Native Instruments TRAKTOR KONTROL S4 MK3

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Native Instruments TRAKTOR KONTROL S4 MK3

Příspěvek od pixel »

Třetí generace čtyřkanálového kontroléru pro TRAKTOR PRO 3.
18. 3. 2019

Native Instruments TRAKTOR KONTROL S4 MK3 je nejnovější generací čtyřkanálového ovladače pro program TRAKTOR PRO 3. Stačí se podívat několik let zpět a vzpomenout si jaký rozruch udělala první generace kontroléru S4 a program TRAKTOR. Mnoho profesionálních DJ tehdy nemělo moc na výběr a S4 byla se svými čtyřmi decky a kanály na mixu jako zjevení na DJ nebi. Bylo to v roce 2011, kdy jsem jej vzal na test na retro párty před plnou diskotékou. V té době se jednalo o naprostou špičku a myslím, že spoustě uživatelů slouží výborně dodnes. Pokud patříte mezi náročnější klientelu, která má ráda novoty, máte možnost se nyní seznámit s třetí generací.

První seznámení
První, co člověka překvapí, je váhá kontroléru. Kompletní balení váží skoro 4,5 kg. To už je slušná váha a vzhledem k větším rozměrům 339 x 542 x 60,5 mm není zrovna ideálním společníkem na dlouhé cesty. První, co si uživatel musí pořídit, je přepravní taška nebo pevný kufr, neboť papírová krabice moc kšeftů nevydrží. Samotný kontrolér TRAKTOR KONTROL S4 MK3 je dodáván v černé krabici s jednobarevným potiskem, na dně se v samostatné krabičce nachází napájecí zdroj a USB kabel. Na vnitřní straně krabice je papírová kapsa, ve které se nachází obálka s návodem na registraci a stažení softwaru TRAKTOR PRO 3, přístupová karta do hudební databanky Sounds.com, záruční podmínky a nezbytné samolepky s logem Native Instruments a TRAKTOR.
Obrázek
Při pohledu na kontrolér je jasné, že firma opustila zrcadlový design u decků a přizpůsobila vzhled skutečným CD přehrávačům. Dokonce bych jsem se nebál napsat, že využila rozložení prvků podle standardů CD přehrávačů firmy Pioneer, která jsou stále velmi oblíbené mezi profesionálními hráči. To může být zpočátku matoucí pro stávající uživatele generací MK1 a MK2. Těm bude nějakou chvíli trvat, než si zvyknou, že mají některá tlačítka na jiném místě. Ale určitě to není velká překážka. Logičtější rozložení tlačítek a ovládacích prvků bude přínosem při přechodu z CD přehrávačů na hraní z počítače. Základní funkce jsou přesně tam, kde je uživatel zvyklý je mít. Tím, že se opustilo od zrcadlového rozložení prvků, jsou všechna tlačítka na obou přehrávačích na stejném místě a rychleji se s ovládáním uživatel sžije.

Jako konstrukční materiál je opět plast. Stejně silný a odolný jako u předchozích generací. Rozdíl je hlavně na vrchním panelu, kdy předchozí verze měli lesklý povrch a MK3 má povrch matný. Celková šířka je podobná jako u minulých generací, jen přehrávače jsou širší a mixer zase užší. Viditelnou změnou jsou větší Jog kolečka a Tempo fadery, jiné rozložení tlačítek a barevným displejem mezi otočnými enkodéry.

Celkově se přepracování vrchního panelu hodně povedlo. Je více čistý a působí ještě více profesionálněji. Snad jen malé mínus za spojení externího zdroje s konzolí. Na testovaném kusu byl konektor volný a lehce vypadl. Stačilo upravil polohu konzole na stole a neštěstí může být hotovo. Na rozdíl od S2, které stačí USB, musí být S4 neustále pod proudem. USB konektor je druhé malé mínus. Pevnost jeho propojení je dobrá, ale díky tomu, že je utopený v konzoli, má trochu delší konektor, takže nejde použít běžný USB kabel, ale vždy bude uživatel odkázán na speciální typ od Native Instruments. Stačí si kabel zapomenout a je po hraní.

Přehrávače
Rozložení tlačítek i větší rozměry jsou přizpůsobeny pro pohodlnou hru. Tlačítka Play a Cue mají zajímavou strukturu povrchu a příjemný chod. Díky větší velikosti jsou nepřehlédnutelné. Funkční tlačítka jsou rozloženy okolo Jog kol. Úplně na vrchu jsou ovládací prvky pro tři efekty. V pravém horním rohu je otočný enkodér a tlačítka pro procházení průzkumníka. Největší změnou, a to doslova, jsou přepracované Jog kola, nebo hezky česky plotny. Jsou větší, kovové a dotykově citlivé. Pomocí třech tlačítek je možné zvolit pracovní režimy. První je standardní Jog mód. Při uchopení stran plotny se přibrzdí přehrávaná skladba, pohybem zase zrychlí, což je výhodné hlavně při ruční synchronizaci. Položením prstů na horní plochu plotny lze výborně skrečovat.

Proč tedy takový humbuk okolo S4 MK3? To se hned projeví při aktivaci módu Turntable, stiskem tlačítka TT. Jako prvnímu kontroléru na světě se plotny začnou otáčet. Pak se plotny chovají jako na skutečném gramofonu. Sice jsou o trochu menší v průměru, ale pocit ze hry je velmi podobný. Otočný systém má magnetickou spojku, takže je možné plotnu přibrzdit nebo roztočit s přirozeným odporem motoru. Dobrá je i vizuální kontrola. Okolo Jog kol je kruhové podsvětlení. Pokus se talíř otáčí, svítí jen výseč, která následuje pohyb plotny. Navíc mění barvu podle použitého přehrávače. Modrá pro A a B, žlutá pro C a D. Naprostou dokonalostí je možnost zvolit si i rychlosti otáčení na 33,3 nebo 45 RPM. Posledním pracovním módem je Grid. Ten dovoluje opravit chybné značky Beatgrids pro tempo skladby přímo na S4. Navíc, pokud skladba obsahuje Cue, Loop nebo Grid značky, plotna začne vibrovat podobně jako mobilní telefon, takže uživatel pozná i pohmatu, kde se značka nachází. Tato jedinečná funkce je označena jako Haptic drive a je hlavním lákadlem pro koupi konzole TRAKTOR KONTROL S4 MK3.

Fyzické spojení člověka s počítačem funguje velmi dobře. Prostě je to nepopsatelně jiný pocit ze hry. Hlavně pokud se talíř brzdí, nebo při rychlých skrečivých efektech, kdy se talíř otočí na setinu vteřiny zpět. Prostě se pod prsty zase rozjede, jako na gramofonu. I změna odporu talíře v různých režimech je propracovaná. V Jog módu nemá prakticky žádný odpor a v TT módu se přetahujete s motory. Kdo to nezkusil, neuvěří jaký je to rozdíl a jak zábavné hraní může být.

Pod Jog kolem je dvojice enkodérů, známých již předchozí generace. Mezi nimi ovšem nejsou tlačítka, ale barevný displej s vysokým rozlišením, který zobrazuje nejen základní informace o přehrávané písni jako je název, BPM, tónina, zbývající čas, délku smyčky, ale také barevnou vlnovou formu skladby včetně všech dostupných značek. Díky tomu nemusí být uživatel přikovaný jen k počítačovému monitoru a může se rychle orientovat přímo na kontroléru.

Na pravé straně jsou dvě tlačítka pro nastavení synchronizace a 100mm fader pro nastavení tempa. Pro přesnější nastavení nemá středovou aretaci. Tu nahrazuje malá modrá LED, která se rozsvítí při umístění faderu do přesného středu. Musím říci, že trefit přesný střed chce hodně cviku, ale díky použití nejnovější technologie pro změnu ladění a rychlosti Elastique 3, je zvuk vždy dokonalý při všech rychlostech, takže nějaká desetinka sem nebo tam se vůbec nepozná.

Úplně nejníž je osm barevně podsvícených padů, které jsou určeny pro Cue body, smyčky, Sampler a manipulaci se STEM soubory. Pokud netušíte, co je STEM formát, doporučuji se podívat na www.stems-music.com. Pro nezasvěcené se jedná od vícestopý audio formát, zabalený do jednoho souboru. Pady mají barevné rozlišení přesně podle typu určení. Modrou barvu mají Cue body, zelenou smyčky, barevně je odlišen Sampler a STEM.

Pady jsou velmi příjemné na dotyk a mají rychlou odezvu, což se ocení v režimu Remix. Ten je v programu TRAKTOR PRO již od roku 2016, ale až nyní bude konečně využíván naplno. Stačí naládovat Remix deck samply, nastavit kvantizaci, délku smyčky a stisknou malé tlačítko pro záznam. Pak stačí na pady bubnovat rytmus a během okamžiku je k dispozici groove v dokonalé synchronizaci s přehrávanou písní. Malým tlačítkem Mute, lze jednotlivé samply umlčet a vytvořit tak kombinace rytmů. Díky hardwarové podpoře je nyní remixování velmi snadné.
Obrázek
Mixér
Hlavní změnou v sekci mixéru je přehození Master kanálu na pravou stranu. Minulá verze jej měla uprostřed mezi kanály. Designově je to stoprocentně čisté řešení a vypadá to skvěle. Osobně mi umístění uprostřed vyhovovalo lépe. Byla přesně stanovena hranice mezi kanály A a B. Nyní je uspořádání C, A, B, D a Master. Lehce si lze splést kanály mezi sebou, což se mi během testování několikrát povedlo. Uvidíme, zda to bude vyhovovat ostatním uživatelům a podle toho asi bude vypadat generace MK4.

Každý audio kanál má možnost přepínání vstupu, kdy základ je výstup z počítače, poté je možné volit audio vstup a tu buď s linkovou úrovní pro všechny kanály, nebo je možné kanálům A a B aktivovat předzesilovač pro gramofony. U kanálů C a D je zase možné připojit mikrofon. C má vstup na zadním panelu v podobě 6,3mm Jack konektoru, D zase na předním panelu v podobě kombinace XLR a TRS konektoru. Oba mikrofony mohou být pouze dynamické. Pokud je to potřeba, je tedy možné používat s počítačem i čtyři CD, dva gramofony a dva mikrofony, které se budou střídat o čtyři fyzické kanály na mixeru. Možná by stálo za zvážení, dát mikrofonní kanály samostatně, aby byly k dispozici vždy, jako to má třeba firma Numark. Jediná výhoda je, že pro externí audio vstupy jsou k dispozici všechny korekce a efekty, jako pro počítačové přehrávače.

Na levé straně u třípásmového ekvalizéru je nový indikátor úrovní. Má celkem podrobný sloupec patnácti LED. Deset má modrou barvu, která označuje bezpečnou zónu. Tři oranžové zobrazují špičky a jedna červená barva již označuje přebuzení výstupu. Díky velkému sloupci diod lze velmi dobře nastavit výstupní úroveň pro jednotlivé kanály.

Podle dostupných informací má S4 MK3 nové typy faderů. Standardně mají fadery uhlíkovou vrstvu, která řídí napětí jako první a pak následuje mechanická část. Díky tomu jsou všechny mixpulty a ovladače citlivé na prostředí, ve kterém se pohybují. Především prach a tekutiny jsou jejich úhlavní nepřítel. S4 používá nové typy, kde je mechanická část na vrchu a pod ní je teprve uhlíková vrstva, navíc otočená obráceně, takže je pro své nepřítele obtížně přístupná a tím i více odolná, což zaručuje dlouhou životnost bez výpadků a přeskakování hodnot.

Crossfader má podle předpokladů velmi malý odpor, pro rychlé reakce při míchání a skrečování. Na předním panelu je možné přepínat charakteristiku přechodů. Každý kanál má možnost libovolného směrování jednotlivé strany crossfaderu pomocí třípolohových přepínačů. Levá poloha směřuje kanál na levou stranu, pravá na pravou stranu a středová crossfader úplně vynechává. Přesně podle aktuálních potřeb uživatelů.

Aktuální firmware umožňuje využít ovladač TRAKTOR KONTROL S4 MK3 jako samostatný mixer, bez nutnosti připojení k počítači. To znamená, že všechny linkové, gramofonní a mikrofonní vstupy pracují i při pádu počítače a je možné stále hrát například z CD, než se počítač nahodí. K dispozici jsou Gainy, korekce a z efektů pouze filtr. Tato funkce byla nejvíce očekávanou a mnoho uživatelů již může nechat externí mixer doma a připojit S4 rovnou na reprobedny.

Mixer FX
Ovladač i program TRAKTOR PRO jsou známí svými propracovanými efektovými jednotkami. Z minulé verze zůstaly dvakrát tři sloty pro efekty, které se přiřazují v horní části kanálů. Tlačítky se vybere levá, pravá nebo obě efektové jednotky a kombinace knobu a tlačítka se efekty aktivuje. Nově je připravena efektová jednotka přímo pro efektové knoby jednotlivých kanálů. Standardně je zde filtr. Otočením na jednu stranu se ubírají basy, na stranu druhou zase výšky. Aretovaná středová poloha efekt vypíná. Bylo by hřích takto jednoduché ovládání ještě nerozšířit o další efekty. V Master sekci jsou čtyři tlačítka, aktivující další čtyři efekty. Stačí zvolit efekty a otočit knobem a účinek se hned projeví. Každý kanál má i své tlačítko pro vypnutí efektu, takže není nutné knoby vracet do prostřední polohy, pokud má být efekty vypnut. Toto tlačítko je využito i pro zvolení rozdílných efektů pro jednotlivé kanály. Stačí zvolit jeden ze čtyř efektů a zároveň stisknout tlačítko ON na vybraném kanálu. Celkově lze využívat na konzoli S4 MK3 až devět různých efektů a to už je slušná výbava pro kreativní hraní.

Audio rozhraní
Podle dostupných informací využívá TRAKTOR KONTROL S4 MK3, jako první, úplně nový audio převodník, založený na nových 24bitových čipech Cirrus Logic. Zvuk by měl být čistější a jasnější, než u předešlých generací. Čtyři stereo páry vstupů využívají čip CS5386 a dva stereo výstupy zase čip CS4385. Oba se vzorkovací frekvencí až 96 kHz, takže lze S4 MK3 využít jako kvalitní audio rozhraní pro ostatní počítačové programy podporující ovladače Core Audio, WASAPI, ASIO a DirectSound. O to, aby zvuk zněl čistě a nebyl přebuzen, se starají softwarové limitéry, které nedovolí programu jít přes digitální nulu.
Obrázek
Hlavní výstup je vyveden na zadním panelu hned ve dvou provedení. Klasické RCA konektory, doplňují paralelně zapojené profesionální XLR konektory. Pro odposlech na podiu je tu Boot výstup s TRS konektory, které obsahují stejný signál jako hlavní výstup, s vlastní regulací výstupního zisku na vrchním panelu. Všechny vstupní konektory jsou v podobě RCA konektorů. Je zde i možnost přizemnění kabelů pro gramofony, pro eliminaci síťového brumu.

Zvuková kvalita je více než dostačující a pokud uživatel hraje z formátu MP3, nemá prakticky cenu čistotu zvuku ani vyzdvihovat. Vzorkovací frekvenci stačí nastavit na 44,1 kHz a být uspokojen, že kdybych chtěl, mohlo by to hrát i lépe.

Sluchátkový výstup je vyveden na předním panelu, a jak je dnes zvykem, v malé i velkém Jack konektoru. Uživatel nemusí řešit žádné redukce. Jen si vezme své oblíbené sluchátka a může hrát. Hlasitost je více než dostačující při doporučené impedanci okolo 30 ohmů. Jiná impedance sluchátek má samozřejmě vliv i výkon zesilovače.
Obrázek
Sofware
Konzole TRAKTOR KONTROL S4 MK3 je přímo navržena pro program TRAKTOR PRO 3. Asi se nenajde uživatel, který by si kupoval S4 s tím, že bude používat jiný program. Ta možnost tu sice je, ale bylo by velmi pracné mapovat všechny funkce pro konkurenční software. Navíc si myslím, že by se to stejně nepovedlo na 100%. Prakticky je to i zbytečné, protože licence na program TRAKTOR PRO 3 je součástí konzole a navíc, TRAKTOR PRO patří mezi nejlepší programy pro DJ. Kromě čtyř přehrávačů, má vestavěno 40 efektů, novou generaci algoritmu Elastique, sampler s Remix funkcí, propracované smyčky, Cue body i uživatelsky definovatelné Grid body pro synchronizaci nestandardních taktů a rychlostí. Výborná je i podpora pro vícestopé STEM soubory.
Obrázek
V nejnovější verzi 3.1 se objevují i dva nové módy rozložení decků. Asi nejočekávanější je paralelní zobrazení průběhu tracků. I nadále zůstává zobrazení v přehrávači, ale je doplněno o vodorovné zobrazení, jako má například program Serato DJ nebo Virtual DJ. Jedná se o přehlednější zobrazení, především při práci se STEM soubory, kdy jsou jednotlivé stopy zobrazeny podobně jako na časové ose hudebních programů. Podle nastavení je takto možné zobrazit až 16 stop. Přehrávače a průzkumník se v tomto zobrazení přesunou do spodní části programu. V nastavení je možné zvolit, které přehrávače budou zobrazeny, vždy po dvojici AB a CD a jak velké místo bude standardní přehrávač zabírat na výšku. Celé nastavené lze uložit jako layout preset. Přepínání zobrazení je možné i během hraní a nemá vliv na zvukový výstup.
Obrázek
Obrázek
Druhé rozložení je přípravný mód Preparation. Ten dovoluje vybraný přehrávač zobrazit na celou šířku obrazovky a přehledně si předem připravit všechny Cue body, smyčky a Grid značky. To ocení především profesionálové, kteří si mohou dokonale upravit všechny tracky pro svůj set.
Obrázek
Závěr
Firma Native Instruments posunula laťku standardu kontrolérů zase o trochu výše. Opět má konkurence co opisovat. Kontrolér TRAKTOR KONTROL S4 MK3 je novou generací i pro starší generaci DJ, kteří se stále drží gramofonů pro ten pocit ze hry. Kontrolér je univerzální pro všechny způsoby hry. Stále je možné propojit gramofony s deskami s timecode, nebo lze hrát i klasicky z CD. Všechno je dovoleno. Není zde nic, na co bych během testu narazil, že by nebylo možné. Díky novým převodníkům je zvuk kvalitnější. Dotykové plotny s motory a zpětnou vazbou jsou hodně inspirující a mění pouštěče písniček ve skutečné DJ. Grafické displeje zobrazují vše potřebné, aniž by musel uživatel neustále zírat na monitor.

Ne vše je úplně ideální. Hlavně mě překvapil volný napájecí konektor u testovacího modelu, který prostě nedržel. Také specifický USB kabel je zbytečný; ten sice drží bezvadně, ale nelze ho jednoduše nahradit. Víc jsem toho nenašel. TRAKTOR KONTROL S4 MK3 patří mezi vlajkové lodě DJ kontrolérů. Pokud jste profesionální DJ a patříte mezi příznivce programu TRAKTOR, není o čem přemýšlet. Pokud jste méně náročný a nepotřebujete čtyři přehrávače a motorizované talíře, můžete použít menšího brášku TRAKTOR KONTROL S2 MK3. Stačí si jen vybrat.

Oficiální video výrobce
Výrobce: Native Instruments
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz

Odpovědět