Zdroj-zesilovač-reprak jak nastavit?

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
wnw
Vybavení

Zdroj-zesilovač-reprak jak nastavit?

Příspěvek od wnw »

Ahoj,

chystám se uspořádat svojí párty, ale nevím jak správně nastavit/zapojit audio, abych nic nepoškodil.

Mám dvě staré podomácku vyrobené reprobedny s: tesla arn 8608, tesla arz 4608, tesla arv 3608.
Můj zesilovač je: Sanyo DCX 2000L.

Když teďka vezmu příklad že by výkony těch repraku byly 100W, 30W a 20W tak potřebuju 150W zesilovač na každý reprobox?
Dejme tomu, že by to tak bylo, je bezpečne do těch repraku pouštět plnych 150W, nebo projistotu meně?
Jak se vyvaruju tomu abych nespalil zesilovač? Když na kontroleru mam 2gain knoby v softwaru je potom další, tak na kolik to potom mužu otočit, abych nepoškodil zesilovač?

Otazka bokem na software Serato: On je tam nastavaný autogain, v předvolbě na 92db, ale co to děla? Běžně se mi stava že mam dvě písničky jinak hlasité, takže to nefunguje? Potom jak jsou ty sekce s jednotlivymi decky, tak vedle každeho je zeleno-žluto-červeny volume indikator a když ja gainknobem uplně vypnu ten deck, tak se to na tom indikatoru vubec neprojevi. Mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje?

honcka
Vybavení

Re: Zdroj-zesilovač-reprak jak nastavit?

Příspěvek od honcka »

ten zesilovac dava
2 x 13 Watt Sinusleistung (8 Ohm),
2 x 25 Watt Musikleistung (4 Ohm).
ten basovej ma dle specifikaci realnej vykon 50W na 8 ohm

tj to je tak na party v obyvaku

jinak kdyz je clovek rozumnej a posloucha to, tak nic nespalis, kdyz primo poslouchas, to co hraje, tak se ti to vetsinou nepovede. Povede se to kdyz mas hodne silny odposlechy, takze neslysis PA a lidi jsou uz tak vykaleny, ze je jim to jedno

wnw
Vybavení

Příspěvek od wnw »

Čau,
moc díky za odpověď!

Jak si přišel na to, že ten basovej ma 50W? Na stejnym webu jsem našel 2různé výsledky:
http://www.repromania.net/projekty-hifi ... n-8608.php
http://www.repromania.net/tesla/tesla-b ... n-8608.php

Ještě jsme moc nepochopil tu tvou radu. Mám se postavit před repráky a poslouchat a pokud to nebude znít blbě, je vše v pořádku. Tak nějak?
A kdybych si chtěl být jistý, jak spočítam jak silný zesilovač potřebuju a na kolik mužu nastavit hlasitost ještě před zesilovačem?

Co se týče toho "obýváku" Mám místnost cca 6m x 8m v podstatě bez nábytku, rovné stěny a v ní bude cca 15-20 lidí a muj DJ stůl. Bude stačit?

Jestli by jsi mi odpověděl, bylo by to úžasné :)
Hezký den!

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

jestli nemáš zvlášť odposlechy, tak budeš při hraní poslouchat přímo ty bedny a věř, že kdyby si je začal přebuzovat, tak to uslyšíš, teda pokud nehraješ nějaky noisový prasárny :)
jinak žádný univerzální výpočet neexistuje, jediný pokud máš kvalitní PA basáky, tak se doporučuje mít na ně cca 1,5x výkonější zesilovač než repra, na hifi (tvůj případ) to neplatí

Ohledně toho rpostoru ti moc neporadím, vyskoušej a uvidíš, já do zhruba stejnýho klubu táhnul polovinu tohodle
http://www.djforum.cz/bazar/diy-reprodu ... 10077.html

istuchlik

Příspěvek od istuchlik »

Zdravím,
co se týká toho prostoru a potřebného výkonu, tak se dá použít jedno velmi zjednodušené pravidlo pro PA, které říká, že potřebný výkon je cca. 20W/hlavu. To by tedy znamenalo, že pro 15 účastníků/tanečníků je třeba výkon minimálně 300W. Je ale velmi důležité k tomu dodat dvě zásadní informace:
- výkon 300W je míněn RMS (nebo také AES, případně "sinus" nebo něco takového), tedy ne "hudební", "maximální" apod.
- vychází se z předpokladu PA beden s vysokou citlivostí, tedy minimálně řekněme 96 dB/W/m (čím více, tím lépe a ne "v poloprostoru"!)

Jinak platí to, co psal honcka - zesilovač by měl mít větší výkon (opět RMS), než bedny. Někdo uvádí až dvojnásobek (především výrobci zesilovačů), ale podle mě stačí o 30-50%.

Odpovědět