Doba postavení... oukej, připustíme, že to má všechno patchované, má profi racky atd. Kromě toho, že si musí do svého rozpočtu přihodit pěknou sumičku na racky atd. tak stejně nemůže být na stejném času instalace. S aktivním RCF postaví sub, do něj zasadí tyč, na ní bednu... k subu dotáhne 1x 230V a 1x XLR. Sub propojí 2ma kabelama s ART, kabely má přímo v brašně u beden. K propojení potřebuje (kromě napájecího kabelu 230V, které má ve futrále u beden) jen jeden jediný typ kabelu a to XLR, které se dá libovolně spojovat a propojovat... zároveň i použít na DMX.
A teď situace s pasivem... přinese suby a bedny, bedny dává pravděpodobně na stativy, někam musí vhodně umístit rack se zesilovačema. 230V vede 2x, k bedně a k racku se zesilovačema, bednu zapojí do 230V. Od pultu mu jde XLR do DSP (se zesilovačem) a od DSP mu jde XLR k vršku beden. Od zesilovače mu jde speakon... tlustý power kabel, který se velmi špatně propouje... takže bude muset mít nakoupeno XY metrů a pravděpodobně s vlastním case. A pak ho čeká řešení zvuku s DSP...
Možná to zní tak, že to neni až takovej rozdíl, ale nejpracnější je natažení kabelů, což u aktivu dělá člověk při stereu 1x s pohodovým XLR a 1x s pohodovým 230V na kanál. U toho pasivu člověk na kanál tahá 230V, XLR pro aktivni bednu, XLR pro zesilovač (DSP...), 230V pro zesilovač a jako bonus ještě speakon, se kterým se nepracuje ani zdaleka tak dobře, jako s XLR (každý kdo speakony smotává ví o čem mluvim :- ).
Navíc když něco na celém PA přestane fungovat, musí obejít 3 místa a hledat, kde je problém... u aktivního PA jde jen na jedno místo, protože ví, kde problém je. Připočítat minimální možnost půjčení si a půjčení někomu...
Začátečníkovi s dostatečným rozpočtem na aktiv, se v roce 2013 pasiv nemůže vyplatit. Znám kotel lidí, kteří už před lety řešili podobnou otázku a volili pasiv, který pak za 1/3 rozprodávali... je to dneska už prostě větev jen pro opravdovej highend a nadšence, kteří zvuku fakt rozumí. Pro střední cestu se to vůbec nevyplatí.
BTW... já mam několik PA a ten pasivní jsem neměl na akci už téměř 2 roky. Když ho vytáhnu, tak si vždycky říkám, jak parádně hraje. Ale pokud nemusim, nedělám to... s aktivem mohu na akci brát mnohem méně věcí, mam mnohem menší riziko, že se něco rozbije, odejde apod. Taky když zkejsnu někde před akcí za nehodou (což se mi stalo nejednou) a přijedu 10 minut před začátkem, tak je to s aktivem mnohem lépe řešitelné, než s pasivem. A to mám plně pasivní PA... tazatel by měl hybrid složený z aktivu a pasivu, kde se to všechno trochu více komplikuje.