Numark Mixtrack Pro 3

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Numark Mixtrack Pro 3

Příspěvek od pixel »

DJ kontrolér s audio převodníkem.
8. 10. 2015

Již jsme si zvykli na to, že při hudebních produkcích hrají DJové z počítače a jen hrstka z nich používá CD nebo dokonce LP desky. Počítače zkrátka zaplnily náš svět a všechny sféry, i tu hudební. Existuje mnoho výrobců, kteří nabízejí ovládací kontroléry pro usnadnění hraní. Ty dovolují DJům manipulovat s parametry programu, jako by se jednalo o hardwarové zařízení. Jedním z takových výrobců je i firma Numark, jejíž výrobní program nabízí celou řadu kontrolérů pro začátečníky i profesionály. Letošní novinkou představenou na NAMM 2015 je Numark Mixtrack Pro 3.

Pohled zblízka
Ač je kontrolér zaměřen na začátečníky a méně náročné uživatele, rozhodně tak nevypadá. Po rozbalení je hned na první pohled znát, že si firma dala záležet na kvalitě zpracování a ergonomii. Pro 3 je vlastně označení třetí generace kontrolérů Mixtrack. Oproti druhé generaci trojka rozměrově narostla, hlavně do šířky, která činí 550 mm, zatímco hloubka 233 a výška pouhé 30,3 mm. Tělo kontroléru je vyrobeno z odolných polymerových kompozitů, takže při svých rozměrech není až takový cvalík, jak by se mohlo zdát. Navíc mu dodává pevnost tvarování spodní části.
Obrázek
Hlavní podíl na váze má dvojice 127milimetrových ploten, které jsou vyrobeny z kovu a jsou dotykově citlivé. To znamená, že pokud se uživatel dotkne jejich plochy, může skrečovat, pomocí okrajů ploten pak ovládá rychlost přehrávání. Funkci skrečování lze vypnout tlačítkem Wheel, které dotyk na plotnách deaktivuje a pak se ovládá pouze rychlost. Při současném stisku tlačítka Shift lze za pomoci ploten rychle rolovat na požadované místo ve skladbě.

Tlačítko Shift je obecně takový kouzelník, který dává většině tlačítek a knobů další funkci. Některé jsou popsány červeným písmem přímo na vrchním panelu, jiné jsou uvedeny v návodu k programu a na některé si uživatel musí přijít sám, neboť nejsou nikde zmíněny.

Kromě standardních prvků má ovladač pro přehrávače také několik zajímavých vylepšení. V první řadě je to 100mm slider pro řízení rychlosti, který dovoluje mnohem jemnější nastavení než malé 60mm slidery.

Dále je to osm padů pod plotnami. Čtyři spodní jsou pevně přiřazeny k volitelným Cue bodům. Vrchní tlačítka mají přepínatelné funkce, mohou sloužit k manuálnímu zadávání bodů pro smyčku, k automatickému vytváření smyčky a nebo k ovládání čtyř sample přehrávačů. Funkce se vybírá pomocí současného stisku malého tlačítka Pad Mode a jednoho z popsaných tlačítek. Tato kombinace je poměrně šikovná a ušetřila dost prostoru na vrchním panelu pro další ovladače.

Jedním z ovladačů, které potřebují místo na panelu, je i dotykový pásek umístěný nad plotnami. Jeho standardní funkcí je ovládání síly tří efektových jednotek. Uživatel aktivuje efekt a páskem řídí poměr mezi čistým signálem a efektem, v případě filtrů řídí frekvenci filtru. Celkem dobře lze vytvářet i skokové hodnoty, což by při využití běžného otočného knobu nebylo možné.

I zde je možné zapojit do funkce tlačítko Shift. Z efektového pásku se pak stane vyhledávací pásek pro rychlý pohyb ve skladbě, kdy pásek prezentuje celou skladbu a poloha prstu pozici ve skladbě.
Obrázek
Prostor uprostřed ovladače je již tradičně vyhrazen pro mixer. Jak už můžeme být u firmy Numark zvyklí, opět chybí ovládaní Gain. Nevím, co k tomu firmu vede, ale z praxe musím říci, že je to jeden z nejpoužívanějších prvků na mixu. Je ovšem pravda, že dodávaný program Serato DJ Intro má vestavěnou funkci Auto Gainu, která na rozdíl od konkurence pracuje spolehlivě.

Osazení mixu je dále standardní - ovládání výšek, středů, basů, filtru, odposlechu a hlasitosti. Všechny prvky mají příjemně tuhý chod, takže se nemůže stát, že by se během hlasité produkce samy pohybovaly. Snad jen Crossfader má volný pohyb, ale tam se předpokládá rychlý pohyb například při skreči a odpor pohybu by byl na škodu.

Kontrolér nabízí procházení browseru přímo z vrchního panelu. Jedná se pouze o jediný otočný knob s tlačítkovou funkcí. Průchod adresáři se stiskem mění na průchod soubory, pokud se stiskne Shift, vrací se kurzor ze souborů na adresáře. Na stranách knobu jsou dvě tlačítka pro nahrání zvoleného souboru přímo do přehrávače.

Celkově zpracování kontroléru určitě odpovídá vyšší cenové kategorii, než ve které se nachází. Profilovaná spodní část zaručuje pevnost, kvalitní ovládací prvky mají příjemný a pevný chod a celková ergonomie je zvolena velmi dobře.

Připojení k počítači
Připojení bez instalace na počítačích s Mac OS nás již nepřekvapí. Zařízení se prostě spojí s počítačem a funguje. Ale už dlouho jsem neměl stejně bezproblémovou instalaci i na Windows (7 64-bit). Kontrolér se prostě jen připojil k počítači a hotovo. Žádné hledání a stahování ovladačů nebo několikanásobná instalace, jen zapojení USB kabelu do kontroléru a počítače. Propojení dává kontrolér najevo ďábelským podsvícením pod plotnami.
Obrázek
Audio část
Kontrolér Mixtrack Pro 3 nabízí vestavěný audio převodník s rozlišením 24 bitů při pevné vzorkovací frekvenci 44,1 kHz. Dva stereo výstupy převodníku jsou vyvedeny na zadní a přední panel kontroléru. Zadní slouží jako hlavní výstup a je v podobě standardních RCA konektorů. Přední slouží jako sluchátkový odposlech a je na předním panelu v podobě 3,5 a 6,3mm konektorů. Uživatel tak nemusí zbytečně používat redukce pro svá oblíbená sluchátka. Sluchátkový výstup je dostatečně dimenzován a dovoluje hrát hodně hlasitě. O řízení výstupu se stará potenciometr Cue Mix na panelu mixu.

Hlavní výstup hraje velmi vyrovnaně bez vlastního šumu. Ostatně odstup od šumu je více než 80 dB, což už je prakticky neslyšitelné. Zvuk je ovlivněn především kvalitou komprimovaných souborů, ze kterých se dnes hraje, ale zde už záleží na uživateli.

Škoda jen, že kontrolér nemá výstup i XLR konektory, se kterými by ho šlo připojit přímo k aktivním reproduktorům, neboť díky mikrofonnímu vstupu by nebylo nutné vozit žádné jiné zařízení.

Když už jsem zmínil mikrofonní vstup, ten je umístěn vpravo na předním panelu jako velký Jack konektor a lze do něj připojit pouze dynamický mikrofon. Kontrolér nemá žádné korekce na mikrofon, pouze zesílení.

Softwarová výbava
Kontrolér je přímo navržen k ovládání programu Serato DJ. Standardně bych očekával nějaký CD-ROM, kde by byl instalační program, a kartičku s licencí pro aktivaci. Zde nic takového není, ostatně jako již u většiny podobných produktů. Jelikož CD mechaniky z počítačů pomalu mizí, například spousta notebooků je již nemá, je vše vyřešeno on-line.

Uživatel si zaregistruje konzoli na stránkách výrobce a po několika krocích se mu do počítače stahuje instalační soubor programu Serato DJ Intro. Dále má k dispozici textury balíčku Artist Pack ze zvukové knihovny ToolRoom a šest balíčků Remix Tool Kit od Prime Loops, který nabízí přes 380 souborů rytmických a melodických smyček a samostatných samplů. To vše dovoluje uživateli rovnou začít hrát, aniž by musel investovat do další výbavy.

Serato DJ Intro
Dodávaný program Serato DJ Intro je skutečně jednoduchým programem se základními vlastnostmi pro první kroky začínajících DJů. Uživateli nabízí dva přehrávače se standardními funkcemi přehrávání a změny jeho rychlosti o +/- 8, 16 nebo 50 %, dále možnost manuálního nebo automatického nastavení smyček, čtyři Cue body, čtyři přehrávače pro samply a tři efektové jednotky. K tomu je potřeba připočítat propracovaný browser, který dovoluje uživatel rychle najít požadovanou skladbu a připravit ji pro hraní. Za velmi povedenou specialitku považuji prostor pro přípravu. Je to vlastně takový odkládací prostor, do kterého je možné vkládat skladby z browseru a hledat další, aniž by se musel vytvářet samostatný playlist, i když tato možnost je zde také.
Obrázek
Musím uznat, že přes jednoduchost rozhraní má Serato spoustu funkcí, které nejsou na obrazovce vidět a pokud nevlastníte hardwarový kontrolér, tak se k nim ani nelze dostat. Je to například mixer, který nemá žádné uživatelské rozhraní a spoléhá na hardware. Na obranu programu musím napsat, že program je vázán na konkrétní hardware a už při stažení si uživatel musí zvolit, jaký kontrolér používá, načež se stáhne instalační program pro daný typ. Program prakticky nelze spustit bez připojeného hardwaru.

Na první pohled program překvapí až spartánským vzhledem - teď nemám na mysli fotbal, ale až dětsky jednoduchou grafiku. Serato se totiž soustředí více na výkon při hraní než na líbivý vzhled. To má za následek velmi malé zatížení systému i při analýze skladeb a ruku na srdce, všechny zajímá to, co bude znít z reproduktorů a ne jak vypadá grafika programu. Nenáročnost programu je deklarována i minimálními hardwarovými nároky s procesorem Intel Core 2 Duo na 2 GHz a 1 MB RAM.

V rámci spuštění Serata DJ Intro má uživatel možnost vyzkoušet si vlajkovou loď firmy, velké Serato DJ. Pokud se uživateli bude líbit, má možnost na tuto verzi přejít, samozřejmě za poplatek. Získá tím širší možnosti programu, ale také vystaví svůj počítač větším hardwarovým nárokům.

Kompatibilita s ostatními programy
Numark Mixtrack Pro 3 je přímo navržen pro programy firmy Serato. Ale jelikož se jedná o standardní MIDI kontrolér, který své ovladače posílá jako MIDI data, neměl by být problém použít i ostatní DJ programy. Otestoval jsem několik aplikací a jediná potíž spočívala v tom, že Mixtrack Pro 3 je stále poměrně nový kontrolér a dosud pro něj nebylo vytvořeno mapování přímo od výrobců programů. Na internetu jsem našel několik uživatelských map, které ale ne vždy pracovaly na 100 %. Programy Traktor nebo Virtual DJ neměly s kontrolérem problém, jen bylo nutné mapovat jednotlivé funkce k příslušným tlačítkům a knobům. Virtual DJ 8 již dokonce obsahuje mapu pro kontrolér. Naopak program Deckadance rovnou spadl a to při pokusu mapovat parametry. Myslím však, že ostatní programy, které dovolují MIDI mapování parametrů ke kontroléru, by neměly mít s Mixtrackem Pro 3 problém. Co se týče profesionální podpory, Numark nabízí jen Serato a je na ostatních výrobcích DJ programů, zda Mixtrack Pro 3 zakomponují do své nabídky při některém z dalších updatů.

Závěr
Numark Mixtrack Pro 3 je povedená DJ konzole. Oproti minulé generaci se zvětšily jeho rozměry, což zaručuje více místa pro ovládací prvky a tím i příjemnější pocit při hraní. Jedná se o základní kontrolér s audio převodníkem, který je primárně určen pro začínající DJe, ale kvalitou zpracování a dostatečnými funkcemi se vyrovná i profesionálním výrobkům. Chválím především velké kovové plotny, se kterými se dobře pracuje a také ostatní prvky působí solidním dojmem bez toho, aby se člověk musel bát, že by mu něco zůstalo v ruce. Za kvalitu zpracování dávám velkou jedničku. Pokud tedy hledáte vhodný kontrolér na hraní, Mixtrack Pro 3 určitě stojí za zvážení.

Výrobce: Numark
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět