Numark Party Mix II

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Numark Party Mix II

Příspěvek od pixel »

Nejnovější verze DJ USB kontroléru se zabudovanou světelnou show.
10. 11. 2021

Firma Numark je jedním z leaderů výrobců hardwarových ovladačů pro DJ. Ve svém výrobním programu má kontroléry pro začátečníky i profesionály a samozřejmě celou škálu typů mezi nimi, které vyplňují různé potřeby uživatelů. Někdy přichází i s nápady, o kterých sami uživatelé nevědí, že je chtějí.

Když se v roce 2016 objevila první generace kontroléru Numark Party Mix, asi byl svět DJs šokován, co lze kombinovat za věci, aby se trh naplnil. Party Mix byl totiž klasický menší kontrolér pro ovládání dvou přehrávačů se středně velkými plotnami a hlavně… se zabudovaným světelným efektem v podobě tří velkých LED na zadní straně kontroléru. V roce 2021 po dlouhých pěti letech přichází nová generace s dovětkem II. Jaké jsou tedy změny?
Obrázek

Generace II
Na první pohled je znát přepracovaný vzhled. A to nejen upravenou grafikou, která není tak barevná, ale v duchu současné doby je více jednolitá, až by se dalo napsat, střídmá. Žádné barevné popisky, jen černý panel a bílé nápisy. Osobně mi to přijde o hodně čistší. Podsvětlená tlačítka mají převážně červenou barvu, jak je to poslední dobou u firmy Numark zvykem. Výjimku tvoří zelené tlačítko Play a modré Sync.

Hlavní změnou, oproti předešlé generaci, je rozmístění ovladačů. Ano, zůstaly zde dvě sekce pro ovládání přehrávačů, ale nejsou již zrcadlené. Mají prvky umístěné stejně. To znamená, že tlačítka jsou v levé a střední části a kontrolér tempa je vpravo. Nad nimi jsou umístěné Jog kolečka, neboli plotny.

Ty jsou o poznání větší díky tomu, že se tlačítko pro odposlech přesunulo do středu mixu a tlačítko pro přepínání plotny mezi módy Jog a Scratch zmizelo úplně. Uživatel se nemusí bát, že by o tyto módy přišel a měl na výběr jen jeden. Numark vybavil větší plotny dotykovou plochou a módy se aktivují podle toho, kde se plotny uživatel dotkne. Pokud jen plastového okraje, pracuje plotna v Jog módu a skladbu je možné zrychlovat nebo zpomalovat podle směru otáčení. Pokud se dotkne kovového středu, přepne se do módu Scratch a skladbu v přehrávači lze skrečovat jako na vinylové desce. Díky větším rozměrům - 120mm plotna a 90mm samotná kovová plocha - je možné poměrně snadno jednotlivé módy využívat. Přesto bych deaktivaci scratch módu uvítal, neboť se mi několikrát stalo, že jsem chtěl přehrávač přibrzdit kvůli synchronizaci a nechtěně se dotkl dotykové plochy a místo přibrždění se skladba zastavila. Samozřejmě, jde jen o zvyk.
Obrázek
Změny nastaly i v rozmístění prvků v sekce mixéru. Oba kanály mixu dostali jeden knob navíc. Nyní nabízí úpravu úrovně, korekce výšek a basů a to od mínus nekonečna do plus 6 dB, nově přibyl knob pro řízení filtru a zakončuje to fader hlasitosti. Ovládání filtru se skvěle doplňuje s novými plotnami a díky tomu uživatel získává nové možnosti při mixování. Knob filtru pracuje tak, že prostřední hodnota je čistý zvuk a směrem do prava zvuku ubírá na výškách a směrem doleva zase zmizí basy.

Prostřední část mixéru byla také upravena. V horní části zůstal nekonečný encoder pro procházení průzkumníka programu Serato, dvě tlačítka pro přidání skladby do prvního nebo druhého přehrávače. Následuje knob na ovládání hlasitosti sluchátkového výstupu. Oproti minulé generaci odpadl knob na řízení příposlechu hlavního výstupu do sluchátek. Ten je možné nastavit softwarově přímo v programu Serato. Jeho místo nahradila dvě tlačítka pro aktivaci odposlechu jednoho nebo druhého přehrávače. Následuje knob pro řízení úpravně master výstupu.

Všechny konektory se sjednotily a jsou umístěné na levé straně. Trochu mě překvapila výměna konektorů hlavního výstupu ze standardních dvojice RCA, na připojení k DJ aparatuře, za malý 3,5mm Jack konektor. Na druhou stranu kontrolér je určen hlavně pro malé domácí nebo studentské párty a tam se asi lépe shání reproduktory od počítače, než profi sestava.

Ovládání světelného efektu, který zůstal stejný, se přesunulo na protější pravou stranu. Je v podobě mikrotlačítka, které stiskem přepíná čtyři světelné režimy. Tři jsou řízeny programem Serato, jeden rozsvítí všechny LED a nechybí i možnost efekt vypnout. Efekt je řízen podle tempa hudby a některý z režimů reaguje i na její obsah. Na menším prostoru LED diody díky platové rozptylce dokáží navodit atmosféru, na větší prostory už jejich výkon nestačí.
ObrázekObrázek

Software
Kontrolér Numark Party Mix II je primárně určen k řízení programu Serato DJ Lite. Ten si uživatel stáhne, po zaregistrování, zdarma ze stránek firmy Serato. Instalace je jednoduchá a zcela automatická. Po spuštění program pozná připojený kontrolér a pokud nemá ovladač, nabídne jej k instalaci. To je zcela jiný přístup, než obvykle bývá. Normálně si uživatel nejdříve musí zařízení nainstalovat sám, zde se o ovladače stará program Serato, super. Instalace je rychlá a po restartu počítače je možné hned začít hrát.

Samotný program Serato DJ Lite není snad třeba ani představovat, ale pro ty kteří se s programem ještě nesetkali je zde lehký popis. Serato DJ Lite nabízí dva přehrávače, několik HOT Cue bodů pro přímý přístup do nastavených míst ve skladbě. Nastavení automatického a ručního smyčkování, sampler se čtyřmi sloty, propracovaný průzkumník nebo třeba efektovou jednotku. Vše v základním provedení, které je více než dostačující na většinu akcí s ovladačem Numark Party Mix II. Kdo by chtěl více možností, může si koupit nebo i pronajmout verzi Serato DJ PRO. Mnoho funkcí přibude, ale kontrolér je stejně nedokáže využít a pomalu bude uživatel toužit po jiném ovladači.

Závěr
Nová generace kontroléru Numark Party Mix II se mi zamlouvá více než ta minulá. Ani ne největší novinkou - dotykovými plotnami, ale přepracovaným panelem a prvky v mixeru. Prakticky přibylo jen ovládání filtru, ale to je přesně to u levnějších kontrolérů chybí. Pokud by se kontrolér pořizoval jen kvůli světelnému LED efektu, musí se počítat s tím, že vystačí na menší domácí nebo studentské párty. A tam bude uživatel DJ za hvězdu. Hlavě celý kontrolér má kompaktní rozměry a vejde se do batohu k notebooku. Prostě se vybalí dvě zařízení, přidají se bedýnky a hurá do víru tance. Pro ty, kteří by nechtěli hledat na koleji reproduktory je zde verze Numark Party Mix Live, která má vestavěné reproduktory...
Výrobce: Numark
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět