Antirecenze techniky na techno.cz (autor: Peet Sanders)

Diskuze o DJ mixážních pultech, efektorech a sluchátkách
stereoman

Antirecenze techniky na techno.cz (autor: Peet Sanders)

Příspěvek od stereoman »

Dnes mi na telefonu zapipala SMS od kamarada, at se jdu podivat na techno.cz, co tam piseme za kraviny ohledne mixaznich pultu. Ucinil jsem tedy tak a skutecne jsem se nestacil divit. Primo v top framu visel tento clanek: http://www.techno.cz/recenze/40110/rece ... s.-pioneer.

I pres VS diplom z teto problematiky jsem nebyl schopen pochopit, co nekterymi vetami a odstavci chtel autor rici. O tom, ze nektere jeho vyjadreni temer popiraji fyzikalni zakony se jiz radeji ani zmninovat nebudu. Nechci bezduvodne hanit praci nekoho jineho a tak to hazim do sem do placu. Jsem blby jenom ja nebo vam take pripada, ze ten clanek psal nekdo, kdo vubec nevi o cem je rec?

Zde je kratka ukazka toho, co se v clanku dozvite:
Pokud se jedná o plně digitální mix, je veškerý převod signálu řízen vestavěným mikroprocesorem, který má naprogramovaný určitý "kanál". Přes tento kanál se nedostanete ani s následným použitím byť kvalitnějšího zvukového procesoru (např. XTA – budeme se věnovat v některém z dalších dílů seriálu) a jste tedy odkázáni na dovednosti továrních chipových techniků a programátorů.
Ten odstavec vubec nedava smysl. Nebo alespon ja ho vubec nechapu. Mikroprocesor ridi cely digitalni pult, nejen pouze digitalizaci (sber vzorku, kvantizaci,kodovani). Kdyz uz jsme navic u teto problematiky mel dotycny spise zminit neco o prevodnicich, bitove hloubce a vzorkovaci frekvenci. Souvislost s XTA vubec nechapu.
Nastavení kvalitních mikroprocesorů nám do jisté míry umožňuje suplovat špičkové analogové předchůdce.
Co je to za blbost? Tam by melo stat kvalitni prevodniky s dostatecnou bitovou hloubkou a vzorkovanim ve spojeni s vykonnym mikroprocesorem ...
Vyrobit kvalitní analogový board je i v dnešní době velká magie.
To pise, jak kdyby psal o sestavovani zakladni desky v PC :lol: . Za dalsi nevidim v tom nic magickeho. Dnes si nemyslim, ze by to byl problem. Dnes je kvalitnich soucastek celkem dost. To, ze je vyrobci nepouzivaji je jine tema, ale rozhodne na tom neni nic magickeho ...
Pro ochranu vašeho aparátu doporučuji vždy mezi analogovým pultem a zesilovači použít zvukový procesor, kde si můžete nastavit limity signálových špiček.
Nemyslim, ze by se to tykalo pouze analogovych mixu. Za dalsi vetsina digitalnich mixu na diskotekach jde do (procesoru a pak) PA stejne analogove.

Ted to zrovna nemuzu najit, ale jeste nekde tam byla nejaka hlaska o tom, ze na digitalnim Pio Nexus 900 odchazeji fadery a ze to pak chrasti. Chrastenim se fadery projevovaly u analogovych pultu, ale u digitalniho pultu si to vsak dost dobre uz jen z principu fungovani nedovedu predstavit. To co jsem uvedl je jen cas toho, co se v clanku nachazi. Abych byl uprimny, tak po Pio 900 jsem jiz radeji prestal cist :lol: . Pokud v clanku na neco dalsiho zajimaveho narazite, tak to hodte sem, at se necemu priucime ...

Samozrejme, ze jsem informoval kolegu z redakce, co to tam povesil, ze ten clanek psal nekdo zcela mimo realitu a tento svet, ale clanek tam stale visi... Kdyz jsem se zeptal, kde toho patlala splasili, tak mi bylo receno, ze to je nejaky kamad ze studia54 od jineho kolegy, co ma techno.cz momentalne na povel. :lol: Se do toho Studia54 budu muset asi nekdy vypravit, abych ty jejich inzenyry poznal osobne :? .

Avender

Re: Antirecenze techniky na techno.cz (autor: Peet Sanders)

Příspěvek od Avender »

Prva a zaroven aj posledna veta ktoru som si precital v tomto clanku bola:
Allen&Heath nabízí v této kategorii např. typ plně digitálního mix pultu Xone:92
:lol:
Ecler Nuo 3.0_2x Reloop 4000_HD25_M-Audio Delta 1010LT_Akai LPD8_Korg quad

PVD

Příspěvek od PVD »

Lepší variantou pak je mix "polodigitální" (1*), který základem vychází z komponentů analogového mixu, využívá však digitální mikroprocesor k převodu z analogové podoby do podoby digitální.
WTF? :lol:

PVD

Příspěvek od PVD »

Hovoříme zde stále o spotřebních zařízeních v ceně cca do 50.000 korun. Studiové digitální mix pulty jsou samozřejmě jiná kategorie. Zpracování takových pultů je na daleko vyšší úrovni než většina digitálních DJ pultů, což se samozřejmě odráží i v pořizovací ceně, která leckdy překročí hranici i několika stovek tisíc korun. Takové pulty však nejsou pro DJing vhodné.
Dnes je vsechno spotrebka. Zpracovani takovych pultu je na podobne urovni (ano jsou i lepsi kusy), ale hlavne studiove pulty maji zcela jine pouziti, funkce, velikost a ja nevim co vsechno jeste. Za 50 klacku je DJ pult uz High End kategorie.

Ludek

Příspěvek od Ludek »

Tak jsem to tedy přečetl a musím uznat, že větší technickou slátaninu jsem už dlouho neviděl. :)

Také vypíchnu pár příkladů:

"...konstruktéři rovnou počítají s hojným využitím tohoto efektoru a proto je zde rovnou nastavena daleko nižší prostupnost signálu.." To mluví o útlumu, zesílení, zkreslení, frekvenčním nebo dynamickém rozsahu, zabudovaném limiteru, nebo čem? Já znám akorát tak prostupnost hustým lesem a křovím. :lol:

"..jako MP3 je zpracován např. playerem - pak pronikne do analogových částí mixu, kde využije maximálně jeho možnosti - následně je však upraven instalovaným procesorem - a pak teprve v konečné digitální podobě vyslán ven do zesilovače...." Zesilovače se propojují s digitálním DJ mixpultem digitálně? Odkdy?

"Jen se vám rozšířil kanál, kterým vám dává procesor od Rodecu možnost slyšet něco víc" :D

"Např. Pioneer DJM900 Nexus je konstruován tak, aby síla výstupního signálů nebyla tak vysoká a ke zničení aparátu došlo jen v extremním případě" :lol:

"..Plně analogový mixpult od společnosti Rodec pro mě znamená "co dovnitř, to ven", můžeme si tedy být jisti, že jakým signálem ho nakrmíme, takový nám nezměněný zase vyleze ven.." Opravdu má ten mixpult naprosto nulové zkreslení a ani nejde přebudit? :)

"..že výstupní konektory typu RCA (cinch) mají výstupní sílu 0,775 V, oproti např. XLR, které mají výstupní sílu 1,55 V. Snadno si tedy uděláte obrázek, který výstup je lepší použít...." Co takhle napětí? :) A který je tedy vlastně lepší? Pozná vůbec rozdíl mezi symetrickým a nesymetrickým výstupem, když se tu odvolává pouze na "sílu"?

A tak bych mohl pokračovat....

Pán je evidentně odborník, :lol: Nejdůležitější parametry u mixpultu jsou tedy jeho síla, prostupnost, šířka kanálu procesoru a plynulost zesílení faderů...

Pokud je účel recenze "čistě uživatelský" proč tam autor píše takové koniny o technických věcech a principech, kterým vůbec nerozumí a které ani neumí správně pojmenovat...? :P
Naposledy upravil(a) Ludek dne 09 dub 2012 10:29, celkem upraveno 4 x.

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Vse co jsem napsal ja i to co napsali ostatni (nechtelo se mi opisovat vse, protoze bych musel opsat temer cely clanek) jsem jiz predevcirem sdelil kolegovi z redakce s tim, ze sice nejsme technicky server, ale ze jako cislo 1 v oblasti clubbingu by jsme i tak, meli mit nejakou uroven.

Alespon uz vim co znamena nazev Studio54 :lol: . Vzhledem k urovni tohoto clanku napada vas to same co me?

Majky_mike

Příspěvek od Majky_mike »

Pane bože... pane bože :-). Au au...

matuli

Příspěvek od matuli »

Mohol by to niekto pre lamky ako som ja v skratke vysvetlit aky je rozdiel medzi analog/digital mixom? resp. dat to na pravu mieru? :)
DENON SC2900; DN-1100; Ultrasone DJ1; M-Audio Bx5a

Ludek

Příspěvek od Ludek »

Na první pohled se ty pulty vůbec nemusí lišit. V analogovém mixpultu ale prochází signál celým pultem analogově, tj. jako spojitý signál o různém napětí, který se i analogově upravuje pomocí analogových obvodů (korekce, hlasitost). U digitálního mixpultu sice také pouštíš na vstupu analogový signál, ale hned za vstupem je převeden A/D převodníkem na signál digitální, tj. na posloupnost čísel, jejichž velikost odpovídá momentální úrovni signálu a a tato posloupnost čísel je pak dál komplet digitálně zpracována procesorem a všechny úpravy zvuku jako korekce, zesílení, nebo efekty se dělají jenom "přepočtem" těchto čísel. A na výstupu z mixpultu se pak digitální signál převede pomocí D/A převodníku "z čísel" zpět na analogový signál a ten pak pokračuje už v analogové podobě do zesilovače.
Digitální mixpult může mít navíc i digitální vstupy a výstupy a pak můžeš propojit mixpult přímo digitálně např. s CD přehrávačem a odpadne ti D/A převod v CD přehrávači s následným A/D převodem v digitálním mixpultu.
Naposledy upravil(a) Ludek dne 12 dub 2012 15:17, celkem upraveno 1 x.

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Presne tak, ja to kdysy nekomu tady vysvletloval zjednodusene takto:

Kód: Vybrat vše

Kdyz pohnes necim u analogu, tak se o kyzeny vysledek postaraji operacni zesilovace, odpory, kondiky apod. Kdezto u digitalu se snimaji pozice vsech ovladacich prvku a kdyz necim pohnes, tak procesor tuto zmenu vyhodnoti a kyzeneho vysledku dosahne vypoctem...

Avender

Příspěvek od Avender »

Mal by som otasku ohladom analog vs. digital. Ked ma analog potenciometre vtahu, tak pri hybani s nimi sa ozyzva "praskavy sum (chrastenie)". Ako sa prejavuje opotrebenie potrnciometrov u digitalneho mixu? Potenciometre su nepresne a po otoceni sa nastavia na inu hodnotu ako by mali? Je to sprevadzane este aj nejakym pazvukom?
Ecler Nuo 3.0_2x Reloop 4000_HD25_M-Audio Delta 1010LT_Akai LPD8_Korg quad

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Chrastenim by se to projevovat nemelo - to jen ten inzenyr, co psal ten clanek se tam o tom zminoval, protoze je uplne blbej a nevi, jak tyto veci funguji ...

Je vpodstate stejne jako s MIDI kontrokery - budes mit chrasteni ve zvuku, kdyz pohnes faderem na MIDI konzoli? NEBUDES :!:

matuli

Příspěvek od matuli »

Dakujem chalani za vysvetlenie :) Ja som nejak aj tusil ako to funguje, ale je lepsie to mat cierne na bielom.
DENON SC2900; DN-1100; Ultrasone DJ1; M-Audio Bx5a

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Neni zac. Hlavne pozor na ten clanek, tam ten inzenyr vymyslel jeste polodigitalni pult :lol: , ktery v realu neexistuje (nazyva tak klasicky analog, ktery disponuje zvukovou kartou).

piatro
Vybavení

Příspěvek od piatro »

hahaha. Po prvých "múdrych" vetách som si myslel,že horšie to už nemôže byť a väčšie blbosti sa ani nedajú napísať,no ako som dočítal,musel som sa chytiť za hlavu. Autor je dosť šikovný,celým článkom dokázal stupňovať svoju hlúposť. :) Skvelo som sa pobavil. :D

Odpovědět