Začínám, ale jak?

Diskuze o DVS produktech a DJ MIDI kontrolerech.
EVO
Příspěvky: 556
Registrován: 23 srp 2007 19:51

Příspěvek od EVO » 22 led 2008 19:44

určitě core 2 duo procák, dostatek RAM - tj. minimálně 1Giga ale je fakt, že to už dneska neni taková pálka a dá se dokoupit, slušnej hardisk samozřejmě a další, někomu vyhovujou menší rozměry notebooku (12" display) někomu zase ty velký (17" display) jako co se týká grafárny - hele, jestli na tom nechceš hrát hry, myslim jako VÚBEC - tak grafárnu vůbec neřeš, to je to poslední co tě nějak brzdí, samozřejmě, za předpokladu, že je zbytek takovej jakej jsem napsal ( i když věřim tomu že i s horšim procem se dá jet v pohodě, kor když by se přidala ramka)
Jinak to co chceš koupit je opravdu šunt, to jako sorry... A litr navíc je imho v poho, tak snad pučí třeba i nějakej kamarád, rodič nebo tak něco ne? :roll:

Buchy
Příspěvky: 190
Registrován: 28 črc 2007 19:13

Příspěvek od Buchy » 22 led 2008 19:47

Rodiče už do toho flákli 9 litrů ... svejch mám 8 ... ale ještě tam počítám poštovné a router chtěl k tom ufotřík omg ... no ale co je na tom šunt ? šak Core 2 duo tam je snad ne ? giga ram tam je snad ne ? grafa je nesdílená o což přece taky jde ne ? prostě dokud mi to laicky někdo nyvsvětlí tak to nepochopím ... mě nějaký 533 FSB atd atd nic neříká ...

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 19:51

to vis ze muzu. zadnej problem. Na notasu te zajimaji 3 zakladni veci. Motheboard, CPU a dejme tomu graficka karta. Motheboard ten je nejdulezitejsi, je to zakladni deska. Zalezi na vyrobci jako takovem stejne jako na pouzitem chipsetu. Chipset je u Intelacke platformy naprosto klicovy. Ja ted nevim jak moc hluboko ti to az mam vysvetlovat, ale u AMD procesoru to az tak neplati. Pze AMD ma integrovany radic pameti primo v CPU, tudiz neni az tak zavisly na chipsetu. Vzhledem k tomu ze AMD koupilo ATI (jedinny skutecny konkurent intelu), tak pri volbe AMD X2, (nic jineho nema ani smysl), volime prave i "jejich" chipset. Zpet ale k intelu. Ten je naprosto zavisly na FSB, pze pres tuto dalnici leti 80-90% veskere komunikace mezi CPU a RAM. Na desce ma totiz radic pameti. Takze nas zajima vyrobce chipsetu. Volime prave Intel. Vse ma optimalizovane na sebe jak hardwarove, tak s nim pocitaj i vyvojari SW. Intelacke Core2Duo ma i v notebooku oproti CoreDuo od zakladu vyssi frekvenci FSB, tzn. cely system bezi rychleji. Hlavne na pametech to je asi nejvic znat. Je to rozdil 533 oproti 800 ci dokonce 1ghz. Firmy SIS, ULI a jine jsou znacne pozadu v rychlosti ale take v naprosto otresne spolehlivosti...
Grafiky tam je to jasne, kdyz ne plne samostatny graficky cip s vlastni pameti, tak volime alespon s castecnou pameti a zbytek pres napr. hypertrade sbernici. Cipy jako intel 950 aj. jsou naprosto nevhodne, protoze ubiraji vykon jak systemu (po jiz tak znacne vytizene FSB si saha do RAM pocitace), tak casto take i CPU (supluje chybejici HW na osizenych grafickych cipech).
No a posledni nemene dulezita vec pri koupi notasu je display. Nespravny jas a kontrast, uhel pohledu a podani zejmena cerne a bile by pozdeji mohlo poradne zamrzet....

Shrnuti: Kdyz intel, tak C2D min. 800MHZ fsb a 2MB cache, chipset volime opet INTEL. Jakakoliv NVIDIA bude vzdycky lepsi nez integrovane I950 aj. cipy.
AMD X2 na AMD chipsetu s ATI GF. Dale plati viz vyse o sdilene pameti.

No a rada na zaver. Zasadne se snazime nevolit nejnizsi radu jakekoliv znacky. Delal jsem na reklamaci v Mironetu a tak vim jake sunky umi delat i takovy vyrobci jako je toshiba ci HP. O ACERU a jemu podobnych to plati 2x tak. Zagoogluj si, pocti si. Udelas si obrazek sam..

Buchy
Příspěvky: 190
Registrován: 28 črc 2007 19:13

Příspěvek od Buchy » 22 led 2008 21:13

tak já sem hodím pár ntoesů ... a zajímalo by mě co jim tentokrát pude vytknout .... teoreticky sem to pochopil tak, že je lepší AMD, protože nemusím mít tak našlapanou motherboard ... tak sem se mrknul semhle ...http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000F01 ... není to nic světobornýho ... ale je to athlon ... dual... ale kua koukám že to má jen 512 kb chache ... málo co ?
blbý je že jak koukám tak 512 je všude až do 18ti litrů ... pak je 2x512 ... ale 18 .. .to jak ofakt nenasbírám ... ještě k tomu v tak napiču městě , kde se nedá snad ani splašit normální odpolední brigáda ...
a když chce člověk intel C2D tak je všude namrdanej Ati chipset ....

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Příspěvek od Azu » 22 led 2008 21:32

S tím chipsetem bych si dovolil nesouhlasit. SiS dělal vždy velmi kvalitní chipsety a takřka vždy se jednalo o mnohonásobně lepší chipset než od Intelu nebo VIA. V minulosti se tak objevilo na trhnu mnoho základních desek, které byli výkonově naprostá špička a získali mnohá ocenění právě díky SiS chipsetu. Podle tvého popisu to vypadá jako by si postupoval při pořízení klasického maximálně nadupaného stolního počítače na hry a podobné práce. V prní řadě při výběru notebooku záleží na účelu pro jaký je pořizován a až pak podle toho se volí kompoenety. Dnešní integrované grafické karty bohatě dostačjí na cokoliv, pokud nejsi zarytej pařan her, ale pro takový účel se notebook většinou nepořizuje.

V první řadě si říct k čemu ten notebbok bude určen, pak velikost displeje a provedení, vyhnout se některým značkám, 1GB RAM by dnes měl být standard a na po pravdě na tom procesoru až tak moc zase nesejde, jeho výkon na běžnou činnost člověk nevyužije a ani nejsou ty rozdíli nijak viditlené, spíš zde je viditlené větší množství operační paměti.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Buchy
Příspěvky: 190
Registrován: 28 črc 2007 19:13

Příspěvek od Buchy » 22 led 2008 22:37

Takže ... prolízám teda prodejnu na netu a zjišťuju, že prostě na všem je něco blbě... tak se dostanu do pro mě už mocných 18 000 a hele první chipset intel ale sakra šup tam accelerator či co ... jako grafu ... No tak prolízám dál a když u žtam je vlastní grafa a intel chipset a C2D tak tam ten chipset má 533 Mhz sběrnici ... no ... sak sem něco hodím ...
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000FVN ...třeba ten se mi líbí ale ten chipset se mi zase moc nelíbí ...
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000GB0 ...opět chipset ... divnej... teda podle vás ...
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000G9Z ...toto je pro mě přijatelná cena ale asi s tím nebudete spokojeni :D
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000G94 ...no a tady máme super accelerator :D
Je to spíše směřované na "8850" bo ten chlápek tomu asi fakt rozumí :) ...takze mi prosimte k tomu kdyžtak něco napis ... díky
Jo a ještě ... toho kámoše z toho zase vypouštím ... sem nějak zapomněl že mi řekl, že si o tom procáku atd mám něco zjistit ... no a já se na to vysral a objednal to :D :)

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:08

AZU mas a nemas pavdu. SIS byl dobrej jeste tak v dobach 486, pokud si dobre vzpominam. Nerikam, ze nekdy s necim neprekvapili. Ale temer vzdy to bylo na ukor mizerneho zpracovani a bohuzel je osazovali low end vyrobci. To se na tom take podepsalo. Ted uz je situace trosku jina, uznavam. Nicmene byvaji problemy s drivery a celkove spatna stabilita pretrvava. Navic v noteboocich to byva osazovano i "jejich" grafikama a to dilo dokona. Nejsou zdale tak vykone jako napr. ta i950 a to uz je taky peknej dedek. U intela mas jistotu osazeni kvalitnimi soucastky, stabilitu, a 100% podporu a kompatibilitu. Samozrejme ze jsem se to snazil napsat co nejobecneji, kdyz bych se rozepsal, tak to nikdo nebude cist. Je potreba porovnavat jednotlive rady chipsetu, ale obecne plati co jsem napsal. Tim neudelate chybu.
AMD X2. Zalezi na cene a vybaveni. Jestli mas strop, doporucuji koupit radeji X2, co jsem to tak pred vanocema sledoval, jsou vybavenejsi o "dobrou" grafiku za nizsi cenu nez C2D. Kouknu na ceny a neco ti zkusim navrhnout..

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:15

z tech cos posilal bych si nevybral ani jeden.

tak mam to jeden opravdu low end, kterej je ovsem za seper cenu a troufnu si rict ze lepsi volba nez ten cos linkoval, ze sis objednal.

http://www.alza.cz/notebook-msi-vr610x-067cz-d85891.htm

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:16

no jako tezko soudit, pouze pokud bys fakt nechtel parit hry. ber to jako nejnizsi co jde sehnat..

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:23

tohle je takovy ekvivalent 8400 od nvidie http://www.alza.cz/notebook-msi-megaboo ... d83836.htm

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:25

tady to je dokonce na Nvidii 610 http://www.alza.cz/notebook-acer-aspire ... d83546.htm . Na ten acer bych se ale vykaslal...

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:28


8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:33

8850 píše:8400 S C2D za super prachy... http://www.alza.cz/notebook-acer-extens ... d84170.htm
ale kecam uz taky ATI 2400HD. nekoukal jsem na testy, ale melo by to bejt podobny. Jinak na intelackym chipsetu uz je jedno, jestli bude nvidie nebo ati grafika. Osobne preferuji uz leta ATI. Podivej se na tomshardware, jestli neni nejakej zasadni vykonostni rozdil mezi 2400 ati a 8400 od nvidie. Tohle by byl asi tak muj kanditat. Ale beru to jen hodne zbezne, podivej se poradne na vybaveni, na to uz nemam cas...

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Příspěvek od Azu » 22 led 2008 23:39

http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

8850
Příspěvky: 52
Registrován: 04 dub 2007 20:04

Příspěvek od 8850 » 22 led 2008 23:56

http://www.tomshardware.com/2007/10/09/ ... page5.html

nejaky testy. Je to na tobe jestli 8400 nebo 2400, vykon je podobnej, pod tohle bych ale fakt nesel.

Odpovědět