Rozdil v hlasitosti tracku

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
DJAgnus

Rozdil v hlasitosti tracku

Příspěvek od DJAgnus »

Ahoj, mam dotaz ktery se tyka hlasitosti tracku. Jak vsichni vime, kazdy track je vymasterovan jinak a nektere sou ve finale hlasitejsi nez jine, z cehoz plyne "problem" pro DJe protoze by mel drzet behem mixu konstantni hlasitost. CHtel jsem se zeptat, jak se tohle behem mixu resi. Ja to doted delal tak (jelikoz nemam input monitoring na mixaku ani nic podobnyho) ze kdyz se mi ve sluchatkach zdalo ze dalsi track je hlasitejsi/tissi tak sem pridal/ubral gain daneho kanalu (ciste subjektivne podle sluchu).

Nevim jesli to je dobra metoda a navic mi pripada ze kdyz clovek hraje treba uz 3-4 hodiny tak to pak uz neslysi tak presne ani dyz chce, tzn mix neni nakonec tak "smooth" :)
Netusim do jake miry v tomto pomaha ten monitoring, protoze ho na mixaku proste nemam, ale ten ukazuje hlasitostni peak (ne rms) (pokud se tady pletu opravte me ruku do ohne bych za to nedal) - tzn o celkove hlasitosti tracku to stejne nevypovi tolik....?
Otazka tedy je pro vas zkusenejsi, jak tohle resite vy? :)

dj-johny4

Re: Rozdil v hlasitosti tracku

Příspěvek od dj-johny4 »

taky to dorovnávám gainem, jinak to snad ani nejde.. ale samozřejmě, že když je nějakej track nahranej hodně potichu a tudíž potřebuje hodně zesílit, tak tim trpí kvalita zvuku...
jinak se řídím podle sluchu i podle led diodek... aby byli ve stejnej výšce a aby nelezli moc do "červenýho"

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

aspon to teda delam dobre :) jinak to ze trpi kvalita zvuku pak je fakt, to mi nejvic vadilo. takze ponauceni je asi nasetrit na lepsi mixak s monitoringem abych to kontroloval sluchem i zrakem.... kazdopadne dik za odpoved

ToLa

Příspěvek od ToLa »

Používám MP3gain, rychlý, jednoduchý, funkčn :wink:
A popřípadě, že je stejně něco špatně, tak dle diod... ale když nejsou tak to fakt nevim....

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

ten mp3 gain je naprosto uzasnej, dekuju za radu! :D teda doufam ze to nejak nemeni kvalitu zvuku (i kdyz vsude pisou ze ne) a nebude to napr nekde v klubu poznat, ale zatim mi to prijde stejny.
diky moc :)

Danken

Příspěvek od Danken »

Ono si říkáš že mění nemění kvalitu pokud hraješ z pálenek a po různu stažených tracků (což asi neni uplně nikdo legál možná jen světlý vyjímky ) tak jsou ty tracky různě komprimovaný z různých zdrojů, ale pokud hraješ z legalu a origa tak ty studia si většinou více či méně držej tu hlasitost postejně samo jsou tam i vyjímky a odchylky ale většinou to neni tak strašný jako když si to někde stáhneš v nějaký shit kvalitě a pak to ještě likviduješ vybuzení no nevim toto asi tak vše ...ale u legálu se prostě tomu více či méně vyhneš.. stejně to budeš muset pořád řešit ale dá se to pokud hraješ rozumně .

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

tady si dovolim nesouhlasit, 95% mych mp3 tracku je legalnich a zaplacenych (Beatport) a ten zbytek sou stazeny na ilegal jen proto ze u nekterych tracku mas na BP "restricted" pro danou oblast a nemuzu je sehnat na zadnym jinym labelu....
samozrejme vetsina je na cca stejny hlasitosti ale rek bych ze tak kazdej 4-5 je proste znatelne hlasitejsi nebo tissi. coz je dost velky procento tudiz ta otazka je velice aktualni (protoze se asi shodnem ze prechod pri nevyrovnanejch hlasitostech zni desne :) )

- jinak este btw, predpokladam ze bude i neco jako to mp3gain taky pro WAVky .... ? nevi nekdo? (a uplne nejlepe na Mac) :)

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

ToLa píše:Používám MP3gain, rychlý, jednoduchý, funkčn :wink:
A popřípadě, že je stejně něco špatně, tak dle diod... ale když nejsou tak to fakt nevim....
este jeden dotaz prosimte, jaky target volume pouzivas? co sem prolejzal net asi 2 hodiny tak vetsina psala ze mezi 93-98 ale nekdo i psal ze nejlepsi t je nechat na zakladnich 89.. ale to mi pride strasne malo... resp mi pride malo i 95 ale dyz bych dal treba 100 tak jesli ty nejtissi (v originale) tracky nebudou clipovat.... (jinak jestli to je otazka stylu hraju house)

Kenny

Příspěvek od Kenny »

já cpu všechno většinou tak mezi 95-98, záleží na každým tracku... jen mě štve že nejmenší hodnota o kterou to můžeš změnit je 1,5dB přál bych si aby to šlo tak o 0,5dB nejmíň
Korg Zero 4, 2x Pio. CDJ 1000Mk3, HDJ 1000, pouzdra na CD - UDG :)

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

tak ted mam dilema jestli to pouzivat, nasel sem po netu x nazoru ze si to lidi nemuzou vynachvalit ale pak sem narazil taky na dost kde rikaj ze tje blbost, ze to je nepresny, ze to snad dokonce obcas zdeformuje zvuk a jeden typek dokonce napsal ze i po tom co to pouzil za nim prisel majitel klubu kde hral a rek mu ze tam ma strasny hlasitostni skoky v tech setech :D

prepokladam ze to bude vypomoc ve finale ale asi ne na 100% takze to stejne clovek obcas musi dorovnat gainem na mixaku i kdyz to ma "srovnany" mp3gainem predtim.... :X

ToLa

Příspěvek od ToLa »

Já to používám na 98dB ale to jen kvůli maye 44, když bych jí neměl, tak na to kašlu a seřídim to gainem, ale song co má kolem 90-93 prostě kvůli maye nezesílim tak aby hrál jako song co má 98 :-(

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

no tak ja nevim, asi to pouzivat nebudu, holt to srovnam gainem, jen sem mel pocit ze po par hodinach hrani uz jak ma clovek vic otupelej sluch tak ma tendenci to davat porad hlasitejs.... ale zas takovej rozdil to asi nebude... :)

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Srovnávat tracky na stejnou úroveň je sice hezká věc, ale určitě ti to nepomůže vyrovnat mezi sebou míchané tracky v setu tak, že budeš mít set v jedné hlasitostní rovině. Jsem toho názoru, že ať máš srovnaný tracky byť na stejnou úroveň, vždycky ti nějaká frekvence vyzní víc nebo míň v závislosti na použitym aparátu (zesilovač + repro). Navíc DJ nesrovnává hlasitosti jenom pomocí gainu, ale i pomocí korekcí. Od toho je přeci DJ DJem. A hlasitost jednotlivých tracků se liší label od labelu (producent od producenta). Každý má jiné nároky na výsledný master, takže neni nad to, srovnat si to podle poslechu při mixu. Je to vlastně jedna z důležitých věcí, kterou se DJ musí tak jako tak naučit.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

ToLa

Příspěvek od ToLa »

Podle mě "hýbat" gainama přo hudbě stylu disco, house atd, je spíše kontraproduktivní, pokud vyjdu za předpokladu, že je to MP3 vyrobená kvalitně, je prostě taková jaká má být a výstupní aparát je seřízen, aby hrál, tak jak hrát má....

DJAgnus

Příspěvek od DJAgnus »

tak o korekcivh nemluvim to je jasna vec, u nekterych tracku se mi muze zdat ze basy sou tissi tudiz je tissi celej a pak mi hajtky budou trhat usi kdyz to zesilim. o to mi nejde, korekce sou zaklad.
ale stejne musim nesouhlasit s Tolou v tomhle, jak sem psal vejs, i kdyz ma clovek originalni mp3 z legalniho zdroje obcas sou ty skoky tak velky ze to proste gainem dorovnat musis jinak je to opravdu hodne znat...
jinak este Felixus - jesli sem pochopil spravne tak doporucujes mp3 gain nepouzivat...? :)

Odpovědět