Poprvé na živo

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
wnw
Vybavení

Poprvé na živo

Příspěvek od wnw »

Ahoj! :)

Je mi 17 let a DJing se mi líbí jako koníček a už delší dobu se o něj zajímám, miluji tu hudbu atp. podstatné je, že jsem si dal předsevzetí, že do konce prázdnin zahraju v clubu (na veřejnosti). Proto chci poprosit o rady/ tipy/ cokoli Vás, kteří už máte zkušenosti a pomohli byste mi ujasnit si některé věci a finálně to i uskutečnit.

Co mne tak spontánně napadlo:
a) Jak a koho vůbec oslovit? - Jak najít místo, kde mě nechají zahrát. Co jím říct, co nabídnout?
b) Jak se připravit doma? Udělat playlist, vybrat tracky, něco jiného?
c) Co vzít s sebou?
d) Jak se chovat za pultem? Něco na co si dát pozor? Jak moc ne/používat mikrák?
e) Na co jsem zapomněl? :D

Moc děkuji za jakoukoli odpověď, moc mi pomůže!

razor15

Re: Poprvé na živo

Příspěvek od razor15 »

Ahoj, přestože jsem v klubu hrál pouze párkrát, zkusím ti odpovědět. Na otázky většinou stačí vědět, kdo je manager/vlastník klubu a kouknout se na to z jeho pohledu.

1) Můžeš to zkusit přes facebook, ale předpokládej, že tě budou ignorovat. Nejlepší je udělat dojem "chytrým vzhledem" a hlavně tím, že příjdeš do klubu osobně. Tam se zeptáš personálu, kdy chodí majitel do klubu a jestli by se s ním dala domluvit schůzka.
2) Připravit si playlist je fajn, může si tě vyzkoušet třeba hned po otevíračce, kdy tam ještě nejsou lidi. Nemusíš mixovat bezchybně a perfektně, lidi jsou stejně opilí a kvůli hudbě tam přijde málokdo (bohužel). Navíc často je vybavení špatně nastavené (čím víc basů, tím lepší hudba...) a zvuk tedy neodhalí nepřesnosti, které ty slyšíš doma. Pokud třeba hraješ něco jako Progressive, Electro atd. doporučuju, aby si měl i něco klidnějšího (tech house, house, deep house, indie dance,...). Je to kvůli tomu, že už jsem viděl týpky, co za to vyhodili od mixu, protože přišli za mix před headlinerama a hned pustili ty největší bomby. Já osobně hraju běžně doma progressive, ale v klubu jsem hrál zatím jen tech-house, indie, deep house, protože jsem hrál po otevíračce.
3) Na schůzku můžeš přinést flashku s +- 30 minutami hudby, která charakterizuje tvůj styl. Je super mít svůj vlastní notebook a občas tě v klubech nechají zahrát i se svým kontrolerem (pokud je to kontroler střední třídy za těch +- 20 000).
4) Asi si dej pozor na pití, které tam budeš mít. Raději se otoč a popojdi od pultu, protože náhoda je svině a může se stát cokoliv. Chovat se přirozeně, tam asi není co zkazit, normálně si pozpěvovat, podupávat :D S Mikrofonem ti neporadím, já ho nepoužil a majitel to po mně ani nechtěl naštěstí (jsem introvert). Ale zase rozumem asi dojdeme k tomu, že mikrofon fakt není třeba používat pořád, ale spíše účelově k oživení těch lidí, kdy třeba sedí za barem místo aby tančili.
5) Zapomněl si na to, že je konec srpna a kluby mají většinou DJs zamluvené dopředu, takže si už asi nezahraješ do konce prázdnin :D

wnw
Vybavení

Příspěvek od wnw »

5) no to jsem si pozdě uvědomil :D
3) To je celkem problém, doma mám kontroler a na CDJs jsem nikdy nehrál, to samé i s nějakým mixákem... to bych asi nedokázal zahrát. A nevím jestli je to pravda s tím kontrolerem, viděl jsem fotky, kde DJs, co už mají jména mixují na tom nejzákladnějším - Mixtrack pro.

razor15

Příspěvek od razor15 »

wnw píše:5) no to jsem si pozdě uvědomil :D
3) To je celkem problém, doma mám kontroler a na CDJs jsem nikdy nehrál, to samé i s nějakým mixákem... to bych asi nedokázal zahrát. A nevím jestli je to pravda s tím kontrolerem, viděl jsem fotky, kde DJs, co už mají jména mixují na tom nejzákladnějším - Mixtrack pro.
Ta konzole má určité mínusy oproti Nexusům, já se v tom moc nevyznám, ale předpokládám, že kvalita bude o něco horší než z Nexusů + delay (latence). navíc asi bude působit celkem amatérsky, když tam příjdeš s kontrolerem za 5 tisíc a oni tam budou mít vybavení za 200 tisíc a ty to odstrčíš stranou, že budeš hrát na svojem :D Ale tohle je na domluvě s vedením. Určitě je ale super se na CDJs naučit co nejdřív.

Odpovědět