basaky u sebe

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
JB007

basaky u sebe

Příspěvek od JB007 »

na prodancu jsem se docetl, ze pokud dam basaky vedle sebe tak to na basech zahraje 2x tolik :!: nez kdyby byly umisteny pod satelity 1 krat na stranu. mate nekdo s timti zkusenosti :arrow: vyplati se to?

EVO

Re: basaky u sebe

Příspěvek od EVO »

Pochopitelně. A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO! :) A ještě jedna vychytávka, když budeš mít na straně 4 basáky u sebe, zahraje Ti to celkem 8x tolik basů, než kdybys je měl každej zvlášť!
Ono, abys to pochopil, ono to pochopitelně funguje stejně i na vyšší frekvence, nejenom na basy, problém je právě v tý frekvenci a vzdálenosti repro. S přibývající frekvencí (např. středy) se výrazně zkracuje použitelná vzdálenost umístění reproduktorů tak, aby to mělo patřičný efekt, tj. např u nižších středů to jde použít taky tak, pokud ty repra budou TĚSNĚ u sebe, u vyšší frekvencí nebo výškových repro je to samozřejmě již absolutně nereálné...

I proto platí obecně poučka, že je lepší VÍCE horších reproduktorů (basáků) než méně ale lepších. Tedy, více reproduktorů zahraje více zvuku, alespoň obecně.. :wink:

JB007

Příspěvek od JB007 »

kdyz se to tak udela, tak nastava problem na co postavit satelity typu 2x15+neco :roll: Predtim byly pekne na subu,ale kdyz se daji suby k sobe, co se satelity :?: :shock: mluvim o pripadu kdy byl 1 sub na strane :|

EVO

Příspěvek od EVO »

Proč problém? A proč ne jednoduše stejně, tj. zase ty satelity postavit na suby??

JB007

Příspěvek od JB007 »

jo ale ja se bavim o pripadu 1 sub na stranu. presunutim k sobe mas ted na 1 strane 2 suby a na druhe zadny, taze 1 satelit zvednes. ale co ten druhy?

EVO

Příspěvek od EVO »

Jo táák, už rozumím, já myslel že hodláš dokupovat! (basáky, abys měl celkem 4..) Mno tak to joo, to bych je ale dal spíš k sobě někam doprostřed a středovejšky holt na něco postavil, na nějaký bedny bo tak.. Rozhodně nenechávat dole!!

JB007

Příspěvek od JB007 »

no a ted me zajima na co je postavit. v hospode to je jasny, tam je das na stul, ale co kdyz ses nekde v prirode a stul neni :shock: nedela se nejakej rozkladatelnej podstavec?

Ludek

Příspěvek od Ludek »

EVO píše: A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO!...
Netvrdím, že nemáš pravdu, ale já jsem doteď žil v přesvědčení, že jediný rozdíl, jestli jsou oba basy u sebe uprostřed sálu, nebo samostatně po stranách je v tom, že pokud jsou po stranách, dochází k tomu, že jak se pohybuješ po sálu, přicházejí k tobě ty vlny z basových beden v různé fázi a proto se sčítají, nebo odečítají. (Pro 100 Hz je vlnová délka asi 3,5 m, takže pokud bude jeden z basových reproduktorů ode mě dál nebo blíž o 3,5/2 =1,75m než ten druhý, neuslyším na 100 Hz nic) Proto to někde v sálu basuje (typicky uprostřed) a jinde naopak skoro vůbec ne. U beden uprostřed vedle sebe je slyšíš zfázované (sečtené) kdekoliv a proto to basuje všude stejně. U výšek to neplatí jenom proto, že mají tak krátkou vlnovou délku (pro 10 kHz, asi 3,5 cm), takže i repráky pár centimetrů od sebe se můžou z pozice posluchače vzájemně odečítat a rušit.
Tvrdíš tedy, že pokud dám basové bedny několik metrů od sebe a stoupnu si před ně doprostřed (tak aby přicházející zvuk od obou byl ve fázi), uslyším méně basů, než když ty bedny srazím k sobě a stoupnu si na to samé místo jako předtím? Obě bedny mají samozřejmě stejný (mono) signál. Pokud je to pravda, máš nějaký odkaz na internetu, kde se to nějak víc teoreticky rozebírá? Docela by mě to zajímalo.
Napadá mě analogické srovnání se dvěma reflektory. Pokud je dáš k sobě, také v tom sále nebude víc světla. Vyzářený výkon je pořád stejný a jednoduše se sčítá. Tady ale už samozřejmě fázový posun žádnou roli nehraje. :)

amdman

Příspěvek od amdman »

Ludek píše:
EVO píše: A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO!...
Netvrdím, že nemáš pravdu, ale já jsem doteď žil v přesvědčení, že jediný rozdíl, jestli jsou oba basy u sebe uprostřed sálu, nebo samostatně po stranách je v tom, že pokud jsou po stranách, dochází k tomu, že jak se pohybuješ po sálu, přicházejí k tobě ty vlny z basových beden v různé fázi a proto se sčítají, nebo odečítají. (Pro 100 Hz je vlnová délka asi 3,5 m, takže pokud bude jeden z basových reproduktorů ode mě dál nebo blíž o 3,5/2 =1,75m než ten druhý, neuslyším na 100 Hz nic) Proto to někde v sálu basuje (typicky uprostřed) a jinde naopak skoro vůbec ne. U beden uprostřed vedle sebe je slyšíš zfázované (sečtené) kdekoliv a proto to basuje všude stejně. U výšek to neplatí jenom proto, že mají tak krátkou vlnovou délku (pro 10 kHz, asi 3,5 cm), takže i repráky pár centimetrů od sebe se můžou z pozice posluchače vzájemně odečítat a rušit.
Tvrdíš tedy, že pokud dám basové bedny několik metrů od sebe a stoupnu si před ně doprostřed (tak aby přicházející zvuk od obou byl ve fázi), uslyším méně basů, než když ty bedny srazím k sobě a stoupnu si na to samé místo jako předtím? Obě bedny mají samozřejmě stejný (mono) signál. Pokud je to pravda, máš nějaký odkaz na internetu, kde se to nějak víc teoreticky rozebírá? Docela by mě to zajímalo.
Napadá mě analogické srovnání se dvěma reflektory. Pokud je dáš k sobě, také v tom sále nebude víc světla. Vyzářený výkon je pořád stejný a jednoduše se sčítá. Tady ale už samozřejmě fázový posun žádnou roli nehraje. :)
Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy... :lol: Ja vim OT sorry :lol:
Hraju na cokoli co mi přijde pod ruce...

JB007

Příspěvek od JB007 »

amdman píše:
Ludek píše:
Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy... :lol: Ja vim OT sorry :lol:
jestli mas aspon 2 basaky, tak to vyzkousej a pak napis vysledek :P

Ludek

Příspěvek od Ludek »

Tak už mi to vysvětlili na prodance:
Dva reproduktory dostatečně blízko u sebe se na nízkých kmitočtech chovají jako jeden, ovšem s dvojnásobnou hmotou a plochou membrány. Protože citlivost je jinak (více) závislá na ploše než na hmotnosti, dojde k jejímu zvýšení.
Připadá mi to jako celkem logické vysvětlení. Musím to s těmi bednami u sebe brzo vyzkozušet.
amdman píše: Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy... :lol: Ja vim OT sorry :lol:
No kdysi před lety jsem se v elektronice jako student dopracoval až ke způsobům řešení čtyř Maxwellových rovnic (fujtajxl to byl ale humus :x ), ale od té doby jsem to z hlavy už úspěšně vymazal pivem, protože mi to bylo v praxi později absolutně k ničemu :D Nicméně základní věci z elektroniky bych si měl ještě pamatovat. Bohužel ale nemám moc pedagogické nadání. Takže si to zkus radši ve vlastním zájmu najít někde sám na internetu. :)

Denon

Příspěvek od Denon »

Nahodou jsem nasel podobnou diskuzi. Je tady:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... sc&start=0

Konkretne tento prispevek je uzitecny:
Zaslal: St február 14, 2007 16:29:51

Odpovědět