Začnu úplně od začátku. Už od raného věku jsem se obdivoval taneční hudbě, víkendy se pro mě stávaly vysvobozením ze všedních starostí a tanec neuvěřitelně návykovou extází. Dvanáctý třináctý rok pro mě znamenal první akce, disko s náznaky komerčního trancu - to byla moje modla. Když mi bylo čtrnáct, absolutně mě pohltil právě trance, postupně jsem se z komerčních editů dostával do specifičtějších zvuků a vážně si zamiloval nekončící vysoké harmonie. V patnácti jsem pochopil, že trance je spíš poslechová záležitost a na chvilku jsem odběhl k technu, které se najednou zdálo být úplně jiným zatím nepoznaným stylem. První nezapomenutelné klubové akce - Orbith, Loutka, Ladida, Lucca. Pak přišel zlom v podobě návštěvy festivalu Summer of Love, kde jsem se utvrdil v myšlence, že stát za mixákem a bavit lidi, to je to, co bych jednou chtěl dělat. Alespoň v nějaké menší, ale dostačující míře. Od té doy jsem ušel dlouhou cestu a zjistil, že stylů, které by mě bavily je opravdu mnoho. V současné době zkoumám house a jeho specifické odnože, pořád se však nemůžu rozhodnout, u jakého stylu zůstat a získat si v něm pořádný přehled o interpretech, klasikách a současných talentech.
Je mi 17 let, příští rok mě čeká matura na gymnáziu a vůbec se nemůžu rozhodnout, na jakou vejšku. Ani v oboru nemám jasno a mám pocit, že mi nic v životě pořádně nešlo a co hlavně, že mě to nebavilo - a to jsem toho vyzkoušel dost. Poslední půlrok sem dost přemejšlel, o sobě, o budoucnosti, o své povaze. Došel jsem k závěru, že od malička miluju hudbu, ať je jakákoli. Když se zavřu sám do pokoje, zavřu oči a zahraju si na klavír nějaké Chopinovo Nocturno, je to pro mě vysvobození, stejně jako tanec na vybouřené akci. Ať je to klasika, rock nebo techno - má to svou melodii i rytmus a jde jen o to, zjistit, co lidi na té určité hudbě nejvíc baví. Hudba je pro mě celej život, tak proč se jí nevěnovat. Jestli se dostanu někam na vejšku, můžu to dělat při škole. Když to nevýjde, bude to jen koníček - nebudu litovat peněz ani času.
Dlouho jsem si myslel, že technika pro djs je tak drahá záležitost, že se k ní ani ve snu nemůžu dostat. Bohužel dost pozdě jsem zjistil, že kdybych pořádně šetřil, už jsem si nějaký ten pátek mohl doma hrát. A tak jsem si nedávno pořídil levnej analogovej mixák od Numarku - DM1050, jen abych přišel na to, jak to vlastně funguje a jestli mě to opravdu bude bavit.
Baví mě to a moc, ale navazovat v Traktoru tracky pořád dokola a mixovat je pouze přechody buď přes výšky, středy nebo basy. To není ono, chce to nějaký smyčky, efekty, vyvrcholení, který udělám já sám. To, že nechám track puštěnej celou dobu, sice je to fajn zvuk, ale nedělám ho já, ale pouze tu hudbu reprodukuju, to není ono. Taky mě nebaví automatická synchronizace bpm, protože to umí každej. Chtěl bych na sobě dřít, makat a bejt dobrej, ale takhle to asi nepůjde. Přes to všechno poznávám, že když mě pár lidí poslouchá, je to nádhernej pocit a plně si to užívám. Nemám tolik peněz a příští rok plánuju velkou brigádu, abych všechnu tu techniku utáhl. Vzdám se pro to řidičáku, radši budu jezdit busem, než abych přišel o nějakej ten kus železa.
A tady přichází největší otázka. V době masivní digitalizace, jakým se mám sakra v koupi techniky ubírat směrem.
Nejdřív se budu muset uchytit někde v klubu, to je jasné. Otázkou je, co si pořídit v dnešní době domů, abych mohl kvalitně trénovat na víkendovou akci v klubu, kde bych to pořádně vyndal a lidi by to uchvátilo. Popř. vyplatí se spíše koupit levnější techniku, hrát si na ní doma a mít lepší věci až za hodně dlouho nebo našetřit na pořádné věci hned. Tady přichází další otázka - z čeho se vlastně dneska nejčastěji v klubu hraje. Je řešení koupit si noťas + třeba dnes oblíbenou konzoli Reloop Digital Jockey - budu pak umět hrát někde na Pioneerech CDJ? Popř. zapojej mi to tam někde?
Další věc - potřebuju si v hudbě udělat přehled, kde poslouchat denně daný styl, abych znal interprety, pamatoval si kvalitní tracky? Nějaká rádia? Charts? Nelegální stahování je supr věc, ale člověk tam holt nenajde všechno a musel by se věnovat jenom tomu, protože všechna ta 0day fóra apod. - to je taky fuška všechno stíhat, stahovat a ještě poslouchat. Jak to třeba děláte vy? Nevěřím, že máte tolik peněz všechno kupovat a na doma to do začátků ani není potřeba. Nacpáváte si každej večer mp3 přehrávač novou hudbou a během dne pak posloucháte novinky. Máte určitý systém, zásadu, že si za určitou dobu koupíte určitý počet oblíbených tracků. Kde posloucháte ukázky? Beatport je určitě geniální systém, nevyčerpatelná databáze, ale přeci jenom si z toho nekvalitního úseku neudělám pořádnej obrázek a přehrabávat se stovkama tracků - to taky není ono. Skladujete si hudbu na DVD nebo vám na to stačí hardisk (můj mi nedostačuje)?
Omlouvám se za vyčerpávající sloh, ale budu vám všem moc moc vděčnej za jakoukoliv snahu pomoct, ujasnit, doporučit. Hodně věcí je pro vás asi samozřejmost, ale já je stále nejistě na internetu hledám. Pokud mi dokážete věcně poradit, budu si to pamatovat. Tyhle věci nezapomínám.
Jsem z Trutnova, z Východních Čech. Byl bych moc rád, kdyby se tady v okolí našel člověk trošku znalý poměrů, techniky a vůbec čehokoli z tohoto odvětví. Rád za ním dojedu a pozvu ho někam do hospody, popřemejšlím s ním o všem ohledně toho, co jsem výše zmínil i nezmínil. Budu moc vděčný za všechno, co vás napadne.
Ještě dodám, že ohledně stylu bych plánoval asi hrát nějakej komerčnější house, s ním se dostat do klub, občas tam zamíchat nějakej ten progressive nebo tech house. No a pak uvidíme, kam mě vody zanesou. S tvorbou vlastní hudby to vidím všelijak - zastávám názor, že člověk, aby byl v něčem dobrej, musí mít obrovskou představivost a slyšet track ještě před tím než ho vyprodukuje v hlavě a pak podle téhle myšlenky tvořit. Já to mám asi tak, že si zahraju na klavír tón a pak mě napadne další a další, a takhle to pomalu vzniká. Stačí to? Jak to máte vy? Hudební sluch myslím mám, falše slyším, smysl pro rytmus mi taky nechybí, snažím se zdokonalovat předvídavost v neznámé hudbě, rád si taky zpívávám vlastní alternativní melodie do konkrétních tracků při poslechu. Jak jste začali a vyvíjeli se dál vy? Měl bych si něčeho určitého všímat?
Předem děkuji za reakce, moc si toho vážím.
Jan Pěnčík
P.S.: To je jen hrstka toho na co bych se rád zeptal, ale to už by vážně nikdo neměl trpělivost číst.