Zapojení crossoveru

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
david.xjr

Zapojení crossoveru

Příspěvek od david.xjr »

Zdravím.
Mám ošemetný dotázek.Budu mít bedny a subbasy. Ale mám jeden zesilovač.Subbasy samozřejmě výhybku nemají. A proto se chci zeptat. Lze zapojit výhybku až za zesilovač tudíž :mix-zesilovač-výhybka (z výhybky zvlášť)-satelity a subbasy ???
zesilovač mám bv audio 2x600w 8ohm a nebo 2x 1000 4ohm.Bedny budou EV eliminator včetně subbasů.crossover přemýšlím nad behringerem pro super CX2310.
Prosím o "slušné" odpovědi. s crossoverem jsem přišel jedinkrát v životě

Venti

Re: Zapojení crossoveru

Příspěvek od Venti »

Ahoj, to je ale cele uplne nelogicke a straca vyhybka vyznam. Crossover ti ma rozdelit jeden signal na pasma, teda aby si mohol oddelit stredovysky a subbass v Tvojom pripade. Pojdu Ti teda 2 kable do vyhybky a 4 kable z vyhybky. Na kazde pasmo teda potrebujes zvlast zosilnovac.. teda zvlast zosilnovac na satelity a zvlast zosilnovac na subbasy. Tak ako to chces ty zapojit to nejde. Zapajas to v poradi, stereo vystup z mixu, do cx2310, kde musis mat aktivovany stereo + mono subbas mod a z neho ides do 2x zosilnovacov a potom do repro.
Salatech (http://www.salatech.sk) / https://www.facebook.com/salatech / predaj a servis techniky pre DJov / Autorizovany predaj a servis Innofader

david.xjr

Příspěvek od david.xjr »

Tak jak si to napsal to vím. Jen se ptám jestli by to šlo i obráceně.... repektive tak jak jsem to psal....Rozdělit to až za zesilovačem nechce se mi momentálně z finančních důvodů kupovat zesilovač. A ten co teď mám to utáhne levou zadní všechno... A nebo mě ještě napadlo. Jestli by šlo Napojit zesilovač-satelity a ze satelitů zapojit subbasy (jestli se dává něco mezi satelit a subbas-výhybka) chtěl bych najít nějaké levné řešení a nechat si poradit.Pokud koupím výhybku a zesilovač. Tak min. deset pryč.... :(

djmayo

Příspěvek od djmayo »

Pokial sa jedna o EV Eliminator Sub, tak ten ma v sebe určite od výroby zabudovaný dolno-priepustný filter pred basákom, pokiaľ to niekto nevyradil. Eliminator sat sa môže pripojiť paralelne k subbasu aj EV to malo tak testované, má to akurát nevýhodu, že satelit hraje basy a tým nejde z neho vyžmýkať maximum a je čosi horšie podanie stredov spôsobené výchylkou repra. Čiže hraje to čosi horšie zvukovo ako v prípade použitia dvoch zosilov+crossoveru, ale je to aj tak celkom v pohode, BV zosil to utiahne v pohode, je to kus poctivého železa. Ak tam filter nie je - dakto to vyhodil (mal by si to nájsť bola tam pomerne veľká tlmivka), možno je tam iba je vypojený niekto to tak robil, lebo to zožralo cca 25% výkonu zosilňovača a s aktivnym crossoverom to nemalo význam filtrovať dva krát. Ak tam fyzicky nie je filter z jedným zosilňovačom to pôjde zapojiť iba mono, na disco to bude po dvoch - troch pívdecách každému jedno... Toto riešenie sa bežne používa za nenormálnych okolností, ak prestane fungovať jeden zosil a nie je nahradný po ruke, je to stéle lepšie ako odohrať akciu bez subbasu, zvlášť ak satelity sú iba 10" je to posledná záchrana.
Takže návod:
Prepinač na crossovery prepnúť na stereo 2-way, x10 vypnúť, Low Cut filter(v predu) zapnúť. Výstup z mixu ak ma mono sum tak z toho, ak nemá tak z jedného kalálu povedzme R do crossovera do input povedzme pravého, s pravého LOW do do kanala 1 na zosile, z výstupu zosilu do 1.subbasu k nemu paralelne pripojiť 2. subbas. z výstupu crossovera s pravého High do kanálu 2 na zosile, z výstupu 2 do 1. satelitu a paralene k nemu 2. satelit. Ostatné výstupy nezapájať. Deliaca frekvencia by mala vyhovovať okolo 70-85Hz v pripade Eli15 a 80-100Hz v prípoade Eli12. Gainy doladiť dajak tak primerane. Prepínače na crossovery prepínať pri vypnutom zosilňovači!

Odpovědět