RCF ART 312-A mkIII vs. 315-A mkIII
RCF ART 312-A mkIII vs. 315-A mkIII
Chtěl bych využít k ozvučení místnosti cca 10x12m a případně i jako odposlech. U 310-A mkIII mi 10" LF na DNB přijde málo, ale nemůžu posoudit, neslyšel jsem je hrát.
Re: RCF ART 312-A mkIII vs. 315-A mkIII
cim vetsi basak, tak ti bude hrat hloubejc, ale bude hrat hur nejvyssi frekvence, na odposlech bych bral spis 12 na PA bez subwooferu 15
-
Ono hodně záleží i na hlasitosti.... neni to pravidlo (v případě 312x315 platí), ale bedny s 12 většinou hrají lépe na nižší hlasitosti. To platí i v basech.
Pokud je primárním účelem ozvučení místnosti 10x12m na DNB párty, tak bych bral 315 (a je to ještě dost málo) nebo 310(12) s alespoň jedním subem. Pokud je primárním účelem odposlech nebo podkresovka v 10x12m, tak bych si vzal 312.
Pokud je primárním účelem ozvučení místnosti 10x12m na DNB párty, tak bych bral 315 (a je to ještě dost málo) nebo 310(12) s alespoň jedním subem. Pokud je primárním účelem odposlech nebo podkresovka v 10x12m, tak bych si vzal 312.
jinak na DNB jsem do takovyhodle prostoru tahal cca 5kW, u tohodle stylu basy musej hejbat strevama a to bez wooferu nedas
-
Záleží jak kvalitní máš bedny a vyladěnej systém... na 10x12 se dají střeva rozhejbat i menším výkonem .
Ale jinak samozřejmě souhlas, ty jako 315 hrají... bude z toho ale takové rozplizlé plechové nic s nevýraznejma basama a blikajícím peak limiterem. Jestli to má být jako opravdu party, tak to ty suby bude chtít spíše 2 .
Ale jinak samozřejmě souhlas, ty jako 315 hrají... bude z toho ale takové rozplizlé plechové nic s nevýraznejma basama a blikajícím peak limiterem. Jestli to má být jako opravdu party, tak to ty suby bude chtít spíše 2 .
to jo ale kdyz to clovek ma, tak proc to nevyuzit, taham 4ks pd186horn + 2kopie megatonu mt2122 vse osazeny rcf, kdybych bral jenom 2 basaky, tak by byl opruz jak to postavit, ze kdyz ty kompakty stojej jenom na jednom wooferu, tak ty vejskace hrajou lidem primo do hlavy, navic to nemusi hrat nadoraz. zvlast u dnb, dubstepu a dancehallu je dobry mit co nejvetsi plochu repraku aby to zahralo poradne hutnou basovou linku
-
Jasně.... tomu rozumim, to ani nebyl nějakej útok na Tebe (že to děláš špatně, máš špatnou techniku apod.) .
Spíš jsem to myslel tak, aby případný další čitatel vlákna nepodlehl dojmu, že na 10x10 se bez 5kW nehne. 2 suby a 2x 310 na 10x10 bohatě stačí.
Já taky často tahám více techniky, než je třeba... když to člověk má, tak proč to má hnít ve skladu.
Spíš jsem to myslel tak, aby případný další čitatel vlákna nepodlehl dojmu, že na 10x10 se bez 5kW nehne. 2 suby a 2x 310 na 10x10 bohatě stačí.
Já taky často tahám více techniky, než je třeba... když to člověk má, tak proč to má hnít ve skladu.
No na 5kw prachy nejsou a dlouho nebudou. Vezmu 312 a časem bych to rozšířil nějakým aktivním subem, něco jako ART 902-AS, nebo když se zadaří tak 4PRO 8003-AS. Stejně je ten prostor na špatném místě. Bojím se, že venku bude slyšet každej prd.
-
BTW... dneska jsem si udělal radost a koupil jsem si QSC K12. Původně jsem si šel do Prodance pro RCF 712-5, ale nakonec jsem si odnesl ty QSC. Zvukově mi přijdou o třídu lepší a hlavně řemeslné zpracování je famózní. Záruka 6 let taky potěší.
Každá má 1kw, ale nejlepší zvuk z nich leze při cca 50-60% zatížění. S basama na "dsp deep" to na 12 i fakt pěkně basuje. Byť samozřejmě na hejbání vnitřnostma to neni . Já si je koupil na odposlech a menší akce s mluveným slovem nebo podkresem.
V ceně 312 neni špatná volba ani PRO series od LD system. Tahle značka je většinou zvukařů hodně přehlížená, ale když vezmeš PROčko, hraje opravdu dost slušně a technické zpracování neni moc daleko od těch QSC.
Každá má 1kw, ale nejlepší zvuk z nich leze při cca 50-60% zatížění. S basama na "dsp deep" to na 12 i fakt pěkně basuje. Byť samozřejmě na hejbání vnitřnostma to neni . Já si je koupil na odposlech a menší akce s mluveným slovem nebo podkresem.
V ceně 312 neni špatná volba ani PRO series od LD system. Tahle značka je většinou zvukařů hodně přehlížená, ale když vezmeš PROčko, hraje opravdu dost slušně a technické zpracování neni moc daleko od těch QSC.
Pokial chces pouzivat iba vrchy bez subu prip. nie stale pouzivat satelity spolu so subom, vzal by som 315. Ja som riesil nedavno podobnu dilemu ci si vziat 12" vrchy a sub, alebo 15" a sub. Nakoniec som sa rozhodol pre 15" + 18" sub. Trosku sa bojim, ze by si mohol pri RCF ART 3xx bez pouzitia subu skoro narazit na vykonovy limit satelitov a to je potom problem, ked chces pridat, ale uz nie je kde. Pokial vyslovene netrvas na RCF, za seba mozem odporucit Yamaha DSR115 + DSR118W. Ked som si kupoval Yamahu pre seba porovnaval som ju este s JBL PRX615 a RCF 715. Nakoniec som kupil Yamahu. Moj povodny plan bol tiez na male akcie pouzivat iba satelity, ale ten rozdiel, ked k nim pridam jeden sub je tak obrovsky, ze taham vsade aj sub. Najidealnejsie je ak mas moznost si to niekde vypocut.
CDJ-2000 nexus, DJM-900 nexus, HDJ-2000
Po vyzkoušení v prodance jsem vzal 312 ART-A a jsem naprosto spokojen. Hrajou dobře i při nižších hlasitostech a na odposlech jsou super. Teď plánuji koupit 18" sub (zatím jeden) a nemůžu rozhodnout který. Časem budu určitě chtět dva. Rozhoduji se mezi:
- Aktivním RCF 4PRO 8003-AS (34 500 Kč)
- Pasivním Megaton MT18SUB (1kW) (16 700 Kč) + QSC RMX 4050HD (29 400 Kč) + Crossover Ashly XR-1001 (8 100 Kč)
U RCF se mi líbí jednoduchost zapojení a že by mě první sub vyšel o skoro 20 000 levněji. Beru to tak, že pasivní systém se vyplácí až při větších wattáží a nevím, kolik MT18ek to QSC uživí (Doteď nechápu, jak se pasivní suby zapojují). Je možné, že za pár let budu chtět 2 suby na stranu a budu se mlátit do hlavy, že jsem vzal drahé RCF.
Ještě by mě zajímalo, jak jsou na tom tyto bedny s kvalitou zvuku. Určitě si je pojedu poslechnout, ale chtěl bych znát váš názor.
Středovejšky neřeším, až ty ART 312 nebudou stačit, hodím je na odposlech a koupím k těm subům něco jiného.
- Aktivním RCF 4PRO 8003-AS (34 500 Kč)
- Pasivním Megaton MT18SUB (1kW) (16 700 Kč) + QSC RMX 4050HD (29 400 Kč) + Crossover Ashly XR-1001 (8 100 Kč)
U RCF se mi líbí jednoduchost zapojení a že by mě první sub vyšel o skoro 20 000 levněji. Beru to tak, že pasivní systém se vyplácí až při větších wattáží a nevím, kolik MT18ek to QSC uživí (Doteď nechápu, jak se pasivní suby zapojují). Je možné, že za pár let budu chtět 2 suby na stranu a budu se mlátit do hlavy, že jsem vzal drahé RCF.
Ještě by mě zajímalo, jak jsou na tom tyto bedny s kvalitou zvuku. Určitě si je pojedu poslechnout, ale chtěl bych znát váš názor.
Středovejšky neřeším, až ty ART 312 nebudou stačit, hodím je na odposlech a koupím k těm subům něco jiného.
Bedny neres, kvalitou naprosto postacujou, L18X400 je osvedcenej reprak, co bych resil je procesing, ten crossover bude urcite kvalitni, ale spis bych sel do nejakyho plnohodnotnyho DSP cenove tomu crossu by se blizilo tohle http://www.thomann.de/cz/nova_dc_4000.htm ale osobni skusenosti s tou znackou nemam, ale ty vyssi rady jsou na tom podobne jako me zname znacky, takze bych tomu celkem veril. Pak zesik, to qsc je dobry, ale max na 2 bedny do mustku, kdyz mas dobrej procesing, tak na basaky je ideal mit o cca 50% silnejsi zesik nez je vykon beden tj 1500W na kanal u toho RSC kvuli dynamickej spickam, ale na 2 bedny uz je imho celkem predimenzovany a tezky jak krava, jestli ti staci zesik na 2 bedny, tak bud se muzes drzet ceny a koupit top qsc PL230, nebo jit o 8 litru niz a koupit Ashly KLR 3200, oboje davaji vykon kolem 3000W a jsou o 20kg lehci nez to RMX. Jestli chces zesik na vic beden, tak nic od renomovany znacky nesezenes, ale muzes jit do cinsky kopie Lab-Gruppenu FP-14000 nejlepe od firmy gissen, jsou na to celkem dobry reference, davaj 2*7000W do 2 ohm tj muzes na to povesit 8 tech MT18
jestli rozumis elektronice, tak tady jsou rozebrany a popsany
http://www.avsforum.com/t/1334237/lab-g ... amplifiers
http://www.avsforum.com/t/1334237/lab-g ... amplifiers
-
Jestli do toho teda mohu skočit... pokud jsi člověk, který zvuku až tak extrémně nerozumí (což očividně jsi) a navíc je limitovaný rozpočtem (což jsi očividně taky) a chce ty věci nějak dokupovat postupně, jak budou prachy. Tak z mého pohledu neni absolutně vůbec co řešit...
Když koupíš hotovou krabičku ve stylu 8003-AS, kupuješ si jednoduché a funkční all in one řešení. Vše to má obsažené v sobě, zapojené je to s ARTama za minutu, krásně se to doplňuje... hnízdo pro uchycení beden, integrovaný crossover, i napájení vedeš jen jedním kabelem do subu a ze subu pak do bedny. Navíc je to zvukově pořešené dohromady, takže i naprostej laik z toho dostane odpovídající zvuk po vybalení z krabice. Při 2 kusech je to síce možná mírně dražší, ale to je bohatě vykoupeno tím, že máš systém, který...
1. je redundantní... odejde Ti jeden sub při akci (před akcí?), jdeš hlasitostí dolu, ale akce proběhne. Odejde Ti zesilovač u pasivu? Můžeš akci rozpustit a poslat lidi domu.
2. je modulární... za 3 roky dokoupíš třeba ještě 15ky bedny nebo další suby, vše na sebe bude krásně navazovat
3. je snadno zapojitelnej a bude dobře hrát i v rukou laika
4. je okamžitě prodatelnej nebo vyměnitelnej za něco jiného
Když půjdeš cestou pasivu, tak máš šanci se při vyšších výkonech dostat na lepší poměr cena/výkon/kvalita... jednoznačně. Nicméně při takhle malém PA a malejch zkušenostech, Ti můžu s téměř jistotou garantovat, že za více peněz dostaneš mnohem méně a jako bonus to budeš na akci instalovat ještě 4x déle. Když se navíc rozhodneš jednou prodat, utržíš zpět minimálně o 1/2 méně, než kdyby jsi prodával ty aktivní RCF.
Z pohledu někoho, jako je Honcka, bych asi váhal co si pořídit. Z Tvého pohledu ani na vteřinu... už jen to, že se tady cítíš potřebu ptát na takovéhle věci je jasná indikace, že je pro Tebe optimální celoaktivní PA. Věř mi... zapojíš, skvěle to hraje a nic neřešíš .
A hlavně... nevim jak v Tvém městě, ale já si mám tady možnost půjčit sestavu 2x sub + 2x 15´ za tisícovku. Určitě najdeš někoho podobného, se kterým třeba vybarteruješ půjčení Tvejch subů... pokud budeš dělat takovéhle akce (kde uživíš 4x sub) 5x do roka, vůbec se Ti to nevyplatí kupovat, ale je lepší to s někým takhle pořešit. Musíš vědět sám, na kolik akcí užiješ sestavu se 2x sub (kterou třeba koupíš) a na kolik se 4x sub .
Když koupíš hotovou krabičku ve stylu 8003-AS, kupuješ si jednoduché a funkční all in one řešení. Vše to má obsažené v sobě, zapojené je to s ARTama za minutu, krásně se to doplňuje... hnízdo pro uchycení beden, integrovaný crossover, i napájení vedeš jen jedním kabelem do subu a ze subu pak do bedny. Navíc je to zvukově pořešené dohromady, takže i naprostej laik z toho dostane odpovídající zvuk po vybalení z krabice. Při 2 kusech je to síce možná mírně dražší, ale to je bohatě vykoupeno tím, že máš systém, který...
1. je redundantní... odejde Ti jeden sub při akci (před akcí?), jdeš hlasitostí dolu, ale akce proběhne. Odejde Ti zesilovač u pasivu? Můžeš akci rozpustit a poslat lidi domu.
2. je modulární... za 3 roky dokoupíš třeba ještě 15ky bedny nebo další suby, vše na sebe bude krásně navazovat
3. je snadno zapojitelnej a bude dobře hrát i v rukou laika
4. je okamžitě prodatelnej nebo vyměnitelnej za něco jiného
Když půjdeš cestou pasivu, tak máš šanci se při vyšších výkonech dostat na lepší poměr cena/výkon/kvalita... jednoznačně. Nicméně při takhle malém PA a malejch zkušenostech, Ti můžu s téměř jistotou garantovat, že za více peněz dostaneš mnohem méně a jako bonus to budeš na akci instalovat ještě 4x déle. Když se navíc rozhodneš jednou prodat, utržíš zpět minimálně o 1/2 méně, než kdyby jsi prodával ty aktivní RCF.
Z pohledu někoho, jako je Honcka, bych asi váhal co si pořídit. Z Tvého pohledu ani na vteřinu... už jen to, že se tady cítíš potřebu ptát na takovéhle věci je jasná indikace, že je pro Tebe optimální celoaktivní PA. Věř mi... zapojíš, skvěle to hraje a nic neřešíš .
A hlavně... nevim jak v Tvém městě, ale já si mám tady možnost půjčit sestavu 2x sub + 2x 15´ za tisícovku. Určitě najdeš někoho podobného, se kterým třeba vybarteruješ půjčení Tvejch subů... pokud budeš dělat takovéhle akce (kde uživíš 4x sub) 5x do roka, vůbec se Ti to nevyplatí kupovat, ale je lepší to s někým takhle pořešit. Musíš vědět sám, na kolik akcí užiješ sestavu se 2x sub (kterou třeba koupíš) a na kolik se 4x sub .
Doba postaveni pokud clovek ma vsechno pekne v racku, vstupy/vystupy mas vyvedeny na patch panelu, je plne srovnatelna - postavim bedny, zapojim speakony a vstupni xlr do racku, zvolim preset na DSP, pripadne to poupravim podle prostoru a je to. To je hlavni deviza toho pasivniho systemu, ze si to muzes plne ridit podle sebe. Samozrejme muzes si koupit to i k pasivu, pripadne koupit bedny se zabudovanym(ty se pohybujou ale v uplne jinejch cenovejch hladinach).
ja bych to rozkousl takhle, jestli chces jet jenom plug&play a samotna zvukarina te moc nezajima, jdi urcite do aktivek, jestli chces tomu rozumet vic do hloubky a bavi te samotny zapojovani a experimentovani s PA(pocitej, ze do zacatku i neco spalis) jdi do pasivu.
Je taky pravda, ze aktivni system se kvuli blbovzdornosti snaz pujcuje, kdyz chces nekomu pronajmou pasiv, tak je to v drtivy vetsine i se zvukarem
ja bych to rozkousl takhle, jestli chces jet jenom plug&play a samotna zvukarina te moc nezajima, jdi urcite do aktivek, jestli chces tomu rozumet vic do hloubky a bavi te samotny zapojovani a experimentovani s PA(pocitej, ze do zacatku i neco spalis) jdi do pasivu.
Je taky pravda, ze aktivni system se kvuli blbovzdornosti snaz pujcuje, kdyz chces nekomu pronajmou pasiv, tak je to v drtivy vetsine i se zvukarem