Byl jsem Paulem požádán, abych zhodnotil jeho setík. Musím přiznat, že to bylo velmi složité. Minimal/Deep/Tech nejsou zrovna mé šálky kávy a od toho se zřejmě bude odvíjet část mého ne zcela objektivního hodnocení, vzhledem k tomu, že sám hraji spíše funky/electro/dirty electro/progressive. Ale popořadě...
Po technické stránce naprosto v pořádku. Chválím, že nepoužíváš AutoBPM (aspoň tedy pokud jsem dobře slyšel), ale to jsi myslím v tvých posledních setech, které jsem měl možnost slyšet, nikdy nepoužíval. Vzhledem k tomu, že jsem set neposlouchal na profi repro soustavě (za což bych si zasloužil dostat přes prsty), ale na obyčejných sluchátkách za stovku, zřejmě sem se připravil o vábivé basy a jiné zajímavé tóny. Speciálně hudební styly Minimal nebo Deep/Tech House je třeba poslouchat na lepší aparatuře, jinak uniknou právě některé frekvence, které mohou být v tracku rozhodující.
Hlasitosti mi přišli v pořádku. Rozhodně mi nepřišlo, že by k nějakým velkým rozdílům mezi tracky mělo docházet a proto v tomto směru dávám palec nahoru.
Jediným problémem pro mě byl ten výběr tracků. Jak už jsem naznačil v úvodu, Minimal/Deep/Tech jsou druhy Housu jsou styly, kterým se vyhýbám a které mě nijak neoslovujou. Zlí jazykové si dělají z těchto stylů (zejména pak z Minimalu) legraci a tvrdí (asi ste to už mnohokrát slyšeli), že: "Minimal je jako soulož bez zasunutí... suchej a nudnej". To ve mě budí opovržení, čehož bych se rozhodně při hodnocení nechtěl ani omylem dopustit, protože mám respekt ze všech hudebních směrů a to nejen v elektronické hudbě.
Pokud mám mluvit například k samotnému Minimalu, pak bych určitě nevynechal zmíňku o jeho historii. Minimal, jak víme se vyvinul "minimalizací" techna. Jsou zachovány většiny jeho znaků, je zde ale snížen rytmus pro potřeby Housu na nějakých cca. 125BPM. Co u techna dělá největší energičnost, je právě rychlý rytmus. Rytmus, který na párty vaří krev. Totéž bohužel z mého pohledu o Minimalu říct nelze a svou energičnost tak trošku ztrácí. Na druhou stranu je minimal parádní poslechová záležitost někde v kavárnách nebo restauracích, podobně jako třeba Jazz a jiné další styly, které DJové hrají. Proto je podle mého názoru pro klubovou produkci dobré minimal kombinovat s jinými více energickými styly, například Electro, progressive apod. Tyto styly jdou s minimalem myslím ruku v ruce. Myslím, že minimal prosypaný těmito styly by nemusel znít vůbec atně.
Uvedu třeba mojí zkušenost z pražské soutěže DJ MASTERS 2009, kde předsedající DJové Aifell (House), Beast67 (D'n'B) a Five (hip-hop) hodnotili soutěžící. Myslím (pokud pominu jeden extrémní případ hvězdné pěchoty

), že větší kritiku si ze soutěžního stage neodnesl nikdo víc, než právě minimaloví DJs. Mohu vám říct, že porota si nedělala žádné servítky a pokud by tam byly nějaké slabší povahy, zřejmě by odcházeli s pláčem. Bylo to právě kvůli té chybějící energičnosti a stejnorodosti. Z toho důvodu tuším žádný minimalový DJ nepostoupil do dalších kol.
Pokud by to bylo na mně, rozhodně bych mezi tyto tracky šikovně zařadil i nějaký ten zmíněný progressive nebo electro - záleží k čemu máš blíž. Třeba Uwa & Lucaso tvrdí (a s tím souhlasím), že minimalové tracky je třeba velmi, velmi opatrně vybírat právě proto, aby nebyly "stejné".
Určitě by také bylo výhodou v setu zaujmout něčím neobvyklým. Nevím, jak dobře by vypadalo rozumné skrečování, ale třeba by stálo za to to vyzkoušet.
Snad jsem ti řekl vše, co jsem měl na srdci.