Technické detajly k mému analog setupu

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
sedon

Technické detajly k mému analog setupu

Příspěvek od sedon »

Čau,

přicházím s pokorou a po celodenním googlení a youtubaření, ale jsem moc hnidopišský a potřebuju se zeptat na jisté technické nejasnosti..

Jak je již v topicu, mám doma fungující analogovej setup:

2x gramofony Reloop RP0400 M3D
přenosky Ortofon Concorde Scratch
mix Rodec MKII
1x odposlech KRK Rookit RPG2 5

1) ODPOSLECHy a nejobsáhlejší dotaz:
Dostal jsem k tomu asi provizorní kabeláž. Nechápu zapojení odposlechu, kdy z masteru mixu vychází klasicky bílej a žlutej RCA, ale do odposlechu lze zapojit jen jeden z nich. Podle všech mi to na domácí hrání stačí. Ale já pořád nechápu, v jaký fází ten finální zvuk teda dostávám? Podle mě do toho odposlechu jde pouze MONO levé nebo pravé? Není to tak trochu na3,14ču? Pomůže když tam dám redukci, tedy když sloučím oba RCA vycházející z masteru do jednoho? (Nehledě na to, že tam je ještě žlutej kabel (pravděpodobně to je celý videokabel k televizi), ale to na situaci nic nemění.)

----- Chtěl bych dodat, že gramo setup jsem si původně koupil hlavně spíš k reprodukci desek a proto, že je rád sbírám. To, že bych se časem naučil mix, bych, když to přeženu, bral jako bonus. V tomhle případě je ale jeden odpposlech úplná kravina a aby reprodukce stála aspoň trochu za to, měl bych dodat ještě druhý aktivní monitor. Tedy mám si koupit to samé nebo můžu i kvalitnější zařízení? Cenové bych to viděl do +- 5000KČ.

V tom případě bych tedy zapojil do jednoho odposlechu bílý RCA a do druhého červený a bude to plnohodnotně stereo.
Asi mi řeknete, že odposlechy nejsou určený k reprodukce hudby "u piva", ale na to, abych kupoval ještě další extra repro a nějaké zesulovače fakt nemám peníze teď.

Ještě jsem se chtěl zeptat na kvalitu toho KRK Rookit RPG2 5? Byl by vhodný i jako monitor na kompozici hudby? Duní to fakt hezky, včetně výšek, ale středy jsou takové ztracené. Ale možná je to tím, že je jen jeden.,

2) Je vhodné učit se mix právě na dvou odposleších umístěných po stranách před vámí? Hodně lidí mi tvrdí, že je lepší mít to tak, jak to mám já, z jedné strany dát odposlech a do druhécho ucha míchat.

3) Je nějakej trik, jak poznat, že přenosky už to mají za sebou? Resp. poškozují pak desku? Nebo prostě jedou nebo nejedou. (Předpokládám, že je gramec nastavanej jak má (přítlak, antiskating.))

4) (ne tak důležité, ale pokud by se vám chtělo reagovat..) Doporučili byste mi cenově tak do 4000KČ nějaká sluchátka? Ty, co mám doma, moc nedostačují, jsem zjistil. Preferoval bych spíš hodně izolaci zvuku, takže asi uzavřená a dost ergonomická. Dá se do 4000 něco splašit rozumnýho? Samozřejmě jsem se koukal, ale rád dám na nějaké doporučení.

5) Poslední spíš stále omýlané téma o mytí vinylu: po celodenním prouzdání po netu na toto téma jsem došel k závěru, že ačkoli to není nejvhodnější a rozhodně ne profi (myčka), pro bežné zbavení od prachu (což spousta mých desek ptořebuje, protože lupou + nové vnitřní obaly) postačí 3/4 destil voda; 1/4 lih; pár kapek jaru a pak to otřit antistatickou utěrkou. Můžete se s tímto tvrzením ztotožnit?

Moc díky za trpělivost a věcné reakce.

sedon

Re: Technické detajly k mému analog setupu

Příspěvek od sedon »

*ty gramce jsou RP4000, přepsal jsem se

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

1) 1 odposlech = mono, nejaky mixy to umej spojit, hlavne nespojuj ty kanaly, nebo si odpalis vystup na mixaku
Jakej mas ten mix mk 180 mk2, mixbox mk2 ?
Ty krk za ty prachy hrajou, sice zadna slava, ale taky zadna tragedie, na produkci bez subwooferu jsou ale lepsi monitory se 7 nebo 8" basakem

2) tohle je o osobnich preferencich, ale ve vysledku by si mel zahrat na cemkoli na cem se slysis

3) me se vetsinou jehla zlomila
4) priplat 300 a kup si http://www.dj-obchod.eu/dj-sluchatka/se ... zi_heureka
Nic lepsiho na djing imho neni
5) desky jsem normalne sprchoval

sedon

Příspěvek od sedon »

Prvně moc díky za reakci!! :)

1) Nespojuj kanály myslíš, abych teda neslučoval ten výstupní signál z mixu do toho odposlechu něčím takovým: http://tinyurl.com/gvkl2rm ale nechal to prostě mono tak, jak to má být... ? To je rada nad zlato, chtěl jsem to udělat.

(Ještě se to dá možná chápat tak, jako abych nějak nepřekřížil omylem Master 1 a 2 kanály mezi sebou.. (?) )

Je to ten Mixbox, zapomněl jsem to upřesnit.

Produkcí myslíš kompozici? (FL, Ableton, Reason etc.) Tak jsem to myslel já, jestli ten Rookit 5 je vhodný odposlech/monitor pro tohle. (Čemuž se okrajově věnuju.)

2),3) Ok

4) Jop, tj taková klasika koukám, půjdu si nějak zkusit. Díky za tip.

5) Jo vím, že to spousta lidí umejvá i v umyvadle jarem. Asi tj moc hnidopišský, ale přecejen tu mám pár raritních kousků (jt teda elektronická hudba z 90tejch, takže to zase půl století za sebou nemá, ale je to milionkrát hraný, tak bych tomu nechtěl přitížit, takže bych to aspoň na konci dal do destilky a vytřel a.s.utěrkou, ale asi to je "jedno"..)

Ještě jednou moc díky!

sedon

Příspěvek od sedon »

AD 1)

Takže něco takovýho? http://www.audiotek.cz/krk-rokit-8g3-35270.html

Idiotská otázka, ale čím výkonnější bass, tím je reprodukce přesnější? Extra subwoofer je teď fakt nereálný, ani bych to asi technicky neuměl využít. (teď se teda bavím o kompozici).

Není ale lepší třípásmový monitor? Ikdyž to je cenově zase někde jinde.

Teď míchám trochu pátý přes deváty -- abych to vysvětlil: chtěl jsem ty "dj odpolechy" využít i jako monitory pro kompozi. Jenže ty Rookit zase nejsou referenční (nebo v čem je rozdíl? referenční jsou zase o něco přesnější? ale to by se dalo vyřešit sluchátkama.) No když se nad tm upřímně zamyslím, tak se svejma zkušenostma to asi zas takhle profi řešit fakt nemusím. ----

--- Tím se ale vracím k úplně původní otázce, jestli není blbost míchat právě ten Rookit RPG2 5 (kterej teď mám) s tím 8mičkovým - viz nahoře. Ať už by se jednalo o pouhý poslech nebo kompozici. (Z každé strany bych měl jinak hrající bednu.) Neřeším teď djing.

Uf. Díky.

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

Není, zvlášť u reproduktorů v levnějším spektru platí, čím větší reproduktor, tak tím pomalejc klesá citlivost v nižších pásmech, u PA repráků napr u eminence kappy 10 a kappy 15 je rozdíl na 50Hz skoro 10dB.

Referencni model je vzdy to nejlepsi v danne tride u nearfield by se mozna za referenci daly povazovat nejvyssi modely od Genelecu, nebo Focalu, stojej kolem 100k za ks

Na produkci je nutny mit 2ks stejny jestli mas ten 5" tak si kup druhej stejnej, nebo ho prodej, mastering bych si pak stejne nechal udelat u nekoho, kdo s tim ma skusenost a patricny vybaveni.

atlon

Příspěvek od atlon »

1) určite odporúčam dokúpiť rovnaký odposluch ako máš. Na produkciu hudby postačujú, hlavne v domácich podmienkach, plus odporúčam dokúpiť kvalitné slúchadlá. a neboj, dajú sa použiť aj na reprodukce hudby "u piva" :wink: mne kamoš na podobných odohral svadbu pre cca 25 ľudí a v pohode to stačilo :palec+:
2) na učenie ti stačia tie dva odposluchy napojené na master out a zároveň ti slúžia aj ako monitory, predpokladám že sa nebudeš učiť mixovať nikde v hangári, kde budú samé odrazy a podobne
3)zlomí sa, hrá úplne ale že úplne zle , ak si chceš byť 100% istý tak len pod riadnou lupou skontrolovať hrot či je v poriadku a či neni nejak odštiepený
4)najlepšie skočiť do špecializovaného obchodu a skúsiť osobne, iné sú požiadavky na produkciu (presnosť podania, tlmenie okolitého hluku a hlavne ľahkosť) a iné pre DJ-ing
5) už si nepametám ako sme ich čistili , bolo to dááávno :lol:

AD 1) určite nemiešaj 5 palec s 8 palcom, to je ako by si si dal do slnečných okuliarov jedno sklíčko tmavé a druhé napríklad žlté
a k produkcii ešte, maj nejaké "napočúvané" reproboxy (hifi veža, PC a podobne) t.j. také čo bežne počúvaš a skladby si počúvaj aj na nich, dosť to pomáha pri komponovaní

sedon

Příspěvek od sedon »

Ještě jednou dík oboum.

Akorát ten samej se neprodává už. Jediné podobné je tohle: http://www.profi-dj.cz/studio-technika/ ... riant=8507

(specifikace modelu G2 jsou zde http://www.muziker.cz/krk-rokit-5g2-active )

Celkový výkon je o 5W větší, LF je u obou stejný: 30.
Rozdíl je ještě v frekvenčním rozsahu,

Je to problém?

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

je to jinej reprak, takze bych to nedoporucoval na produkci, skusi to sehnat z druhy ruky

sedon

Příspěvek od sedon »

Oukej.

Odpovědět