Ahoj, dovolte abych téma oživil

Mám otázku týkající se harmonického mixování a nerad bych kvůli ní zakládal novou diskuzi.
Jsem začínající a pokaždé, když narazím na něco co by mohlo mixování ulehčit tak se ve mě spouští takové vnitřní dilema

"Mám to dělat? Nemám to dělat?" Bude to stále kvalitní?" Nebo to bude z Wishe?"

. Posledně jsem narazil na beat sync, z počátku jsem byl nadšený, že něco takového existuje. Bylo to MNOHONÁSOBNĚ JEDNODUŠŠÍ! A to byl ten problém..

Přestalo mě to bavit, vytratilo se kouzlo, náplň z mixu, právě proto, jak jednoduché to najednou bylo. Tak jsem se hezky zase vrátil k tomu co mě naučila kamarádka v základu a beat sync nechal nadobro neaktivní. Teď když se povede přechod, je to jako když se mi před pár lety povedl první oblouk na Snowboardu.

. Nepopsatelný pocit, o který bych se nerad připravil.
No jo... Jenomže jsem narazil na mix in key a tam je to s mým myšlenkovým procesem krapet složitější.
Nemám totiž pocit, že bych si vyložené mix ulehčil. Je to pro mě v začátcích stále takové to stihnout správně postup a udělat přechod.
Souhlasím s tím, že by člověk měl skladbu mixu spíše procítit a nenechávat program aby to dělal za něj. Opět se, mám dojem, člověk připravuje o nějaký proces tvorby, který může být velice naplňující.
Moje otázka zní: Co když je to ale naopak? (Prosím kdybych napsal blbost, pořádně mi to vraťte ať si to pamatuju a něco se přiučím.

) Dejme tomu, že jsem si poskládal playlist, seřadil tracky tak jak bych si představoval mix, zkusil je zahrát, následně doupravil pořadí a s výsledným mixem jsem spokojený. Když dál přemýšlím o daném mixu, napadne mě, že bych mohl zkusit ho zahrát s aktivní key synchro. (i přesto, že původně třeba nezněl špatně). Zahraju mix s key sycnhro a zjistím, že nikde nezpívají chupmunkuvé

a, že mix zní taky dobře, ne li lépe. Key sync jsem tedy využil jako takovou třešničku na dortu a zároveň ale zachoval proces tvorby mixu a měl i prostor pro cítění. Je tohle špatně? A pokud ano tak proč?
Děkuji za každý názor.