Ahoj,
procházel jsem tuhle sekci tohoto fóra a nikde jsem podobný topic nenašel, tak snad nebudu někde dvojit téma.
Je to už nějaký ten pátek co se věnuji DJingu. Spíše jen pro zábavu svou či přátel když je někde nějaka akce. Používám k tomu Reloop DigitalJockey 2 interface edition + traktor pro. Nicméně to není předmětem tohoto topicu.
DJing je sice super, ale posledni dobou mám čím dál tím větší "chutě" začít produkovat. Teď příchází řada na vás:
1) je nezbytný nějaký HW (midi klávesy etc) pro začátečnickou až pokročilou variantu produkování nebo se v příštích třech letech bez toho obejdu? Je mi jasné, že to nepůjde tak, že dnes začnu produkovat a o Vánocích budu vyprodávat A-dam arénu, kde všichni budou slepě obdivovat můj talent.
2) jaký software by jste mi doporučili, vzhledem k mé situaci atd. Zběžně jsem slyšel o třech hlavních. FL Studio, Reason, Ableton. Ideálně s nějakými argumenty proč je tento vhodnější atd.
Všem, kteří se mi budou snažit pomoc předem díky, oceňuju to.
Výběr správného SW pro produkci EDM
Re: Výběr správného SW pro produkci EDM
1) jsou dobry aspon midi klavesy, jinak je to strasnej opruz delat nejakou melodii, pripadne i bici, jestli chces delat nejakej zlomenej beat, tak je to mnohem pohodlnejsi
pro zivy hrani, z reasonu a FL nevim, drtiva vetsina lidi, co jede nazivo, tak hraje z abletonu, tak jsou primo pro nej specialni midi kontrolery, pak zalezi, kolik chces do toho vrazit
http://www.k-audio.eu/Launchpad-n25825
http://www.k-audio.eu/APC-20-n26380
http://www.k-audio.eu/APC-40-n24334
2) 1. si ujasni, jestli chces jenom produkovat, nebo i hrat nazivo
jestli jenom produkovat, tak je asi nejlepsi si sehnat nejaky DAW (digital audio workstation) jako je napr protools, logic, cakewalk, cubase, ardour.
stejne neco z toho budes potrebovat na finalni mastering, teda jestli si to chces delat sam
pro zivy hrani, z reasonu a FL nevim, drtiva vetsina lidi, co jede nazivo, tak hraje z abletonu, tak jsou primo pro nej specialni midi kontrolery, pak zalezi, kolik chces do toho vrazit
jestli jenom produkovat, tak je asi nejlepsi si sehnat nejaky DAW (digital audio workstation) jako je napr protools, logic, cakewalk, cubase, ardour.
stejne neco z toho budes potrebovat na finalni mastering, teda jestli si to chces delat sam
-
[quote="honcka"]1) jsou dobry aspon midi klavesy, jinak je to strasnej opruz delat nejakou melodii, pripadne i bici, jestli chces delat nejakej zlomenej beat, tak je to mnohem pohodlnejsi
stejne neco z toho budes potrebovat na finalni mastering, teda jestli si to chces delat sam[/quote]
pouze produkovat. dobre seznamim se s tim ve videich. zatim diky
stejne neco z toho budes potrebovat na finalni mastering, teda jestli si to chces delat sam[/quote]
pouze produkovat. dobre seznamim se s tim ve videich. zatim diky
co se tyka hardwaru, nejnutnejsi jsou asi ty klavesy jak bylo receno vyse. zadnou techniku vpodstate "nepotrebujes", vsechnou slouzi jen k ulehceni a zrychleni prace - ale nahravat melodie pres klavesy nebo klikat mysi (popr klavesnici) je obrovskej rozdil, takze pokud to myslis vazne tak urcite klavesy. ale nejdriv to zkus i bez nich, jestli te to bude vubec bavit. pak pocitac s CPU a RAMkou ktera neni uplne predpotopni a nejaky solidni repraky, ale vpodstate jakykoliv ktery produkujou i nizky basy (presneji receno subbasy).
software - nejvetsi hovadina, co je tak nejak po netu z neznamejch duvodu rozsirena, je ze "tamto dawko je spatny, tohle je lepsi". je uplne jedno, ktery DAW si vyberes (mam na mysli profesionalni - tzn Ableton, Cubase, Sonar, Pro Tools, Logic, Reason, FL Studio, atd atd). takze tady by se dalo rict - vyber si podle designu kterej ti sedi osobne bych se jen mozna asi vyhnul Reasonu, protoze nepodporuje tzv VST a VSTi - coz je takova technologie pomoci ktery se do DAWka pridavaj pluginy (at uz nastroje nebo efekty - casem zjistis co to je zac), je to docela dulezita vec. tim netvrdim ze i v reasonu nemuzes stvorit mistrovsky dilo....
ale nejdulezitejsi co potrebujes jsou znalosti. cist cist cist, koukat videa, googlovat, zajimat se, objevovat, neni to tak jednoduchy, ale kdyz ma clovek zajem, uci se rychle a prinasi to vysledky. diky bohu za internet. takze GL
software - nejvetsi hovadina, co je tak nejak po netu z neznamejch duvodu rozsirena, je ze "tamto dawko je spatny, tohle je lepsi". je uplne jedno, ktery DAW si vyberes (mam na mysli profesionalni - tzn Ableton, Cubase, Sonar, Pro Tools, Logic, Reason, FL Studio, atd atd). takze tady by se dalo rict - vyber si podle designu kterej ti sedi osobne bych se jen mozna asi vyhnul Reasonu, protoze nepodporuje tzv VST a VSTi - coz je takova technologie pomoci ktery se do DAWka pridavaj pluginy (at uz nastroje nebo efekty - casem zjistis co to je zac), je to docela dulezita vec. tim netvrdim ze i v reasonu nemuzes stvorit mistrovsky dilo....
ale nejdulezitejsi co potrebujes jsou znalosti. cist cist cist, koukat videa, googlovat, zajimat se, objevovat, neni to tak jednoduchy, ale kdyz ma clovek zajem, uci se rychle a prinasi to vysledky. diky bohu za internet. takze GL
-
diky za tuhle paradni odpoved. CPU i ram je v pohode u me. Intel Core i7 920 a 5GB RAM je dost a repracky mam WOOW D1080MKII, tam by mohl byt mozna problem s basy, ktere v porovnani se sestavami se subwoofrem jsou pochopitelne mene vyrazne Koukal jsem na Cubase a cena/kvalita si myslim, ze je slusna. Pochopitelne sjizdim tutorialy na sonic academy a dalsich webech. Ono to vsechno VYPADA """""""""jednoduse"""""""" a hlavni bude jestli vubec dokazu byt nejak zajimave kreativni.RickySho píše:co se tyka hardwaru, nejnutnejsi jsou asi ty klavesy jak bylo receno vyse. zadnou techniku vpodstate "nepotrebujes", vsechnou slouzi jen k ulehceni a zrychleni prace - ale nahravat melodie pres klavesy nebo klikat mysi (popr klavesnici) je obrovskej rozdil, takze pokud to myslis vazne tak urcite klavesy. ale nejdriv to zkus i bez nich, jestli te to bude vubec bavit. pak pocitac s CPU a RAMkou ktera neni uplne predpotopni a nejaky solidni repraky, ale vpodstate jakykoliv ktery produkujou i nizky basy (presneji receno subbasy).
Ahojky!fraghammer píše:Ahoj,
procházel jsem tuhle sekci tohoto fóra a nikde jsem podobný topic nenašel, tak snad nebudu někde dvojit téma.
Je to už nějaký ten pátek co se věnuji DJingu. Spíše jen pro zábavu svou či přátel když je někde nějaka akce. Používám k tomu Reloop DigitalJockey 2 interface edition + traktor pro. Nicméně to není předmětem tohoto topicu.
DJing je sice super, ale posledni dobou mám čím dál tím větší "chutě" začít produkovat. Teď příchází řada na vás:
1) je nezbytný nějaký HW (midi klávesy etc) pro začátečnickou až pokročilou variantu produkování nebo se v příštích třech letech bez toho obejdu? Je mi jasné, že to nepůjde tak, že dnes začnu produkovat a o Vánocích budu vyprodávat A-dam arénu, kde všichni budou slepě obdivovat můj talent.
2) jaký software by jste mi doporučili, vzhledem k mé situaci atd. Zběžně jsem slyšel o třech hlavních. FL Studio, Reason, Ableton. Ideálně s nějakými argumenty proč je tento vhodnější atd.
Všem, kteří se mi budou snažit pomoc předem díky, oceňuju to.
tak produkce?fajn.sice je to starý příspěvek,ale uvidíme.ideální by bylo o tom pokecat třeba na icq,protože jsem toho zkusila dost a finální podoba je pro mě už jasná.
je důležitá informace pro mě ta,či s to už někdy zkoušel,jak dlouho hraješ,či nehraješ,jestli jsi stejně na začátku a bez pomoci,jako já.
1.pokud jsi úplně na začátku - jednoznačně FL studio.
je přehledné a na svou jednoduchost se pod slupkou amatéřiny schovává celkem solidní výbava.
2pokud jsi v compech a jiných věcech zběhlejší,pak je super Reason 4.
je složitější,tedy,pokud blbě vidíš a nosíš brýle,tak se na něj radši vykašli
3.kdybys chtěl i produkovat a míchat.např,vytvořit loopy své produkce a pak mix,pak je dobrej Ableton suite.je jednoduchej,vybavenej
a můžeš tam i zahrát jsou v něm i nástroje.
pak ses ptal na midi.
no hele,já osobně nemám nic.prostě nechci vyhazovat peníze.zvládám to ok,jen je to nepohodlné to všechno pak klikat na monitoru.to je jediná nevýhoda.
jestli chceš,ozvi se na to icq,můžem to probrat dál.je toho hodně.
[quote="fraghammer"][quote="RickySho"]co se tyka hardwaru, nejnutnejsi jsou asi ty klavesy jak bylo receno vyse. zadnou techniku vpodstate "nepotrebujes", vsechnou slouzi jen k ulehceni a zrychleni prace - ale nahravat melodie pres klavesy nebo klikat mysi (popr klavesnici) je obrovskej rozdil, takze pokud to myslis vazne tak urcite klavesy. ale nejdriv to zkus i bez nich, jestli te to bude vubec bavit. pak pocitac s CPU a RAMkou ktera neni uplne predpotopni a nejaky solidni repraky, ale vpodstate jakykoliv ktery produkujou i nizky basy (presneji receno subbasy).
ale nejdulezitejsi co potrebujes jsou znalosti. cist cist cist, koukat videa, googlovat, zajimat se, objevovat, neni to tak jednoduchy, ale kdyz ma clovek zajem, uci se rychle a prinasi to vysledky. diky bohu za internet. takze GL [/quote]
diky za tuhle paradni odpoved. CPU i ram je v pohode u me. Intel Core i7 920 a 5GB RAM je dost a repracky mam WOOW D1080MKII, tam by mohl byt mozna problem s basy, ktere v porovnani se sestavami se subwoofrem jsou pochopitelne mene vyrazne Koukal jsem na Cubase a cena/kvalita si myslim, ze je slusna. Pochopitelne sjizdim tutorialy na sonic academy a dalsich webech. Ono to vsechno VYPADA """""""""jednoduse"""""""" a hlavni bude jestli vubec dokazu byt nejak zajimave kreativni.[/quote]
výbava super,ale jasně souhlasim,že je to o tom,co ti sedne,ale pokud jde o Cubase,on vypadá jednodužše,ale upřimně jsem v něm neudělala třeba bicí.prostě jsem se netrefila.reason má aspon vodítko a FL je na to super.tam se naučíš a pak hup na něco jiného,kde budeš už chytřejší.
VSt je velmi dobrá věc.do toho Reasona jsou jakési Refilly,což jsou jako vst,nástroje a efekty,jen pro reasona.to jen tak pro představu.
Vstčko může být i sranda. http://www.youtube.com/watch?v=j84vpzqtO8Q
ale nejdulezitejsi co potrebujes jsou znalosti. cist cist cist, koukat videa, googlovat, zajimat se, objevovat, neni to tak jednoduchy, ale kdyz ma clovek zajem, uci se rychle a prinasi to vysledky. diky bohu za internet. takze GL [/quote]
diky za tuhle paradni odpoved. CPU i ram je v pohode u me. Intel Core i7 920 a 5GB RAM je dost a repracky mam WOOW D1080MKII, tam by mohl byt mozna problem s basy, ktere v porovnani se sestavami se subwoofrem jsou pochopitelne mene vyrazne Koukal jsem na Cubase a cena/kvalita si myslim, ze je slusna. Pochopitelne sjizdim tutorialy na sonic academy a dalsich webech. Ono to vsechno VYPADA """""""""jednoduse"""""""" a hlavni bude jestli vubec dokazu byt nejak zajimave kreativni.[/quote]
výbava super,ale jasně souhlasim,že je to o tom,co ti sedne,ale pokud jde o Cubase,on vypadá jednodužše,ale upřimně jsem v něm neudělala třeba bicí.prostě jsem se netrefila.reason má aspon vodítko a FL je na to super.tam se naučíš a pak hup na něco jiného,kde budeš už chytřejší.
VSt je velmi dobrá věc.do toho Reasona jsou jakési Refilly,což jsou jako vst,nástroje a efekty,jen pro reasona.to jen tak pro představu.
Vstčko může být i sranda. http://www.youtube.com/watch?v=j84vpzqtO8Q