Jak zjistím impedanci reproduktoru?

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
havlis

Jak zjistím impedanci reproduktoru?

Příspěvek od havlis »

Ahoj kluci, nevím zda jste se tady někdo už o tom zmiňoval, ale nikde jsem to tu prostě nenašel, tak se když tak předem omlouvám. Nicméně jde mi o to, že tu mám dva subwoofery. U jednoho odpor znám, má 8Ω. Pak tu mám ale druhý, u kterého si myslím že má 4Ω, ale nejsem si tím jist. Je to reproduktor od značky B&C Speakers. Tento výrobce, jak jsem si již všiml, na zadní straně reproduktorů typ a vlastnosti nepíše. Mohl by mi tady někdo prosím poradit, pomocí čeho zjistím odpor toho reproduktoru, abych si případně neodpálil zesilovač? Předem díky za rady.
Pioneer CDJ2000, Pioneer DJM800, Sennheiser HD-25

michaldzt

Re: Jak zjistím impedanci reproduktoru?

Příspěvek od michaldzt »

Ja bych to zkusil nafotit a poslat do BC. Jinak LF drivery byvaji vetsinou 8ohmovy

havlis

Příspěvek od havlis »

michaldzt píše:Ja bych to zkusil nafotit a poslat do BC. Jinak LF drivery byvaji vetsinou 8ohmovy
Tak tam mi to asi nezjistí jen podle fotky, ne? Cením si tvé rady, ale na LF drivery jsem se neptal :)

Lemon

Příspěvek od Lemon »

Normálně to změř multimetrem, 8 ohmový reproduktor bude mít odpor měřený stejnosměrným proudem kolem 5 až 6 ohm. 4 ohmový bude ukazavat kolem 3 ohm. Prostě pokud to bude nad 5 tak je to 8 ohmový repro.

havlis

Příspěvek od havlis »

Lemon píše:Normálně to změř multimetrem, 8 ohmový reproduktor bude mít odpor měřený stejnosměrným proudem kolem 5 až 6 ohm. 4 ohmový bude ukazavat kolem 3 ohm. Prostě pokud to bude nad 5 tak je to 8 ohmový repro.
Tak to si tedy budu muset pořídit asi nějaký kvalitnější multimetr, zkoušel jsem dva "nějaká čína" asi, a ty mi nic neukázaly :) Tak dík za info

michaldzt

Příspěvek od michaldzt »

A nebo je spalena civka. Do ted jsem si myslel ze do subwooferu se davaji LF drivery :). (Low Frequency Driver)

havlis

Příspěvek od havlis »

michaldzt píše:A nebo je spalena civka. Do ted jsem si myslel ze do subwooferu se davaji LF drivery :). (Low Frequency Driver)
Vůbec ne, cívka spálená není.. Oba subwoofery hrajou

Lemon

Příspěvek od Lemon »

havlis píše: Vůbec ne, cívka spálená není.. Oba subwoofery hrajou
Pokud je cívka v pořádku tak musí mít odpor. Mě to teda k základnímu rozlišení impedance zatím vždy stačilo.
Na repráku vůbec nic není? kód?

havlis

Příspěvek od havlis »

Lemon píše:
havlis píše: Vůbec ne, cívka spálená není.. Oba subwoofery hrajou
Pokud je cívka v pořádku tak musí mít odpor. Mě to teda k základnímu rozlišení impedance zatím vždy stačilo.
Na repráku vůbec nic není? kód?
Právě že není vůbec nic. V jednom mám mnou kupovaný B&Cčko PS76, tak na něm je taková malá samolepka "pofidérně" nalepená s typem reproduktoru. V tom druhým subu který jsem kupoval komplet se satelity je vizuálně totožný reproduktor od B&C, ale typ nikde nalepený není. Ta samolepka možná upadla při montáži repra do subu, to repro totiž není originální v tom subu.. Jinak děkuji za rady

Odpovědět