Problemy s rusenim siti
Problemy s rusenim siti
Zdravim,
chtel jsem se zeptat zda je nejak mozne odstranit ruseni v siti.
Kdyz pripojim PC (ne notebook) do stejne faze jako napr stroboskop. Tak me zpusobi to ze se me odpojuje USB zvukovka (S4 kontroler). Musim ho vytahnout z USB a znovu zasunout. Pak naskoci bez problemu. Pravdepodobne pri vyboji to vysle nejaky ruseni do site a USB pak vysle nejaka nekorektni data a spadne to cely.
Da se tomuhle nejak predejit (krome zapinani pc do jine faze ? Ne vsude je to mozne)
Slysel jsem nazor ze by to teoreticky na notebooku melo byt bez problemu.
chtel jsem se zeptat zda je nejak mozne odstranit ruseni v siti.
Kdyz pripojim PC (ne notebook) do stejne faze jako napr stroboskop. Tak me zpusobi to ze se me odpojuje USB zvukovka (S4 kontroler). Musim ho vytahnout z USB a znovu zasunout. Pak naskoci bez problemu. Pravdepodobne pri vyboji to vysle nejaky ruseni do site a USB pak vysle nejaka nekorektni data a spadne to cely.
Da se tomuhle nejak predejit (krome zapinani pc do jine faze ? Ne vsude je to mozne)
Slysel jsem nazor ze by to teoreticky na notebooku melo byt bez problemu.
http://www.sound-agency.cz - Ozvučování, osvětlování aj.
Re: Problemy s rusenim siti
Jo, to se bohužel občas stává. Mně takto uměl po zapojení světla s transformátorem do stejné fáze jako stolní PC občas vytuhnout XP10 kontrolér v USB vstupu. Teď mám pro změnu notebook a Otus a podobný problém s vytuhnutím USB zvukovky v Otusu jsem zažil po připojení/zapnutí stroboskopu. Stává se to ale jenom někdy, takže se těžko laboruje s nějakým odrušením. Ono asi záleží i na elektrických rozvodech, jak je "tvrdá" síť. Pokoušel jsem se to řešit i dlouhou (20 m) smotanou prodlužovačkou před stroboskopem a měl jsem pocit, že to pomohlo, ale ruku bych za to do ohně nedal a na velkých akcích bych to určitě neriskoval. Tady se opravdu dá spoléhat jenom na oddělení fází - zvlášť zvuk a zvlášť světla, případně natáhnout k tomu rušícímu světlu - nejčastěji stroboskopu - zvlášť kabel z nějaké co nejvzdálenější zásuvky.
Mám tu i nějaké tovární odrušovací filtry na 230V, tak se s nimi zkusím příště před akcí trochu pohrát a pak napíšu, jestli to mělo nějaký vliv.
Mám tu i nějaké tovární odrušovací filtry na 230V, tak se s nimi zkusím příště před akcí trochu pohrát a pak napíšu, jestli to mělo nějaký vliv.
kup si zalozni zdroj, tim predejdes veskerymu bordelu ze site
Tak kdyby nejaky to APC pomohlo tak bych klidne do toho sel. Ale musim si byt 100% jisty.
pomuze urcite, pocitac jede z te baterie, ktera dava elektriku bez bordelu, pres eletrickou sit se to nabiji, jestli si chces bejt 100pro jistej, tak si to nekde puc, nebo si to kup pres eshop a jestli to nebude fungovat, tak do 14 dnu to muzes vratit
Zálošní UPS může možná pomoct, ale musí to být ta vyšší serverová řada, kde neustále jede střídač, co vyrábí 50 Hz a udržuje 230V na výstupu. U APC by to měla být minimálně řada typu Smart. Levné záložní zdroje propouštějí na výstup 230V přímo ze vstupu a jenom v případě výpadku se přepne relé a začne se teprve výstup napájet z baterie.
dik za upresneni, ja mam skusenost prave akorat s tema smartama, ze to ty nizsi rady nedovedou jsem nevedel
Tak základní řešení je rozdělit fáze. Zvuk a osvětlení zvlášť. Většinou je to potřeba i kvůli rozložení odběru.
Ale jak řiká Ludek. Levne UPS nemaji stridac aktivni při běžném provozu. Musí jít o topologii VFI. Více v textu z http://www.ups.cz/podpora/vyber-ups
"VFI (Voltage Frequency Independent) - napěťově a frekvenčně nezávislý (true on-line double conversion)
UPS, která zajišťuje napěťovou a frekvenční nezávislost ve všech režimech. V normálním (síťovém) režimu je vstupní napětí usměrněno a touto energií se napájí střídač. V případě potřeby jsou baterie dobíjeny. V zálohovacím režimu je napájen střídač z akumulátorů. Všechny UPS jsou vybaveny automatickým by-passem. Základním znakem těchto UPS je trvalá napěťová a frekvenční nezávislost na vstupním napětí (mimo režim by-pass). UPS umožňují mimořádně přesnou stabilizaci výstupního napětí a kmitočtu. Střídač je trvale v provozu a energie přechází dvěma přeměnami AC/DC/AC - což je někdy uváděno jako dvojí konverze. UPS VFI odstraňuje tyto nedostatky : výpadek proudu, napěťové rázy, pokles napětí, podpětí, přepětí, rušení (šumy), transientní zkreslení, frekvenční kolísání, harmonické zkreslení"
Pochopitelně budou tyhle dražší.
Ale jak řiká Ludek. Levne UPS nemaji stridac aktivni při běžném provozu. Musí jít o topologii VFI. Více v textu z http://www.ups.cz/podpora/vyber-ups
"VFI (Voltage Frequency Independent) - napěťově a frekvenčně nezávislý (true on-line double conversion)
UPS, která zajišťuje napěťovou a frekvenční nezávislost ve všech režimech. V normálním (síťovém) režimu je vstupní napětí usměrněno a touto energií se napájí střídač. V případě potřeby jsou baterie dobíjeny. V zálohovacím režimu je napájen střídač z akumulátorů. Všechny UPS jsou vybaveny automatickým by-passem. Základním znakem těchto UPS je trvalá napěťová a frekvenční nezávislost na vstupním napětí (mimo režim by-pass). UPS umožňují mimořádně přesnou stabilizaci výstupního napětí a kmitočtu. Střídač je trvale v provozu a energie přechází dvěma přeměnami AC/DC/AC - což je někdy uváděno jako dvojí konverze. UPS VFI odstraňuje tyto nedostatky : výpadek proudu, napěťové rázy, pokles napětí, podpětí, přepětí, rušení (šumy), transientní zkreslení, frekvenční kolísání, harmonické zkreslení"
Pochopitelně budou tyhle dražší.
tak to je podstatne drazsi reseni. Doufam ze existuje nejaky levnejsi. Zajimalo by me jak se budou chovat levne filtry v hodnote okolo 200
vždy je lepšie potlačiť zdroj rušenia ako sa proti nemu brániť - t.j. zabudovať tie filtre do toho stroboskopu alebo všeobecne k zdroju rušenia. Samozrejme bude potrebný aj filter priamo k notebooku. pozrite si ponuku firmy es-ostrava.cz a teraz už stačí len nejaké správne vybrať, najlepšie samozrejme tie, čo majú najväčší útlm a splňujú požiadavku na veľkosť odoberaného prúdu daným zariadením.
Riešením by mohlo byť aj oddelovacie trafo 230/230V a prípadne kondenzátory väčšej kapacity (10m) zapojené do série pred to trafo, pre potlačenie JS zložky. Myslím že pri použití všetkých opatrení, musí byť pokoj.
Riešením by mohlo byť aj oddelovacie trafo 230/230V a prípadne kondenzátory väčšej kapacity (10m) zapojené do série pred to trafo, pre potlačenie JS zložky. Myslím že pri použití všetkých opatrení, musí byť pokoj.