Rezim Bridge...

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
Martttin
Příspěvky: 85
Registrován: 20 led 2008 19:39

Rezim Bridge...

Příspěvek od Martttin » 07 dub 2008 21:57

No dufam ze som to dal do spravnej sekcie ale v podstate myslim ze problem nemam ken chcem vysvetlenie taaaaakze:

Vysvetlite mi pls co znamena, ked nieco zapojim na zosik cez BRIDGE, v com je rozdiel oproti normalnemu zapojeniu...v zosilovacoch sa nevyznam tak mi to prosim vysvetlite polopate a podrobne, chcem vediet vsetky detaily :) :) :)
DIKES :D

Rusty
Příspěvky: 94
Registrován: 30 bře 2007 15:12

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Rusty » 07 dub 2008 22:43

No dostanes z nej vetsi vykon na dvouch svorkach..treba tady nase tapco j1400
ýstupní výkon EIA 0,1% 1khz - 8 ohm: 2x310 W
výstupní výkon EIA 0,1% 1khz - 4 ohm: 2x450 W
výstupní výkon EIA 0,1% 1khz - BRIDGE 8 ohm: 900 W
výstupní výkon EIA 1% 1khz - 2 ohm: 2x800 W
výstupní výkon EIA 1% 1khz - BRIDGE 4 ohm: 1400 W

uz chapes?

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Ludek » 08 dub 2008 01:08

Zkusím to vysvětlit. Jsou tři režimy. stereo, paralel a bridge. Normální zesilovač je ve stereu. Pokud pustíš do obou vstupů stejný mono signál (tzv. režim paralel), tak signál na obou výstupech bude úplně stejný a ve fázi. Na obou výstupech ti bude schopný dát např. 500W do 4 Ohmů. V režimu bridge uděláš to, že máš zesilovač zapojen jako paralel, ale u jednoho vstupu otočíš přepínačem fázi vstupního signálu. Díky tomu půjdou ty dva kanály zesilovače fázově proti sobě a na dvou svorkách (z každého kanálu použiješ jednu označenou) budeš mít dvojnásobný výkon (tj. součet výkonů obou kanálů). Takže získáš z jednoho stereo zesilovače 2x500W do 4 Ohmů jeden mono zesilovač 1x1000W do 8 Ohmů. Toto se používá hlavně na subwoofery, protože můžeš zapojit dvě basové bedny paralelně a pak je krmit zesilovačem v můstku a tím z něho dostat maximální výkon. Že to je mono nevadí, protože nejhlubší basy obvykle bývají v obou kanálech stereo signálu stejné.

Martttin
Příspěvky: 85
Registrován: 20 led 2008 19:39

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Martttin » 08 dub 2008 08:43

Ludek píše:Zkusím to vysvětlit. Jsou tři režimy. stereo, paralel a bridge. Normální zesilovač je ve stereu. Pokud pustíš do obou vstupů stejný mono signál (tzv. režim paralel), tak signál na obou výstupech bude úplně stejný a ve fázi. Na obou výstupech ti bude schopný dát např. 500W do 4 Ohmů. V režimu bridge uděláš to, že máš zesilovač zapojen jako paralel, ale u jednoho vstupu otočíš přepínačem fázi vstupního signálu. Díky tomu půjdou ty dva kanály zesilovače fázově proti sobě a na dvou svorkách (z každého kanálu použiješ jednu označenou) budeš mít dvojnásobný výkon (tj. součet výkonů obou kanálů). Takže získáš z jednoho stereo zesilovače 2x500W do 4 Ohmů jeden mono zesilovač 1x1000W do 8 Ohmů. Toto se používá hlavně na subwoofery, protože můžeš zapojit dvě basové bedny paralelně a pak je krmit zesilovačem v můstku a tím z něho dostat maximální výkon. Že to je mono nevadí, protože nejhlubší basy obvykle bývají v obou kanálech stereo signálu stejné.
No ja som v tom uplne lavy, aj ked som elektrotechnik ale... Ak teda mam normalny rezim, ide to do strerea napr. z kazdej svorky (vytupu) L-500W a P-500W, cize celkovo 2x500W L+P a repraky musia byt minimalne 4 ohmove, na kazdy vystup proste zapojim jeden reprak.... Ked to dam do BRIDGE, pouzijem len jeden vystup a to ten BRIDGE a z neho pojde 1x1000W mono ale musim nan zapojit reprak minimalne 8 ohmovy... asi to nieje tazke pochopit ale ja proste nevim...dik za vsetky vase odpovede :oops:

Rusty
Příspěvky: 94
Registrován: 30 bře 2007 15:12

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Rusty » 08 dub 2008 09:45

Jo, je to tak jak to pises...Divny co to mas za zesak kdyz ti nedovoli bridge do 4 ohm....Jinak bedny maj vesmej impedanci 8 ohmu...Prinejhorsim muzes dat dve 4hmove seriove 4+4=8ohm ale nvm jestli se to dela.

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Ludek » 08 dub 2008 15:29

Rusty píše:..Divny co to mas za zesak kdyz ti nedovoli bridge do 4 ohm....
Ne všechny zesilovače umí můstek do 4 ohmů. Pro provoz v můstku do 4 ohmů musí být takový zesilovač schopný provozu ve stereu do 2 Ohmů, a to většina levných zesilovačů neumí. Např. zesilovače QSA a pod.

Martttin
Příspěvky: 85
Registrován: 20 led 2008 19:39

Re: Rezim Bridge...

Příspěvek od Martttin » 08 dub 2008 15:31

Ja zosilovac nemam ziadny :D Len som chcel vediet co to vlastne ten BRIDGE je...

Odpovědět