dělící kmitoček výhybek

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
havlis

dělící kmitoček výhybek

Příspěvek od havlis »

Ahoj, poradi mi tady nekdo jaky je lepsi kmitocek vyhybky? Jestli 600-5kHz a nebo 800-5kHz obě mají strmost 12dB/okt. a obe jsou 8Ohm Dik
Pioneer CDJ2000, Pioneer DJM800, Sennheiser HD-25

voče

Re: dělící kmitoček výhybek

Příspěvek od voče »

Hoj!

Musím ti říct, že na to jdeš ÚPLNĚ špatně. Nejdřív musíš vědět, jaká bude bedna + měniče + horna a na tudle ZNÁMOU sestavu se ladí originál výhybka pro KAŽDOU BEDNU ZVLÁŠŤ (pokud nejsou ty tři komponenty, uvedené výše, totožné)! Nechápu, jak někdo může vůbec prodávat hotové "paušální" výhybky, je to holý nesmysl (pokud to není určené přímo na jednu konkrétní bednu s konkrétním osazením - viz em151 od megatonu)..

Výhybka slouží k rozdělení signálu - výšky do driveru s hornou, středobasy do 15" (12",10"....). a teď si vem, že každej reproduktor hraje jinak - viz sekce měření na prodance.cz - , každá konstrukce bedny hraje jinak, s každou jednou hornou hraje driver jinak a právě ta výhybka musí bejt těm reprákům, bedně, horně šitá na míru..

Na tý bedně záleží na zdánlivejch drobnostech, jako třeba jestli má hnízdo na tyč, přesahy bočních desek přes čelní desku a k tomu všemu se v návrhu výhybky přihlíží.. Pokud sem vedle jak ta jedle, tak mě prosím opravte a vyveďte z omylu (ludekd,EVO,lukyss.....) :roll:

Ty tu bednu a reproduktory a hornu už máš koupenou a teď sháníš výhybku?? Nebo co vlastně máš? Co potřebuješ udělat, k čemu?

Ještě musim říct něco, co k tomudle tématu zdánlivě nepatří:
Teď o víkendu jsme poprvé vyzkoušeli náš nový rane rpm26z - DSP, kterym jsme nahradili DSP od behringera. hoši, musim říct, že zvuk DIAMETRÁLNĚ lepší - kulatější, dynamičtejší, "potichu nahlas", no prostě paráda !!! Měli sme možnost s tim laborovat celej večer až do rána a přímo porovnávat rozdíly ve zvuku ve stejnym prostoru (kino), na stejných reprákách, zesilovačích (qsc rmx).. Ale co mě dostalo uplně nejvíc bylo to, že když u behringera při jedný hlasitosti zesíky clipovaly jak o život, tak rane moch jít mnohem dál, než to vůbec probliklo, sice sem to čekal, ale ne TAKLE moc..

Pointa: Co z toho plyne, havlisi, pro tebe (a nejen pro tebe!) ?? --> investuj do dražších (=kvalitnějších) věcí hned na začátku a řiď se radami odborníků (já odborník nejsem) !!!!! takle jednoduše to prostě vochcat nejde. já takle prodělal sedmičku zbytečně za behringera, ale na druhou stranu koupí tohodle novýho DSP (stojí asi 25 hadrů) jsem ušetřil za nákup dalších zbytečných beden a zesíků, aby to s behringerem hrálo stejně - tzn. dal jsem na rady a vyplác sem hodně, ale jsem vítěz a ve finíle jsem ušetřil.
DRUM'n'BASS vibezz
www.sunflower-bitches.com

havlis

Příspěvek od havlis »

No tak to mi povidej ;) Naletel jsem s Omnacema TMX-1530 bednama a prisel jsem na to ze to je peknej smejd!!! Tak casem chci poridit neco lepsiho... Premyslim o ty stavebnici co nabizeji na prodance.. Ale ted prave resim problem u tech omnacu.. Nevim proc, ale jedna z tech beden uz mi vypalila podruhy vejskac. Mozna to je asi vyhybkou. Jednou jsem koupil dvoupasmovy do jednech malejch bedynek vyhybky od TVM a ty meli pojistku na vejskac. Tak premyslim o koupi ty 3 pasmovy vyhybky, prasknout ji tam a nejakymu zacatecnikovi do pokojicku to strelit za rozumnou cenu. Jinak diky za vysvetleni. Mimochodem, co se tyce ozvucovani apod., tak v tom jsem uplny strevo :lol:
Pioneer CDJ2000, Pioneer DJM800, Sennheiser HD-25

EVO

Příspěvek od EVO »

voče má samozřejmě pravdu, nejde výhybku takhle paušalizovat a musí to bejt na konkrétní bedny. Schválně píšu bedny, páč samozřejmě záleží na celym naladění aparátu a nejenom na tom, jak se budou vykrývat např. suby se středobasem, protože je rozdíl, jestli je nad tim už jenom jedno pásmo, dvě, tři a nebo je to celý udělaný jinak.. :!:

Jinak voče - díky Ti za info o tom rozdílu mezi Rane a Behringerem! Zajímavý, poučný, srozumitelně napsaný a ještě mi to vyřešilo takovou jednu mojí hádanku v hlavě.... :wink:

voče

Příspěvek od voče »

havlis:
jasný, nikdo neni takovej machr, aby jeho vědomosti sahaly do všech oblastí.. proto sem ti napsal, co nevíš :)

EVO:
jakýpak dilema teď řešíš? povídej :)
DRUM'n'BASS vibezz
www.sunflower-bitches.com

Odpovědět