych si sam nasel nekde nejaky dobry tracky. koncim

Sqara

Příspěvek od Sqara »

Já to myslel jen ironicky, protože jsi to napsal ve stylu, že jeden set ti dal 10 let práce se shánením tracků. Tvému názoru ale rozumím.

RickySho

Příspěvek od RickySho »

pravda je vzdy nekde mezi, nicmene prihodim jeste jeden argument proc tracky ZVEREJNIT: vemte si to z pohledu autora toho tracku - udela naslaplou pecku kterou par djs objevi a tim ji "vyslou vic do sveta" a tim ze uverejni nazev tak to je vpodsate i takovej feedback pro toho umelce - kazdej pak vi ze ten track je od nej a muze si ho najit, poslechnout si jeho dalsi tracky, koupit je atd proste je jeho prace ocenena a ziskava reklamu.

muj nazor je, ze takovy pako co jen kopiruje tracky z hitparad + z playlistu svejch oblibenejch dju a posklada z nich vetsinu svyho setu je stejne tak neoriginalni nekreativni clovek, ze se z nej nejakej lepsi DJ stat nemuze a to ze "zneuzije vasi namahu" mu zas nejaky extra velky ovoce neprinese (to se projevi i v jinejch vecech) a nebo neudelala proste nejakou diru do sveta na zaklade vasi prace - naproti tomu clovek, kterej je chopnej, ma talent a byl by schopnej to vyuzit tak z principu se nemuze takhle chovat a stejne si musi najit styl vlastni. pride mi to logicky. mno a to ze nekdo zaslechne ve vasem setu jeden dva tracky ktery sou fakt dobry a pak je pouzije taky spolu se svejma vybranejma 20ti jinejma mi nepride nic spatnyho :)

takze na zaklade toho bych se urcite pripojil spis ke zverejneni (hlavne kuli tomu co sem napsal v prvnim odstavci, je to "sobecky" vuci umelci to nezverejnit)

LUKAS B

Příspěvek od LUKAS B »

co je to za kecy tady prece nejde o to nekomu delat reklamu, autor tracku prece uz dostal zaplaceno !!! a to jestli dj zverejni nazev je prece jeho vec, a podle mne proc by to mel zverejnovat kdyz si dal praci z hledanim dobrejch tracku za ktery jeste plati, proc by nekdo nekomu usnadnoval praci, pokud za to samozrejmne nedostane zaplaceno viz. kompilace typu ibiza, ministry atd... tam jsou djs placeni za set a autor za track, tak jak to ma byt.

LUKAS B

Příspěvek od LUKAS B »

jeste chci dodat, jenom si uvedomte to, ze cas jsou penize, protoze to ze nekde hledate nejaky tracky samozrejmne zabere hromadu casu, a ten vam nikdo nezaplati !!! samozrejmne jde o to jestli to vse delate pro zabavu a nebo z toho taky chcete neco mit. ja osobne z toho chci mit oboje. zatim cau.

sukinho

Příspěvek od sukinho »

nehledě na to že je rozdíl to uveřejnit mezi obyč posluchačema a nebo jako zde kolegama djema

RickySho

Příspěvek od RickySho »

ten autor do toho rozhodne vrazil tisickrat vic casu aby ten track slozil nez ten DJ kterej ho pak nasledne nasel, to nemuzes poprit. zaplaceno mozna dostal, ale je rozdil jesli si tvuj track koupi 10 lidi nebo 1000 lidi.

ja nerikam ze sem striktne pro zverejnovani jen ze to je jeden z argumentu proti :)
nicmene porad tvrdim ze jak je jednou nekdo dobrej DJ tak to neni jen o tom ze vyhrabu nekde par tracku ktery nikdo nezna a sou fakt dobry, ma to prece xxx dalsich faktoru, takze jesli mi ten track nejakej jouda obslehne.... pfff me je to jedno, i kdybych ty tracky hledal 100 let, tim ze jen zkopiruje muj playlist ho este nedela moji plnohodnotnou konkurenci :)

sukinho

Příspěvek od sukinho »

RickySho píše:...ma to prece xxx dalsich faktoru...
jako například backstage?

RickySho

Příspěvek od RickySho »

chci tim rict, ze kvalitniho dje urcite nedela jenom, nebo treba z 90% to, jaky zrovna vybral tracky. pocita se i technika mixu, nejaky efekty kolem, usporadani tracku, kdy v jaky situaci komu je zahraje a jak, celkova propagace toho dje a vsechno kolem. vyber tracku je samozrejme urcite nejdulezitejsi, da to praci a je blby dyz vas nekdo zkopiruje, ja jen proste porad nevidim tak velky zlo v tom ze to dotycnej udela... jako ze zacne vydelavat vic penez? sebere vas flek na hrani? technicky vzato kdyz projizdite cizi sety tak je to taky hledani novejch tracku :)

ja samozrejme nici sety nekopiruju jen mi to pride proste takovy prehnany honeni ega :)

ale to je jedno to je proste jen muj nazor a dyz nekdo TL nezverejni tak ho proste nezverejni, svet se nezbori :)

Zamčeno