jako DJe mě vždycky štvalo, že většina DJ softwaru a hardwaru nemá (buďto dobře, nebo vůbec) fungující autogain funkci. Jako side projekt jsem proto začal vyvíjet nástroj GainSync, který mi při přípravě setu pomáhal tenhle problém řešit.
GainSync normalizuje hlasitosti tracků takovým způsobem, aby jejich nejenergičtější části (typicky dropy) hrály u všech stejně hlasitě. Díky tomu už pak stačí dát gainy všech kanálů na stejnou úroveň a během hraní na ně není potřeba dál sahat.
Algoritmus funguje na základě analýzy struktury skladeb společně s měřením jejich hlasitosti pomocí LUFS, jednotky vyjadřující vnímání hlasitosti člověkem. Výsledná normalizace je tedy přesná a transparentní, aniž by docházelo k použití jakékoli komprese či limitace audio signálu.
GainSync byl původně jen osobní projekt, ale nakonec jsem se z něj rozhodnul udělat plnohodnotný produkt, který snad pomůže i dalším DJům. Pokud vás můj program zaujal, budu rád za jakýkoli feedback nebo nápady.
GainSync je pro Windows a je možné vyzkoušet si ho zdarma na 30 dní bez registrace. Plná verze potom stojí 14.99€.
https://www.gainsync.net