Behringer Unike NU 6000
-
Behringer Unike NU 6000
Dobrý deň, ako mám zapojiť 2 subwoofery 18 sound 500/8 ohm do zosilňovača behringer inuke nu 6000, nakoľko tento zosik má aj crosover a teda ak prepnem crosover na lf/hf 100hz, píše že do kanálu b ide lf na 2+ a 2- a teda či to isté ide aj do kanálu a 2+ 2-?
Re: Behringer Unike NU 6000
Pozor na vystupe spakon (konetor) označený ch b je zapojeny 1+ 1- pre ch b, na vystupe ch a je 1+ 1- pre kanal ch a a pre ch b 2+ 2- ( to je prepojene na speakon ch b 1+ 1- využivá sa to napr. pri bi amp reproboxe aby nemuseli byť 2 kable a 2 konektory ale 1 4žilovy kábel a dva 4-pólové konektory) . Ja by som paralelne zapojenie riešil skôr prepojenim subbasov medzi sebou z jedneho do druheho. Inač musíš vyrábať neštandardný kábel na jenom konci 1+ 1- na druhom 2+ 2- na pripojenie do zosilu na ch a (upozorním aj na to že existujú aj 2-pólové speakon konektory, ten sa nedá použiť, musí sa použiť 4-pólový a 1+ a 1- nepripájať) ten si musiš označiť (alebo aj použiť inú farbu) a nezapojiť naopak resp. inde, ale dakde inde použiť lebo v lepšom prípade to nebude hrať, v horšom môžeš spraviť pruser. ešte lepší spôsob by bol vykašľať sa na použitie vstavaného filtra, použiť extrerný crossover/DPS zapojiť to klasicky mix->crossover LOW -> zosil subbas, crossover High -> zosil satelity pre každý kanál. Týmto zapojení sa lepšie využije výkon zosilňovača, bude menej namáhaný a mal by mať lepšie dynamické parametre.
-
Ďakujem za odpoveď, najprv som to mal prepojené tak že som si kúpil 4 pin a suby mám z paralel výstupom čiže to tak hralo ale ten crosover stojí na prd tak som si kúpil od známeho jblm552 crosover aj kvôli tomu že satelity nemajú orezávanie spodného pásma aj ked sú aktívne, konkrétne db arena 510dx, ta sa chcem spýtať tento setup z 2 submi každý jeden sub 100db ctilivosť 500wrms a tie dva satelity zahrajú aj vonku ako tak či už skôr ísť do 710 lebo mám na výber za 350 eur 510 a za 420 710 alebo ísť do niečoho iného lebo do teraz som mal od thomana the box dps a tie mänšie akcie aj vonku zvládli bez subov či tie db nebudú slabšie, thoman vraj 400w rms basak a 45wrms výška ale repro majú asi nižšiu citlivosť ako db, v thoman 96/108 a v db podľa mňa bude viac tak to hlasitosťou môže byť rovnaké a tie satelity pôjdu od 100hz cca alebo vyššie podľa potreby, ale max 120hz
Sorry že odpovedám neskoro, nevšimol som si nový príspevok. Predpokladám že máš DB Opera 510DX nie Arena (tie sú iná séria inač značené a pasívne) je to na najslabší variant z rady opera, zvukovo OK, výkonovo slabšie. Zaujímavé že o ešte niekde majú na predaj lebo sa už asi 2 roky nerobia. Ten 18Sound 500/8ohm máš aký 15" 15W500 alebo 18" 18W500? Tak či onak je výkonovo primerane k 510DX, 18 by zvládli aj mierne silnejší satelit. Citlivosť repro pri subase nie je až taký zásadný parameter, nakoľko je udávaný pre frekvenciu, na ktorej sa to normálne nepoužíva, paradoxne mám skúsenosť, že práve repra z nižšou citlivosťou na tých spodných basoch hrajú viac, napr. B&C 18PS100 veľa ľudí odpíše pre citlivosť iba 95dB/w/m a v skutočnosti ten repro hrá celkom slušne (vzhľadom k cene). Pokiaľ chceš aby to hralo aj bez sbbasu tak skôr voliť 12" veľkosť. The box dsp mňa osbne nenadchli aj keď sú použiteľné (konkurencia behringeru či db b-hype), keď to porovnám s inými sériami od nich, tak na staršu Pyrit a TA to nemá, s Achat duplom nejde zrovnať. DSP chápem to ako mierne lepšieho nástupcu slabšej série CL a staršej PA ***A čo bola nič moc, navyše to dps príliš veľa korekcií nedovoľuje iba presety. Porovnanie basov vyžarenách satelitmi je pomerne ťažké, tie lacnejšie boxi majú často pocitovo viac basov aj z dôvodu, že podstatne menej hrajú na stredoch a výškach t.j. hrajú viac vyrovnane, kdežto značkové výrobky tlačia skôr na čim vyššiu celkovú hlasitosť a stredovýšky to hrá podstatne viac než basy.