Vtipná debata... fakt

.
Jen bych rád dodal, že za mnoho let v branži jsem se ještě s kontrolou požadující vidět média nikdy nesetkal (respektivě ano, ale poslal jsem jí do "prr...").
1. Nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by měl v ČR opravdu tu zkušenost, že by mu policí bylo něco zabaveno. Mockrát jsem slyšel... stalo se to známému, stalo se to známému známého... ale nikdy jsem to neslyšel od konkrétní osoby. První by tu byl asi Azu. V itálii je to třeba jiné kafe...
2. Kdyby to fakt došlo takhle daleko, policie by měla právo zabavit i DJ techniku, protože jejím prostřednictvím byl spáchán trestný čin.
3. Absolutně se směju představě, že by tohle mohlo být DJi přišito jako trestnej čin...
- jak psal Azu, škoda by musela být vyčíslena nad 5.000, což není snadné dokázat
- DJ může argumentovat, že hudba byla pro jeho osobní potřebu (musí mít ale alespoň nějaké originálky)... koneckonců, sluchátka a 2 přehrávače z principu umožňují přehrávat veřejnou produkci a zároveň poslouchat i hudbu pro svou potřebu. Když mohou poslouchat v práci hudbu sekretářky, proč nemohou DJové?
- ... a tohle je největší sranda. Neznalost zákona neomlouvá, ale nikdo po DJovi nemůže spravedlivě požadovat, aby byl znalec v oboru a dokázal rozlišit padělek od originálního média.
Pokud si CD koupíte v tržnici a má padělané veškeré ochranné znaky, jak ověříte jeho originalitu? Může pak na vás intergram pohlížet jako na člověka, který používal nelegálně pořízenou hudbu k veřejné produkci? Asi těžko, že? Je tam jasná subjektivní složka, protože vy jste spravedlivě nemohli vědět, že se jedná o falzum a jednali jste v dobré víře.
A teď se nám to teprve zamotává u digitálních formátů, které žádné ochranné znaky mít nutně nemusí. Tam je to teprve legrace...
... co když jste si hudbu zakoupili u nějakéhu online obchodu se sídlem v nějaké banánové zemi, který měl na svých stránkách uvedeno, že je smluvním partnerem OSA a dalších organizací. Opravdu jste povinováni tuto informaci ověřovat v ČR (tak jako jste povinováni ověřovat originalitu před nákupem každého nosiče návštěvou poboček v ČR a jejich vyzvání k návštěvě tržnice než nakoupíte?)?
A co když ten obchod už v době kontroly neexistuje? A máte jen neplatné doklady. Kdo dokáže, že to nebylo opravdu v dobré víře?
A nemusíme ani do takových krajností, v hospodě Vám to mohl prodat Franta Mazák a vystavit kupní smlouvu...
Tohle prostě není úmyslný trestní čin. Pokud by soudce hledal i objektivní odpovědnost, může to být nějaká drobnost z nedbalosti, ale nic, za co by jste dostali desetitísícovou pokutu a byla vám zabavena technika.
Jen prostě nesmíte být pokálení až za ušima a musíte se o svá práva starat...
Ale stejně je to bezpředmětná diskuze. Tohle žádnou organizaci vůbec nezajímá, ty zajímá zaplacení poplatků. Plaťte je a oni vás nechají na pokoji... mají svejch starostí dost na to, aby z nich někdo vymejšlel kraviny (ze kterejech stejně nic nekápne) s nejistým výsledkem.