Jak zachazet s gramofonem

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
Thorn69

Jak zachazet s gramofonem

Příspěvek od Thorn69 »

Urcite to tu nekde bude tak sorry za new topic ale nenasel jsem to.
Jsme zacatecnik a zajimalo by me k cemu si napr menim rychlost gramofonu 33/45 a jak se to vyuziva v praxi.
Taky jaky ma vliv volba jehly kdyz chci hrat pres DVS onkretne traktor scratch Duo mam jehlu ortofon Dj a na druhem Stanton M44 7 na scratchovani.Poznam vlastnosti te jehly kdyz budu hrat pres DVS popripade je treba jine jehly???
Diky za rady

crewy

Re: Jak zachazet s gramofonem

Příspěvek od crewy »

rychlost 33 a 45 je snad u kazdeho gramofonu(jak hifi tak dj) a slouzi k tomu ze existuji i sedmipalcové desky a ty jaksi na stejnou rychlost nebudou hrát stejne jak klasiky 12´desky. vlastnosti jehly mno ta na scratch ti bude vic orat vinyl, jinak jsou specialni prenosky na DVS.lisi se asi vystupnim vykonem(tady vstupuju na tenky led a nevim to jiste) jinak u tych tvojich nepoznas rozdil

electroSHOCK

Příspěvek od electroSHOCK »

ja len doplnim,ze aj na 10" a 12" platniach su rozdielne rychlosti-33/45.samozrejme na platniach mas rychlost napisanu.zistis to aj napriklad podla toho,ze ked mas na jednej strane platne len jednu pesnicku,tak ma rychlost 45 a ked je na nej 2 a viac,tak maju rychlost 33.a samozrejme podla sluchu to zistis najlepsie :D .ale neviem aky vyznam maju tie rychlosti ked hras cez DVS.
Numark NS6+Acer Aspire 6920G+Sennheiser Adidas HD 25-1-II

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Já bych to trošku doplnil a opravil. :-)

Rychlost desky nezávisí vůbec na její velikosti (7", 10" nebo 12"). Zpravidla se však na 7" desky používá rychlost 78rpm (RPM = otáčky za minutu) a na 10" a 12" se podle potřeby používá 33 nebo 45rpm. U všech desek platí přímá úměrnost - čim větší rychlost, tim kvalitnější nahrávka, ale zároveň se pak na desku vejde míň.

Co se týče přenosek a jejich kvalita, tak lepší test přenosek jsem zatím nikde než tady neviděl:
http://www.djtechtools.com/2010/05/19/c ... omparison/

Na DVS je podle mého názoru úplně jedno jakou přenosku použiješ, protože stereo zvuk časově kódovaného vinylu pracuje na dobře slyšitelné frekvenci a nastavení zvukových úrovní se v ideálním případě nastaví automaticky při kalibraci v software.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

kde si vzal na 7" 78RPM, to standardni gramec ani nema, uz se to prakticky nepouziva, naposledy jsem to videl u oldschool krehkejch asfaltovejch desek, 7" je klasicka singlovka a z 99% pripadu je nahrana na 45, delal jsem kamosovi, co zpiva dancehall selectora a z tech cca 100 7" co ma, byly vsechny na 45

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Stantony 78 RPM maj.
Ale jinak máš pravdu. S tou rychlostí 78RPM u 7" mi to ujelo. V současné době se používá skutečně oněch 45RPM.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

electroSHOCK

Příspěvek od electroSHOCK »

aj numarky maju rychlost 78rpm.
Numark NS6+Acer Aspire 6920G+Sennheiser Adidas HD 25-1-II

kol-ler

Příspěvek od kol-ler »

já hraju reggae/dancehall a mám doma hromady 7'' desek a všechny mají 45 RPM. Jen párkrát jsem potkal sedmičku co by mela 33 a to protože na jedný straně byly nacpaný dva tracky..:)

Odpovědět