Jaké aktivní repro pro menší akce dj produkce

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
Romanicak

Jaké aktivní repro pro menší akce dj produkce

Příspěvek od Romanicak »

Ahoj lidi,potřeboval bych poradit s aktivními bednami na dj produkci.Převážně svatby,firemní akce a občas oldies párty.
A jednou dvakrát do roka menší venkovní zvučení turnajů ve fotbale či venkovní svatby do 150 lidí.

Mám své subbasy dělané na zakázku RMS 2x500 w a chtěl bych ty menší akce řešit bez nich.

Mám tak nějak vybráné toto:

https://kytary.cz/rcf-art-715-a-mkiv/HN179123/

https://www.muziker.cz/yamaha-dbr15?gcl ... U0QAvD_BwE

https://www.muziker.cz/yamaha-dxr-15

Více než 40000kč bych do toho zatím nemohl investovat.

Díky moc za radu.

djmayo

Re: Jaké aktivní repro pro menší akce dj produkce

Příspěvek od djmayo »

Ja by som vyberal medzi EV EKX-15P a JBL PRX 815W oba majú slušné podanie basov a nie sú to plasťáky. ART 715 som sice nepočul no drahšia 735 trpí na to, že keď sa na basoch poriadne vytne tak dobre že ju nenafúkne a hrá aj ten plast, proste od určitej hlasitosti to na basoch už nepridáva aj keď to nie je v limite, v podstate to ide zovšeobecniť na väčšinu plastových bdení. V prípade plasťaku by som sa priklonil k RCF ART 732 má kvalitnejšie komponenty ako 715 a s podporou subbasu uhrá o dosť viac. Cena je teraz v muz1k3r1...nechcem robiť reklamu ;-) do tvojho limitu. V prípade lacnejšej alternatívy EV ELX200-15P komponentami podobné ako EKX akurát v plaste.

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

Děkuji za info....kouknu na to...a tu Yamahu neznáte?

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Yamahu poznám tiež. Keby to nemuselo hrať bez subbasu tak by boli OK, ale na basoch toho veľa neuhrajú. DSP majú dosť vymakané, pokiaľ nejdú príliš nahlas hrá to veľmi pekne, no keď sa na to zarve tak to rýchlo ide na limit najme výšky, v najvyššej sérii DSR je to jakš takš, u ostatných je to dosť podseknuté, celkovo v pomere cena/zvuk to asi nie je až tak priaznivé ako u EV či RCF, ale niekomu, najmä hudobníkom čo hrajú ľahšie štíly (bigbít, folk, jazz, country) to zvukovo sedí. Za najväčší nedostatok značky považujem to že k DSR a DXR nemajú adeknátny subbas aby to hralo slušne aj v zostave 2+1 (v podstate Yamo nikdy nemali nejaké serózne subbasy a na seriózne zvučenie to chcelo aspoň 4ks). EV sú zväčša tiež pri vyšších hlasitostiach menej príjemné - "prskajú", RCF ART*1* sú na počúvanie niekomu menej príjemné - "uškriekané", iným sa ten ostrý zvuk páči, niekto vraví že 732, 735, 745 je na výškach tupá, všetko je vecou názoru, no je fakt že majú veľmi slušné HF drivery, čo je najmä vonku a dlhých miestnostiach je na nezaplatenie, ten dostrel a zrozumiteľnosť na stredovýškach je fakt cítiteľná oproti *1* a komu sa máli cinkania tak na EQ keď sa to skoriguje nad 12kHz o cca + 3-5 dB je to OK, na stredoch sú na ucho mäkšie a o dosť príjenejšie ako ART *1*. Celkovo vo všeobecnosti tie bedne v nižších sériach sú čím ďalej tým väčší hnus bez ohľadu na značku (aj keď u RCF MK4 celko vydarená lepšia než II a III), treťotriedne stredobasy (skús si vygoogliť náhradný reproduktor do EV ZLX15, dB B-Hype čí JBL EON) s malými cievočkami, slabým pohonom, plechové koše, utopené v neprimerane malom objeme vzhľadom na TS repra, viacmenej všetci už rátaju z nutnosťou, nie možnosťou, použitia subbasu, všetko to z biedy ťahá DSP a tie digi zosilňovače na výškach žiadna sláva, klasické ABčko tam hralo oveľa krajšie. Pred 10 rokmi sa kládol dôraz na kvalitu komponentov, teraz je to ukradnuté, zvuk urobia v DSP, potom sa niet čomu čudovať že keď to ide potichu to hra neskutočne dobre skoro ako HiFi no ak na hranici možnosti tie staré toho znesú viac... Aj prdítka vhodné tak do skúšobne majú papierový výkon cez 1000W a zalimitované je to na 200-300W, keď sa do toho pustí najaké D&B, metal, alebo klasická hudba tak to háji totálne, tie zdroje čo tam majú jednoducho ani nedokážu dostať do toho toľko prúdu, aby to dokázalo hrať súvislé po sebe znejúce tóny pri vysokej intenzite hlasitosti, hudba musí byť typu "bum-cink" iné to zahrať nevie. Elektronika v podstate neopraviteľná, menia sa celé bloky/moduly, plánovaná životnosť u najnižšej rady cca 4 roky. Jednoducho vidno veľkú snahu spraviť čím lepši zvuk s čím lacnejšími a horšími komponentami a čím drahšie to predať. Všetko je stéle o kompromisoch, ak to má byť po všetkých stránkach vyvážené tak sa dostávame do kategórie nad 1000€/bedňa a je jedno či je to subbas alebo satelit. Čo sa týka porovnania basaku EKX15 a PRX815 tak JBL na oko vyzerá lepšie (liatinový kôš, dvojitá cievka), HF sú +/- na rovnakej úrovni, JBL je trochu drahšia značka na servis, než EV či RCF.

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

Moc děkuji za další info,ale teď z toho mám v hlavě guláš.Když to budu více specifikovat, tak teď jezdím s pasívními satelity dělanými na zakázku 350W (středobas ještě dobrá stará tesla) a mám na ně zesilovač 2x250w do 8 ohm a k tomu vozím ty dělané subbasy s 15 a výkonem kolem 2x500w...na větší akce tzn.svatby a tak přes 60 lidí budu určitě brát subbasy, ale potřeboval bych poradit satelity aktivky na ty menší akce do 60 lidí abych nemusel brát subbasy a hrálo to dobře i bez nich a hlavně celkově bych stál o lepší zvuk než mám teď.
Které aktivky by jsi tedy doporučil.Moc děkuji Roman

djmayo

Příspěvek od djmayo »

No zamotať hlavu som ti veľmi nechcel. ":-) Nemám nič proti Yamahe, ale fakt si myslím, že najmä u DBR15 by si s tým bol asi mimo, mne prídu na basoch oba slabé, DBR ani výkonové žiadna sláva ja by som za to rozhodne tie prachy nedal. Myslím si že bez ohľadu na to čo by si so spomínaného vybral, tak zvukovo by to bolo lepšie a menšie než súčasné. Ťažko síce naisto posúdiť, neviem čo tam za Teslu máš ako spolupracuje z výškami a ako je prepracovaná výhybka, vplyv majú aj ostatné komponenty zostavy (mix, zosil, crossover/procesing)... Najnovšia rada TVM-ARA 389, 390 boli veľmi slušné repárky (neviem či to dokonca neboli licenčné EV/Dynacord) aj na dnešnú dobu je to ešte OK, keď to nepremotával nejaký ťuťulák ako Csymbala a p.

Každopádne dnešné aktívne boxy od normálnych výrobcov sú obvykle dosť dobre vypiplane čo sa týka zvuku, takže to podanie zvykne byť o dosť lepšie a je s tým menej roboty - zapojíš a ideš, ak miestnosť nie je fakt akusticky blbá tak netreba často žiaden zásah EQ, obvykle bez subu len max. tak pridať basy. Ak tých 20tKč/box nie je problém tak vyberal by som medzi PRX 815W, RCF ART 732 a EV EKX-15P, asi v takom poradí to vidím u teba. K vypočutiu by to mohlo možno po dohode byť v muzikeri, v ponuke majú všetky typy v ponuke. Myslím si že 60 ľudí na svadbe by mohla aj ta 732 na basoch ustáť aj keď basov zahrá asi najmenej, chcelo by, aby si to išiel vypočuť na nejakej svojej referenčnej nahrávke čo poznáš z tvojich boxoch, či to bude na basoch stačiť, aj zvukovo vyhovovať, ta cena je teraz dobrá, aj keď začiatkom leta to bolo ešte o 50€ menej. Je fakt že na basoch hrá menej ako 715 MK4 ktorú si mal pôvodne vo výbere, ináč je zvukovo lepšia a SPL +/- na rovnako. Ono v podobnej cenovej hladine skoro od všetkých serióznych výrobcov tie boxy sú porovnateľné každý má nejaké + aj - a keďže ucho a priority máme každý iné je ťažko viac poradiť. Pri PRX 815 či EKX15 by som sa nebál od nás z okolia kapela ma staršie RCF PRX715, druha ma slabšie EV ELX15P a svadby a oslavy hrajú bez subbasov celkom v podode, ako DJ však môžeš mať väčšie nároky na podanie spodku ale mne to prišlo OK aj bez subu. RCF ART 315 je na basoch slabá no o 715 sa to povedať už nedá a HD32, 735 či 745 hrá basy priam luxusne na relatívne malý plasťák na basoch je dobrá aj QSC K12.2 no nevojde do cen. limitu a ma slabší HF porovnateľný z EKX115, zvukovo údajne viac "ploché" a menej čisté oproti RCF - toť na zahraničných fórach, ja som počul iba malé K8 a tie hrali na veľkosť prekvapivo nahlas ale detaily na výškach slabšie najmä mimo os...

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

Děkuji za pomoc...hodně zajímavé bedny http://www.music-store.cz/recenze/jbl-prx-71.
Vloni jsem byl na předváděčce jedné zvukařské firmy v Boskovicích a tam měli asi 6 různých typů JBL...pak i tyhle bedny: PRESONUS ULT 12 a ULT 15.Nevím jestli teda pouštěli přímo tu serii JBL co mě doporučujete, ale spousta lidí co tam byli,řekl bych i 80% se shodli na tom že top zvuk měli právě ty PRESONUS ULT 12 ale je to nová firma na trhu (údajně z číny) tak nevím jak to je se servisem a náhradními díly.Chtělo by to slyšet..v každém pádě moc děkuji za ,,otevření očí,, yamahu škrtám jelikož chci do budoucna si pořídit i aktivní subbasy a to dle toho co jste psal yamaha moc nezvládá...ideál by byl najít prodejnu kde budou mít oba typy beden a poslechnout si to.
Mám ještě dotaz: co si myslíte o koaxálních reproduktorech (dříve to bylo hodně drahé ale teď už se našlo pár výrobců) ohle mě zaujalo:https://www.shop4djs.com/denon-dj/denon-dj-axis-12.html děkuji a s pozdravem

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Tak tie Presonus ULT nepoznám. Je v tom použitý basak s 2,5" cievkou a HF s 1,75", delenie 1,6kHz ta bedňa mi pri cenovke cez 1100€ nepríde ničím zaujímavá. Koaxialny repro sa viac správa ako bodový zdroj a na malú vzdialenosť teoreticky môže fungovať lepšie, no prináša to so sebou aj nevýhody, buď zvukovod tvorí iba membrána (prípad axis 12) alebo malý zvukovod, takisto tým že driver je našraubovaný do stredu magnetu, je zložitejšie výrobcom riešiť chladenie a znesie to obvykle menej príkonu. Koncepcia sa z obľubou používa namä pri odposluchových boxoch. Na PD som našiel meranie Axis 12 (aj 8) na 1,5-2,5kHz je tam riadna diera a na výškach dosť rozbité, nie je to lepšie ani mimo os, ladenie BR je pomerne vysoko cca 60Hz rezonancia repra 72Hz, takže basy budú asi horšie.

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

Děkuji za info....asi to vyhraje JBL.....a díky za radu

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

djmayo mám poslední dotaz...pro a proti...kdybych si měl vybrat JBL PRX 815 vs EV EKX 15P.....KTEROU Z NICH A PROČ.
díky moc Ronny

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Ťažko radiť to sa musí počuť pri sebe pri a zhodnotiť +/- komu ako na ucho sadne.
Nerád by som sa staval do role sudcu rozhodni sa sám.
Raz ma sprdol chlapík, že som mu zle poradil RCF ART312 že je veľmi presná v detailoch hlavne pri spevoch, on na to že je uvrešťaná a jeho hlas v nej neznie dobre...nakoniec ich vymenil za podľa mňa o triedu slabšie a uhuhlané Thump 15 ktoré mu vyhovujú a je s nimi spokojný...

Romanicak

Příspěvek od Romanicak »

No spíše jde o to,že není kde si ty JBL PRX 15 poslechnout..ted v Brně jsem teda slyšel jbl eon 15 a nic moc..pak tam byli i ty yamahy a rcf...nejlépe ze všeho zněli RCF https://www.muziker.cz/rcf-hd-12-a a JBL
by mě na poslech objednali z prahy ale pouze ,,12,no navíc co jsem koukal po různých recenzích ze zahraničí tak jsou JBL dost poruchové a problémy se spodními 15 reproduktory...jinak ani výkonově nesedí..750w prý ani nemají...tak už teda nevím...tyhle rcf hd 12 jsou prý totožné s rcf 732 (vyjma obalu 732 mají starý typ)....

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Ani náhodou. Ekvivalent ART 732 je HD 32, nie HD12, HD12 porovnateľná s ART 712, ten väčší driver a nižšie ladenie na 32 je poznať na zvuku, najmä vo väčšej vzdialenosti je to o triedu lepšia bedňa najme na live zvučenie. HD oproti ART majú lepšie podanie basov z časti zásluhou väčšieho objemu a iný procesing. Eon je hračka pre tých čo si chcú púšťať hudbu z i-fónu ces bĺôťuť dakde na gripárty. Jasne že 750W to nemá, všetko kde nepíše RMS, AES, DIN, je číslo vcucané z prsta hlavne u toho čo má D-čkový zosil...

Odpovědět