Motorizované pitch fadery u midi kontrolérů

Diskuze o DVS produktech a DJ MIDI kontrolerech.
Odpovědět
DJ Baflek

Motorizované pitch fadery u midi kontrolérů

Příspěvek od DJ Baflek »

Zdravím všechny nadšence midi kontrolérů,
dovolím si zde položit jednu otázku, na kterou, pokud máte odvahu, prosím odpovězte :D
Prakticky od samotného vzniku midi kontrolérů tyto hračky bedlivě sleduji a rád používám při pouštění písniček.
Za těch cca 15 let existence prodělal tento typ přehrávače logicky jistý vývoj. Počínaje tím, že kontroléry začaly mít svoji vlastní zvukovou kartu (ano zní to neuvěřitelně, ale vždy tomu tak nebylo a člověk byl nucen kromě kontroléru zakoupit i externí zvukovou kartu), až po dnešní čtyřkanálové ALL-IN-ONE kousky. Vždy mě potěší nějaká nová vychytávka jako např. posledně - motorizovaná jog kola u kontroléru NATIVE INSTRUMENTS Traktor Kontrol S4 MK3 (i když to není zcela první kontrolér s touto funkcí, viz Numark NS7).
Jak píši, kontroléry jsou v dnešní době téměř dokonalé stroje, proto mě udivuje fakt, že žádného výrobce ještě nenapadlo zakomponovat do svých výrobků motorizované pitch fadery na změnu BPM. Byla by to pro ně investice maximálně o pár set korun navíc.

Třeba mi to nějak vyvrátíte, ale moje zkušenost je taková, že pokud přehrávané skladbě změním BPM pomocí pitch faderu na kontroleru a po jejím přehrání do stejného přehrávače nahraji píseň jinou, tak se bohužel pitch fader automaticky nepřizpůsobí aktuálnímu songu. Člověk musí BPM nové písničky pitch faderem ručně "najet" (zpravidla do středové výchozí pozice pich stupnice) a teprve potom může začít pracovat s tempem nové skladby... Naproti tomu by motorizované fadery s nahráním nového songu automaticky zaujaly výchozí pozici. Asi se to bude zdát většině lidem jako prkotina, ale říkám si, že už by to dnešní kontroléry mohly umět. Ještě dodám, že používám VirtualDj.

Nebo se pletu a už takový kontrolér na trhu je, jen o tom nevím? Co si o tom myslíte, taky by vám tato technická vychytávka usnadnila hraní?

Odpovědět