Pioneer DJ DDJ-800

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Pioneer DJ DDJ-800

Příspěvek od pixel »

Dvoukanálový USB kontrolér s programem rekordbox dj.
13. 8. 2019

Firma Pioneer patří dlouhá léta mezi leadery v oblasti výroby hardwaru pro DJ. Její výrobní program zahrnuje mnoho přehrávačů a ovladačů, které jsou zaměřeny pro všechny kategorie DJ. Od začátečníků počínaje, profesionály konče. Ve výrobním programu uživatel nalezne výrobek podle svých představ.

Pokud se jedná o čisté kontroléry propojené s počítačem, nabízí firma Pioneer řadu DDJ. Nejmenší i nejlevnější je typ DDJ-200, který je čistý MIDI kontrolér bez zvukové karty. Dalším typem je DDJ-400, který je prvním vstupem uživatelů k profesionálnější práci. Jednak má vestavěné audio rozhraní, ale také má ovládací prvky rozložené jako profesionální přehrávače Pioneer. Nejvyšší model je DDJ-1000, který je vlajkovou lodí řady DDJ. Nabízí čtyřkanálový mixer, displeje v Jog talířích, performance pady, rozložení prvku jako na NXS2 a profi CD, a profesionální audio výstupy. Rozdíl mezi typy DDJ-400 a DDJ-1000 je propastný. Velkou mezeru nyní přichází vyplnit nejnovější přírůstek DDJ-800.
Obrázek
Všechny potencionální zájemce mohu potěšit, že základní stavební kámen není typ DDJ-400, ale DDJ-1000. Takže v souhrnu Pioneer DDJ-800 nabízí většinu prvků jako jeho větší sourozenec, při stejně kvalitě zpracování. Hlavním rozdílem je počet audio kanálů, které lze míchat v jednom okamžiku. Zatímco DDJ-1000 má čtyři kanály, DDJ-800 jen dva. To je asi největší rozdíl. Samozřejmě z toho vyplývá i menší velikost, takže je osmistovka kompaktnější a lépe přenosná.

První seznámení
Co mě překvapilo při vybalování, byla váha kontroléru. Je opravdu nízká. V manuálu je uvedeno 4,7 kg, což mi v reálu vůbec nepřišlo. Základní surovinou pro výrobu je černý plast. Skelet je bytelný a vypadá, že něco vydrží. Také ovládací prvky jsou perfektně zpracovány a mají jistý chod. To platí jak pro tlačítka, Jog talíře, tak také pro otočné potenciometry a posuvné fadery.

Zadní panel
Zadní panel je celý vyhrazen pro vstupy a výstupy. Začíná to USB konektorem (typ B) pro připojení k počítači. Následují dva RCA konektory pro stereofonní AUX vstup s přepínáním vstupní úrovně, dále dva mikrofonní vstupy. Hlavní je realizován pomocí kombinovaného XLR/TRS konektoru a druhý má pouze TS konektory (6,3mm Jack). Oba mají vlastní regulaci zisku. Zde spíše fungují jako potlačovače, než jako gainy. Každopádně vstupy mají dostatečné zesílení pro většinu typů dynamických mikrofonů. Následují dva páry RCA konektorů. Ty mohou mít buď linkovou úroveň, nebo mohou obsahovat signál z gramofonů s magnetodynamickou přenoskou. Typ signálu se volí pomocí přepínače. Pokud by byl v připojeném signálu síťový brum, je možné přístroje přizemnit pomocí zemnící svorky. Samozřejmě s podmínkou, že máte i kabel, který to umožňuje.

Hlavní audio výstup je realizovaný pomocí dvojice profesionálních XLR konektorů, které dovolují připojit kontrolér přímo k zesilovači nebo aktivním reprobednám. Paralelně s tím to výstupem je vyveden i nesymetrický výstup na RCA konektory pro rychlé propojení konzole s klubovým vybavením. Pro odposlech hlavního výstupu je připraven samostatný Booth výstup, jako dva TRS konektory.

Zadní panel zakončuje vypínač a konektor pro připojení externího síťového adaptéru, který je součástí balení. Ten je nutné použít vždy, neboť konzole obsahuje několik displejů a podsvícení pro většinu ovládacích prvků, které by pouhých 500 mA proudu z USB neutáhl. Však má také 12V zdroj pěkných 2000 mA.
Obrázek

Horní panel
Horní panel lze funkčně rozdělit na několik sekcí. Dva přehrávače, mezi nimi je umístěn mixér s efektovou jednotkou a v horní části mixéru je umístěno několik prvků pro ovládání průzkumníka.

Průzkumník
Ovládání softwarového průzkumníka je odkázáno na čtyři tlačítka a jeden otočný enkodér s možností tisku. Obsluha je velmi snadná. Stačí otočným enkodérem procházet nabídky v průzkumníku programu rekordbox dj. Pokud je kurzor umístěn nad adresářem, stiskem enkodéru se adresář otevře, pokud je nad vybranou stopou, stačí stisknou levé nebo pravé tlačítko Load pro vložení stopy do levého nebo pravého přehrávače. Stiskem tlačítka Back se vrátí kurzor zpět do stromové nabídky adresářů. Poslední tlačítko View slouží na zvětšení/zmenšení okna průzkumníka v programu.

Přehrávače
Oba přehrávače mají rozložení ovládacích prvků udělané tak, aby kopíroval standardní rozložení prvků jako na přehrávačích NSX2, což je standard mezi profesionální DJ výbavou. Je to vlastně výhoda pro uživatele, pokud se sžije s tímto rozložením, nebude mít problém přecházet mezi jednotlivými typy kontrolérů a přehrávačů. Je to od firmy Pioneer vlastně chytrý krok. Uživatel zůstane věrný značce a bude jen upgradovat na vyšší (a dražší) verze. Většina tlačítek má podsvícení, takže nikdo nebude tápat ani v klubovém šeru. Oceňované jsou především velké tlačítka Play a Cue, dlouhý jezdec pro Tempo, samostatná tlačítka pro vytvoření smyčky.

Nechybí i osm performance padů, které jsou vyrobeny z gumy a ne z plastu jako u jiných kontrolérů. Jsou podsvíceny pomocí RGB LED a barvy odpovídají zvolenému režimu, který pady ovládají. Na výběr je osm režimů Hot Cue, Pad FX 1, Beat Jump, Sampler, Keyboard, Pad FX 2, Beat Loop, Key Shift.

Hodně zajímavé jsou Jog talíře, které jsou sice o trochu menší a lehčí než na vyšším modelu DDJ-1000, ale funkce i výborné ovládání zůstalo stejné. Velmi potěšující je, že uprostřed zůstal barevný displej. Ten plní úkol zobrazovače provozních údajů přehrávače. Patří mezi ně číslo přehrávače (1-3, 2-4), zobrazení obrázku písně, tónina, variace tóniny (odchýlení od aktuální tóniny), BPM, tempo, nastavení rozsahu tempa, tvar vlny, cue, hot cue a loop body, uplynulý nebo zbývající čas, nastavení synchonizace a pozice přehrávání. Na jeden displej je toho celkem dost. Výborné je, že není nutné vždy koukat na displej počítače, pokud uživatel potřebuje zjistit některý ze zmiňovaných údajů. Pokud by nebylo potřeba tolik dat, stačí v nastavení přepnout displej na režim Artwork a zobrazí se jen obrázek písně, stav přehrávání a nastavení synchronizace.

Zobrazení údajů je super, přesto ne úplně perfektní. Bez podívání na počítač nelze prakticky zjistit, jak jsou tracky synchronizované. Také z displejů nelze procházet adresáře a písničky. Asi bych již chtěl moc a popravdě by to na tak malých displejích bylo i špatně viditelné.
Obrázek

Mixér
Pioneer DDJ-800 má propracovaný mixér. Základ tvoří dva kanály pro přehrávání hudby. Každý má na výběr vstupní zdroj. Pomocí přepínače lze zvolit analogový vstup (Line/Phone) a dva přehrávače ze softwaru. V programu rekordbox dj lze využívat čtyři přehrávače, ovšem vždy jen dva najednou. Nezáleží, zda to bude pár 1-2 nebo 3-4 či jejich kombinace, vždy lze přehrát pouze dva současně. Když bude používán analogový vstup nelze použít kanál pro software.

To, že má mixér analogové vstupy dovoluje uživateli přikoupit DVS verzi programu rekordbox dj a využívat gramofony k míchání přehrávačů pomocí desek Control Vinyl. Dokonce je možné využít kontrolér jako mixer pro mikrofon, CD nebo gramofony a to i bez připojeného počítače. Sice nelze použít efektové jednotky, ale korekce a fadery pracují normálně. Perfektní pro všechny kluby, které kontrolér pořídí jako stálé vybavení. Místní DJ jej mohou standardně využívat a hosté mohou připojit své přehrávače nebo konzole do mixéru. Ušetří se peníze za samostatný mix, který by zabíral další místo na DJ stanovišti.

Vybavení obou kanálů má pouze řízení úrovně Trim a třípásmové korekce pro výšky, středy a basy. Samozřejmě nechybí kvalitní fader, který zde má funkci Autostar, která pokud je softwarově aktivovaná, rozjede přehrávač při vytažení faderu. Pro míchání a skrečování je připraven Crossfader se softwarově nastavitelným průběhem. Chod je dostatečně volný, takže určitě nebude problém vytvořit složité umělecké kreace.

Nad fader jsou potenciometry pro kanálovou efektovou jednotku. Zde nazvanou jako Colour FX. Na výběr má čtyři efekty pro usnadnění míchání. Jsou to Dub Echo, Filter, Noise a Pitch. Efekty na kanálech nejsou vše, co má uživatel k dispozici. Mixér obsahuje další efektovou jednotku označenou jako Beat FX. Narozdíl od Colour FX je možné efekty libovolně přiřadit buď pro Sampler, kanály 3, 1, 2, 4 nebo pro Master výstup. Uživatel si může vybrat ze čtrnácti efektů. Většinou jsou rytmické zpožďovací efekty a dozvuky. Otočným přepínačem lze zvolit Echo, Multi Tap Delay, Spiral, Reverb, Trans, Flanger, Phaser, Pitch, Slip Roll, Roll, Enigma Jet, Mobius (Saw), Mobius (Triangle), Low Cut Echo. OLED displej v horní části sekce Beat FX umožňuje zobrazit jaký efekt je vybrán, tempo a aktuální délku rytmu, kterou lze upravit pomocí tlačítek Beat pod displejem. Samozřejmostí je regulace úrovně efektu a aktivace pomocí tlačítka. Mimochodem má tlačítko sytě modré podsvícení, které je dostatečně viditelné, možná až rušivé.

Nad efektovou jednotkou jsou dva regulátory hlasitosti. Jeden je pro Master výstup a druhý je pro Booth výstup. Jsou nezávislé na sobě, takže DJ může libovolně nastavit hlasitost pro reproduktory i pro odposlech. Na levé straně mixéru nalezlo své místo ovládání pro mikrofony. Jednak je zde mechanicky vypínač, i řízení hlasitosti. Pro každý mikrofon samostatné. Následuje nastavení korekcí výšek a basů. To je ideální při použití různých typů mikrofonů. Když jsem zmínil mikrofony, Pioneer DDJ-800 je prvním ovladačem, který obsahuje eliminátor zpětné vazby. Pokud by se stalo, že by během mluvení začal mikrofon houkat, software ji automaticky potlačí.

S mikrofony souvisí Talkover mód. Tento mód umožňuje automatické ztlumení hudby při mluveném slově. Opět je to záležitost nastavení softwaru. Pokud je Talkover aktivní, hudba se při promluvení ztlumí o nastavenou úroveň. Dokonce je možné nastavit režim, kdy slovo ovlivňuje pouze střední část zvukového spektra a basy a výšky se neztlumuje. Zajímavá funkce, kterou jinde nenajdete. Hodí se hlavně při one man show, kdy DJ je zároveň i moderátor. To mu umožňuje pohybovat se mezi lidmi a nebýt přikovaný jen k mixéru. Obzvláště, kdy program rekordbox dj nabízí propracovanou funkci Automix. Ta nejen písničky prolíná, ale dokonale je míchá. Písničky sám srovná na stejné BPM, začne pracovat s korekcemi na basech a po promíchání tempo hrané skladby vrátí na originální rychlost. To je prostě dokonalost sama.

Posledními prvky na hlavním panelu je regulace hlasitosti pro sluchátka a mix potenciometr mezi Cue a Master výstupy. Výstup sluchátek je vyveden na předním panelu v podobě dvou konektorů - 6,3mm a 3,5mm Jack. Uživatel nemusí používat redukce a připojí konektor, který má zrovna k dispozici.

rekordbox dj
Společně s kontrolérem Pioneer DDJ-800 je dodávána licence k programu rekordbox dj. Je to program z vlastní stáje firmy Pioneer, který byl původně vyvinut pro přípravu seznamu skladeb pro CD přehrávače, kdy si uživatel mohl v klidu domova připravit produkci, nahrát ji na flashku a pak vložit do CD. Postupně se program vypracoval na plnohodnotný software pro DJ, který běží na Windows i macOS a dokonce jsou verze i pro iOS a Android.

Na první pohled se jedná o program, který je zaslouženým konkurentem pro software Serato, TRAKTOR DJ, Power DJ, Virtual DJ a další. Program je nyní ve verzi 5.6 a poměrně svěže běží i na starší procesoru i5. K dispozici je jeden až čtyři přehrávače, sampler se 16 sloty a efektová jednotka. Zobrazení tvaru vlny je buď v horní části nebo uprostřed, podle typu zobrazení, přehrávače hned pod nimi nebo vedle nich a průzkumník je v dolní části. Rekordbox umí pomocí funkce Split screen oddělit prohlížeč od přehrávačů na druhý monitor. Jakmile se uživatel s programem seznámí, oblíbí si ho pro jednoduchost ovládání.
Obrázek
S konkurencí si kontrolér DDJ-800 moc nekamarádí. Se 100% funkčností pracuje pouze s programem Rekorder DJ, jinak musí uživatel strávit celkem velkou chvíli programování MIDI mapování a to je možné hlavně u nejvyšších řad programů. Jako audio převodník bude pracovat dobře.

Závěr
Pioneer DDJ-800 je kontrolér určený pro pokročilé DJ. Hlavně v této cenové kategorii okolo 24 tisíc korun je docela velká konkurence a výrobci se musí snažit získat zákazníky na svou stranu. Zde se to povedlo díky displeji v Jog talířích a kvalitnímu zpracování. Někdo ocení i samostatně pracující mixer. Přidávám jako lákadlo i program rekordbox dj, kterému přicházím více a více na chuť. Začínající uživatelé mají možnost začít na DDJ-200 a postupně přejít nahoru. Pokud by někomu vadilo, že má mix jen dva kanály, může stále postoupit výše na DDJ-1000. Stačí si jen vybrat.

Výrobce: Pioneer DJ
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět