Pioneer DJ XDJ-RR

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Pioneer DJ XDJ-RR

Příspěvek od pixel »

Profesionální All-in-one konzole pro DJ.
7. 1. 2019

Firma Pioneer DJ je jedním z vedoucí leaderů na trhu s vybavením pro DJ. Je velmi uznávanou značkou a jejich výrobky jsou oblíbené hlavně u profesionálních hráčů. Její portfolio je velmi obsáhlé a pokud by si chtěl DJ pořídit vybavení jen od značky Pioneer, tak nalezne vše na co si vzpomene. Od přehrávačů počínaje, přes mixery, gramofony, sluchátka až po kompletní PA systém. Mezi výrobky firmy Pioneer nalezneme i ovládací kontroléry pro DJ programy. Ty mají jednu nevýhodu, že jsou odkázány na hraní z počítače, na rozdíl od přehrávačů, u kterých stačí přijít s USB Flash pamětí a rovnou hrát. Proto se ve firmě Pioneer zrodil systém All-in-one, tedy vše v jednom. To znamená přehrávače, mixer i kontrolér v jednom balení. V minulosti firma Pioneer už takové systémy nabízela a jejich nejnovější přírůstek se jmenuje XDJ-RR.

Pioneer XDJ-RR je dvoukanálový systém typu “vše v jednom", který dovoluje samostatný provoz z USB disků, tak také z počítače a dokonce je i kombinovat. V podstatě se jedná o levnějšího sourozence velké konzole Pioneer XDJ-RX2. RR sice přišlo o pár ovládacích prvků a dotykový displej, ale zato je o trochu menší a lehčí. Jinak jsou si obě konzole velice podobné, a kdo zná i profesionální přehrávače řady NXS bude si s XDJ-RR připadat jako doma.
Obrázek
Popis
Mechanické provedení konzole Pioneer XDJ-RR je na velmi vysoké úrovni a odpovídá cenové kategorii, do které je zařazen. Skelet tvoří odolný plast, který se také podílí na velmi nízké váze konzole. Všechny hlavní přípojné konektory jsou vyvedeny na zadním a předním panelu. Přední panel obsahuje sluchátkový výstup a přepínač pro charakteristika crossfaderu. Na zadním panelu jsou všechny audio vstupy a výstupy.

Na první pohled je konzole rozdělena na několik funkčních sekcí. Jsou to dva přehrávače, jeden mixér, USB sekce, mikrofonní část, sekce displeje, průzkumníka a ovládací sekce. Rozložení ovládacích prvků na přehrávačích je stejné jako u hardwarového přehrávače NXS a uživatel se určitě neztratí v jeho ovládání. Středobodem je obrovská plotna, která má lehce tužší chod a je citlivá na dotek. Může pracovat ve dvou režimech standardní je jako Pitch Bend, otočením se zrychluje nebo zpomaluje hudební stopa. Po přepnutí tlačítkem Vinyl přechází do funkce Scratch. Zde pracuje jako skrečovací plotna, ale jen pokud jsou prsty na vrchním kovovém povrchu. Pokud se uživatel dotýká plastových boků plotny, funguje stejně jako ve standardním režimu.

U přehrávačů najdeme několik tlačítek, které mohou přiřadit body pro smyčku. Jsou zde tlačítka pro rychlé přetáčení na vyhledávání určitého místa v tracku, tlačítka pro procházení písniček ve vybraném seznamu a nesmí chybět tradiční dvojice Play a Cue. Ve spodní části přehrávačů jsou umístěna čtyři Performance tlačítka, které mohou fungovat jako Hot Cue, Beat Loop, Slip Loop nebo Beat Jump. Z celkového počtu čtyř tlačítek se pomocí funkce Shift může stát dvojnásobek pro všechny Performance módy. V pravé části přehrávačů jsou umístěny slidery pro zrychlování nebo zpomalování skladby, zde označené jako Tempo, což je vlastně logické označení protože označení Pitch, které pochází z gramofonů vlastně v dnešní době na digitálních přehrávačích už neplatí. Dnes zrychlení nebo zpomalení skladby většinou nepřelaďuje, ale pouze zrychluje nebo zpomaluje tempo skladby. Rozsah změny tempa je možné nastavit pomocí samostatného tlačítka na 6, 10 nebo 16%. Pro propojené přehrávače je samozřejmostí nastavení synchronizace. Každý přehrávač může být zvolen jako master a druhý se podle něj synchronizuje. Funguje to jak při přehrávání z počítače, tak také z USB pamětí.
Obrázek
Sekce mixéru nabízí dva kanály pro první a druhý přehrávač. Každý má k dispozici nastavení citlivosti tedy Trim, třípásmový ekvalizér s regulací výšek, středů a basů. Na kanálech je i efektový potenciometr pro míchání zvolených efektů a fader pro zesílení skladby. Samozřejmostí je i crossfader mezi kanály, který má krásně volný chod a přepínatelnou charakteristiku.

Samostatný kanál má linkový AUX vstup umístěný na zadním panelu konzole v podobě dvou RCA konektorů. Na mixeru je možné AUX vstup vypnout nebo přepínat vstupní úroveň mezi linkou a sluchátkové výstupy mobilních zařízení jako je telefon nebo mp3 přehrávač. Regulace hlasitosti je zde pomocí otočného potenciometru.

Sluchátkový výstup je vyveden na předním panelu konzole a je v podobě dvou konektorů. Uživatel má na výběr z 6,3mm nebo 3,5mm konektoru. Oba dva obsahují shodný výstupní signál. Sluchátka mají samostatnou regulaci hlasitosti s dostatečně výkonným zesilovačem. Uživatel si může zvolit, co bude ve sluchátkách poslouchat. Zda půjde pouze Cue odposlech nebo Master výstup s plynulou regulací mezi nimi. Cue odposlech pro jednotlivé kanály se aktivuje pomocí dvou tlačítek pro první a druhý kanál mixéru.

Konzole nabízí dvě efektové jednotky. Jedna je určena pro jednotlivé kanály mixeru a je ovládána efektovým potenciometrem Color. Ten může obsahovat efekty Echo, Pitch, Noise nebo klasický filtr. Tyto efekty jsou vybírány pomocí tlačítek vedle mixéru. Druhá jednotka s efekty, které jsou citlivé na tempo sklady, je umístěna v pravé části mixéru. Nabízí efekty Echo, Reverb nebo Flanger a je možné ji přiřadit prvnímu nebo druhému kanálu mixéru, nebo dokonce pro hlavní Master výstup. Standardně se efekty synchronizují s tempem přehrávané skladby. Pomocí tlačítek je možné rychlost efektů upravovat. Tap tlačítko slouží pro ruční zadaní rychlosti, šipky zase zvětšují nebo zmenšují rozsah nastaveného tempa efektové jednotky. Úroveň nebo hloubka modulace je regulovatelná pomocí samostatného potenciometru. Hlavní zapnutí efektů se provádí pomocí velkého modrého tlačítka, které začne blikat. Výborné je, že se tlačítkem odpojí pouze vstupní signálová cesta a efekt pracuje dál, takže dozvukové efekty jako je Echo nebo Reverb nejsou násilně vypnuté, ale dozní do konce a dají se dobře využít pro míchání písniček nebo jako efekty ve skladbách.
Obrázek
Mikrofonní vstup je vyveden na zadním panelu a je v podobě kombinace XLR konektoru a Jack konektoru a je určen pouze pro dynamické mikrofony. Ovládání mikrofonu má vlastní sekci v levém horním rohu vrchního panelu. Uživatel má možnost mikrofonu nastavit hlasitost a korekce výšek a basů. Zapnutí nebo vypnutí se provede pomocí samostatného přepínače, který má i třetí polohu označenou Talk Over. Ta umí automaticky ztlumit hudbu, jakmile se začne mluvit.

Hlavní zvukový výstup má vlastní LED indikátor úrovně a je možné jej samostatně řídit pomocí Master Level potenciometru. Hlavní zvukový výstup je umístěn na zadním panelu v podobě profesionálních XLR konektorů nebo pomocí dvou RCA konektorů. Oba páry výstupů obsahují stejný zvukový signál.

Použití s USB
Hlavním důvodem proč si bude potencionální uživatel kupovat systém All-in-one je možnost přímého hraní z USB disků, bez nutnosti připojovat počítač. XDJ-RR nabízí dokonce dva USB vstupy. Přístup na USB je pomocí dvou samostatných tlačítek vedle displeje, s jejichž pomocí se průzkumník dostane do adresářové struktury USB paměti. Enkodérem je možné vybrat adresář a je ho stiskem jej otevřít. Stejný postup poté opakovat, až se dostaneme k hledané písni. Pak stačí buď enkodérem vybrat příslušný přehrávač, nebo použít tlačítka 1 a 2 pod enkodérem pro nahrání písně do určeného přehrávače.
Obrázek
Práce je s USB je jednoduchá pokud jsou písničky na Flash paměti pečlivě seřazeny do adresářů. Jestli je mnoho souborů nahráno v přímo v rootu paměti je problematické rychle hledat konkrétní píseň. Asi je to také o tom, jak jsme každý zvyklí pracovat. Někomu to třeba bude vyhovovat rychle kroutit enkodérem a procházet stovky souborů bez nutnosti skákat z adresáře do adresáře. Zajímavostí je možnost záznamu hraní přímo na USB nebo do počítače. To dovoluje vytvářet hotové mixy přímo na konzoly bez nutnosti dalšího záznamového zařízení.

USB řadiče podporují pouze formátování paměti na FAT (16,32) nebo HSF+. Windows formát NTSF, který má většina externích disků není podporován. Podobné omezení je i na straně formátu souboru. Podpora MP3 je asi samozřejmostí, uživatele macOS potěší podpora pro ACC formáty (MP4, MP2) a pro co nejvyšší kvalitu jsou zde nekomprimované WAV a AIFF soubory. Ale tím to končí. Ostatní rozšířené formáty nejsou podporovány. U licenčních, jako je WMA, je to pochopitelné, ale že nejsou podporované volné formáty jako je OGG nebo FLAC to nechápu. Přitom z kvalitativního hlediska jsou lepší než silně degradující MP3.
Obrázek
Použití s počítačem
Koupí konzole Pioneer XDJ-RR uživatel získává nejen kvalitní přehrávače a mixer, ale také vynikající kontrolér pro hraní z počítače. Stačí stáhnout aktuální ovladač z webu výrobce a připojit konzoli k počítači pomocí standardního USB kabelu. Instalace pak proběhne bez jediného problému. Propojení přehrávačů s programem je nutné pomocí tlačítka MIDI vybrat jeden nebo oba přehrávače, které budou ovládat softwarový program.

Software
S konzolí uživatel získá i softwarovou výbavu. Firma Pioneer má vlastní program, který se jmenuje rekordbox dj. Tento program se neliší od jiných DJ programů a uživatel, i když jej nezná, se nikde neztratí. Rekordbox dj nabízí dva nebo čtyři přehrávače a jejich zobrazení lze přepínat ve vertikální nebo horizontální pozici. Programu nechybí funkce jako jsou Hot Cues, Sampler, vestavěné efekty a propracovaný průzkumník, bez kterého by se žádný DJ program neobešel. Rekordbox dj je vyvíjen přímo pod ochrannými křídly firmy Pioneer a tak není divu, že je úzce propojen i jejich hardwarem. Prakticky všechny nové konzole jsou určeny pro tento program.

Osobně jsem se setkal s tímto programem poprvé a musím uznat, že jeho ovládání je intuitivní a snadné. Všechny funkce jsou tam, kde by je uživatel očekával. To znamená, že zobrazení tvaru vlny jsou buď v horní části nebo uprostřed, podle typu zobrazení, přehrávače hned pod nimi nebo vedle nich a průzkumník je v dolní části. Rekordbox dj má, na rozdíl od konkurence, funkci Split Screen. Ta dovoluje prohlížeč oddělit od přehrávačů a lze jej umístit na samostatný monitor. Sice se to bude zdát pro mnoho uživatelů zbytečné, ale profesionálové mají rádi přehled a rychlou práci. Také na druhém monitoru lépe vynikne možnost zvětšení písma pro lepší přehlednost.
Obrázek
Obrázek
Na první pohled se program rekordbox dj jeví jako kříženec programu Serato a TRAKTOR. Má jednoduché rozhraní, ale přitom není graficky tak strohý jako Serato. Interně program úkoly zpracovává celkem svižně i na pomalejších počítačích. Osobně si myslím, že není nutné hledat konkurenční programy protože rekordbox dj nabízí všechny funkce jako konkurence a dokonce i některé má lépe propracované.

Velmi se mi líbí funkce Automix, která nabízí samostatné okno v prohlížeči a uživatel může přetažením písní vytvořit seznam, který bude po aktivaci automaticky přehráván. Vynikající na funkci Automix je, že se písničky nejen prolínají, ale dokonce se automaticky synchronizují v tempu a po mixu pak volně přecházejí zpět do originálního tempa skladby. Záleží na typu skladby, ale u většiny taneční muziky funguje funkce Automix na výbornou.

Kompatibilita
Pokud by uživatel myslel, že si koupí konzoli Pioneer XDJ-RR a bude na ni provozovat software jiné firmy, tak moc nepochodí. Prakticky všechny programy s konzolí pracují jako s audio kartou, takže dokážou rozeznat ASIO ovladače a přiřadit správně oba stereo výstupy, ale ovládání veškerých prvků není jednoduché přiřadit. Konzole v MIDI módu sice vysílá všechny ovladače jako MIDI kontroléry do počítače, ale ne všechny programy je umí přiřadit.

Zkoušel jsem programy Serato DJ, VirtualDJ, TRAKTOR i Deckadance a prakticky jen na nejnovější verzí v profesionálních edicích mohou být ovládací prvky ručně přiřazeny k parametrům programu a vytvořit MIDI mapy, ale ne vždy budou stoprocentně všechny funkce jako, když konzole pracuje s programem rekordbox dj. Asi největší problém je i se zpětnou vazbou, tedy ovládání podsvícení tlačítek. Sice se jedná o standardní MIDI povely, ale málo programů je dovede mapovat do konzole.

Závěr
Pioneer XDJ-RR je konzole která nabízí vše, co může profesionál očekávat. Vynikající vestavěné USB přehrávače, kontrolér pro software, integrovaný mixér s efektovou jednotkou, mikrofonní a linkový vstup a audio rozhraní pro počítač. Patří do vyšší cenové kategorie a tomu také odpovídá kvalita zpracování. Prakticky nikde se zde nesetkáte s levným materiálem. Kvalitní displej je dobře čitelný za všech podmínek a perfektní ovladače dovolí uživateli konzoli využívat na nespočet akcí. Asi největší výhodou XDJ-RR je možnost provozu i bez počítače.

Výrobce: Pioneer DJ
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.

Mirek Píša


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz

Odpovědět