Internetové rádio

Dotazy týkající se více druhů techniky
DJ_Lukas

Internetové rádio

Příspěvek od DJ_Lukas »

Zdravím, chtěl bych vytvořit vlastní internetové rádio. Ale ne jen tak že si nastavím nějaký program a spustím si vysílání přes nějaký free server. Chtěl bych mít svoje vlastní studio, zvát hosty a podobně. Později přejít na FM frekvenci. Takže moje otázka zní... co všechno musí takové studio obsahovat? Jaké programy na vysílání požít? řeším teď hlavně technickou stránku. Mohl by mi někdo zkušený napsat nějakej seznam? Děkuji

stereoman

Re: Internetové rádio

Příspěvek od stereoman »

Potrebujes tzv. odbavovaci system (sw co ridi vysilani-co se bude hrat apod), ale spousta amaterskych stanic vysila stylem co dum dal => pro zacatek tedy potrebujes studiovy mixazni pult s mikrofony. Do tohoto pultu krome mikraku pripojis i DJ equipment apod. Vystup ze studioveho pultu pak pichnes do PC odkud to budes streamovat ven. Samozrejme, ze to lze resit i jinak. Muzes to napriklad vse resit ciste pres zvukovku. Bez presneho zadani se tezko dobereme optimalniho vysledku.

Kazdopadne jako prvni by jsi si mel poresit poplatky s autorskymi organizacemi a to i tehdy pokud budes hrat vlastni hudbu. Nicmene nekde jsem videl, ze nekteri vetsi provozovatele internetovych radii za urcity poplatek zastresuji i jina radia, coz by mohlo byt pro tebe vyhodnejsi. Jak to presne funguje a kolik to stoji si vsak budes muset zjistit na google. Vysledek sem kdyztak hod, at jsem v obraze v jakych castkach se to aktualne pohybuje.

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

imho polatky by mely jit obejit vysilanim ze zahranici, co jsem googlil, tak existuje napr http://www.listen2myradio.com/

konszpic

Příspěvek od konszpic »

Honcka:

přes listen2myradio jsem tady dával návod na traktor/virtual dj streaming a to samé lze udělat is dalšími programy - SAM Broadcaster (takový základní soft pro rádio), ale po prvním přečtení úvodního příspěvku mně právě napadlo, že takhle to řešit nechce. :-)

Chtělo by to rozepsat přesně jeho nápad/myšlenku co od toho chce a jak na to chce jít.

honcka
Vybavení

Příspěvek od honcka »

ja se skusim zeptat kluku z radia23 ty takhle fungujou, jak to psal + delaj i live streamy i z relativne velkejch akci, naposledy z 20 let vyroci Mokum rec. Vzhledem k tomu, ze maji pod palcem i Svaz nezavislych autoru, tak imho nic ose neplatej

DJ_Lukas

Příspěvek od DJ_Lukas »

Všecky poplatky, vybavení, stránky a tyhle věci platí firma. Já mám za úkol to studio postavit tak, aby se z toho dalo vysílat a nic tam nechybělo. Asi takhle:D A ty poplatky a všecko.. o to se starají firemní právníci, takže do toho nekoukám. Ale můžu se zeptat, kolik to dělalo až to pojede-

stereoman

Příspěvek od stereoman »

Co to mate za firmu, ze si dela vlastni radio? Pokud je to tajne, tak mi to hod klidne do PM 8) . Kazdopadne jako prvni si dej do google odbavocaci soft pro radia. U nekterych jsou demo verze na vyzkouseni, tak si to otestuj a co ti bude vyhovovat porid. (Dokonce byl nekde tusim i takovy soft, ktery krome odbaveni zpracoval signal tak, ze kdyz se za zvuknu pripojil koncovy stupen, tak to vysilalo v FMku. To ty ale nepotrebujes...).

Krome odbavovaciho systemu budes potrebovat take nejake mikrofony, kdyz si tam mate zvat hosty. Zde budes muset opet zagooglovat, protoze v radiovych mikrofonech se moc nevyznam. Treba poradi Honcka... Pak to bude chtit asi ten studiovy pult, kam se vse zapoji. Spocitej si kolik vstupu bude zapotrebi a pak se po necem podivej. Ono se tezko radi, kdyz nezname rozpocet...

Blast

Příspěvek od Blast »

Ohledně toho odbavovacího systému. Tady to není takový, že si program jednou koupíš a je tvůj, tady se to platí třeba na měsíc na rok atd... Ty nejprofesionálnější rádia, používají Cartmaster. Umí hodně vychytaných věciček, ale taky je poměrně drahý a je to spíš na profesionální úroveň. Ten nejzákladnější a asi nejlevnější z těch rozšířených je SAM broadcaster, není tak dobrý, má poměrně málo funkcí a ani vzhledově není nic moc. Takový mezstupeň je Radio Professional, vytvořili ho nějaký nadšenci ze severočeskýho rádia a ten by byl pro vás možná ideální, ale to podle toho jak moc to stim rádiem myslíte :) Jinak rozhodně jsou i další programy, ale tohle jsou ty nejrozšířenější u nás...
Reloop Mixage Interface edition, Reloop RHP-10

DJ_Lukas

Příspěvek od DJ_Lukas »

Hele já tu firmu sám neznám:D Je to nějaká telefonická společnost furt tam volají a na něco lákají lidi:D Dělá tam kamarád, kterej je do hudby blázen, tak se hned nabídl, jako že se o to postará, protože za to je slušná prémie a hned volal mě, že když mu to postavím, tak dostanu značnou část tý prémie, tak co bych se na to nepodíval:D Jinak rozpočet ... kdybych se to vešlo tak třeba do 100 litrů? Je to málo?

Ludek

Příspěvek od Ludek »

DJ_Lukas píše:... Později přejít na FM frekvenci...
To není tak jednoduché, jak si možná myslíš... musíš najít hlavně volnou frekvenci a ta u nás už prakticky nikde neexistuje, vše je přeplácané a vyplněné nejrůznějšími dokrývači. A i kdybys ji našel a ČTÚ ti ji schválil, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ti na tu frekvenci vyhlásí licenční řízení, kde se o tu frekvenci utkáš s dalšími minimálně pěti zájemci, kteří by na ní také rádi vysílali... A to jsou zpravidla profíci na úrovni Evropa 2, Radio Čas a podobně a ty bys na veřejném slyšení musel dokázat radu přesvědčit, že si tu frekvenci oproti těm ostatním zasloužíš svým programem víc...

A pokud by ti to nějakým zázrakem přece vyšlo, tak si pak připrav spoustu peněz - platí se OSE, Intergramu, ČTÚ za frekvenci....
Dneska spouštět nové FM rádio je šílenost, která se nemůže vůbec vyplatit.

Jinak co se týče software, pár rádií u nás používá i český odbavovací program Radiospirit, ale i tam se platí měsíčně za provoz několik tisíc...

Ono je to celé téma na delší povídání, správný mixpult, telefonní hybrid (pro přípojení telefonů do vysílání), modulační procesor, zařízení pro monitoring (vysílání se musí ze zákona neustále nahrávat a pár měsíců archivovat), atd atd... Těch různých krabiček je ve studiu víc...

Kdyby tě zajímalo něco konkrétního, tak se ptej, mám v tom docela dlouhou praxi... 8)
Naposledy upravil(a) Ludek dne 11 kvě 2012 09:59, celkem upraveno 2 x.

Blast

Příspěvek od Blast »

Ono jde taky o to jaký úrovni se to chce dělat, vlastně se dá mít rádio i doma s notebookem, mikrofonem a s pár písničkama a podle toho jaký máš pak vybavení taky to vysílání vypadá... Tam to jde ruku v ruce, čím víc peněz dáš tím lepší bude rádio celkově jak uvnitř tak navenek pro posluchače

stereoman

Příspěvek od stereoman »

S tim FM me to take zarazilo, ale radeji jsem to nekomentoval, abych nebyl za rypala. Nektere odbavovaci systemy se plati mesicne, nektere jednorazove... Nejsem si jist, ale zrejme ten Radio Profesional tusim vyvijel jeden clen tohoto fora. Myslim, ze se jmenoval Radek. Dlouho jsem ho tu ale nevidel.

Bez rozpoctu nema cenu se o nicem dale bavit. Kazdopadne jsem rad, ze se tu po case objevilo nejake zajimave tema :wink: .

Ludek

Příspěvek od Ludek »

No pokud uvažuje o FM vysílání, tak to musí být profi se vším všudy a náklady na studio jsou ve stovkách tisíc, až milionech. Na notebook se sluchátkama a mikrofonem z Tesca mu nikdo licenci na FM vysílání nedá. :)
Naposledy upravil(a) Ludek dne 11 kvě 2012 09:59, celkem upraveno 1 x.

Blast

Příspěvek od Blast »

Ludek píše:Na notebook se sluchátkama a mikrofonem z Tesca mu nikdo licenci na FM vysílání nedá. :)
Já taky nemluvil o FM vysílání, ale o obyčejnym internetovym rádiu, jelikož ty si to ohledně nároků na FM dost vysvětlil tak sem to už dál nerozebíral :D

DJ_Lukas

Příspěvek od DJ_Lukas »

Hele s tím FM vysíláním to byla jen úvaha a myšlenka do budoucna někdy možná za 10 let nebo podle toho jak se to chytí a nebo nechytí. Já osobně bych se na nějaký rádio vyprdnul, ale když to po mě někdo chce, tak proč se nepřiučit=) Jinak jak jsem psal.. kdyby se to vybavení rádia (myslím tím teď internetového) bez odhlučňovacích materiálů, stolů a židlí a podobně vešlo do 100 tisíc nebo klidně míň, tak by to bylo dobré.. co na to říkáte?

Odpovědět