RCF SUB 705-AS II vs RCF SUB 905-AS II

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
77matto

RCF SUB 705-AS II vs RCF SUB 905-AS II

Příspěvek od 77matto »

Dobry den,
budem kupovat novy subik a rozhodol som sa pre RCF, lebo v buducnosti budem mozno upgradovat aj topy a chcem sa spytat odbornikov alebo ludi ktory tieto suby naozaj poculi. Aky velky je kvalitativny aj SPL rozdiel medzi modelmi RCF SUB 705-AS II a RCF SUB 905-AS II. Pripadne aj technicke podrobnosti (menic, zosik dsp - rozdiely). Je mi jasne ze sa jedna o vyssi model v pripade 905, aj sa k nemu osobne viac priklanam. Len ma zaujima ci je jasne pocutelny rozdiel (parametre vyrobcu aj manual si precitat viem, cize naozaj sa mi jedna o osobne skusenosti s oboma subikmi).
Vdaka za kazdu odpoved k veci.

djmayo

Re: RCF SUB 705-AS II vs RCF SUB 905-AS II

Příspěvek od djmayo »

Zdravim. Najdi nejaky obchod kde sa to da v schowroome vypocut vedla mseba. Za mna je 905 cititelne lepsi aj keď ked mam tu mam vytku - je pouzite repro iba s 3" cievkou, cital som dakde ze po odpaleni menilo za nieco s 4" cievkoum asi MB15H401 (som bol prekvapeny ze nie repro urceny vyhradne pre subbas) , navyse novsia verzia ASII na iba "plechac" (aj ked parametrovo teoreticky lepsi nez neodym v starej verzii). Oba su vyssie ladene cca na 47Hz cize dolu to priliz ochotne nejde, skor je to nahananie vyssieho SPL za cenu rozsahu dole.
Ja by som uvazoval aj o dB DVA S09, repro s 4" cievkou a hra skvelo a pre Dja by bandpas nemal vadit, na live sa to niekedy chce viac ukocirovat najme pri akustických nástrojoch.

77matto

Příspěvek od 77matto »

Ahoj djmayo.
Nenapisal som, ze mi ide hlavne o kvalitu zvuku, prirodzenost, presnost a hlbku basu, nie o SPL za kazdu cenu. Cize urcite BR, nie bandpas. Nie som DJ ani muzikant, aparat mam v praci na denne pocuvanie hudby vo vacsej kancelarii cca 50m2 ktora je akusticky velmi nevhodna - kombinacia beton, sklo, zelezo. Cize priorita je pocuvanie hudby popri praci na nizsej hladine. Ziadne hifi mi tu proste nezahralo, nezvladlo tu miestnost. Az som si kupil male PA a nemozem sa stazovat, konecne sa to da pocuvat, dokonca aj hudba vychutnat. Momentalne mam Yamaha DXR 8 a sub zatial ALTO TS215S.
Za druhe, vyuzivam aparat cca 2-4x rocne na ozvucenie party (narodky, novy rok a pod.) s kamaratmi, cca 30 - max. 40 ludi. Tu sa aparat osvedcil, hraje to perfektne, doteraz som vzdy pouzil komercne hifi. Cize sub musi byt aj prenosny, u mna do rozmerov cca 60x60x48cm, vacsi sa mi na predne sedadlo v aute nezmesti. Inak by som urcite riesil 18-tku sub.
Cize momentalne rozmyslam nad upgradom 15inch subu za moj ALTO TS215S kde si myslim, ze este moze byt rezerva. Cital som, ze RCF SUB 905-ASII (az tato druha verzia) patri k tomu najlepsiemu co sa da medzi 15-kami kupit (hlavne kvalitou zvuku). Preto sa pytam na osobne skusenosti (nie s predoslou uplne inou verziou) s tymto subom a pripadne porovnanie s lacnejsim 705-ASII. Alebo aj dat tip na inu kvalitnu 15-tku :palec+:

Inak myslim si, ze menit typ repro v sube za iny je uplna blbost, ma to uplne ine parametre, nemoze to nikdy hrat pekne ako original sub vyvijany a presne vyladeny - repro/ozvucnica/dsp.

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Pokiaľ to má byť schopné zahrať čím nižšie frekvencie pri čom menších rozmeroch asi by som to videl na JBL PRX815XLFW aj keď harmanove veci príliš nemusím no ten sub je celkom podarený a hrá skoro tak nízko ako bežná osemnástka.

Čo sa týka rozmerov tak 18" s podobným rozmerom ako tvoj 15" Alto 215S je Mackie SRM1850 alebo Yamaha DSR118W. Samozrejme 215S patrí skôr k rozmerovo väčším 15".

K RCF Sub 705 a 905 hrajú dosť podobne, 905 sa čosi výraznejšie presadzuje v oblasti 50-60Hz a celkovo vytlačí viac, silnejší zosil je tam poznať 2ks 905 uhrajú skoro ako 4ks 705 ak sú všetky pri sebe. Myslím že 705 by nebola až tak dramatická zmena proti tomu čo máš teraz aj keď istý pokrok by tam bol ako kvalitatívne aj výkonovo, no obávam sa že nie úplne tým smerom akým chceš ísť. Meniť basak v aktívnom sube je sice odvážne no je menej kritické než u fulrange boxov, kde je zásah DSP oveľa väčší, tam výsledok asi nikdy nebude dobrý. U Sub 905 to robili s čisto pragmatických dôvodov, keď sa tomu repru nakladá skoro každodenne dakde v klube, tak jednoducho výkonovo dlhodobo nevydrží a so silnejším repom už to nehorelo...

77matto

Příspěvek od 77matto »

Dik.
Tak zatial sa teda priklanam k 905-ASII - aj co som cital, tak je vraj zvukovo vynikajuci. Ano cital som aj o starej 905 v ktorej sa odpalovalo repro pri dlhodobom zahule. Nova 905-ASII vraj tento problem uz nema. Jedine co mi tam vadi je ze nema vypinac ON/OFF :?
No idem este pozriet to JBL-ko, moze to byt fajn alternativa, len strasne mi tam vadi, ze inziniei z harmanu tam nevyviedli aspon ovladanie hlasitosti a pri kazdom zapnuti musi byt nastavovany cez apku v mobile. Je to sice sikovne, pokrokove, ma to velke moznosti nastavenia, ale je strasne otravne, ze bez toho to jednoducho nefunguje :shock:
A ano, ked uz idem investovat tolko peniazkov, tak by som chcel vyrazny pokrok vo zvuku oproti stavajucemu Altu.
Pozeral som aj dake mensie 18-tky a moc teda neboli chvalene, aj Mackie SRM1850 aj Electro Voice EKX-18SP. Ale podla mna to ma maly objem na 18-tku a nemoze to ist hlboko. A ked som videl co je v tej EKX za reprak - tenucky plechac s magnetikom tak pre 6-palcovy stredak, tak ma presla chut. A oni za to chcu 1000euro... Na bazosi to predaval jeden manik, tak som sa informoval ako to hraje a vraj bieda. Tak do maleho klubu OK, ale na von nestacia ani 2ks.

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Ako 905 je dobrý sub len fakt nejde dostatočne dobre nízko. Čo sa týka EKX tak ten som ani neodporúčal, je to veľmi podobné ELX. ETX je však o niečom inom. To že v tej cenovej tride je v tom reprak aky je nie je nič výnimočné. Ani RCF Sub 708 od EV EKX tiež veľmi neuteká, tiež plechový kôš a tiež relatívne malý magnet. Ono teraz je trend výrobcov použiť čím na náklady lacnejšie repro a dohaňať to zosilom s procesingom aby výsledok pre užívateľa bol nejaký, no stále je v tom ekonomika, len už to vychádza lepšie, ako tam dávať namakané kvalitné repro a klasický Hčkový zosilňovač s nejakým analógovým pásmovým filtrom.

77matto

Příspěvek od 77matto »

Presne ako pises, vyrobci cim najnizsie naklady a vyzmykat z toho co najviac. Samozrejme sa im to aj ciastocne dari, len potom ked to clovek otvori, kuka jak puk co za sracky su tam pouzite. Videl som aj menic z 905-ASII, tam je to celkom prelusknutelne, nieje to tak zle na pohlad, sice tam je plechac, ale celkom masivny a magnet sa mi zda celkom slusny. Patri myslim aj medzi najvykonnejsie 15-tky. No keby som nemal vahove a rozmerove obmedzenia, tak idem do vysneneho RCF SUB 8004-AS a uzivam si muzicku :D
Nic, idem este nieco postudovat o 905-ASII a o JBL PRX815XLFW.
V kazdom pripade zatial vdaka za rady djmayo :palec+:

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Najlepsie zájsť niekde do schowrumu nejakých nezávislých hudobnín či dodávateľa, čo nepredávajú iba jednu značku, vypočuť a porovnať vedľa seba, všetko hrá ináč, nemusí každému na ucho sadnúť ten samí produkt. U toho JBL môže prekvapiť pomerne malý priemer cievky (neviem či 2 alebo 2,5"), len oni majú repra konštruované trocha ináč. Su na formery navinuté v podstate 2 cievky, má to zdvojený magnetický obvod a cievky sú vinuté takou pásovinou a sú prepojené myslím že do série. V podstate konštrukčne to vyzerá podobne ako dvojcievové repro bežne používané v Auto HiFi.
Ešte do výberu by som možno zaradil aj Turbosound iQ15B na zahraničných fórach to celkom chvália ako dobru kúpu cena/výkon, no nepočul som ho.

77matto

Příspěvek od 77matto »

Tak RCF SUB 905-ASII je uz v kancelarii :palec+: Este nieje rozohrany, ale aj tak to hraje paradne teda. Oproti Alto TS215S je to uplne ina liga. Bas je uplne cisty, bez nejakeho prifarbenia ci skreslenia (Alto) a ide este o dost hlbsie. Uz pri tichom pocuvani dava najavo svoju obrovsku silu a dynamiku a vsetko zahra s obrovskym nadhladom, pri Alte je to potom taky pocit ako ked ide skodovka do kopca :D
Trosku som sa bal vyssieho ladenia BR, ale nieje to tak, v nasej miestnosti hraje vyrovnane "uchometricky" od cca 33Hz. S velkym poklesom potom este ide pocut 25-26Hz. Oproti Altu je o maly kusok vyssi, ale o peknych 8cm uzsii, cize sub posobi ovela mensim dojmom ako Alto. Tak to vsetko je vyborne na este prenosnu 15-tku! Gratulujem RCF! Este som ale neskusal vyssie SPL, nechcem zburat studio :twisted:

No a teraz este dokupit RCF vrsky :D Nevie nahodou niekto kedy sa zacnu predavat (a za kolko) RCF TT 10-A ? :mrgreen:

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Yanahy DXR 8 sú úplne v pohode. Ak by si to už mal neniť odprúčam ísť do niečoho väčšiehpo čo má 12" bas a silný HF driver od RCF napr art 732 alebo HD32 ci novinka TT-2A ta vyzerá na oko lepšie, ale dobé sú aj JBL SRX812P sú z dreva a dajú sa zavesiť. To že je Sub 905 iná liga bolo zrejme od začiatku, určite si nespravil chybu ak si ho uprednostnil pred lacnejšou verziou 705.

Odpovědět