Problemy s rusenim siti

Diskuze o DVS produktech a DJ MIDI kontrolerech.
Odpovědět
jasin755
Příspěvky: 43
Registrován: 30 lis 2010 16:09

Problemy s rusenim siti

Příspěvek od jasin755 » 20 bře 2011 11:37

Zdravim,
chtel jsem se zeptat zda je nejak mozne odstranit ruseni v siti.
Kdyz pripojim PC (ne notebook) do stejne faze jako napr stroboskop. Tak me zpusobi to ze se me odpojuje USB zvukovka (S4 kontroler). Musim ho vytahnout z USB a znovu zasunout. Pak naskoci bez problemu. Pravdepodobne pri vyboji to vysle nejaky ruseni do site a USB pak vysle nejaka nekorektni data a spadne to cely.
Da se tomuhle nejak predejit (krome zapinani pc do jine faze ? Ne vsude je to mozne)

Slysel jsem nazor ze by to teoreticky na notebooku melo byt bez problemu.
http://www.sound-agency.cz - Ozvučování, osvětlování aj.

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od Ludek » 21 bře 2011 01:51

Jo, to se bohužel občas stává. :( Mně takto uměl po zapojení světla s transformátorem do stejné fáze jako stolní PC občas vytuhnout XP10 kontrolér v USB vstupu. Teď mám pro změnu notebook a Otus a podobný problém s vytuhnutím USB zvukovky v Otusu jsem zažil po připojení/zapnutí stroboskopu. Stává se to ale jenom někdy, takže se těžko laboruje s nějakým odrušením. Ono asi záleží i na elektrických rozvodech, jak je "tvrdá" síť. Pokoušel jsem se to řešit i dlouhou (20 m) smotanou prodlužovačkou před stroboskopem a měl jsem pocit, že to pomohlo, ale ruku bych za to do ohně nedal a na velkých akcích bych to určitě neriskoval. Tady se opravdu dá spoléhat jenom na oddělení fází - zvlášť zvuk a zvlášť světla, případně natáhnout k tomu rušícímu světlu - nejčastěji stroboskopu - zvlášť kabel z nějaké co nejvzdálenější zásuvky.
Mám tu i nějaké tovární odrušovací filtry na 230V, tak se s nimi zkusím příště před akcí trochu pohrát a pak napíšu, jestli to mělo nějaký vliv.

honcka
Příspěvky: 1912
Registrován: 09 dub 2009 14:11

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od honcka » 21 bře 2011 11:27

kup si zalozni zdroj, tim predejdes veskerymu bordelu ze site
2*T 1210MK2,PIO707,MV Cross,Dell Vostro-MacOS

jasin755
Příspěvky: 43
Registrován: 30 lis 2010 16:09

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od jasin755 » 21 bře 2011 14:57

Tak kdyby nejaky to APC pomohlo tak bych klidne do toho sel. Ale musim si byt 100% jisty.
http://www.sound-agency.cz - Ozvučování, osvětlování aj.

honcka
Příspěvky: 1912
Registrován: 09 dub 2009 14:11

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od honcka » 21 bře 2011 17:15

pomuze urcite, pocitac jede z te baterie, ktera dava elektriku bez bordelu, pres eletrickou sit se to nabiji, jestli si chces bejt 100pro jistej, tak si to nekde puc, nebo si to kup pres eshop a jestli to nebude fungovat, tak do 14 dnu to muzes vratit
2*T 1210MK2,PIO707,MV Cross,Dell Vostro-MacOS

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od Ludek » 21 bře 2011 21:11

Zálošní UPS může možná pomoct, ale musí to být ta vyšší serverová řada, kde neustále jede střídač, co vyrábí 50 Hz a udržuje 230V na výstupu. U APC by to měla být minimálně řada typu Smart. Levné záložní zdroje propouštějí na výstup 230V přímo ze vstupu a jenom v případě výpadku se přepne relé a začne se teprve výstup napájet z baterie.

honcka
Příspěvky: 1912
Registrován: 09 dub 2009 14:11

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od honcka » 21 bře 2011 22:03

dik za upresneni, ja mam skusenost prave akorat s tema smartama, ze to ty nizsi rady nedovedou jsem nevedel
2*T 1210MK2,PIO707,MV Cross,Dell Vostro-MacOS

BlueFox
Příspěvky: 21
Registrován: 03 bře 2011 09:54

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od BlueFox » 22 bře 2011 11:26

Tak základní řešení je rozdělit fáze. Zvuk a osvětlení zvlášť. Většinou je to potřeba i kvůli rozložení odběru.

Ale jak řiká Ludek. Levne UPS nemaji stridac aktivni při běžném provozu. Musí jít o topologii VFI. Více v textu z http://www.ups.cz/podpora/vyber-ups

"VFI (Voltage Frequency Independent) - napěťově a frekvenčně nezávislý (true on-line double conversion)
UPS, která zajišťuje napěťovou a frekvenční nezávislost ve všech režimech. V normálním (síťovém) režimu je vstupní napětí usměrněno a touto energií se napájí střídač. V případě potřeby jsou baterie dobíjeny. V zálohovacím režimu je napájen střídač z akumulátorů. Všechny UPS jsou vybaveny automatickým by-passem. Základním znakem těchto UPS je trvalá napěťová a frekvenční nezávislost na vstupním napětí (mimo režim by-pass). UPS umožňují mimořádně přesnou stabilizaci výstupního napětí a kmitočtu. Střídač je trvale v provozu a energie přechází dvěma přeměnami AC/DC/AC - což je někdy uváděno jako dvojí konverze. UPS VFI odstraňuje tyto nedostatky : výpadek proudu, napěťové rázy, pokles napětí, podpětí, přepětí, rušení (šumy), transientní zkreslení, frekvenční kolísání, harmonické zkreslení"

Pochopitelně budou tyhle dražší.

jasin755
Příspěvky: 43
Registrován: 30 lis 2010 16:09

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od jasin755 » 22 bře 2011 21:20

tak to je podstatne drazsi reseni. Doufam ze existuje nejaky levnejsi. Zajimalo by me jak se budou chovat levne filtry v hodnote okolo 200
http://www.sound-agency.cz - Ozvučování, osvětlování aj.

DJ_Bobis
Příspěvky: 10
Registrován: 24 úno 2011 00:21

Re: Problemy s rusenim siti

Příspěvek od DJ_Bobis » 22 bře 2011 23:46

vždy je lepšie potlačiť zdroj rušenia ako sa proti nemu brániť - t.j. zabudovať tie filtre do toho stroboskopu alebo všeobecne k zdroju rušenia. Samozrejme bude potrebný aj filter priamo k notebooku. pozrite si ponuku firmy es-ostrava.cz a teraz už stačí len nejaké správne vybrať, najlepšie samozrejme tie, čo majú najväčší útlm a splňujú požiadavku na veľkosť odoberaného prúdu daným zariadením.
Riešením by mohlo byť aj oddelovacie trafo 230/230V a prípadne kondenzátory väčšej kapacity (10m) zapojené do série pred to trafo, pre potlačenie JS zložky. Myslím že pri použití všetkých opatrení, musí byť pokoj.

Odpovědět