Ahoj zkušení,....
řeším na vesnici různé kulturní akce a podařilo se nám sehnat nějaké osvětlení: LED rampa se 6 reflektory 21 kanálů, světelná hlava (3 kanály) a DMX ovladač Eurolite operator 192 + rozbočovač. Už jsem tak nějak pochopil, jak DMX funguje, samozřejmě jsem zjistil, že ačkoliv operátor má 192 kanálů, pro 1 zařízení je maximum 16 -> u LED rampy tedy nemohu využít všechny funkce (ale ty na kanálu 17-21 ani nepotřebuji - týkají se dvou krajních reflektorů - stačí mi ovládat 4 a pak všech 6 celkovým programem). Druhá světelná 3-kanálová hlava je taky OK. Samostatně umím řídit. Problém mám však se současným řízením obou zařízení.
Adresu 21K rampy mám nastavenou na 001 (využívám tedy kanály 001 - 016). To by mi šlo.
Když druhé 3K zařízení samostatně nastavil na 033 (pro jistotu, ať je vzdáleno), ovládal jsem ji taky bez problémů.
Nechci tvořit a ukládat nějaký program, chci každé zařízení řídit aktuálně a současně. A to nevím, jak na to, jak se mezi dvěmi zařízeními při živé světelné produkci přepnout?
Nastavím 6K rampu, ta bliká, jak potřebuji. Pak ale nevím, jak se "přepnout" s ovládáním na Scanner 3 tak, aby mi mezitím rampa (Scanner 1) zůstala běžet dle původního nastavení. Samozřejmě na ovladači vlevo mám zapnuté oba Scannery.
Můžete mi prosím dát nějaký návod, jak s tímto operátorem zacházet? Návod k použití je v této otázce nicneříkající. Nebo je problém v tom, že ta 21K rampa má víc kanálů, než operátor pro 1 zařízení zvládne?
Díky moc.
Úplné začátky s Eurolite DMX Operator 192
Re: Úplné začátky s Eurolite DMX Operator 192
ad 1. Zkus najít manuál k té rampě, jestli nejde ovládat pomocí menšího počtu kanálů (zpravidla mají více módů). ad 2. Nevím, proč máš další věc naadresovanou na 3. tlačítko efektu ("ať je vzdáleno" - je to naprosto zbytečná obava). ad 3. Co se týká ovládání - mělo by to fungovat tak, že že zmáčkneš tlačítko výběru efektu, nastavíš hodnoty, vymáčkneš (příslušná LED zhasne) a pokračuješ analogicky u dalších efektů. Ovladač by měl nastavené hodnoty držet. Pokud ne (verze firmwaru), půjde to v zapnutém program módu.
2x AA CDI 300 MP3, AA QD5-MKII, 2x Akiyama K2, the t.bone IEM 100
Ahoj, díky za odpověď, už jsem na to přišel na první malé akci s touto technikou stylem pokus omyl a je to tak, jak píšeš - jiná verze firmware, takže drží nastavení v zapnutém módu programování. Pak už bylo snadné se naučit ukládání scén. U rampy lze ovládat 4 reflektory samostatně a u pátého jen červená barva, celkovým programem všechny reflektory. Takže taky OK. Světelná hlava quad derby též OK.
Ad 2. - souhlasím, zbytečná obava, adresování je jednoznačné. Trochu jsem uvažoval, že bych na kanálech 17 - 21 mohl ovládat ten 5. a 6. reflektor, ale to asi nelze, i když, teď mě napadá, že jsem to vlastně po prvních pokusech už znovu nezkoušel. Ještě to testnu,...
Ještě se ale zeptám, možná jsme zbytečně koupili ten dmx rozbočovač. Četl jsem o sériovém zapojení, ale na posledním projektoru je prý potřeba udělat zakončení přes odpor 120 Ohm? Je to tak, nebo lze sériově i bez odporu? Nejsem elektrikář, takže tak nějak nechápu, proč ten odpor.
Díky.
Ad 2. - souhlasím, zbytečná obava, adresování je jednoznačné. Trochu jsem uvažoval, že bych na kanálech 17 - 21 mohl ovládat ten 5. a 6. reflektor, ale to asi nelze, i když, teď mě napadá, že jsem to vlastně po prvních pokusech už znovu nezkoušel. Ještě to testnu,...
Ještě se ale zeptám, možná jsme zbytečně koupili ten dmx rozbočovač. Četl jsem o sériovém zapojení, ale na posledním projektoru je prý potřeba udělat zakončení přes odpor 120 Ohm? Je to tak, nebo lze sériově i bez odporu? Nejsem elektrikář, takže tak nějak nechápu, proč ten odpor.
Díky.
splitter je v tomto případě tbytečný, ale nezbavujte se ho - tahle hračka umí vyřešit spoustu problémů. Zapojení v praxi funguje tak, že z ovladače vedeš kabel do zařízení 1, z tohoto zařízení do zařízení 2, atd. Do posledního zařízení se zapojí terminátor (rezistor 120 ohm 1/4W). Co se týká vedení - je lepší použít na něj kabel k tomu určený, tj. digitální (rozdíl ceny oproti mikrofonnímu je cca. 4Kč/m). Při malém počtu zařízení a malé délce vedení bude fungovat i mikrofonní kabel (u některých značek je přímo přibalen k efektu), ovšem NEPORUČUJI tento postup. Nikdy se nedá určit, jestli bude signál rušen vnějšími vlivy. Zakončení vedení terminátorem není u krátkého vedení a malém počtu zařízení nezbytně nutné, avšak doporučuji ho použít vždy, zejména je - li použit mikrofonní kabel na vedení signálu. Ten odpor (jak ses ptal) simuluje impedanci vedení. A ta ve většině případů (i v mém) dosažena není. Splitter je nutno použít v případech, kdy je na větvi víc než 10 zařízení a je - li větev delší než 100 m. Zaroveň pomůže při rušení signálu, kde jsou jednotlivé větve galvanicky odděleny a signál elektricky ošetřen.
Ahoj, díky moc za odpověď. Takže terminátor tam není kvůli tomu, že by zařízení mohlo být poškozeno, ale spíš kvůli kvalitě signálu, jestli to správně chápu. Jestli jo, ani se nezdržuj s odpovědí...
Chápeš to naprosto správně. Ještě poznámka - pokud je zařízení poškozeno, na signál nereaguje.