Bc. Prace na tema Bezpecnost na diskotece/open air

Diskuze o DJingu a věcech kolem něj, které se do předchozích kategorií nehodí.
Odpovědět
hoolifan

Bc. Prace na tema Bezpecnost na diskotece/open air

Příspěvek od hoolifan »

Ahoj Vsichni, dlouho jsem tu nebyl, protoze jsem se venoval studiu a dostal se uz temer do zaverecne faze a to psani Bc. Prace, na kterou sbiram data.
Tema zni Posouzeni ochrany a bezpecnosti osob na diskotece.
Chtel bych timto pozadat vsechny, co meli co docineni s vybavovanim diskoteky, nebo s poradanim open air festivalu o pomoc. Na ktere veci je nutno se v ramci bezpecnosti zamerit (teoreticke poznatky vyctu z knih ale potrebuju realne zkusenosti) . hlavni body budu rozebirat elektrinu, moznost vzniku pozaru a potom lidsky faktor jako drogy, napadeni pod vlivem alkoholu atd..
Zatim jsem ve fazi sberu dat, tak jakoukoliv pomoc nebo informace uvitam.
Dekuji predem
VDJ PRO+Audio2DJ+Eks XP5+Denon DN-X050+EEE1000H+Sennheiser HD 25

Dj Broulik

Re: Bc. Prace na tema Bezpecnost na diskotece/open air

Příspěvek od Dj Broulik »

co povětrnostní podmínky. Přeci jen když vzduchem letí podium 20 na 12m tak to není moc bambůča :-)
Pioneer DJM800 CDJ2000 EFX500 Sennheiser HD25

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Zajimave tema bakalarky. Mohu se zeptat co studujes? Snad ne ten vas mistni "Harward". Z praxe pridam na zacatek snad jen to, ze elektrika v mnoha kulturnich domech neni zrovna ve forme. Slysel jsem prihodu, ze nekde furt praskali pojistky az tam nakonec museli misto toho narvat hrebiky :lol: .

Osobne bych nechtel v takovem objektu nic poradat ani tam pronajimat techniku. Rada profi zvukaru uz je zvykla a vozi si vlastni rozvadece a napojuji se primo na 3faz.

hoolifan

Příspěvek od hoolifan »

Je to Baťovka fakulta Logistiky a krizového řízení obor Ovládání rizik a toto téma je přímo vypsané školou.

s těma hřebíkama to nemyslíš vážne :surprised2: o napojování na 3fáze vím. kamoš to tak dělá už dá se říct od prvopočátku a nikdy s tím nemel problém.

teď hledám po netu různé případy kdy někdo v klubu/diskotéce umřel a kvůli čemu to bylo a našel jsem různorodé případy od střelby, přes žhářství až po předrogování..
mě by spíš ale zajímalo jak se dá předejít poškození sluchu (kromě používání špuntů) jestli existují nějaké "ořezávátka" na horní hlasitost zvuku (i za cenu degradace kvality zvuku) pokud ano, tak by se mi hodil na tady tyto hračky odkaz a já je trošku zpropaguju :)

Avender

Příspěvek od Avender »

hoolifan píše:teď hledám po netu různé případy kdy někdo v klubu/diskotéce umřel a kvůli čemu to bylo a našel jsem různorodé případy od střelby, přes žhářství až po předrogování..
U nas v "klubu" uhorela jedna holka, pracovala v satni a mali tam el. ohrievac od ktoreho chytli odlozene zimne bundy navstevnikov klubu. Poziar sa rychlo rozsiril, nemala sancu na zachranu. Ktomu tam bolo malo unikovych vychodov, vznikol chaos a tlacenica. Nakoniec sa podarilo uhasit ohen, no skody boli obrovske. Klub je uz niekolko rokov zavrety. Bol (nato ze je na vychode SR) pomerne velky - hlavny stage, chillout, balkony, 3x bar atd...
...hadam trochu pomohlo...
Ecler Nuo 3.0_2x Reloop 4000_HD25_M-Audio Delta 1010LT_Akai LPD8_Korg quad

Ludek

Příspěvek od Ludek »

Také už jsem zažil v klubu kde jsem hrál kdysi dávno "smrťák". V klubu v prvním patře u tanečního placu byla některá okna jenom pár centimetrů nad zemí a aby z nich nikdo nevypadl a nešly otevřít, měly odmontované kliky. Protože ale bylo horko, někdo je nějak otevřel :?: a jeden borec odtud vypadl přímo ven na beton. Do teď si pamatuji, jak jsem se snažil roztancovat lidi, kteří ale přesto nepochopitelně z podniku mizeli někam pryč. Teprve pak za mnou kdosi přišel, ať to radši vypnu, že dole pod diskotékou se doktorům nedaří někoho oživit :oops:
Jinak rodiče toho kluka se myslím snažili soudit s majitelem diskotéky, že to okno otevřel on, kluk prý udělal při tanci krok bokem ke zdi a prostě vypadl. Majitel zase tvrdil, že si to okno otevřel kluk sám a opilý v něm seděl. Nakonec z toho ale myslím majitel žádný postih neměl.

piatro
Vybavení

Příspěvek od piatro »

Avender - škoda,že keď Arzenal existoval,som bol ešte mladý a nemal som možnosť zažiť tie akcie. :(

Ludek - podobný incident s oknom sa stal aj u nás v meste v jednom nemenovanom clube,ale chlapec to prežil. pochybujem,že bez zranení,ale prežil.

Jeden známy (epileptik - maskot sídliska) na diskotéke dostal epileptický záchvat zo svetiel/stroboskopu. Nebol som pri tom,ale počul som,že kamaráti sa postavili okolo neho do kruhu a začali mu tlieskať, mysleli,že tancuje brakedance :) ale ako predísť tomu aby epileptik,alebo inak chorý človek nešiel na diskotéku neviem.

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

stereoman píše:Osobne bych nechtel v takovem objektu nic poradat ani tam pronajimat techniku. Rada profi zvukaru uz je zvykla a vozi si vlastni rozvadece a napojuji se primo na 3faz.
Jakmile mas vic nez nejakejch 5kW tak je to vicemene nutnost

hoolifan

Příspěvek od hoolifan »

Panove, dekuju za postrehy, urcite je zamontuju do prakticke casti, ke budu rozebirat mozne priciny nebezpeci a jejich zabraneni.
Pokud mate i nejake pripady vsemoznych zraneni, nemusi to byt vylozene smrtaky, sem s nimi..
Diky

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

Jinak ohledne elektriky, tak doporuceni pro ty, co delaji vetsi openair akce, kde se pujcuji velke dieslove agregaty, vetsinou maji tlusty elektricky kabel, na to, aby se dali pridelat napevno jako zalozni zdroj (nema zadny konektor, je pouze holy) spravne by mel bejt odpojenej, nam se ale na jednom festaku stalo, ze byl zivej, fakt klika, ze se nikomu nic nestalo. Byl to 120kw caterpillar a na konci to melo 400V/300A, nez jsme to zjistili kvuli nejakymu vypadku dalsi den rano, tak mohl bejt nekdo mrtvej. Nakonec to bylo stesti v nestesi, ze fest byl celkem dost prodelecnej, tak jsme pujcovne za to nedali ani korunu, sice se ofrnovali, ale nakonec mohli bejt radi, ze jsme na ne nedali trestni oznameni za verejne ohrozeni. Doporucuju pro to, po zapnuti to premerit, jestli v tom neni zadna elektrika.

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

jinak nejvetsi nebezpeci je lidska debilita podporena alkoholem/drogama, zvlast na vetsich openair akcich tomu nejde zabranit. Napr jakakoli akce na betonovym letisti, vzdycky se najde nejaky hovado, co si na tom chce vyskouset, co jeho kara da i kdyz se tam vsude valej vykaleny lidi.

matuli

Příspěvek od matuli »

Urcite uz kazdy bol svedkom preplnenych klubov/discotek, ja by som tejto teme "Nedodrziavanie kapacit clubu" urcite dost venoval, pretoze je to dost problem, na ktory cluby(diskoteky) vylozene kaslu a ich argumentacia je typu: "Vsade je tlacenica".
Keby napriklad vypukol poziar tak viacej ludi zomrie v udupanom dave ako na priame nasledky poziaru. Tu sa da vidiet nenazranost organizatorov, ktory chcu co najvacsi zisk za nesmyselnych podmienok ... ludia sa predsa v pretlacenom clube tiez nevedia kvalitne zabavat.
Pametam si ked v Novozamockom CCX bol tusim Rytmus a kamosi vraveli ze vyst von z clubu trvalo 20minut, keby niekto odpadol tak ho nevies ani dostat na cerstvy vzduch.
DENON SC2900; DN-1100; Ultrasone DJ1; M-Audio Bx5a

djchemik
Vybavení

Příspěvek od djchemik »

tak o elektroinstalaci by se daly napsat romány. Osobně mám zkušenost na jedné akci, kde mi spálili aparát a ještě málem zabili (elektřinou). Rozhodně velkým fenoménem je přetěžování zásuvek - majitel se až pozdě rohodne, že chce mít parket a pak se vše napájí z jedné zásuvky. Následek je přetěžování kabelu (zahřívání, předčasné stárnutí izloace) a vypálení zásuvky. Další a velmi nebezpečný nešvar - motorové (4kolíkové) zásuvky. Tyto se na podobné účely vůbec nesmí používat (i když se to sbastlit dá - někteří "expetri" jsou schopni vyrobit rekukci ze 4 drátů na 5 - takové řešení je nepřípustné). Důvod - ochranný vodič ve šňůře se nikdy nesmí používat jako nulový. Následek - při utržení takového vodiče se dostane napětí na kostru přístrojů. Další důležitý bod - používání proudových chráničů, ten zachrání ledasco, včetně lidského života. Důležité je mít řádně nadimenzované přívody a používat profesionálně zhotovené power distributory. Samozřejmostí by měla být pravidelná revize. Napsal jsem toho sice málo, ale snad na toto téma někdo něco doplní, popř. mě opraví
2x AA CDI 300 MP3, AA QD5-MKII, 2x Akiyama K2, the t.bone IEM 100

raven.op

Příspěvek od raven.op »

Co se třeba pár vět o tom jak v 2005 na Orion Hall zemřel nějakej borec? Myslím spadl z balkonu ne? v té době jsem to ještě vůbec nesledoval tak moc nevím...

hoolifan

Příspěvek od hoolifan »

Ahoj, chtel bych tohle opet trosku ozivit. Nema nekdo nejake nove informace? Pripadne odkazy na clanky k tomuto témat ? Diky

Odpovědět