Praha -> Jakub -> 17

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Kubík

Praha -> Jakub -> 17

Příspěvek od Kubík »

Zdravím,
[Představení se - můžete vynechat :)]
jsem tu na fóru nový, tak jsem se chtěl představit. Je mi 17 let, jsem student výpočetní techniky v Praze, po prázdninách již třetím rokem, a donedávna jsem provozoval sport zvaný florbal :). Před dvěmi lety jsem poslouchal pop, disco, metal a byla to všelijaká slátanina, nyní již druhým rokem s chutí propadám rytmům a rozlehlým scenériím trance music. Ač to možná bude určité skupině zde vadit, tak hned z kraje napíši, že se zajímám spíš o komerčněji pojatý styl tak, aby to oslovilo co nejvíce lidí a nejlépe, aby to neposlouchala uzavřená skupina, přesto doufám, že sem po určité době zapadnu :).
Jak jsem psal, tak dva roky už poslouchám interprety, jako je nejčastěji Tiësto, Paul Van Dyke, Sander Van Doorn, BT a jim příbuzní stylem. Asi před týdnem jsem propadl této muzice natolik, až jsem si řekl, že za vyzkoušení dema Virtual DJ nic nedám. No stáhl jsem ho a ... je to strašný :lol: . Díky tomu softu a mojí beatžíznivosti po muzice se můj režim dne a spánku obrátil asi o pět hodin. Například od jedenásti až do teď jsem se snažil sladit dva songy tak, aby na sebe co nejlépe navazovali a můžu jen konstatovat, že se mi to zatím nepovedlo :D. Možná to je tím, že si někdy připadám, jako kdybych potřeboval aspoň tři myši, i pro nohu, nebo je to spotřebou kávy, která bezůtěšně padne ve prospěch mého notebooku a VDJ.
Jak tedy říkám, v programu si hraji asi týden a co zatím zkouším, tak to je prozatím určení toho, který song ze dvou co mi zrovna hrají je rychlejší, abych tedy bezpečně v každém poznal beaty ( což se mi skvěle nevede třeba u tracku Sander Van Doorn - The Bass :) ), snažím se hledat písničky, které by k sobě ladili náladou a rychlostí a poté se snažím nějak je na sebe navazovat.
[Otázky - prosím nevynechávat]
And here we go. Abych tady pořád jenom nemlel, tak mám po mém představení také otázku. Jakou technikou se navazují písničky? Pročetl jsem si toto fórum a narazil jsem na příspěvek, kde někdo radí navazování výškama. No já jsem to tedy podle rady zkusil tak, že u songu, který mi hraje ke konci trochu zvednu výšky i basy a v songu, který má přijít tedy dám výšky úplně na nulu a basy na polovinu. Když si chytnu místo, kde bych chtěl začít s přechodem, tak zapnu nástupní desku a ještě jí zkoriguji do tempa, poté crossfaderem ( doufám, že to píši správně ), přejedu na střed ( vlevo mi hraje původní song, tam je také crossfader ), když je crossfader na středu a písničky jsou spolu jakž takž sladěné, tak tedy přidám výšky u nástupnického songu a uberu je u nastávajícího, přidám basy u nástupnického a uberu basy u stávajícího a snažím se, aby ten přechod byl co nejnenápadnější, což se mi skvěle nedaří :). Mohl bych se tedy zeptat, aniž bych musel kupovat druhou myš a doprogramovat OS pro dva kurzory :D, jak se dá vyřešit ten přechod? Protože kostrbatější záležitost jsem snad nikdy neslyšel.
Druhou mojí otázku bych směřoval lidem, kteří zde na fóru rádi hrají trance, progressive. Já vím, že je to asi hloupost, ale jak si vybíráte písničky na mixování? Protože mě se moc nedaří si vybrat prostě dvě písničky, které by k sobě pasovaly. Proposloucháte třeba dvě noci samplů, než zjistíte, které dva se k sobě hodí? Já s tím mám docela problém :oops: .
[Žádost - také prosím nevynechávat]
Jelikož bych se chtěl pořádně naučit začátky, protože na dobrých základech můžu stavět, a VDJ, který používám mi ukazuje průběh songu i BPM a znemožňuje mi tak podle intuice oba songy srovnat, hledám někoho, kdo by byl ochoten mi pomoci. Jak jsem již tedy uvedl, jsem z Prahy a hledám tedy někoho, ke komu bych mohl třeba dojet ( dejme tomu půl hodiny za Prahu ) a tam si zkoušet srovnávat a pouštět tracky, popřípadě aby mě ten někdo naučil alespoň základům. Ze základů bych samozřejmě piloval a kdyby mě to bavilo, tak si po Vánocích hodlám koupit mix a třeba dva gramofony ( sem úchyl, chtěl bych hrát z vinilů :) ), ale jak říkám, kdyby mě to bavilo a chytlo by mě to.

Předem se všem omlouvám za tento dlouhý román, ale považuji za základní se představit nějaké komunitě, kterou budu v dohledné době asi docela často žádat o pomoc. Samozřejmě kdo nechce, tak úvod číst nemusí, jen ty otázky a žádost bych byl rád, kdyby mi byli zodpovězeny.
A jelikož mi to tady teďka dohrálo, tak asi zavřu notebook, zhasnu světlo a půjdu spát, tak adios a předem díky za vše.
( jinak nechtěli byste zde otevřít sekci "Představ se"? Na jednom komunitním fóru jsem to viděl )

dj-johny4

Re: Praha -> Jakub -> 17

Příspěvek od dj-johny4 »

pěkný příspěvek:)
takže co se týká toho že bys potřeboval aspon dvě myši, tak toto se dá vyřešit poměrně jednoduše, ovšem bude potřeba investicee cca 5až10k podle toho jak hodně seš ochoten investovat, ale vypadá to, že si do mixování hodně zapálenej, tak myslim, že by to pro tebe něměl bejt problem a určo by se ti to vyplatilo... KUP SI MIDIKONTROLER http://www.club-music.cz/dj/midi-kontrolery.html je to hodně laicky řečeno klávesnice na ovládání dj softu

a ted k tomu mixování... no on někdo přes výšky, někdo přes bassy a někdo přes středy.... já třeba každej přechod dělám úplně jinym stylem, on je opravdu rozdíl mezi tim když máš mixák (nebo midikontroler) a mezi tim dyž máš jen myš... s myší tak rychlej a nikdo není........... a jak si psal podle čeho poznáme ty songy, který se do sebe hoděj? no prostě poslouchej poslouchej poslouchej a ono to jednou přijde uvidíš :wink: navíc když si psal ty producenty Paul van Dyk, Tiesto, BT, Sander van Doorn, tak každej znich hraje trošku odlišnej styl..
styl PvD:
http://www.youtube.com/watch?v=qKuasLsgSWw
http://www.youtube.com/watch?v=ooHmgl5ugxU
prostě hraje dost energickej trane s BPM mezi 135až145 někdy do upliftingu, někdy do tech-trance

Tiesto:
tak ten hraje poslední dobou snad všechno, ten právě hraje ty komerčnější skladby s BPM od 125až145 ten to tak nějako neřeší.. samozřejmě ale postupně najíždí...

BT:
tak ted absolutně nevim co od něj myslíš.. pač ten už pár let prakticky netvoří...

Sander van Doorn:
tak tj borec!! ten hraje hodně progressive s bpme 125až135 někdy trošku tech-trance ale vždycky songy, který i přes zdánlivě malý bpm maj v sobě hodně energie...
http://www.youtube.com/watch?v=QTuxIS-PQ_s
http://www.youtube.com/watch?v=KYEVriZdh40

ono je důležitý rozlišovat tu bassovou linku a středy a vejšky v různejch odrůdách stylů znějí dost odlišně.. a chce to bud zustat věrnej např jen proggressive zvuku a nebo jen v upliftingu... prostě moc to mezi sebou nemíchat.. a když už tak postupně... ale tj všecko o cviku, to časem příjde samo!

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Myslim, že to je nejlíp položenej dotaz začátečníka, jaký jsem tu měl možnost za celou dobu vidět. Už jenom ten způsob pokládání otázky a vysvětlení problému + nastínění toho, co už si vyzkoušel a co ne, z tebe dělá DJe začátečníka na velmi dobré cestě. Spousta jiných jako ty ani neumí napsat co vlastně chce a často tak zůstanou bez povšimnutí jenom proto, že navzdory tomu, že jsou češi, tak správně česky psát neumí. Ale to jen tak na okraj. :)

Co se mixování týče, dvě myši jsou samozřejmě nesmysl. Jak už ti psal dj-johny4, kup do začátku raději nějakou midi konzoli a uvidíš. Silně ale doporučuju učit se míchat (mixovat) jednotlivé tracky BEZ použití funkce auto-bpm, auto-sync a master tempo (key lock). Jsou to zrovna funkce VirtualDJe, které sice udělají hromadu věcí za tebe, ale při přechodu na vinyly se budeš muset prakticky učit mixovat znova. Uč se mixovat nejlépe se zakrytým monitorem a srovnávej podle sluchu. Není to jednoduché, ale musíš se naučit poslouchat, která skladba hraje rychleji a která pomaleji a v hlavě si je umět synchronizovat a vyrovnat i v reálu.

Když už máš srovnané beaty a tracky ti sedí (předpokládám, že sis předem vybral takové songy, které do sebe melodicky "padnou" - to se naučíš zkušenostma a tréninkem), pak se můžeš teprve vrhnout do korekcí (výšky, středy, hloubky neboli basy). Já třeba většinou mixuji (ne ale vždy) dva tracky tak, že u jednoho stáhnu basy na minimum (případně i jiné korekce) a u druhého (ten, který hraje) v okamžiku mixu také snížím basy nadoraz a vpustím do éteru první track, u kterého basy přidám na standardní hodnotu + doladím ostatní korekce. Vtip je v tom, že publikum by nemělo téměř poznat, že byl proveden nějaký mix. To ale zase neplatí vždy. Někdy, když je mix slyšet a je odveden precizně, to publikum rozpálí a navodí patřičnou atmosféru.

Chce to trénovat, trénovat a trénovat. To ti tady řekne každej DJ. Mně třeba hodně pomohlo kromě tréninku i poslouchání setů zkušených DJů, u kterého jsem jednotlivé tracky znal. Poslouchal jsem jakým způsobem daný DJ mixuje a zkoušel jsem si tyto techniky pak sám. V současné době hraju jak z CD přehrávačů i vinylů a srovnávání a mixování už není problém. Až tohle všechno zvládneš a přijdou třebai nějaké nabídky na hraní, začni přemýšlet čim své vystoupení okořeníš, protože DJů je hodně, konkurence je velká a dneska je nutnost umět i něco navíc, pokud to chceš někam dotáhnout a nebýt jen další průměrný DJ. :wink:
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

sukinho

Příspěvek od sukinho »

takže k otázkám ti toho myslim řekli kluci dost a dost, já jenom dodám že taky často poslouchám sety mých oblíbených djů a nejenom že tim objevuju nový tracky ale hlavně poslouchám jak dělaj přechody, tak a ted něco o mě sem na tom zhruba podobně jako ty s malym náskokem, už půl roku mám mixák a ted budu pořizovat i playery a hlavně jsem z prahy takže případně se sejít pokecat ukázat co a jak(tam kde budou moje vědomosti stačit) neni problem, popřípadě i možnost si to ošahat nebo dokonce trénovat :) kdyžtak tu nech vzkaz nebo pošli soukromou zprávu a na něčem se domluvíme, člověku s tvym zapálenim držim palce

Kubík

Příspěvek od Kubík »

dj-johny4
Jak jsem psal, že potřebuju dvě myši, tak to samozřejmě bylo myšleno obrazně :D. Kdyby se třeba na škole dozvěděli, že sem takovou myšlenku vůbec vypustil do éteru, tak bych asi letěl :D. S tou investicí pro začátek. Pro mě by problém těch 10-15k za tu konzoly problém nebyl, jen jsou tu dvě věci, které mi koupi stěžují :). Ta první je asi ta, že opravdu nevím, zad-li mě to bude bavit. Přeci jen hraju si jenom týden a nerad bych potom prodával věc, která už při koupi nabírá hodnotu 50% své kupní ceny :). Druhá věc je ta, že mám v hlavě jeden plán, který mě v únoru bude stát asi 40k a rád bych dříve realizoval ten plán, protože je poté dlouhodobějšího charakteru a poté, kdyby mi hned vyzbyli peníze, tak bych koupil nějakou techniku, nebo bych počkal do března nebo do dubna. No je tu vlastně ještě třetí aspekt věci - kdyby mě to opravdu bavilo, nechci hrát z notebooku. Dva prosté důvody - už mě nebaví koukat pořád do monitoru ( i když teďka se to pro mě stalo zábavnější ) a poté tam mám tunu nelegálního softwaru, který využívám ke svému studiu a řekněme, že to není nic levného, takže bych poté, kdyby se mi to tedy jednou povedlo, hrál třeba někde v clubu, přišla by třeba nějaká kontrola a byl bych v háji, protože i třeba zisk za licenci přesahuje můj roční plat brigádníka ^^.
Díky moc za typy k tomu mixování. Ještě mě teďka napadli dvě věci, které bych si rád ujasnil. Tu na fóru jsem ještě četl, že se dá mixovat přes crossfader a přes nějaké "šavle". Co jsou to šavle? A potom zase taková otázka, na kterou bude odpověď na pokraji objektivity.Když přecházíte mezi skladbama, děláte to nějak rychle? Řekněme třeba do 3-5 sec. Nebo řekněme necháte ty songy do sebe krásně zapadnout ( asi spolu musí hodně ladit ) a třeba tak 20-30 sec si s nima hrajete?
Co se týče výběru těch písniček, tak jsem tu tedy zaznamenal dva "podstyly" trance music. Jedná se tedy o uplifting, kde se dj snaží vrcholit atmosféru třeba dvěma nástupama za track? Jak si psal u Tiësta, že postupně najíždí, to by mohlo být ono ne :). Co mi wikipedie prozradila na progressive, tak je tedy pomalejší ( 125-130 BPM ), většinou se skládá ze tří částí, tedy jakýsi nájezd, pak by měla začít část, která je skoro bez basů, taková tenká linie v songu, která poté vyvrcholí do vyvrcholení. Pochopil sem to správně? Ještě k dj-johny4, když jsem si poslechl ty první dvě písničky na youtubu, tak ta první mi pčišla taková živější, víc energická kdežto ta druhá spíš taková odpočinková, to se dá taky nějak pěkně namíchat, tak, aby to posluchač co nejméně poznal? Od BT sem myslel třeba Flaming June, Love Comes Again a podobně, ale je pravda, že to spíš na poslech než do VDJ.
djfelixus
Je mi jasný, že učit se míchat tak, že budu koukat do monitoru, mačkat sync, nechám zaplí ten keylock ( na co to vlastně je? kdyby třeba písnička měnila bpm? ) a ladil to podle křivky na monitoru, tak s tím potom moc daleko nedojdu. Jinak už jsem to vymyslel, jak to udělám. Na místa, kde jsou ukázány ty bpm a ta křivka, tak tam nalepým prostě kusy papíru, ať to nevidim a můžu se v programu alespoň nadále orientovat.
Když jsem já zkoušel stahovat ty basy na minimum, tak jak píšeš, tak mi ten přechod přišel strašně výraznej a někdy se mezi sebou třeba bili středy, zkusím to ještě třeba stáhnout středy a výšky dát jen na polovinu a uvidím, co to udělá, to jsem ještě nezkoušel.
To, že to chce trénovat, toho jsem si plně vědom a hraju si ve svém volném čase skoro pořád, když to okolnosti dovolí. No ovšem dneska jsem šel spát se svítáním a budil jsem se na desátou, tak přeci jen budu muset zavést určitou životosprávu, takhle bych za chvíli nedopadl moc dobře. Otázka - mixuje se ti lépe z vinylů nebo z cdček? Mě přijde, že s tím vinylem by to mohlo být jednodušší než s tím cd.
sukinho
PM :lol:
Otázka
Teďka jsem projel "jůtůb" a vcelku mi padl do oka Sander Van Doorn. Jeho skladby mi přijdou plné energie a dobře se mi v nich poznávají beaty ( až na The Bass :D ). Mohli byste mi poradit skladatele, kteří skládají něco podobného, ale nejsou ještě moc známí? Rád si potom projedu Beatport a chtěl bych si hudbu poté spíš kupovat, než jen stahovat - teprve před týdnem jsem si uvědomil, kolik práce ti producenti vkládají do svých děl a je to dostupné.

Sakra zase jsem to přehnal, ale jak řekl někdo ( Horatius ) dávno v Řecku - Snažím se být stručný a stávám se nesrozumitelným ... asi se toho držím až moc.

Sqara

Příspěvek od Sqara »

Já bych ti chlape hrozně rád poradil, ale těch dotazů je hrozně moc :-D

Předně řeknu, že se ptáš na věci, který většina lidí zjistí v průběhu toho, co se o EDM (Electronic Dance Music) zajímá. Proto se mi nechce ti odpovídat na všechno, koneckonců na některé věci přímá odpověď neexistuje. Především třeba na to, jak dlouho má trvat mix. Já ti doporučuju poslouchat třeba starší sety Paul van Dyka, když se ti tak líbí, nejlépe z dob, kdy hrál ještě z desek. A uvidíš, že někdy vybere dvě věci, které se vzájemně doplnují, a neváhá je tam nechat třeba 30 vteřin. A někdy to prostě střihne; track je pryč a už tam jde druhý. Určitě ti pomohou weby o taneční hudbě, jako je techno.cz, poslouchej.net, rave.cz, djz.cz a jednoznačně trance.cz, kde už několik let funguje fórum plné trancových nadšenců. Rady k mixování tam nenajdeš, ale co se týče hudby, a hlavně té trancové, lepší web v rodném jazyce určitě neseženeš.

PS: BT vydává, ale už dělá úplně jiné věci

No a nakonec snad hodně zdaru, já jsem ve stejné fázi jako ty, snad jen s tím rozdílem, že vše znám teoreticky, protože už to nějakých 5 let poslouchám a všichni kolem mě hrají :-)

A teď ještě moje otázka: proč nepoužívat keylock?

dj-johny4

Příspěvek od dj-johny4 »

rozdíl mezi crossfaderem a šavlema... no co je crossfader už víš... crossfader je vlastně taky šavle ale je to šavle kerá je jakoby balance mezi jednotlivejma kanálama mixu (deckama v softu) je vodorovně a šavle jako taková je vlastně jen volume každýho kanálu - někdo mixuje tak, že hejbe jen crossfaderem, a někdo tak že hejbe šavlema (myslim že těch lidí je většina) je svisle

co se týká těch stylů trance.. ono je to děsně komplikovaný.. já se v tom myslim jakž takž orientuju ale radši ti sem hodim link na jeden povedenej článek
http://www.techno.cz/clanek/25151/encyk ... ticky-stav

moje primitivní vysvětlení:
uplifting: hodně energickej, rychlej udernej beat, silně emotivní breakdown a nebo vokál

tech-trance: taky poměrně rychlej styl, ale vyznačuje se hlavně těmahle charakteristickejma zvukama> http://www.youtube.com/watch?v=puIXWtKqpmQ & http://www.youtube.com/watch?v=9lSK_4AoUmE

ale ono je to jedno pač se styly pořád prolínaj.... :D

sander van doorn hraje právě ten progressive trance, podobný producenti: Sied van Riel, John Rundell, Marcus Schossow, Marco V, Richard Durand, Blake Jarrell, Markus Schulz

ps některý ména sem možná zkomolil, nevim přesně jak se píšou :)

Sqara

Příspěvek od Sqara »

dj-johny4 píše: sander van doorn hraje právě ten progressive trance, podobný producenti: Sied van Riel, John Rundell, Marcus Schossow, Marco V, Richard Durand, Blake Jarrell, Markus Schulz
Tohle rozdělení by možná platilo před pár lety, i když možná ani to ne, Sander nedělal progressive snad nikdy. Každopádně dneska je třeba takovej Schulz v podstatě to samý co Armin. Na definice ať s vykašle, časem to sám pozná podle zvuku.

Kubík

Příspěvek od Kubík »

dj-johny4
No je pravda, že tou hlasitostí to sedí asi líp, protože když sem hýbal s tím crossfaderem, tak se potom jakoby přidávala hlasitost a nějak to nebylo ono.
K těm stylům, teďka se mi hodně zalíbil ten Sander ( http://www.youtube.com/watch?v=-olmIdsaWVI http://www.youtube.com/watch?v=DvpLVY8NbYY http://www.youtube.com/watch?v=87TvmO3z51Q ) a myslím, že ty tři tracky k sobě v určitém pořadí celkem ladí a že by z toho mohla být pěkná slátanina :P .
Jinak co se týče stylu, tak to asi nějak moc řešit nebudu. Prostě něco jako tyhle tři písničky se mi líbí a budu se na beatportu poohlížet po něčem podobném.
Sqara
Sander asi někdy progressive dělal, je to napsaný na "vikošce", ale třeba to psal nějakej trouba :). Rozhodně se o tom prosím nehádejte, je to fakt zbytečný. Na beatportu se prostě zaposlouchám do různých skladeb a něco si tam vyberu. Okolo takovýchto nejasných témat se často rozpoutají hádky, které jsou určitě úplně zbytečné. V této době se prostě styly určitě prolínají, tak nemá cenu to nějak řešit :).

DjMatisS

Příspěvek od DjMatisS »

hele, jen narychlo k těm přechodům. Je to čistě o tvém pocitu. Někdy je dobré track useknout, jindy jsem se dostal do situace, kdy jsem nechal songy v sobě přes 3 minuty a bylo to oceněno jako jeden z nejlepších čistých přechodů. Což jsem docela koukal xD Ale fakt je to o pocitu, na všechny tyhle věci přijdeš časem, pokud by ses do muziky ponořil... (Zahryzne se ti do mozku a bude období kdy tam nebudeš mít nic jiného, v dobrém slova smyslu... xD)
Behringer BCD3000+DELL Studio1537+Traktor PRO+Technics RP-DH1200

Kubík

Příspěvek od Kubík »

Tak určitě nečekám, že to bude hned, ale já jsem zatím vždycky použil spíš takové prolnutí těch tracků, protože na to useknutí mi přijdou moc melodické :). Teďka se snažim dávat dohromady trio Riff -> The Bass -> Bliksem ( Všechno od Doorna ) a ty písničky mi v tomto pořadí k sobě celkem ladí :). Jinak už se taky snažim zorientovat v beatportu, tak si snad za chvíli koupim originály.
Určitě ale za ještě kratší chvíli půjdu na brigádu, takže si ještě pohraju ve VDJ a cya večer :)

sukinho

Příspěvek od sukinho »

taky tam máš PM :)

Fousch

Příspěvek od Fousch »

Čau Kubo :) Ve týhle fázy jako ty byli asi všichni :) Řeknu ti jak to probíhalo u mě, třeba ti to nejak helpne. Začínal jsem taky na VDJ a potom v Traktoru, srovnávaní beatů jsem neřešil, protože to za mě dělal program a taky jsem neměl druhou zvukovku. Když to srovnám s tím když srovnávám beaty normálně, když hraju z přehrávačů, tak je to pro mě jednodušší než to srovnávat na monituru myší, ale někomu to možná půjde. Jestli ti můžu doporučit najdi si na jůtůb Dj Elaskina http://www.youtube.com/user/ellaskins. Parádní jsou ty videa, kde vysvětluje "teorii" beatmatchingu, pomůže to pochopit o co se vlastně člověk snaži tím srovnáním a do jakých situací se může dostat a taky o poslouchat a čím se řídit, když srovnáváš dva tracky. Jestli se chceš naučit srovnat dvě skladby dohromady, tak se vykašli na korekce!! S těma si hraj až to sladíš. je to i v těch videích, najdi si song který má dlouhý konec s pravidelným beatem a druhý, který má dlouhý začátek a snaž se to sladit, a nech je oba hrát naplno, hledej ten bod ve kterém hrajou oba stejně...Tohle zabere spousty času a někdy je to dost frustrující, takže klid ;) Jestli chceš dělat mix aby se to dalo poslouchat a hrát si s korekcema a dělat plynulé přechody, tak ...teď mě všichni ukamenují :) .... si zapni SYNC nebo jak to je ve VDJ a v klidu si s těma korekcema hraj a nestarej se o rychlost tracků, uvidíš, že i se srovnanými beaty nebudeš schopen udělat přechod jako Tiesto nebo PVD :) poslouchej jejich sety, choď do Clubů kde se hudby míchá, v Praze to není problém a hraj si a experimentuj ;) jinak není problém se sejít, jsem taky z Prahy, tak když tak PM ;) Ps: http://www.techno.cz/cake/rubriky/21/en ... ecni-hudby tohle mi pomohlo udělat si obrázek o EDM :) taky doporučuju

Kubík

Příspěvek od Kubík »

Díky Souschi za příspěvek :). Na ten Traktor si přešel z určitého důvodu, nebo si jen zkoušel něco nového? Já kdybych měl třeba ještě externí zvukovku, tak budu taky ladit přes sluchátka, ale takhle to poslouchat všechno buď z repráků nebo ze sluchátek je strašně náročné, ale zkouším to i touto cestou, ale jak říkám, je to velmi těžké a spíš zkouším odhadnout, jestli je ten jeden track rychlejší nebo pomalejší než ten druhej, na srovnání zatím asi nemám :).
Až přijdu domů, tak se na ten youtube podívám.
Já si s korekcemi při srovnávání nehraju, jenom když mám problém v nějakém "mělkém" ( nevím jak to napsat :D prostě track skoro bez basů ) tracku rozeznat beaty, tak si výšky i středy stáhnu na minimum a basy vytáhnu co nejvíce, jinak si s korekcemi samozřejmě při srovávání nehraju, to je celkem zbytečný ne? Jinak tím bodem, kdy hrajou oba současně más na mysli přesněji co? Je to místo, kde se prostě akorát setakjí beaty nebo nějaký dlouhodobější rytmus?
Zatím mi nejde o to dělat mixy, ale hlavně abych se nějak naučil srovnat dva tracky, pustit ten navazující track v pravou chvíli a vyrobyt tam pravidelnej přechod :).
Jinak PvD a Tiësto hrají spíš Uplifting ne? Já spíš mám radši Progressive.
Máš PM :) a díky za články.

Fousch

Příspěvek od Fousch »

K Troktoru jsem přešel i kvůli tomu, že mi přišel profesionálnější, lepší smyčky, efekty, korekce a plno dalších funkcí a zvykl jsem si naněj takže jsem uněj i zůstal. možná jsme si nerozumněli se "Srovnáváním" - kdy měníš rychlost druhého tracku, tak aby byla stejná jako rychlost prvního. Tam korekce neměníš, možná někdy, aby se ti to lépe rovnalo. a potom samotný"Přechod" který se už dělá přes korekce, většinou stáhneš basy u druhého tracku na min, výšky středy podle uvážení, pak plynule promícháš basy, středy i výšky dokud nezůstane hrát jenom druhý track. ... Ten bod je takové magické místo ve kterém uslyšíš, že oba tracky hrajou přesně stejnou rychlostí, že se ty beaty přesně překrývají a když mají oba tracky stejnou rychlost tak ten bod uslyšíš na každém beatu, když ne tak se ti lidově desky rozjedou a se z toho maglajz a nedá se to poslouchat :)

Odpovědět