Paraelni vs. Seriové zapojení reproduktorů
Paraelni vs. Seriové zapojení reproduktorů
Jak vypada prosim vas paraelni zapojeni dvou 8ohm reproduktoru aby byl odpor 4ohm? Rikam to spravne ze to je "+" repra_1 na "-" repra_2 a "+" repra_2 na "-" repra_1? Seriove je to tak ze to je "+" na "+" a "-" na "-" a vysledek by tedy byl 16ohm, ze? Chci se jenom ujistit jestli je to tak spravne, jsem lama
Diky :wink2:

Pioneer CDJ2000, Pioneer DJM800, Sennheiser HD-25
Re: Paraelni vs. Seriové zapojení reproduktorů
Vidím, že v tom máš pěkný zmatek. Paralelní zapojení dvou 8 Ohmových repro, výsledek 4 Ohmy: +repro1 na +repro2 a současně na +zesilovač, a -repro1 na -repro2 a současně na -zesilovač. (kdybys to udělal opačně jak jsi napsal, tak by šel jeden reproduktor dopředu a druhý současně dozadu, takže by se zvuk vzájemně odečítal a nehrálo by to!) Sériové zapojení dvou 8 ohmových repro, výsledek 16 ohmů: +repro1 na +zesilovač, -repro1 na +repro2, -repro 2 na -zesilovač.
A jak teda docilim toho abych mel dva repraky a meli 4ohm nechci to ale jako dva 2ohmovy a zapojovat to seriove. Tak ja se to zapojuje paraelne prosim? Diky mocLudek píše:Vidím, že v tom máš pěkný zmatek. Paralelní zapojení dvou 8 Ohmových repro, výsledek 4 Ohmy: +repro1 na +repro2 a současně na +zesilovač, a -repro1 na -repro2 a současně na -zesilovač. (kdybys to udělal opačně jak jsi napsal, tak by šel jeden reproduktor dopředu a druhý současně dozadu, takže by se zvuk vzájemně odečítal a nehrálo by to!) Sériové zapojení dvou 8 ohmových repro, výsledek 16 ohmů: +repro1 na +zesilovač, -repro1 na +repro2, -repro 2 na -zesilovač.
Vždyť jsem ti to napsal už na prvním řádku. Dva 8 ohmové repráky zapojené paralelně dají dohromady 4 ohmy.
Jezis to jsem dykLudek píše:Vždyť jsem ti to napsal už na prvním řádku. Dva 8 ohmové repráky zapojené paralelně dají dohromady 4 ohmy.