Čištění crossfaderu

Diskuze o DJ mixážních pultech, efektorech a sluchátkách
Odpovědět
Ajne

Čištění crossfaderu

Příspěvek od Ajne »

Zdravím všechny,
asi před půl rokem jsem si koupil jetej mixážní pult Numark DM1050. Chápu, že od toho nemůžu nic moc očekávat, ale chtěl bych vyřešit dva problémy.

První je opravdu silné chrčení při sebemenším pohybu s crossfaderem - to se nejspíš dá vyřešit vyčištěním, ale v manuálu jsem o tom nenašel ani zmínku, na netu jen něco málo, tak se vás chci radši zeptat jak se to dělá nejlépe.

Další problém je v případě, když mám cross na jedné straně úplně nadoraz, ozývá se mi částečně i druhý kanál, když s tim trošku pohnu, střídavě to chrčí, druhý kanál přestane hrát a pak zase začne apod. - řeším to tak, že ho nedávám úlně na doraz, ale otravuje to.

No a poslední problém mi absolutně nejde do hlavy. Hraje mi jen jeden kanál, dám crossfader na střed a hraje to pod určitou hlasitostí - pak přesunu cross na stranu (k tomu danému kanálu) a hlasitost se výrazně zesílí. To samé se děje i v případě, když mám obě šavle nahoře a pak dám jednu dolů, hlasitost se výrazně zvýší. Tohle zase řeším tak, že dolaďuju hlasitost gainem, ale dost mi to vadí.

A tak se ptám, dá se to odstranit čištěním, výměnou crossfaderu či čímkoliv, co zvládnu sám nebo je ten mix v háji?

Díky za pomoc

LuKyss

Re: Čištění crossfaderu

Příspěvek od LuKyss »

Ahoj to co popisuješ jsou příznaky crossfaderu na vyhození. Pokud zvuk vypadává či cokoliv jiného v krajních polohách je to problém. Může pomoci vyčištění pomocí speciálních přípravků, ale je to řešení dočasné, nelze to čistit do nekonečna. Tak nebo tak budeš muset koupit cross nový :(.

Používají se na to čističe kontaktů, tuším že by to mohl být třeba tento SUPER 10 - Čistič kontaktů, náhrada za KONTOX, čistící mazadlo na elektrická i mechanická zařízení, nepoužívat na zařízení pod napětím.

http://www.ezk.cz/chemie.htm
ReproMania.NET

1Rozy6

Příspěvek od 1Rozy6 »

Mix v háji není, ale crossfader. Tento mix jsem měl když sem začínal, není to mixák na častý užití crossfaderu na scratch. Po chvilce crossfader odchází, objevuje se to jak ty říkáš praskání v krajní poloze a zvuk jednoho kanálu jede (např. lehce ztlumeně) když jet nemá v krajní poloze. Párkrát jsem crossfader rozdělával, jsou tam packy který jezdí v kolejničce a předávaj signál, zkus je víc ohnout směrem ke kolejnici ať je kontakt lepší. Možná ty packy už vydřely dráhy, každopádně nic jinýho než to rozdělat ti nezbyde. Jasný aj nějakým olejíčkem na potenciometry to můžeš zkusit promazat. Každopádně crossfader je standartní kolem 500stovky myslím, nejde od něj čekat zázraky. I když si koupíš další tak je to za chvilku v prdeli při scratchingu. Pokud chceš užívat často croosfader zbav se mixu, pokud jen občas a lehce tak se to možná dá.
SA12X,innoFADER,Numark TT500,M44-7,Traktor Scratch,Axiom 25,AV40.

never113

Příspěvek od never113 »

Zkus si pořídit INNOFADER nebo jiný lepší mix na scratch nebo cokoliv co děláš, je fakt že ten fader něco stojí a je těžko dostupný, ale budeš bez starostí několik roku ať děláš cokoliv je to tak 1Rozy6????
2xTechnics 1210Mk5,Shure M44-7
SA-3,INNOFADER,Technics RP-DJ 1210,Torq

1Rozy6

Příspěvek od 1Rozy6 »

Souhlas, štřit se na technice nevyplatí pokud tě to bude bavit a jakože na 99 bude :biggrin2: tak nešetřit a hned investovat. Pokud chceš hrát a kvalitně musíš mít kvalita nádobíčko, s favoritem taky nevyhraješ WRC (rally :wink2: ). Jednou prostě se posuneš na maximum co z té techniky dokážeš vytřískat a bude tě to limitovat.
SA12X,innoFADER,Numark TT500,M44-7,Traktor Scratch,Axiom 25,AV40.

Odpovědět