Jediné, co mi z OSA přišlo bylo, že jako provozovatelé rádia, které má uzavřeno s OSA kolektívní smlouvu máme jako DJs samozřejmě právo přihlásit se k odměně, protože jsme vlastně autoři, kteří jsou zastoupeni OSA (to je součástí kolektívní smlouvy a Všeobecných podmínek na ní navazujících). Zkusil jsem to. Přihlásil jsem se k takovým odměnám. Bylo mi odepsáno obratem, že to nejde - resp. musel bych doslovně doložit každé místo, kde bylo mé dlo užito.
Musejí to takto dokládat všichni autoři? Copak mají přístup ke statistikám hraní třea v rádiích? Co když si s tím jeden měsíc takovou práci nedaji, to jsou pak bez peněz? Nejenže to nejde (takové informace prakticky nezískáte, nebo jich získáte minimum), ale od toho je přeci zmíněná organizace, aby hájila zájmy autorů a "vše za ně vyřídila". V opačném případě postrádá smysl a je vhodné ji rozpustit. Shánění dokladů o užití díla by autor nemohl zvládat. Měla by s tím práci i silná PR agentura.
Další z důkazů zbytečnosti této organizace. My platíme ose a osa neplatí autorům. Mě se tedy ještě žádný autor neptal, kdy jsme jej vysílali. A to máme veřejný archiv toho, co se hrálo.
Radek Hemelík