Native Instruments MASCHINE MIKRO MK3

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Native Instruments MASCHINE MIKRO MK3

Příspěvek od pixel »

Nová generace nejmenšího ovladače programu MASCHINE.
25. 10. 2018

Firma Native Instruments před několika lety úspěšně vstoupila do světa vytváření rytmů a hudebních podkladů programem MASCHINE. Program vlastně vznikl na popud hudebníků, kteří toužili po novějších funkcí groove boxů Akai řady MPC. Bylo to v době, kdy samotná značka Akai prakticky zmizela ze světa a žádná další podpora nebyla v dohledu. MASCHINE dokázal vše co groove boxy Akai a díky jeho softwarovému srdci umí daleko více věcí s nepoměrně snadnějším ovládání.

Ovládání jen pomocí klávesnice a myši bylo po čase omezující a tak firma Native Instruments nabídla první verzi ovladače MASCHINE. Časem vzniklo několik variant, které vyhovují různým uživatelským potřebám. Od nejvyššího MASCHINE STUDIA až po nejmenšího MASCHINE MIKRO. Všechny ovladače přichází v nejnovější třetí verzi. Jeden z posledních se objevuje MASCHINE MIKRO MK3.
Obrázek
Popis
Obsah balení není nijak rozsáhlý. Kromě samotného kontroléru, je v krabici přibalen propojovací USB kabel v černé barvě, sada samolepek a registrační karta se sériovým číslem a odkazem na stažení softwaru. Stačí vytvořit účet na stránkách firmy Native Instruments a nainstalovat program Native Access. Jedná se o program na správu softwaru. Po zaregistrování hardwaru se objeví všechny dostupné programy, které jsou ke kontroléru k dispozici. Nabízený software stačí jedním kliknutím nainstalovat a pokud je dostupná aktualizace, je hned také k dispozici. Připojení ovladače MIKRO k počítači probíhá bezproblémově. Stačí použít přiložený USB kabel a instalace proběhne automaticky.

Kontrolér přichází v uhlazenější designu, jako celá řada MK3. Tmavá černá je všude. Plastová krabice, gumová tlačítka, otočný enkodér. Pokud není spuštěn program MASCHINE, všechny se skrývají do jedné černé plochy, kterou rozbíjí 16 dynamických padů, malinký displej a bílý nápis MASCHINE. Jakmile se program spustí, najednou kontrolér ožije. Pady dostávají barvy, tlačítka jemné podsvícení - ty co jsou aktivní, svítí více. Musím konstatovat, že nový design se mi zamlouvá. Je takový čistý.

Kvalita zpracování se nikterak neliší od velkých sourozenců. Není tady nic, na čem by se záměrně šetřilo na úkor kvality. Pady jsou stejné i materiál, ze kterých jsou vyrobeny. Plasty krabice a ostatní tlačítka jsou také perfektní. Dokonce otočný enkodér má přesné kroky a stisk pro potvrzení pracuje na výbornou. Jediné co ovlivňuje cenu, jsou rozměry kontroléru a počet tlačítek.
Obrázek
Rozdíly mezi MK2 a MK3
Pokud patříte mezi majitele minulé generace, zbystřete. Zkusím zmapovat hlavní rozdíly mezi novou a starší generací. Kontrolér MIKRO MK3 byl na první pohled zbaven velkého displeje, který nahradil malý, až titěrný dvouřádkový displej. Určitě to má vliv na cenu, kdy je novější verze levnější a tedy dostupnější. Na druhou stranu, nový malý displej je umístěn úplně navrchu a ještě je hned pod ním otočný enkodér, takže pokud je MASCHINE MIKRO na stole, údaje na displeji se špatně čtou. Navíc jsou řádky hodně malé. Velikost displeje nedovoluje využít funkce, na které byl uživatel zvyklý. Například ořez vzorku při samplování. Některé funkce jsou dostupné jen na displeji počítače. Podle firmy byla změna velikosti displeje změněna na základě zpětné vazby od uživatelů. Spoustě uživatelům nevyhovovalo složité menu a při běžné práci displej využívali minimálně. Spíše chtěli více tlačítek pro přímý přístup k nejpoužívanějším funkcím a k tomu dostali navíc i Smart strip.

Smart strip je dotykový pásek se čtyřmi přepínatelnými funkcemi. Dvě funkce se chovají u kláves, Pitch Bend a modulační kolečko. Mají název Pitch a Mod. Další funkce jsou Perform a Notes. Ty jsou přímo převzaty z MASCHINE MK3. Performance FX moduluje zvuk pomocí několika vestavěných efektů, které se pomocí kombinace se Shift tlačítkem dají vybrat. Jsou to například efekty filtr, echo, stuttler, tremolo a další. Efekty je možné vybrat pro každou skupinu samostatně. Ve funkci Notes Smart Strip umožňuje hrát prstem noty, podobně jako na kytaře. Pokud nejsou stisknuté žádné pady, budou hrány všechny noty chromaticky podle pozice prstu na pásku. Pokud je stisknutý jeden nebo několik padů, pásek bude hrát jen noty odpovídající padům. Zajímavá funkce pro vytváření rychlých hudebních efektů. Zajímavé je, že se dá “hra” na pásek také zaznamenat do patternu, jako kdyby to byla klaviatura.

Další dobrou zprávou je, že k přepínání hracích módů Pad, Keyboard, Chord a Step není potřeba mačkat kombinaci s tlačítkem Shift, ale přímo nad pady se našlo místo pro čtyři nová tlačítka. V Pad módu fungují pady jako spínače jednotlivých vzorků. Keyboard mód mění pady na klaviaturu, v Chord módů se hrají na pady celé akordy podle zvolené stupnice a typu akordu. Step mode mění pady na krokový sekvencer, kde se zadává, kdy bude zvolený zvuk hrát. Přímá volba celkem znatelně usnadňuje výkon produkce, obzvláště při živém vystoupení.

Jedna věc mě překvapila v negativním smyslu. MIKRO MK 3 nelze použít jako MIDI ovladač pro ostatní hudební programy. Alespoň s aktuálním firmwarem. Předpokládám, že pokud to dovedla minulá generace, je to jen otázkou zájmu uživatelů a vývoje další verze firmwaru.
Obrázek
Softwarová výbava
Firma Native Instruments nikdy nenechává uživatel zcela bez software. V prvé řadě je MASCHINE MIKRO MK3 pevně spojen s programem MASCHINE. K němu je k dispozici základní banka MASCHINE Essentials, zabírající 1,6 GB dat. Výběr 650 MB vzorků je k dispozici pro KONTAKT 6 PLAYER. Nástroje MONARK a PRISM jsou k dispozici v REAKTOR 6 PLAYERu, spolu ze základní bankou bloků simulující modulární syntezátor. Pro fajnšmekry je připravena plná verze nástroje MASSIVE. Další zvuky a nástroje je možné získat pomocí výhodných balíčků pro nástroje KOMPLETE SELECT a MASCHINE Factory Library.

Závěr
Firma Native Instruments dobře naplánovala aktualizace svých produktů. Nejdříve vlajkové lodě a potom menší bárky. Na vlajkové lodě se chytnou všichni profesionálové a oddaní fanoušci. Na bárky poté uživatelé, kteří si nemohou velké modely dovolit, nebo ti, kteří potřebují být za každých okolností mobilní. Malé rozměry byla vždy hlavní deviza verze MIKRO. MK3 přináší několik velkých změn i drobných vylepšení a záleží na uživateli, co od kontroléru očekává. Pokud mu nevadí kombinace obrazovka-myš-kontrolér za velmi slušné peníze, tak je pro něj MASCHINE MIKRO ten pravý společník. Pokud by byl uživatel náročnější a požadoval více funkcí a větší displej, tak má možnost koupit větší bratry MASCHINE MK3 nebo MASCHINE STUDIO. Ale to už je jiná liga.

Výrobce: Native Instruments
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz

Odpovědět