Chtěl bych se naučit hrát

Předtím než se blbě zeptáte, zkuste pohledat zde ...
Odpovědět
trickmaster

Chtěl bych se naučit hrát

Příspěvek od trickmaster »

Ahoj kluci. Četl jsem tu spousty diskuzí, ale i když se zeptám jako 150 000 uživatel na stejně blbou otázku, dokážete mi odpovědět nebo mi nakopnout co si pročíst, abych se dočkal alespoň vzdálené odpovědi? Možná jen nedokážu úplně vše hned pochopit.
Jako nováček, který má jen mírné zkušenosti s mixováním a hraním tracků na pc-čku (v programu virtual dj), na oslavách nebo v menších klubech a na party, bych chtěl vědět, jak mám postupovat, když chci hrát jednou pro více lidí i na nějakých větších akcích. Dost mě nakoplo Chorvatsko a Zrće beach. Strašně mě baví house (Hardwell, Dimitri Vegas, Firebeatz, W&W, a pod.). Rád bych tedy jednou hrál tuhle muziku a trošku po svým jako dj.

1) Co k tomu vše potřebuji? (ntb, midi kontroler, sluchátka, repro) to je to co vím. Potřebuji ještě něco?
- tady bych jen nadhodil, který se mi líbí. Sáhl jsem do začátku opravdu po jednom z nejlevnějších, co myslíte? http://www.muzikant.cz/hercules-dj-cont ... 19058.html)

2) Kde se mohu dozvědět úplné základy o tom, co a jak mám mixovat, hrát, pouštět...? Umím tak scratchovat :D
(stačí poslat odkazy, nechci po vás aby ste mi to tu vypisovali, pokud nemáte náladu ;) )

3) Budu hrát pro lidi opravdu jen to, co mě baví? Sice jsem otevřený skoro každé melodické hudbě (né hip-hop, zvláště český, dechovky a další ho*na),
aůe unavují mě ty pipky, co lítají co 5 minut k DJům a pořád do něj hustějí aby zahrál to či ono. DJ není žádnej zasra*j juebox. Na plakátě je jeho jméno, tudíš hraje Dj Pejsekskočičkou a né nějaká Natálka, Anička ani Vojta z 9. třídy základní školy.

4) Neumím moc dobře anglicky. Slova a pojmy samozřejmě nějaký znám, ale s plynulou diskuzí je to horší. Programy mám také raději v češtině. Je to problém?

- Předem všem děkuji za odpovědi a pokud jsem někoho nějak pohoršil, klidně mi to napište, ale na ty komentáře já reagovat nebudu, a ani nechci. Odpovím jen na slušné a pozitivní odpovědi slušných a pozitivních lidí. Děkan za pochopení.

djmario

Re: Chtěl bych se naučit hrát

Příspěvek od djmario »

Ahoj na uplný začátek ta conzole stačí chápu ale jako každý človíček co dělá hudbu budeš chtít časem něco lepšího no na internetu a youtube je toho hodně jak hrát , tebe ještě nikdo nezná a hrát jen svoji hudbu to nejde když nejsi světový Dj... takže budeš muset hrát i vykopávky prostě se stím smiř nebo hrát nebudeš vůbec mašiny na hraní jsou podle ceny zaleží jaké máš max na aparaturu peněz každý kdo začíná musí řešit ž čeho hrát pochopil jsem že chceš hrát z notebooku a virtual dj neni špatný ale jsou i lepší tracktor , serato , nejsou cz ale chceto skoušet a učit se každá midi conzole použivá jiný softwer jedna umí traktor neumí dj virtual nebo naopak všechno sito chce zjistit časem poznáš že zvukovka z notebooku neni to pravé budeš potřebovat koupit lepší usb zvukovku a takle to bude se vším co koupit , ale nejdříve si uvědomit jestli to chceš dělat pořádně nebo jen přiležitostně proto že stojí peníze se pořádně vybavit notebook potřebuješ také vykonný ne vykopávku atd... vypisovat bych to tady mohl hodně dlouho ale i tady na forku je toho mraky tak at se daří

trickmaster

Aha. Tady kde bydlim, tak se jede spis disco nez ten house no. Hitradiovy hity. Jsem toho prekrmenej. Chci lidem hrat i neco trosku jinyho, ale chqpu, ze bez toho se to neobejde. Mozna ve vlastnim klubu jednou., :D jinak nechci nic vymyslet a skladat, ale jen aby ty pisnicky dobre znely, prekryvaly se prechody, obcas neco primichat a tak. Ze zacatku alespon. Nevim ale jak zacit, kde to zkusit poprve, kam jit hrat abych se ukazal. Jinak samozrejme musim nejdriv umet alespon zaklady. Ty hrajes na jaky urovni, jestli se to dokaze popsat slovy? :) a dik za odpověď.

mikewithl

Příspěvek od mikewithl »

tady trocha teorie, pokud se tedy chceš učit poctivě, a nepoužívat automix, a podobné berličky...

http://www.vinyl.cz/tipy-triky/
2x Technics SL 1210 MK2, sluchátka Technics RP-DJ1210, Rane Serato SL1, mix Ecler NUO 4.0 nyní
2x Technics SL 1200 MK2, sluchátka Technics RP-DJ1210, mix Stanton SK 2F dříve
MIDI kontroler Roland A 800 PRO, monitory M Audio BX 5 D2

djmario

Příspěvek od djmario »

Ahoj naučit se hrát neni jednoduché musiš mit sluch dobrý abys slišel ty přechody to je duležité aby se 2 skladby nehadali musí sedět přesně a vědět kdy tam dát další já hraju už 8 let a stejně nevím všechno dneska jsou mašinky co uměj skoro míchat sami

razor15

Příspěvek od razor15 »

Zdravím autora topicu, předpokládám, že ti není víc jak 20 let a podle toho taky očekávej chování majitelů klubu. Tipnu si, že budeš stejný "poleno" jak já, co začíná jako "bedroom DJ" a chce to dotáhnout aspoň do místního klubu. V takovém případě ti dám následující rady, přestože hraju teprve něco přes rok:
1) Kontroler mám za 700,- (AKAI LPD8) a do začátku mi stačí, takže zas tak o penězích to není. Do sluchátek už jsem investoval 4 000, protože hudbu poslouchám každý den a využiji je i mimo DJing (Audio-Technica ATH-M50). V klubech většinou vybavení mají a na domácí akce nepotřebuješ extra ozvučení.
2)Odkaz už tu máš. Důležité je hrát tak, jak máš. Pokud otevíráš v klubu, tak nehraj hnedka Garrixe, ale něco pomalejšího (120-126 BPM) - pak by to mělo gradovat. Pokud hraješ někde soukromě, hraj si co chceš nebo jak se domluvíš s lidma.
3) Na soukromých akcích je to na domluvě, v klubu většinou vědí, co budeš hrát a taky to pak od tebe očekávají. Občas je ale majitel idiot a řekne ti, že lidi netančí, tak ať hraješ něco lepšího. Do takových podniků znovu nevkročit. Zjednodušeně: Občas ano, občas ne. Ze začátku spíše hraješ diska z Evropy 2 aby sis udělal jméno a pak můžeš ukázat, jaký máš vkus.
4) Budeš u toho citovat Shakespeara v originále ? :D Znalost AJ u DJe stačí základní, aby si rozuměl programu (VDJ).

Samozřejmě budu rád, když mě nějaký zdejší DJ veterán opraví, ale tohle jsou moje dosavadní zkušenosti, které mě dostali třeba do guest mixu Housemagazinu :)

trickmaster

Razor15 diky za komentar, vazim si ho. Je mi 25, ale zacal jsem to poznavat az v posledni dobe. Deiv sem hral na basskytaru blink 182 :D jinak mas nejaky kontakt na sebe, kde bych ti mohl psat a ptat sena rady? Dik a hodne zdaru. Btw, co myslis tim neco rychlejsiho?

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

jeste je alternativa ke klasickymu mixovani "ala ableton" pomoci programu ableton live, je to uplne jiny zpusob, je to o vyberu a predprivenosti tracku, kdy si je rozkouskujes pripravis smycky a pak skladas z nich kompozice, vubec neresis rychlost a sedici prvni beaty. Potrebujes k tomu akorat externi zvukovku a pak na vystoupeni se hodi midi kontroler, muzes k tomu pak pouzit i tu basskytaru, kdy ji zapichnes do zvukovky a rovnou v tom samym programu na ni muzes hazet ruzny efekty, smyckovat, atd..
Jediny - pro tebe, ze je to v anglictine a pokud ji neumis, tak to budes mit o dost tezsi, ze na to existuje hromada video tutorialu na youtube, bohuzel vetsina je v ENG [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Sj3kF6dt4uo[/youtube]

Odpovědět