dmx , ako na to

Odpovědět
johnny
Příspěvky: 305
Registrován: 20 říj 2010 20:31

dmx , ako na to

Příspěvek od johnny »

nazdar hošani, kupil som si 4 ks scenerov eurolite TS 5, planujem kupit ovladac Eurolite DMX Operator 192 , s DMX nemam ziadne skusenosti, zaujmalo by ma ako to funguje, a kolko dmx kablov potrebujem, od pultu to bude k traverzom cca 10m a a svetla budu od seba tak 1m zhruba, chcel by som s nim ovladat aj laseri, mam laserworld el 400 gry, a budem mat 2 ks laserworld el 100 G,vsetky s DMX, ako to ponapajat ?? treba tahat kable zvlast k laserom a aj ku scenerom ?
2 pioneer cdj 350, pioneer djm 300, stanton t 80,pioneer efx 500

Uživatelský avatar
atlon
Příspěvky: 862
Registrován: 04 bře 2008 13:30

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od atlon »

sorry, ale taketo ovladace su najhorsie co moze byt na DMX ( to je moj nazor, neukamenujte ma hned, mam zato nieco odsvietene :wink: ) na DMX je jednoznacne najlepsie PC s hardwarom a softwarom. a este najôepsie je mat samostatne na scany a ostatne svetla a samostatne na laser.

k tomu zapojeniu, nemusis tahak zvlast kable scany, zvlast lasery, ale - pult - scan-scan-scan-scan-laser-laser laser. len si budes musiet nastavit adresy jednotlivych svetiel, signal si ich uz potom najde :wink: a este do posledneho svetla sa pripaja 120 ohm-ovy odpor (neviem teraz presne ci je ta hodnota spravna)

johnny
Příspěvky: 305
Registrován: 20 říj 2010 20:31

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od johnny »

aha, ako sa nastavuju tie adresy ??a ako to je s tym odporom ? som pojazdny DJ,radsej kupim DMX pult za 110E, ako tahat zo sebou vzdy notak z softverom, za mnohonasobne viacej
2 pioneer cdj 350, pioneer djm 300, stanton t 80,pioneer efx 500

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od Ludek »

DMX terminátor - do 3 pinového konektoru (samce) mezi piny 2 a 3 vletuješ 120 Ohmovy odpor a pak ho prostě zastrčíš do posledního DMX světla v řadě. Na 99 procent to bude fungovat i bez něho, ale jistota je jistota, zejména pokud máš ty kabely celkově delší než jenom několik metrů.

DMX adresa - každé světlo má určitý počet DMX kanálů, kde každý kanál ovládá něco jiného (jas žárovky, motor zrcátka, barvu). Takže pokud má první světlo např. 4 DMX kanály, nastavíš mu adresu 1 (vzadu přepínači, nebo na displeji) a další světlo nastavíš na adresu 5 atd....
Potom první světlo ovládáš prvními čtyřmi fadery na ovladači, od pátého faderu ovládáš další světlo atd....

Uživatelský avatar
atlon
Příspěvky: 862
Registrován: 04 bře 2008 13:30

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od atlon »

Ludek píše:DMX terminátor - do 3 pinového konektoru (samce) mezi piny 2 a 3 vletuješ 120 Ohmovy odpor a pak ho prostě zastrčíš do posledního DMX světla v řadě. Na 99 procent to bude fungovat i bez něho, ale jistota je jistota, zejména pokud máš ty kabely celkově delší než jenom několik metrů.
dobre sa mi marilo :wink:
johnny píše:aha, ako sa nastavuju tie adresy ??a ako to je s tym odporom ? som pojazdny DJ,radsej kupim DMX pult za 110E, ako tahat zo sebou vzdy notak z softverom, za mnohonasobne viacej
a prave preto by som to riesil cez soft, kedze miesta kde hras, nie su rovnake a tie programy musis riesit priamo na mieste. cez soft to mas mozno dve minutky, cez ovladac , zavisi od toho ako ho zmaknes od 15 min do 2 hodin.
zo softom sa ti nemoze stat ze ti svetla budu svietit "mimo" :wink:


Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od Ludek »

Dobré DMX programy jsou i zadarmo. Já používám http://www.freestylerdmx.be/ Mám to softwarově provázané s Virtual dj a přepíná se to přesně podle rytmu. 8)


Uživatelský avatar
atlon
Příspěvky: 862
Registrován: 04 bře 2008 13:30

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od atlon »

ono ked si to tak vezmes, skoro vsetky softy su free, len bez prevodnika funguju len ako demo verzia , cize sa nedaju ovladat svetla :wink:
aspon ten light jockey som mal tak, doma demo verziu - plne funkcnu z ich stranky, kde som si vytvoril sceny a programy na svetla, nahral na kluc a v klube prehral do ofic verzie , kde bol uz aj DMX prevodnik k nemu a fungovalo to

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: dmx , ako na to

Příspěvek od Ludek »

Freestyler je ale opravdu free, podporuje více než 15 různých DMX převodníků, zatímco tyto ostatní programy fungují jenom s tím jedním, koupeným za těžké peníze od autora programu. :) Já mám k němu http://dmx512.svetla.org/dmxpipe.htm , ale fungoval by i s převodníkem za pár set korun někde z Aukra nebo z bazaru.

Odpovědět