Úder v tracku o něco vedle, co s tím lze dělat?
Úder v tracku o něco vedle, co s tím lze dělat?
Zdravím všechny DJ´s i příznivce mixování hudby. Mám malinkatej problém. Hraju většinou electro a tekno a používám kontroler, kterým ovládám soft Traktor Pro. Dneska jsem si stáhl nějaký tracky z beatportu a u některých z nich, když je přidám to traktoru, tak ve vizuálním náhledu stopy jsou údery asi o půl úderu vedle. Nevím jak to odborně popsat, ale když jsou v náhledu tracku čárky pro kontrolu, vždycky mi ta čárka začínala na začátku úderu, ale teď pozoruji že čárky jsou u některých tracků zhruba mezi úderama. Nejde to prosím nějak přenastavit, aby kontrolní čárka zůstala na začátku úderu? Hodně totiž používám synchronizaci BPM a když hraju, tak mi to prostě nesedí a je to o půl oderu celý vedle. Vím, asi mi budete psát ať nepoužívám synchronizaci, ale myslím že bez synchronizace již není traktor tak využitelný a použil bych raději Serato Live. Co vy na to? Díky moc!
2xTechnics SL1210 MK5+Denon DN-X1100+Serato+RCF+Seen. HD25
Re: Úder v tracku o něco vedle, co s tím lze dělat?
No to je zcela jednoduché - otevři si advanced panel, který se nachází pod zobrazením decku - máš tam na výběr 3 možnosti = MOVE, CUE, GRID. Otevři si "GRID" - vidiš tam zobrazení kolik má track tempo, vlevo od toho jsou šipky - těmi posunuješ tu tvou "čáru pro pomoc" = přibliž si deck na maximum a najdeš si začátek beatuunderbeat píše:Zdravím všechny DJ´s...........!
!! pokud hraješ jenom se synchronizací tak pak budeš potřebovat mít 100% vychytané tempo - na první beat si dej beat grid a pak di do "sekce" MOVE, vyber Beatjump velikosti 32 a podívej se jestli ti to sedí po 32 beatech pořád na stejném místě od začátku beatu
Pokud si zastánce synchronizace tak tohle je taký základ pro to - aspoň soused tak hraje.
Děkuju moc, moc jsi mi pomohl
Konečně si můžu track upravit podle svých představ a po chvíli zkošení to opravdu sedí v sobě skvěle. Ještě jednou díky
Zase jsem o něco chytřejší...

No a tak mě napadlo. Když hrajete bez SYNC, tak si upravujete stopu jen podle sluchu, když tracky nejsou vizuálně pod sebou jako v Seratu?
To je snad samozřejmé, že když nehraješ se synchronizací, že hraješ podle sluchu a ne podle toho co tam vidíš.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky
Já vím, ale jen mi není jasný, proč v Traktoru nejsou tracky pod sebou namísto vedle sebe. Pak by vizualizace přece sluchu hodně pomohla. Srovnaly by se vizuálně beaty, pak už jen poslechnout zda to sedí....Azu píše:To je snad samozřejmé, že když nehraješ se synchronizací, že hraješ podle sluchu a ne podle toho co tam vidíš.
Také nechápu, proč to v Traktoru nejde dát pod sebe a ještě to vydávají ve spojitosti s jejich phase metrem za výhodu. O Traktoru se ví, že proti VDJ detekuje hůře BPM i čáry grid z úderů bubnů (sami uživatelé Traktoru si na to v jejich fóru stěžovali, jak jsem tam vyčetl) a tak bych rozhodně nespoléhal na nějaké jejich vypočítané nebo odhadované tempo. Ve VDJ jsou ty průběhy naopak přes sebe a zobrazují pouze basy a bubny, takže každá špička je tam jasně viditelný úder bubnu. Ten vypočítaný grid (ty čtverečky pod tím) je tam vlastně jenom pomocná informace a přestože je skoro vždy správně i s BPM, nemusím na ni brát ohled a řídit se jenom tím skutečným průběhem, takže kdybych chtěl, můžu klidně mixovat i bez sluchátek. Toto v traktoru nejde, protože tam se můžeš řídit jenom tím jejich phase metrem a ten může ukazovat vypočítané nesmysly.
Naposledy upravil(a) Ludek dne 28 črc 2011 20:10, celkem upraveno 3 x.
Díky za odpověď. Naprosto s Vámi souhlasím. Jen poopravím že v Traktoru bez sluchátek hrát lze, ale tracky se vyplatí předtím zkontrolovat, popř. poopravit. Např. když hraju electro, téměr u každého tracku se bpm a začátek beatu vyhodnotí dobře. Ovšem u rychlejších tracků (např. nad 170 bpm) už je to s vyhodnocováním bohužel někdy horší :/Ludek píše:Také nechápu, proč to v traktoru nejde dát pod sebe a ještě to vydávají ve spojitosti s jejich phase metrem za výhodu. O traktoru se ví, že proti VDJ detekuje hůře BPM i čáry grid z úderů bubnů (sami uživatelé Traktoru si na to v jejich fóru stěžovali, jak jsem tam vyčetl) a tak bych rozhodně nespoléhal na nějaké jejich vypočítané nebo odhadované tempo. Ve VDJ jsou ty průběhy naopak přes sebe a zobrazují pouze basy a bubny, takže každá špička je tam jasně viditelný úder bubnu. Ten vypočítaný grid (ty čtverečky pod tím) je tam vlasně jenom pomocná informace a přestože je skoro vždy správně i s BPM, nemusím na ni brát ohled a řídit se jenom tím skutečným průběhem, takže kdybych chtěl, můžu klidně mixovat i bez sluchátek. Toto v traktoru nejde, protože tam se můžeš řídit jenom tím jejich phase metrem a ten může ukazovat vypočítané nesmysly.
To je další rozdíl mezi Traktorem a VDJ. U Traktoru si to musíš dopředu zkontrolavat a poslechnout, kdežto u VDJ okamžitě pokud uvidíš, že grid není zároveň se špičkami v průběhu, tak se řídíš jenom těmi špičkami, případně ten grid za pochodu posuneš. Jo a klidně mi tykej. 

Tak mi to nedalo a nainstaloval jsem si VDJ a docela mě překvapil. Sice není tak hezky graficky propracovanej jako traktor, ale synchronizace je opravdu snadná a přesná. I to překrývání tracků je lepší než odchylka nebo aspoň více zábavné
Ale zase má méně efektů než traktor atd atd..... No možná jsem ho něměl ani zkoušet, teď je budu myslet na to co všechno Traktor má a naopak. Se z toho zblázním jednou fakt 

Je to věc názoru a taky toho jak člověk chce hrát, zatím se mi nestalo, že by traktor ukázal nějak dramaticky vedle beat grid, VŠE je pouze a jen o nastavení v traktoru, proto jsem zase já slyšel ohlasy, že ten kdo chce, tak si vyladí Traktora na maximum a dokáže využít jeho potenciál, ten kdo nechce tak stahne virtuala a hraje podle očí.
Všechno je to více méně o tom jak ten daný jedinec chce hrát a taky co chce hrát.
O tom traktorovským phase metru - stačí ho úplně vypnout aby tam nebyl a hned to máš vyřešený a nemusíš se jím řídit
Všechno je to více méně o tom jak ten daný jedinec chce hrát a taky co chce hrát.
O tom traktorovským phase metru - stačí ho úplně vypnout aby tam nebyl a hned to máš vyřešený a nemusíš se jím řídit

Pravda pravdakonszpic píše:Je to věc názoru a taky toho jak člověk chce hrát, zatím se mi nestalo, že by traktor ukázal nějak dramaticky vedle beat grid, VŠE je pouze a jen o nastavení v traktoru, proto jsem zase já slyšel ohlasy, že ten kdo chce, tak si vyladí Traktora na maximum a dokáže využít jeho potenciál, ten kdo nechce tak stahne virtuala a hraje podle očí.

Jenom trochu poopravím..
. Může také vypadat klidně úplně stejně jako ten z Traktora, pokud budeš chtít. Nebo jít do extrému, skinem ho třeba předělat na hospodský Jukebox a nechat lidi, ať si na začátku akce, ještě než to rozjedeš, hrají sami
:

Jinak VDJ umí spoustu věcí, které nejsou na první pohled vidět. Přečti si manuál a budeš překvapený. Například VDJscript, to je vlastní programovací jazyk ve VDJ a pomocí něho můžeš dělat opravdu všechno. Například si naprogramovat funkci SLIP MODE, jakou mají jenom Pioneery 900.

Pokud se ti nelíbí výchozí skin, vyber si jeden ze stovek(!) dostupných skinů zde: http://www.virtualdj.com/addons/skins.html, nebo si namaluj ve Photoshopu svůj vlastní jako já. Fantazii se meze nekladouunderbeat píše:... VDJ ... není tak hezky graficky propracovanej jako traktor..

Desítky efektů jsou dostupné ke stažení tady: http://www.virtualdj.com/addons/effects.html, pořád přibývají nové a navíc VDJ podporuje i externí VST efekty a těch je po internetu plno.underbeat píše:...VDJ ... má méně efektů než traktor atd...
Jinak VDJ umí spoustu věcí, které nejsou na první pohled vidět. Přečti si manuál a budeš překvapený. Například VDJscript, to je vlastní programovací jazyk ve VDJ a pomocí něho můžeš dělat opravdu všechno. Například si naprogramovat funkci SLIP MODE, jakou mají jenom Pioneery 900.
Grid v Traktoru se pouziva take pro "narovnani tracku". Nejsem si jist, zda toto umoznuje VDJ. U nekterych MP3 se mi stavalo, ze nektere na konci jakoby zrychlovali (setkal jsem se s tim i uprostred tracku). Byly to tracky, ktere jsem si prehral z desek. U Beatportu jsem tento problem nemel.
Kdyz doslo na onu postizenou pasaz, tak vzdy dalo dost prace to ukocirovat a mohli jste pouzivat oci, usi, nos i hmat
Sotva jste to srovnali, tak se vam to zase za par sekund rozhodilo a museli jste to dorovnat uplne jinak a takto furt dokola dokud ona postizena pasaz neskoncila. Pote jiz vse jelo, tak jak ma.
Co se tyce detekce BPM, tak zde jsem nemel s Traktorem u tracku z Beatportu zadne problemy. Jedine co je nutne udelat, je zkontrolovat/nastavit spravne grid na prvni beat a pak v prubehu, pote phase meter funguje tak jak ma. Tracky nahrate z 12" (nebo tracky pochybneho puvodu) mivaji obcas problemy s presnosti mrizky a zde to chce trosku poladit. Odmenovam vam budiz to, ze budete moci resit srovnavani "rovne" MP3 namisto srovnavani ruznych anomalii vzniklych kolisanim gramofonu, spatnou komprimaci nebo nadprizenou moci. To zda to nekdo pude srovnavat podle oci, sluchu, hmatu apd. je predmetem jine diskuse (TETO DISKUSE:viewtopic.php?f=15&t=6414#p47708)
Kdyz doslo na onu postizenou pasaz, tak vzdy dalo dost prace to ukocirovat a mohli jste pouzivat oci, usi, nos i hmat

Co se tyce detekce BPM, tak zde jsem nemel s Traktorem u tracku z Beatportu zadne problemy. Jedine co je nutne udelat, je zkontrolovat/nastavit spravne grid na prvni beat a pak v prubehu, pote phase meter funguje tak jak ma. Tracky nahrate z 12" (nebo tracky pochybneho puvodu) mivaji obcas problemy s presnosti mrizky a zde to chce trosku poladit. Odmenovam vam budiz to, ze budete moci resit srovnavani "rovne" MP3 namisto srovnavani ruznych anomalii vzniklych kolisanim gramofonu, spatnou komprimaci nebo nadprizenou moci. To zda to nekdo pude srovnavat podle oci, sluchu, hmatu apd. je predmetem jine diskuse (TETO DISKUSE:viewtopic.php?f=15&t=6414#p47708)
Díky za cenné informace o VDJ i o Traktoru
Tak mě tak napadlo s tou synchronizací beatů, jak už se tady řešilo... V traktoru je v nastavení->transport->sync mode a tam lze nastavit TempoSync nebo BeatSync. Nebude pak fungovat po přepnutí na druhou možnost jako VDJ? Možná se pletu, je to jen můj názor.. Už mám zvládlý skoro všechno nastavení Traktoru, ale tohle mě dneska ještě vrtá hlavou....