cistenie optiky
cistenie optiky
Zdravim pani. Dufam ze nezakladam duplicitnu temu ale cez hladanie som nic podobne nenasiel...
OTAZKA 1 : chcem sa opytat ci je dobre cistit tu laserovu cocku v mechanike cd prehravaca cize
optiku sem-tam raz za cas aj preventivne alebo ci sa s tym nema radsej robit nic az
pokym nie je nejaky problem...
OTAZKA 2 : Ako cistit? Staci tam dat cistiace CD a nechat par krat prebehnut?
A ake cistiace CD na sucho len s tymi stetinkami alebo aj to kde sa pridava ten
roztok???
OTAZKA 3 : Ked nestaci s cistiacim cd a nehccem to moc zanasat nikde do servisu nevie mi
niekto povedat ako sa to robi v servise? Rozobrat a povysavat prach si viem aj sam...
ide mi o to KNOW-HOW cistenia tej cocky...
Ci na to naliat len nejaky specialny roztok?
A Aky roztok?
A kde sa da kupit?
Alebo si mam namocit vatovu tycinku do usi do toho roztoku a pobehat tu lentilku
tou vatovou tycinkou?
Dakujem za vsetky rozumne odpovede. A najradsej by som bol keby mi odpisali taky co to uz aspon zopar krat robili a masiny im dalej bez problemov funguju...
Teoretici prosim nepiste takych teoretickych rad uz som pocul kopu a odpovede sa rozchadzaju takmer vo vsetkych bodoch...
OTAZKA 1 : chcem sa opytat ci je dobre cistit tu laserovu cocku v mechanike cd prehravaca cize
optiku sem-tam raz za cas aj preventivne alebo ci sa s tym nema radsej robit nic az
pokym nie je nejaky problem...
OTAZKA 2 : Ako cistit? Staci tam dat cistiace CD a nechat par krat prebehnut?
A ake cistiace CD na sucho len s tymi stetinkami alebo aj to kde sa pridava ten
roztok???
OTAZKA 3 : Ked nestaci s cistiacim cd a nehccem to moc zanasat nikde do servisu nevie mi
niekto povedat ako sa to robi v servise? Rozobrat a povysavat prach si viem aj sam...
ide mi o to KNOW-HOW cistenia tej cocky...
Ci na to naliat len nejaky specialny roztok?
A Aky roztok?
A kde sa da kupit?
Alebo si mam namocit vatovu tycinku do usi do toho roztoku a pobehat tu lentilku
tou vatovou tycinkou?
Dakujem za vsetky rozumne odpovede. A najradsej by som bol keby mi odpisali taky co to uz aspon zopar krat robili a masiny im dalej bez problemov funguju...
Teoretici prosim nepiste takych teoretickych rad uz som pocul kopu a odpovede sa rozchadzaju takmer vo vsetkych bodoch...
CD + Vinyl = Analógová technika s digitálnym srdcom...
Re: cistenie optiky
ja osobne by som to asi spravil tak ze by som to poriande ofukal tu cocku vzduchom... potom by som si na nejaku velmi jemnu bavlnenu handricku nalial ALPU a pobrhlil jemne tu cocku... mohlo by to byt fajn?? a ak nie co je zle??? alpa??? handricka???
Ako prehravace mi idu uplne super ziadne problemi su s nimi neni... citaju uplne super a aj rychlo len chcem aby to tak aj ostalo...
Ako prehravace mi idu uplne super ziadne problemi su s nimi neni... citaju uplne super a aj rychlo len chcem aby to tak aj ostalo...
Alpu???? přečetl sis slození Alpy? na toto je nejlepsi čistej lih z lekarny a nebo specialne roztok na cisteni optiky kterej sezeneš v prodejně s fotoaparáty....
Čistej kartac co je na CD nedoporucuju nikdy!!!! pálí to laser.....Kdyz tak tak jedině mokré čištění a to ješte čistým lihem.
Čistej kartac co je na CD nedoporucuju nikdy!!!! pálí to laser.....Kdyz tak tak jedině mokré čištění a to ješte čistým lihem.
-
ja doporucuju kompresor a poradne profoukat vzduchem a nebo kapnout kapku cisteho lihu nebo alkoholu ale nejlepsi je to vyfoukat
pioneer DJM 700,2xCDJ850k, 2xCDJ 100,HD25-1 II
ok alpa neni dobry napad uz to chapem.... cize novy postup znie takto:
Rozoberiam cd prhravac az na optiku poriadne vyfukam stlacenym vzduchom alebo komresorom alebo podobne... a potom si na specialnu handricku nalejem trocha roztoku na cistenie optik fotoaparatov a jemnucko posucham tu cocku... a zlozim prehravac naspet...
handricku aj roztok kupim v obchode s fotakmi a specializovane na cistenie optik...
teraz je to ok? Nerad by som nieco pokazil a predsa viac hlav viac kapusty a skusenosti...
Diki vsetkym za rady a aj za tie dalsie co este len napisete...
Rozoberiam cd prhravac az na optiku poriadne vyfukam stlacenym vzduchom alebo komresorom alebo podobne... a potom si na specialnu handricku nalejem trocha roztoku na cistenie optik fotoaparatov a jemnucko posucham tu cocku... a zlozim prehravac naspet...
handricku aj roztok kupim v obchode s fotakmi a specializovane na cistenie optik...
teraz je to ok? Nerad by som nieco pokazil a predsa viac hlav viac kapusty a skusenosti...
Diki vsetkym za rady a aj za tie dalsie co este len napisete...
Ja bych nepouzil ani ten stlacenej vzduch,, přece jen jsou tam ruzne microspinace a jine jemne veci a stlacenej vzduch by ti mohl neco na prevodech pekne pokakat..... nedelal bych to... pokud by to byl slabej tlak jen na ofuk prachu tak jo ale s velkym tlakem bych to nedelal..
Pokud mi přehrávače přestávaly načítat CD, tak vždy stačilo přehrávač otevřít a suchým čistým štětečkem jemně omést prach usazený nahoře na čočce, nic víc. Pak byl zase minimálně na rok pokoj...
Kompresorem bych do toho také nefoukal. Ta optika je tam na pružinkách, aby se mohla průběžně pomocí elektromagnetů zaostřovat a držet stopu CD a silný stlačený vzduch to může poškodit.
Kompresorem bych do toho také nefoukal. Ta optika je tam na pružinkách, aby se mohla průběžně pomocí elektromagnetů zaostřovat a držet stopu CD a silný stlačený vzduch to může poškodit.
Naposledy upravil(a) Ludek dne 14 čer 2012 15:32, celkem upraveno 2 x.
Lepe bych to nepopsal...Luděk má pravdu...
-
Tak tak... já osobně taky nejsem zastánce preventivních zákroků. Je nutné se nad tím zamyslet.
Co se může asi tak usadit na čočce? Ve skutečnosti CD v mechanice rotuje tak rychle, že prach většinou z čočky spolehlivě smete. Pokud člověk nemá přehrávače v nějakém agresivním prostředí, tak většinou není třeba čistit mechaniky vůbec. Pokud se jedná o přehrávače dlouhodobě nasazené v náročném prostředí, tak jedině mokrá cesta... a rozhodně doporučuju specializovanou chemii.
Taky je dobré říct, že nejlepší je samozřejmě prevence. V drtivé většině je chybou lidský faktor. Třeba jednou mi přinesla striptérka CD s hudbou ke svému vystoupení a na jeho povrchu byla obrovská kapka samoopalováku. Pokud bych si ho neprohlédl a nevyčistil... to by byl pro hlavu konec.
A stejným způsobem člověk zanese dovnitř většinu nečistot. Nejčastějším problémem je jen nějaké blbé vlákno, které se o něco zachytí a lítá nad čočkou.
Co se může asi tak usadit na čočce? Ve skutečnosti CD v mechanice rotuje tak rychle, že prach většinou z čočky spolehlivě smete. Pokud člověk nemá přehrávače v nějakém agresivním prostředí, tak většinou není třeba čistit mechaniky vůbec. Pokud se jedná o přehrávače dlouhodobě nasazené v náročném prostředí, tak jedině mokrá cesta... a rozhodně doporučuju specializovanou chemii.
Taky je dobré říct, že nejlepší je samozřejmě prevence. V drtivé většině je chybou lidský faktor. Třeba jednou mi přinesla striptérka CD s hudbou ke svému vystoupení a na jeho povrchu byla obrovská kapka samoopalováku. Pokud bych si ho neprohlédl a nevyčistil... to by byl pro hlavu konec.
A stejným způsobem člověk zanese dovnitř většinu nečistot. Nejčastějším problémem je jen nějaké blbé vlákno, které se o něco zachytí a lítá nad čočkou.
-
Jenom proboha ne to CD s přilepeným kartáčem... jak se tomu někdy říká čistácí CD
To je pravda ale dnes uz maji vsechny prehravače v mistě zasunuti cd filc..kterej hrubej prach a chloupky zachyti....bohužel na mastnotu a jinej bordel nalepenej na cd to nezachyti...
Kartáček nikdy..páli to laser...
Kartáček nikdy..páli to laser...
kedysi som mal podobny problem, volal som aj pisal do basysu a tam mi nedoporucovali, striktne zakazali, alpu ,liehy a podobne kraviny - nicia optiku.
oni to cistiana nasucho
takze jedine rozumne riesenie tu dal ludek-stetec,pripadne tycinka s vatou.
oni to cistiana nasucho
takze jedine rozumne riesenie tu dal ludek-stetec,pripadne tycinka s vatou.
2 pioneer cdj 350, pioneer djm 300, stanton t 80,pioneer efx 500
tyčinka s vatou je blbosť,predsa tú čočku chceš vyčistiť a nie tam naniesť ešte viac bordelu. Z vaty sa odlupujú jemné vlákna,zachytí sa ti jeden o čočku a urobíš si viac škody ako úžitku. Teda logika mi to vraví. Ja odporúčam prefúknuť čočku ústami, nejakú jemnú handričku a spiritus dilutus z lekárne.
Ps:V robote keď sme sa nudili a chceli pozrieť nejaké dvd, som vyčistil mechaniku v ntb vodkou,trocha to pomohlo.
Ps:V robote keď sme sa nudili a chceli pozrieť nejaké dvd, som vyčistil mechaniku v ntb vodkou,trocha to pomohlo.
-
Pusou nefoukejte... když už, tak balonkem.... PETkou nebo něčím takovým. V dechu je pára a možnost prskance.
nie je to jedno,keď potrebujem len trocha vyfúkať prach a potom aj tak prečistím čočku čistým liehom?