Systém za 100k

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
Ineffective

Systém za 100k

Příspěvek od Ineffective »

Zdravím, rozhodl jsem se pomalu dávat dohromady vlastní sound a potřebuju poradit s několika věcmi. Nedokáži se rozhodnout, jestli zvolit pasivní nebo aktivní řešení. Má představa je systém, okolo 100 000,- (+/- 20 000), který půjde jednoduše rozšiřovat bez toho, aniž bych musel něco prodávat a který bude slušně hrát styly jako DnB, Tekno, Hardcore atd... Zatím jsem více nakloněn k pasivnímu systému, už jen kvůli příznivější cenně za podobný výkon. Jako první mám v plánu koupit EM151 Kit, nebo RCF ART 425-A.

Pasivní:
-Procesor: Rane RPM-26z
-Bedny: 2x Megaton EM151 Kit (350W, 100db, 8ohm) + zesík: QSC RMX 2450
-Subwoofery: 2x Megaton MT18SUB/PZB lak (700W, 102db, 4/8ohm) + zesík: QSC 1850HD
Cena: cca 98 000,-

Aktivní:
-Procesor: Rane RPM-26z
-Bedny: 2x RCF ART 425-A (400W, 129db)
-Subwoofery: 2x RCF Sub 718 (700W, 132db)
Cena: cca 125 000,-

1) Co zahraje líp? Kvalita zvuku je pro mě důležitější než hlasitost.
2) Vyměnili by jste něco?
3) Rane RPM-26z se mi líbí díky pozitivním hodnocení a protože hledám něco, co by mělo pohodlné ovládání a s čím bych si mohl vyhrát. Jediné co mě odrazuje je zapojení. Není s tím problém při častém přesouvání? Jak se to vůbec zapojuje?
4) Jaké kabely koupit? Vůbec se nevyznám, mám si dát na něco pozor?
5) Jsem schopný bez zkušeností se stavbou beden dát dohromady EM151 Kit? Popřípadě jaké bedny místo nich.
6) RCF ART 415-A vs. ART 425-A Udělá ten 2" HF drive velký rozdíl? Vyplatí se připlatit?
7) RCF ART 425-A mk.I vs. mk.II Rozdily?
8) Dvě hodnoty impedance (4/8) u MT18SUB/PZB na prodance. Vyrábí dvě verze? Dával bych přednost 8 ohm.
9) Je zesilovač 1850HD v bridge modu dostačující pro 2x paralelně zapojené 8 ohmové MT18SUB/PZB? Nebyl by lepší 4050HD? (s tímto zesilovačem cena 113 000,-)
10) Kombinace pasivních a aktivních?

Díky za odpovědi.

honcka
Vybavení

Re: Systém za 100k

Příspěvek od honcka »

BTW k ty aktivni sestave vubec ten procesor nepotrebujes, s rozsirovanim bude mensi problem, basy jsou v pohode, ale tyhle stredovejsky nejsou delany na to, aby se clusterovaly(pouzivalo se vic nez 2 kusy)na to jsou repra v upne jine cenove tride, imho nejlevnejsi clusterovatelny jsou Megatony ND2122/6

1)kvalitou budou imho lepsi ty RCF
2)vymenil bych RMX1850 za Ashly KLR3200
3) zapojeni neni problem, ze u toho rane se pocita s tim, ze to bude zapojeny v racku, do zesilovacu to pujde napevno a vstupy vyvedes na patch panelu
4)jestli chces mit klid, tak si kup Tasker, Titanex, jestli chces usetrit, tak staci na repra normalni eletrickej kabel, ale blbe se krouti a me po par letech zacly odchazet
5)v pohode to das dohromady, navic mas uz to pripraveny, ja(IT) skladal s kamesem(kuchar) PD186 horn a to je uplne jinej level, EM151kit je jenom krabice http://www.speakerplans.com/index.php?id=186horn
6)rozdil mezi 1" a 2" je fakt velkej, ze 2" urve mnohem vic lidi
7)na tohle se spis zeptej v prodancu
9)je na hrane spis bych sel do toho Ashlyho, je to relativne novinka, ale lidi si to celkem pochvalujou, navic to ma spinanej zdroj, takze vazi jenom 11kg
10) jde taky

Ineffective

Příspěvek od Ineffective »

V první vlně vezmu pár ART 425-A a potom 2x suby. Buď RCF Sub 718 nebo se ještě nabízí RCF 4Pro 8003 As. 18" Bassreflex, 1000W a 134dB SPL, které by vyšly o 5 000 víc na kus. Chápu teda dobře, že k aktivním bednám už nepotřebuji žádný crossover? Signál povedu z mixu do subwooferů a z nich do ART? Co je vhodnější ven bassreflex, nebo band-pass?

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

JJ kazda aktivni bedna ma vstup a vystup, takze pojedes na kazdej kanal mix->satelit->sub
rekl bych bandpass

EVO

Příspěvek od EVO »

Jak už tu bylo řečeno, ten procesor je v tuto chvíli možná luxus, bylo by ho možná potřeba pokud bys stavěl nějaký horny (např. tu doporučovanou 186), ale pokud půjdeš do těch Megaton subíků, podle mě je to věc, na který se dá teď ušetřit.
Co se týče těch aktivek, nechci Ti do toho moc mluvit ale my měli ART-325A - tj. variantu 15"+2" a řikám Ti, že ten dvoupalec řval až moc. Chci říct, s tim dvoupalcem je to spíš někam na hřiště, kde bude i mluvený slovo a řekněme takové nějaké univerzálnější použití. Co se týče reprodukované hudby, určitě bych doporučoval variantu s 1,4" driverem než s tou dvojkou..
Nebo si to jdi nejdřív někam aspoň jít vyzkoušet abys věděl o čem mluvim, (např. do Prodance)

Co se týče těch subíků, tak tu 186 hornu zde zmiňovanou bych v jednom kuse na straně nedoporučoval, spíš od dvou kusů na straně u sebe, lepší spíš ten hornflexovej Megaton, jak jsi chtěl původně..

Jinak obecně
AKTIV: méně zvuku za více peněz, ale nemusíš tahat kabely do zesilovačů a z nich do beden a nemusíš se ani fyzicky tahat se zesikama, jen bedny.
PASIV: potřebuješ zesiky, musíš se s nima tahat a zapojovat, ale většinou více zvuku za méně peněz

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

tu 186 hornu jsem daval jenom priklad, kdybych pred to byl postavenej ted, tak bych uz ji nechtel, nebo minimalne bych ji nestavil s MDF, sice hraje jak krava, ale vazi 110kg a tahat je to peklo, jinak mas pravdu, chce to mit 2ks na stranu

Ineffective.

Příspěvek od Ineffective. »

EVO píše:Jak už tu bylo řečeno, ten procesor je v tuto chvíli možná luxus, bylo by ho možná potřeba pokud bys stavěl nějaký horny (např. tu doporučovanou 186), ale pokud půjdeš do těch Megaton subíků, podle mě je to věc, na který se dá teď ušetřit.
Co se týče těch aktivek, nechci Ti do toho moc mluvit ale my měli ART-325A - tj. variantu 15"+2" a řikám Ti, že ten dvoupalec řval až moc. Chci říct, s tim dvoupalcem je to spíš někam na hřiště, kde bude i mluvený slovo a řekněme takové nějaké univerzálnější použití. Co se týče reprodukované hudby, určitě bych doporučoval variantu s 1,4" driverem než s tou dvojkou..
Nebo si to jdi nejdřív někam aspoň jít vyzkoušet abys věděl o čem mluvim, (např. do Prodance)

Co se týče těch subíků, tak tu 186 hornu zde zmiňovanou bych v jednom kuse na straně nedoporučoval, spíš od dvou kusů na straně u sebe, lepší spíš ten hornflexovej Megaton, jak jsi chtěl původně..

Jinak obecně
AKTIV: méně zvuku za více peněz, ale nemusíš tahat kabely do zesilovačů a z nich do beden a nemusíš se ani fyzicky tahat se zesikama, jen bedny.
PASIV: potřebuješ zesiky, musíš se s nima tahat a zapojovat, ale většinou více zvuku za méně peněz
S tím 2" si mě dorazil :D, už jsem byl rád, že konečně mám v něčem jasno. Aspoň mám přes prázdniny co rozmýšlet. Nejspíš vezmu aktiv, mobilita je pro mě taky důležitá. Problém je, že jsem nenašel žádnou variantu RCF 4 s 1,4". Na prodance mají pouze 1", které nechci a ty 2".
Taky jsem se na prodance ptal na rozdíly zvuku mk.I a mk.II, odpověděli mi:
Ano, liší se zvukově docela určitě, sice jsem si vedle sebe různé provedení nedával, ale není možné, aby se výsledky měření nepromítly i do poslechu. Ještě stále je možnost si obě verze u nás poslechnout a vybrat si sám, neodymy dosud máme na skladě.
ART 425-A mk.I s neodymiem važí 18,6 kg.
ART 425-A mk.II s nevím čím váží 26 kg.
Takhle to bude nejspíš u všech modelů stejně, teď jestli ta větší hmotnost za to stojí. Budu se tam muset jet podívat, jen bych potřeboval vědět, co všechno potřebuju slyšet.

EVO

Příspěvek od EVO »

Celé je to o tom, že dvoupalce se většinou používají ke středovýškám typu 2x15" + dvoupalec, nebo 2+12" + 2". Vem si, že tohle RCF má jenom jednu patnáctku :wink: Prostě ten dvoupalec poměrně dost řve, je to taková "ukřičená" bedna, vhodná např. na to ozvučování nějakého dětského dnu, nějaké akci na hřišti (kde je potřeba i nějaký "dostřel" toho zvuku), příp. jako nějaký silný odposlech pro muzikanta apod. aplikace.

My jsme tu bednu měli jako odposlech u dj-stolu a opravdu byl ten výškáč tak přehnanej že jsme to museli prodat a koupit 12" art-312 a jsme o dost spokojenější, hraje to paradoxně víc vyrovnanějš než ta vyšší verze, dokonce s patnáctkou, ale s tim dvoupalcem :wink2:

Abysme si rozuměli, já Ti tu bednu rozhodně nechci nějak vymlouvat, je to kvalitní kousek o tom žádná, jen píšu, že podle mého názoru je ta bedna určena - imho - na jinou aplikaci a použití, než jako středovýška do soundsystému, což samozřejmě nevylučuje, že se tak použít nedá :wink2:
Prostě bych Ti poradil si to jít někam poslechnout, abys to slyšel sám, třeba se Ti její zvuk bude právě líbit a třebas měl právě takovouhle představu, kterou Ti já třeba zbytečně rozporuju :)

Odpovědět