Antirecenze techniky na techno.cz (autor: Peet Sanders)

Diskuze o DJ mixážních pultech, efektorech a sluchátkách
Majky_mike

Re: Antirecenze techniky na techno.cz (autor: Peet Sanders)

Příspěvek od Majky_mike »

stereoman píše:Neni zac. Hlavne pozor na ten clanek, tam ten inzenyr vymyslel jeste polodigitalni pult :lol: , ktery v realu neexistuje (nazyva tak klasicky analog, ktery disponuje zvukovou kartou).
Hele... když odmyslim tu naprostou idiocii té recenze, tak byl zase pojem "polodigitální pult" úplně nezatracoval.

Je jasné, že ten pojem je nesmyslnej (maximálně to může být analogový pult s nějakou digitální komponentou a naopak), ale jeho použití je z mého pohledu omluvitelné :-).

Představil bych si pod ním např. analogovej pult s digitálním efektorem nebo zvukovkou.

Ještě zajímavější příklad by mohla být (dnes už pravděpodobně mrtvá) vývojová větev pultů, které byly opravdu "polodigitální". Fadery (popř další prvky) zde digitálně řídily analogové komponenty. Výhodou pak byla právě ta absence "praskání" v případě poškozených faderů apod. Jistou analogii k tomuhle principu používá stále ještě Behringer u svých shit analogových DJ pultů. Může tak na ně dát mnohem obyčejnější fadery.

A jinak k odpovědi na tu otázku, co se stane, když se poškodí fader u digitálního pultu...

Nefunguje pak přesně (nebo vůbec). Může se stát, že na nějakém bodu vůbec nezabírá a zvuk pak povyskočí třeba skokově apod. Ale z principu to fakt chrastit nemůže :-)).

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Tak s temi tvymi polodigitalnimi pulty to bylo trosku jinak. To s digitalem nemelo nic spolecneho, tedy az na to, ze to skutecne nechrastilo.

Kdyz to zjednodusim, tak Fader-rezistor se pripojil na piny napr. 3,4,5 IO. IO pak s touto hodnotou odporu sice pracoval, ale ne naprimo jako klasicky operacni zesilovac. Kdyz to reknu zjednodusene, tak podle odporu tohoto rezistoru IO nastavil jakoby vlastni vnitrni rezistor pro OZ, ktery byl take zapouzdren v tomto IO, takze to skutecne chrastit nemohlo. Z principu funkce se vsak jedna o pult stale analogovy. Uznavam, ze na tve myslence neco je, ale i tak bych toto polodigitalnim pultem nenazyval. Nicmene tvuj pojem polodigitalniho pultu ma vetsi smysl nez ten Sandersuv pult se zvukovkou.

Po presnem vnitrnim zapojeni techto svabu jsem nikdy nepatral. Pokud mas nejake dobre info, tak ho sem pro zajimavost hod.

Jsem velmi rad, ze se objevil nekdo, kdo vi jak veci funguji. Obcas si totis pripadam jak v jinem svete. Vubec nechapu jak s dnesnimi moznostmi ziskavani informaci, urciti lide stale nechapou nektere zakladni pojmy.

Majky_mike

Příspěvek od Majky_mike »

Njn... ty VŠ ing. tituly nám za něco dávali, ne? :-). I když dneska se asi dávají už za všechno možné :-).

Jj... ale to mluvíš o tom Behringerovi, kde jsem psal, že používá "určitou analogii" tomuhle principu. Tam to je přesně jak píšeš a jediný důvod je možnost použití levnějších faderů výměnou za jednu SMD součástku navíc.

Dříve (a určitě se to někde používá do dneška) se ale dělaly opravdu analogové pulty s plně digitálním řízením. Zejména v oblasti naprostého highendu... třeba obrovskejch konferencích nebo živé TV produkci apod. Pokud jsi před 10-15 lety zpět potřeboval fakt hodně kvalitní zvuk pro velké množství vstupních kanálů, bylo mnohem levnější a spolehlivější to postavit jako analog. A když se k tomu přidal požadavek to řídit z několika míst současně nebo počítačově (což třeba typicky při těch velkejch konferencích často je), tak se použilo tohle řešení.

Jako výraz "polodigitál" je samozřejmě blbost... vhodnější by bylo analogový pult s digitálním řízením. Ale jak říkám, neviděl bych v tom až takovej průšvih :-).

A podobnejch zvláštních hybridů (zvláště v highendu) bylo více. Vyráběly se i pulty, které byly částečně (pro analogové vstupy) analogové... a částečně (pro digitální vstupy) digitální. A věřim, že by se našlo více podobnejch šíleností, které by se o titul "polodigitál" celkem rády porvaly :-)).

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Ja elektro delal jen na stredni a jeste chvili po ni, kdyz jsem studoval spojarinu (telekomunikace). Pak jsme presel na informatiku, po ktere jsem zase na Inga zbehnul jinam :lol: (Stejny napad dostalo vice lidi, bylo tam i dost lidi z elektra...). Ja byl takovy turista - tri tituly a kazdy z jineho oboru :lol: . Jeste jsem premyslel o druhym Ingovi, ale to uz mi pritelkyne zatrhla :roll: .

Nicmene stredni elektro+spojarina mi dala dostatek informaci, abych vedel vo co go. Cast nabytych zkusenosti jsem si jeste zopakoval na informatice.

Jak jsem psal vyse, tak tve pojeti polodigitalniho pultu ma vetsi logiku nez pult se zvukovkou.
Prece jen myslenka, ze primo potaky nenastavujes OZ ma s digitalem vice spolecneho.

Denon

Příspěvek od Denon »

Nejsem z prahy a tak bych se chtel zeptat, zda Studio54 je kvalitni klub nebo pouze spolek takovychto imbecilu, kteri se vsude serou a chteji ukazat,ze vsemu rozumi?

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

je to takovej radoby nobl klub pro celebrity, kde stoji nejlevnejsi panak 80 a pivo 45

microgenius

Příspěvek od microgenius »

ani bych nerekl ze to je pro celebrity, studio je proste studio, chodi tam urcitej druh lidi, hraje se tam od vseho neco .
pioneer DJM 700,2xCDJ850k, 2xCDJ 100,HD25-1 II

Denon

Příspěvek od Denon »

jak znam prazaky, tak kazdej z nich si mysli, ze je celebrita a ze se z nej poseru, takze honcka ma urcite pravdu :). Co to je od vseho neco?

Odpovědět