Netvrdím, že nemáš pravdu, ale já jsem doteď žil v přesvědčení, že jediný rozdíl, jestli jsou oba basy u sebe uprostřed sálu, nebo samostatně po stranách je v tom, že pokud jsou po stranách, dochází k tomu, že jak se pohybuješ po sálu, přicházejí k tobě ty vlny z basových beden v různé fázi a proto se sčítají, nebo odečítají. (Pro 100 Hz je vlnová délka asi 3,5 m, takže pokud bude jeden z basových reproduktorů ode mě dál nebo blíž o 3,5/2 =1,75m než ten druhý, neuslyším na 100 Hz nic) Proto to někde v sálu basuje (typicky uprostřed) a jinde naopak skoro vůbec ne. U beden uprostřed vedle sebe je slyšíš zfázované (sečtené) kdekoliv a proto to basuje všude stejně. U výšek to neplatí jenom proto, že mají tak krátkou vlnovou délku (pro 10 kHz, asi 3,5 cm), takže i repráky pár centimetrů od sebe se můžou z pozice posluchače vzájemně odečítat a rušit.EVO píše: A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO!...
Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy...Ludek píše:Netvrdím, že nemáš pravdu, ale já jsem doteď žil v přesvědčení, že jediný rozdíl, jestli jsou oba basy u sebe uprostřed sálu, nebo samostatně po stranách je v tom, že pokud jsou po stranách, dochází k tomu, že jak se pohybuješ po sálu, přicházejí k tobě ty vlny z basových beden v různé fázi a proto se sčítají, nebo odečítají. (Pro 100 Hz je vlnová délka asi 3,5 m, takže pokud bude jeden z basových reproduktorů ode mě dál nebo blíž o 3,5/2 =1,75m než ten druhý, neuslyším na 100 Hz nic) Proto to někde v sálu basuje (typicky uprostřed) a jinde naopak skoro vůbec ne. U beden uprostřed vedle sebe je slyšíš zfázované (sečtené) kdekoliv a proto to basuje všude stejně. U výšek to neplatí jenom proto, že mají tak krátkou vlnovou délku (pro 10 kHz, asi 3,5 cm), takže i repráky pár centimetrů od sebe se můžou z pozice posluchače vzájemně odečítat a rušit.EVO píše: A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO!...
Tvrdíš tedy, že pokud dám basové bedny několik metrů od sebe a stoupnu si před ně doprostřed (tak aby přicházející zvuk od obou byl ve fázi), uslyším méně basů, než když ty bedny srazím k sobě a stoupnu si na to samé místo jako předtím? Obě bedny mají samozřejmě stejný (mono) signál. Pokud je to pravda, máš nějaký odkaz na internetu, kde se to nějak víc teoreticky rozebírá? Docela by mě to zajímalo.
Napadá mě analogické srovnání se dvěma reflektory. Pokud je dáš k sobě, také v tom sále nebude víc světla. Vyzářený výkon je pořád stejný a jednoduše se sčítá. Tady ale už samozřejmě fázový posun žádnou roli nehraje.
jestli mas aspon 2 basaky, tak to vyzkousej a pak napis vysledekamdman píše:Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy...Ludek píše:Netvrdím, že nemáš pravdu, ale já jsem doteď žil v přesvědčení, že jediný rozdíl, jestli jsou oba basy u sebe uprostřed sálu, nebo samostatně po stranách je v tom, že pokud jsou po stranách, dochází k tomu, že jak se pohybuješ po sálu, přicházejí k tobě ty vlny z basových beden v různé fázi a proto se sčítají, nebo odečítají. (Pro 100 Hz je vlnová délka asi 3,5 m, takže pokud bude jeden z basových reproduktorů ode mě dál nebo blíž o 3,5/2 =1,75m než ten druhý, neuslyším na 100 Hz nic) Proto to někde v sálu basuje (typicky uprostřed) a jinde naopak skoro vůbec ne. U beden uprostřed vedle sebe je slyšíš zfázované (sečtené) kdekoliv a proto to basuje všude stejně. U výšek to neplatí jenom proto, že mají tak krátkou vlnovou délku (pro 10 kHz, asi 3,5 cm), takže i repráky pár centimetrů od sebe se můžou z pozice posluchače vzájemně odečítat a rušit.EVO píše: A největší výhoda je v tom, že Ti to tak zahraje basů více vlastně ZADARMO!...
Tvrdíš tedy, že pokud dám basové bedny několik metrů od sebe a stoupnu si před ně doprostřed (tak aby přicházející zvuk od obou byl ve fázi), uslyším méně basů, než když ty bedny srazím k sobě a stoupnu si na to samé místo jako předtím? Obě bedny mají samozřejmě stejný (mono) signál. Pokud je to pravda, máš nějaký odkaz na internetu, kde se to nějak víc teoreticky rozebírá? Docela by mě to zajímalo.
Napadá mě analogické srovnání se dvěma reflektory. Pokud je dáš k sobě, také v tom sále nebude víc světla. Vyzářený výkon je pořád stejný a jednoduše se sčítá. Tady ale už samozřejmě fázový posun žádnou roli nehraje.Ja vim OT sorry
No kdysi před lety jsem se v elektronice jako student dopracoval až ke způsobům řešení čtyř Maxwellových rovnic (fujtajxl to byl ale humusamdman píše: Koukam solidni clanek.Nechces me doucovat elektroniku na reparat??? Ja mam ted fazovejch posunu plnou hlavu i kdyz z toho vim skoro kulovy...Ja vim OT sorry