Zapojení beden paralelně - větší výkon?

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
ComaR

Zapojení beden paralelně - větší výkon?

Příspěvek od ComaR »

Zdravíčko..

Mám zesilovač, kterej při 8Ohm dává 2x390W. Při 4Ohm dá 2x500W. K tomu mám 8Ohm bedny, který snesou 700W RMS. Momentálně mám dvě, ale napadlo mě, že bych mohl přikoupit další dvě stejný a zapojit je paralelně. Tím se zmenší odpor na 4Ohm a dohromady by mělo místo maximálního výkonu 780W zahrát 1000W nebo ne? Každá z těch 4 beden by hrála 250W.

Na těch bednách zezadu jsou dva paralelně propojený vstupy, takže zapojit to by nebyl problém. A když bych je tedy takhle zapojil, nemůže se stát něco zesilovači nebo bednám? Zdá se mi podezřelý, že když koupim dvě další bedny a zapojim je do toho samýho zesilovače paralelně, že to bude hrát větší výkon :-D

Nekamenujte mě prosím za značku, ale já prostě na lepší nemám :-D .. Zesilovač Omnitronic P-1500 a bedny Omnitronic TX-2520. Odpovědi typu "Prodej to dokud to funguje a kup s i lepší" si prosím nechte pro sebe :)

Díky, díky.. Martin ..

microgenius

Re: Zapojení beden paralelně - větší výkon?

Příspěvek od microgenius »

urco muzes vypalit zesilovac jedna z moznosti teda cim mensi odpor tim vetsi zatez pro zesilovac
(vice to hreje)
pioneer DJM 700,2xCDJ850k, 2xCDJ 100,HD25-1 II

Ludek

Příspěvek od Ludek »

Pokud ten zesilovač umí hrát do 4 ohmů, tak na něj můžeš připojit paralelně dvě 8 ohmové bedny na každý kanál, a dostaneš z něho větší výkon, než kdyby hrál jenom do jedné 8 ohmové bedny, přesně jak to popisuješ... Můžeš to zkusit zatím jenom na jednom kanálu zesilovače a připojit na něj ty dvě bedny co už máš a porovnat, jaký bude rozdíl proti jedné bedně...
Naposledy upravil(a) Ludek dne 08 zář 2013 19:18, celkem upraveno 1 x.

Lemon

Příspěvek od Lemon »

Normální odpověď by byla jiná, ale vzhledem k tomu, že se bavíme o zesilovači Omnitronic:
Tento zesilovač vcelku funguje právě nejlíp na zátěži o hodnotě 8ohm. Jakmile přes něj budeš budit repra jakkoliv zapojené s celkovým odporem 4ohm, větší výkon od něj nečekej, není schopnej to uchladit (přes výstupní koncové tranzistory poteče dvojnásobný proud) a bude neustále limitovat ale hlavně i přes ochranu ti začne vypínat a seš bez zvuku.
Tato série zesilovačů má naprosto špatně vyřešené chlazení, při pokusu o vylepšení se musí předělat směr toku vzduchu, vyměnit ventilátory a jejich směr a posunout obě koncové desky aby bylo kam ventilátory dát.
Bez vylepšení chlazení bych ti rozhodně nedoporučoval jet pro větší hlasitosti do zátěže 4ohmů.
Ostatně si to opravdu můžeš zkusit zapojením tvých stávajících dvou beden paralelně a jet jednu akci mono přes jeden kanál.
Další řešení je koupě beden s větší citlivostí ale s impedancí stále 8ohm (což ale asi nechceš).
Ještě mě napadá že by třeba pomohlo před zesilovač postavit obří ventilátor a tím trochu pomoci těm v zesilovači, i přes to by to ale podle mě na 4ohm nestačilo.

djtola

Příspěvek od djtola »

Kamarád zvyšuje běžně výkon aparatury (nějakej "mix" zesilovačů od historických kusů po QSC) tím že jeden větrák dá před ně a druhý za ně, opravdu to pak hraje více třeba o 20min delší dobu než bez větráků :mrgreen:

havlis

Příspěvek od havlis »

Lemon píše:Normální odpověď by byla jiná, ale vzhledem k tomu, že se bavíme o zesilovači Omnitronic:
Tento zesilovač vcelku funguje právě nejlíp na zátěži o hodnotě 8ohm. Jakmile přes něj budeš budit repra jakkoliv zapojené s celkovým odporem 4ohm, větší výkon od něj nečekej, není schopnej to uchladit (přes výstupní koncové tranzistory poteče dvojnásobný proud) a bude neustále limitovat ale hlavně i přes ochranu ti začne vypínat a seš bez zvuku.
Tato série zesilovačů má naprosto špatně vyřešené chlazení, při pokusu o vylepšení se musí předělat směr toku vzduchu, vyměnit ventilátory a jejich směr a posunout obě koncové desky aby bylo kam ventilátory dát.
Bez vylepšení chlazení bych ti rozhodně nedoporučoval jet pro větší hlasitosti do zátěže 4ohmů.
Ostatně si to opravdu můžeš zkusit zapojením tvých stávajících dvou beden paralelně a jet jednu akci mono přes jeden kanál.
Další řešení je koupě beden s větší citlivostí ale s impedancí stále 8ohm (což ale asi nechceš).
Ještě mě napadá že by třeba pomohlo před zesilovač postavit obří ventilátor a tím trochu pomoci těm v zesilovači, i přes to by to ale podle mě na 4ohm nestačilo.
Mám zesík od american audio a mám přesně co píšeš. Sice na něm mám v můstku 1x 8ohm 500W 18" Sub, ale pořád mi blbne limiter a jednou se mi dokonce zesik na akci z ničeho nic vypnul, takže jsem byl na konec bez basu a celá akce byla v tahu ;-)
Pioneer CDJ2000, Pioneer DJM800, Sennheiser HD-25

Dj Piňďa

Příspěvek od Dj Piňďa »

já mam taky omnitronic P1500 a ktomu bedny DX 2522 600W RMS,hraju na něj už 3roky.už se mi taky stalo že se mi pár krát vypnul při přebuzení z mikrofonu když do toho někdo zařval,ale od tý doby co jsem jsem zapl ,,limiter,, tak se mi to nestalo,ale zas je pravda že už tomu zesiku moc nevěřím.zas na druhou stranu si myslim že tyhle zesiky od omnitronicu řady ,,P,, se asi povedly lépe než některé jiné řady

Odpovědět