Pioneer INTERFACE 2

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Pioneer INTERFACE 2

Příspěvek od pixel »

Zvuková karta pro gramofony i CD přehrávače, aneb DVS pro Rekordbox.
8. 3. 2018

Systémů DVS se v horizontu 15 letech zrodilo hned několik od různých renomovaných firem. Průkopníkem byl Stanton se svým Final Scratch, což byl systém, který jako první umožňoval spojit analogový svět s digitálními technologiemi. Jednalo se o první zvukovou kartu, která uměla zpracovat audio signál z gramofonové desky, který nesl časovou informaci o právě přehrávaném časovém úseku (tzv. Timecode), odtud označení DVS - Digital Vinyl System. První verze běžela na dedikované verzi operačního systému Linux, ve které byl spuštěn jen FS. Nicméně byla to první vlašťovka a další verze a varianty již běžely pod Windows a jejich instalace byla o poznání jednodušší. Za nějakou dobu se objevily produkty od dalších firem jako je Denon, Native Instruments a samozřejmě Serato. Pioneer dlouhou dobu na tento princip nereflektoval. Jedním ze zlomových bodů, který tento přistup změnil, bylo představení gramofonu PLX-1000, druhým pak příchod Rekordboxu s Performance funkcí. Ta posunula tento program z pouhého analyzéru skladeb do světa digitálního DJingu. Zvuková karta INTERFACE 2 tedy přirozeně doplnila skupinu zařízení, která mohou tyto možnosti využívat.
Obrázek
Popis a funkce
Jedná se o dvoukanálouvou vstupně-výstupní katru, která je připojena k počítači pomocí USB rozhraní. S rozlišením 24 bit, vzorkovací frekvencí 96 kHz a odstupem s/š Phono 100 dB / Line 103 dB se jedná velmi slušné zvukové zařízení, které může sloužit ve dvou režimech. Po nainstalování příslušných ovladačů (macOS/Windows) ji lze použít jako univerzální zvukovou kartu, třeba pro Ableton, nebo ji budeme využívat jako DVS/DDJ rozhraní pro Rekordbox v Performance režimu. Vstupním analogovým signálem může být jak gramofon, tak i linkový signál z CD přehrávače. Je samozřejmě nutné upravit citlivost. Přepínač pro volbu úrovně signálu se nachází na stejně straně jako vstupní RCA konektory. Volba Phono/Line je společná pro oba vstupy - nelze tedy v jednom kanálu hrát z vinylu a v druhém z CD. Ve stejné části je ještě napájecí konektor a zemnící svorka. Na druhé hraně jsou výstupní RCA a USB konektor. Po zapnutí do napájení se zvuková karta chová jako průchozí (režim THRU).
Obrázek
Testování
Pro testování jsem použil Rekordbox v. 5.1.1., kde je nutné zadat licenční čísla pro DJ a DVS funkci - ta jsou součástí dodávky INTERFACE 2. V nastavení této aplikace se nachází záložka určená pro nastavení zvukové karty, kde lze kontrolovat a případně měnit intenzitu vstupního signálu. Toto nastavení je velmi důležité zejména při použití vinylu. Signál je závislý na použité přenosce, jejím stáří a kvalitě a dalších mnoha faktorech. Já jsem zvolil automatické nastavení, tak aby si aplikace sama přizpůsobila zesílení podle potřeby. To je vše, co je nutné provést z hlediska nastavení a můžeme začít hrát. Rekordbox je samozřejmě nutné přepnout v horním levém rohu do Performance režimu. Na obrazovce jsou vidět dva nebo čtyři přehrávače (samozřejmě stačí režim 2Deck). Oba dva deck moduly mají v základu nastavený režim Internal (rozbalovací nabídka v horní pravé části od „desky“). Po připojení zvukové karty se přidá jedna volba do nabídky a tou je režim bez vnějšího řízení a signál je průchozí - THROGH. Abychom mohli používat ovládání z vinylu, je nutné vybrat ABSOLUTE (skutečná pozice ve skladbě na desce odpovídá skutečné časové pozici přehrávání ve skladbě) a nebo RELATIVE (jedná se o inkrementální způsob - přehráváním můžeme začít například od prostředku stopy na desce). Na horní hraně se nacházejí LED indikátory signálu (zelená), napájení (bíla) a USB konektivity (modrá).
Obrázek
Obrázek
Pro testování jsem použil Mac Book Pro 2013 s OSX 10.10.4 Yosemitte s procesorem i7, na kterém jsem měl předchozí verzi Rekordboxu určenou převážně pro exportování. Pro použití INTERFACE 2 je nutné stáhnout verzi 5, která ale nenahradí stávající nižší verze, ale pouze se přidá. Instalace proběhla bez jakýchkoliv problémů včetně ovladačů (nutné stáhnout zvlášť ze stránek Pioneer). Původní databáze skladeb se přenesla do nové verze a to je jedna z velkých předností této koncepce. Využití jedné aplikace pro export skladeb pro CDJ, pro kontroléry a pro DVS taktéž - práce s jednou databází skladeb a s playlisty, na které jsem zvyklý. Pro vše jeden program, u kterého se jen přepne režim. Další výhodou je jednoznačné chování karty po zapnutí, bez připojeného USB - je vždy v režimu Through. Díky tomu je možné zapojit si zařízení před začátkem akce a vyhnout se tak „nedrátovávání“ těsně před začátkem vystoupení. INTERFACE 2 jsem mohl vyzkoušet v reálném prostředí klubu jak s gramofony, tak i s CD přehrávači, kdy řídící zvukovou stopu/skladbu lze stáhnout jako WAV soubor ze stránek výrobce.

Rekordobox umožňuje přehrávat i video soubory, pokud máme aktivní Rekordbox Video licenci. Testoval jsem chování při přehrávání videoklipů ve formátu MP4 s rozlišením FullHD a vše běželo naprosto bez problémů včetně scratchování, backspinu atd.
Obrázek
Závěr
Dle mého názoru se jedná o povedený kousek hardware, který je díky své dostupnosti určen nejenom pro ostřílené DJs a nemám co bych vytknul. Za velmi praktické považuji plastové „háčky“, za které je možné zachytit USB a napájecí kabel a jsou tak mechanickou pojistkou proti vytržení. Jako ideální doplněk k této sestavě považuji Pioneer DDJ-XP1, což je performance kontrolér. Jedná se vlastně o doplňující ovladač k Rekordboxu, který by v tomto případě umožnil jednoduchý přistup ke smyčkám a efektům. Dalším prvkem, který by mohl být velmi zajímavý jako rozšíření funkce, je modul Pioneer RB-DMX1, který je pro změnu určen pro řízení světel po DMX protokolu opět z Rekordboxu.

Výrobce: Pioneer
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.

Václav Klouda

Odpovědět